Eslöv

Filmade när flicka blev stampad på

Exteriörbild på Lunds tingsrätt.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV Två unga flickor i Eslöv åtalas vid Lunds tingsrätt, anklagade för våld mot en annan flicka. Bland annat ska en av dem enligt åtalet ha uppmanat den andre att stampa offret medan hon filmade misshandeln.

Händelsen utspelades 20 februari i fjol i ett centralt beläget bostadskvarter i Eslövs tätort.

Den ena flickan, en 17-åring, anklagas för att inledningsvis ha misshandlat offret genom att med slag och/eller knuffar välta ner henne från en bänk så att hon slog huvudet i en vägg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Böter för takarbete utan fallskydd

Eslöv
FLYINGE Ett byggföretag med säte i Litauen ska betala 45 700 kronor i sanktionsavgift efter att ha tummat på säkerheten för sina anställda.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på en byggarbetsplats på en adress i Flyinge hösten 2019. Tre personer utförde arbete på taket och det fanns risk för fall. Fallskyddet var bristfälligt, det fanns endast ställning på en av gavlarna till huset.

Därmed har företaget brutit mot de föreskrifter som gäller, anser Arbetsmiljöverket som beslutat att förelägga företaget att betala en avgift på 47 500 kronor.

Eslöv

Många orter i Eslöv ligger i riskzonen för spår

Eslöv
ESLÖV Örtofta, Remmarlöv, Gårdstånga, Borlunda, Stockamöllan , Kastberga, Billinge, Gullarp, Östra Asmundtorp, Öslöv, Gryby, Kasterga och Stehag är alla orter som kan beröras beroende på hur höghastighetsspåren dras.

Det handlar inte om att det blir några fördelar om spåren hamnar nära ens ort. Tågen dras genom orterna, men närmaste station ligger i Lund.

Snabbtågen kommer att susa igenom i 320 ett antal gånger varje dygn. Det behövs stora skyddsavstånd åt alla håll.

Vilket av stationslägena i Hässleholm det blir, Hässleholm C eller Finja, spelar ingen roll alls för hur dragningen blir genom Eslöv.

Det finns även två stationslägen i Lund, ett vid centralstationen och ett vid köpcentret Nova som heter Lund Pilsåker. Det påverkar mer, som Skånskan tidigare berättat.

Det finns två alternativ att dra den nya järnvägen förbi tätorten Eslöv antingen väster om eller öster om.

Om man väljer väster om Eslöv ligger de västligaste alternativen i söder inom Kävlinge kommun. Ett av alternativen finns i Eslöv och det ligger mellan Lilla Harrie och Örtofta.

I den västra korridoren passeras sedan Remmarlöv, antingen i väster eller öster. Trafikverket tänker undvika kyrkan och byn.

Alla västliga alternativ passerar också en punkt vid Gullarp-Östra Asmundtorp. Godsen är fredade i Trafikverkets planering och man kan därför inte gå så nära Trollenäs och Trolleholms gods.

Samtliga västliga vägar går nära Eslöv där kommunen har tänkt att bygga, de västligaste alternativen väldigt nära Eslöv.

Norrut kan man passera Stockamöllan till vänster och då passeras en del tysta områden vid Långaröd, där det i och för sig inte bor så mycket folk. Sedan passeras Stockamöllan och Billinge 100-talet meter väster om Gunnaröds gård.

Läggs spåren öster om Stockamöllan följs väg 113 norrut vid Öslöv, Orrahus och passerar sedan öster om Rönneholms gods och mossen som finns där.

– Vi ska ha en dialog om sträckningarna med Höörs kommun i veckan, och i nästa vecka med Lund och Kävlinge så att vi får klart för oss vad som händer sedan på andra sidan kommungränsen, sade Magnus Månsson.

Om alternativt blir att dra nya stambanan öster om Eslöv finns en mycket smal passage som gör det möjligt att dra spåren kloss intill öster om Örtofta sockerbruk och rakt över fågeldammarna där.

Alternativet är att följa E22 norrut från Lund och sedan svänga vänster efter Gårdstånga och fortsätter norrut.

Borlunda passeras antingen i väster eller öster. Klubbhuset på Ellinge golfbana vill man undvika, som Magnus Månsson tolkar det, men själva golfbanan finns med i utredningsområdet på båda sidor restaurangen.

Sträckningen passerar sedan Gryby samhälle med skog, stigar och strövområden och Kastberga. Vid Stehag passerar nya höghastighetsjärnvägen i detta alternativ över stambanan

Trafikverket har hittat två tänkbara men mycket smala korridorer väster om Stehag. En finns strax bakom Kärrstorps by, den andra mycket nära Stehag, bakom Kullebo sjukhem och väster om Ringsjöverket.

Genom Gyaskogen upp genom Hassle och sedan blir den östliga passagen genom Rönneholm.

Eslövs tjänstemän har som mål att vara klara med sin analys februari, sedan ska politikerna tycka till.

Om allt går som på räls kan remissvaret från Eslöv beslutas av kommunstyrelsen 3 mars. Om något är oklart då kan beslutet delegeras till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Fjärde samrådet, då lokaliseringsfasen är över, blir åren 2022-23. Då presenteras två eller tre trafikförslag som rangordnas. Dessa ska alla kommuner samt länsstyrelsen stå bakom är det tänkt.

Sedan blir det tillåtelsebeslut från regeringen och efter det nästa skede som är själva byggandet. Byggstart kan bli 2027-29.

Eslöv

Snabbtåg hot mot golfbanan

Så här fint såg det ut på Eslövs GK i somras när Skånskan gjorde reportage om golfboomen som en följd av pandemin. Nu hotas banan av en höghastighetsjärnväg som finns i utredningsområdet över de 18 fina golfhålen.
Foto: Axel Hilleskog
Eslöv
ESLÖV Den nya höghastighetsjärnvägen Malmö-Stockholm kommer att gå så nära tätorten att den antingen sätter stopp för Eslövs stads utbyggnad västerut eller österut. Även delar av Ellinge golfbana hotas av att få järnvägsräls över sig - även om golfrestaurangen tycks vara fredad.

Det framkom när ansvarige tjänstemannen, utvecklingsstrategen Magnus Månsson, informerade vid Eslövs digitala kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Skånskan var på tisdagen i kontakt med Eslövs GK:s klubbchef Johan Hjertberg samt ordföranden Peter Sandell, men de ville studera läget någon dag innan de uttalar sig.

Klubben arrenderar marken av Mikael Wehtje på Ellinge gods. Enligt sträckningsalternativen kan området runt klubbhuset beröras om höghastighetsbanan dras öster om Eslöv.

– Som att välja mellan pest eller kolera, kommenterade kommunfullmäktiges ordförande Lena Emilsson (S) alternativen efter dragningen.

Närmaste tiden ska Eslövs kommuns tjänstemän ha träffar med grannkommunerna och med markägare och lantbrukare som kan komma att beröras av sträckningar.

Det brinner i knutarna. Trafikverket har gett uppskov till 30 mars med Eslövs kommuns svar. Längre tid får man inte.

– Det är en väldigt kort process för samrådet. Det är viktigt att vi får en god förankring inom politiken. Vi märker en oro hos folk och den delar vi politiker.Detta är en oerhört viktig fråga för Eslöv, och vi behöver få en bra och objektiv utredning. sade Johan Andersson (S).

Madeleine Atlas, C, uttryckte att många människor är väldigt oroliga över hur de kommer att beröras av tågen eller ljuden från dem.

Samuel Estenlund, KD, förklarade att han också märkt att många är oroliga och frågade vilka synpunkter som är värdefulla att lämna in. Svaret från Magnus Månsson blev att man ska beskriva hur nya stambanan kommer att påverka.

Lars Holmström, V, undrade över om det finns alternativ där tågen går på broar genom landskapet.

Enligt Magnus Månsson har man försökt men som det ser ut idag måste man utgå från att samtliga korridorer blir marklagda

–Landbroar blir mycket dyrare. Trafikverket säger att höjdlägen kan bli aktuella först senare. Vi säger att det är avgörande för hur vi vill att korridorerna ska gå.

Månsson var inbjuden för att prata om förutsättningarna, om var man är i processen och hur Eslövs kommun tänker gå vidare efter att Trafikverket i förra veckan presenterat de tänkbara sträckningarna för snabbtågbanan.

Magnus Månsson betonade att projektet redan är beslutat, och att man befinner sig i samråd tre, som är det första där man kan se olika sträckningar genom landskapet, och där markägarna kan se att järnvägen riskerar att dras över just deras mark.

– Trafikverket vill nu att vi ska ta ställning till de olika sträckningsförslagen. Vi vill göra det, men det är en komplicerad fråga.

Magnus Månsson rekommenderade alla som vill tycka till att nå samrådshandlingarna från Eslövs kommuns hemsida.

Han tyckte det var bra att sträckningsförslagen genom Eslöv smalnat av.

– Det har hela tiden varit ett problem med ett väldigt stort utredningsområde som täckt in i princip hela Eslövs kommun. Det är positivt att det minskat men gör det inte lättare, utan ökar kompliciteten.

Analysarbetet kring dragningsförslagen har varit igång i stadshuset sedan i julas. Kommunen fick Trafikverkets tänkbara sträckningar redan då.

– Nu försöker vi få så bra bild som möjligt för att förstå vad det innebär. Vi tar fram en mängd analyser och ska se påverkan ur alla möjliga aspekter. En del ställningstaganden har vi redan gjort under processen, sade Magnus Månsson.

Eslöv

Slängde hushållssopor utomhus

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Eslövs kommun och en underentreprenör som sköter markservice har polisanmält att någon slängt hushållsavfall vid vägkanten på Gustavslundsvägen i Eslöv någon gång mellan 22 och 23 januari.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Köpte kamera – fick den inte

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

En Eslövsbo har polisanmält att han utsatts för ett bedrägeri på Blocket. Den 21 december swishade han 3 640 kronor för en kamera men han har ännu inte fått den. Säljaren påstår sig ha skickat paketet men köparen har inte fått något.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Eslöv

Kastar skräp i trädgården

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

En bostadsinnehavare på Gårdsåkra har polisanmält att någon kastat in skräp i hennes trädgård tre gånger på två veckor. Det rör sig om stenar, spraybrukar och glasflaskor. Det går en gångstig intill huset och föremålen har kastats in därifrån. Polisanmälan är rubricerad som ofredande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Ungdomstjänst för sex med 13-åring

17-åringen döms för sexutnyttjande av minderårig istället för våldtäkt av barn.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV En 17-åring som bor i Eslövs kommun döms av Lunds tingsrätt till ungdomstjänst i 20 timmar för sexuellt utnyttjande av en minderårig flicka.
Pojken åtalades i december för våldtäkt av barn men rätten går på en mycket mildare linje även om han också döms att betala 11 000 kronor i skadestånd.

Händelsen som ledde till åtalet ägde rum i 17-åringens bostad i Eslöv i januari 2019, då han var 16 år och hon 13 år.

I åtalet anklagades 17-åringen för att ha tafsat på henne och även genomfört ett samlag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Budgeten höll för nya gymnasiet

Carl Engström-skolan är hittills en succé med gott om elever och planer på utökning i framtiden. Dessutom höll budgeten för bygget.
Eslöv
ESLÖV Stora byggprojekt där notan skenar – det är ingen ovanlighet. Men när det gäller bygget av nya Carl Engström-skolan och ombyggnaden av Salliushuset höll budgeten.

Kommunen budgeterade för 228 miljoner kronor för hela satsningen. När slutredovisningen nu gjorts visar miniräknaren att den verkliga notan hamnade på 223 miljoner.

Fem miljoner tillgodo alltså, vilket är enligt plan eftersom de pengarna behövs till den avslutande fasen i projektet - utemiljön vid skoltorget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL