Lagfarter SkD

Nya ägare till 60-talshus i Svalöv

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 2 600 000 kronor fick Erika Wilhelmsson, 33, och Simon Håkansson, 32, ge för huset på Nämndemansgatan 3 i Svalöv. Huset är byggt 1967 och har en boyta på 101 kvadratmeter. Köpet från säljaren Philip och Maria Rosvall blev klart i december 2020.

Alldeles i närheten såldes nyligen ett annat hus, på Källängsgatan 7. Där landade priset på 1 850 000 kronor för det 134 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nedstängning av Kapitolium hävd

Soldater vid den amerikanska kongressbyggnaden i Washington DC.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kongressbyggnaden i Washington DC stängdes tillfälligt ned med hänvisning till "yttre säkerhetshot" på måndagen. Orsaken var en brand i närheten, uppger kongresspolisen för nyhetsbyrån Reuters.

"Det föreligger ingen fara för allmänheten", skrev säkerhetstjänsten Secret Service på Twitter när nedstängningen väl hävts.

Ingen tilläts gå in eller ut ur byggnaden på grund av branden, och personer inne i Kapitolium uppmanades att ta skydd där de befann sig, rapporterar amerikanska medier.

En repetition pågick på platsen inför tillträdande president Joe Bidens installation på onsdagen. Repetitionen avbröts under nedstängningen.

Myndigheterna är på helspänn sedan anhängare till avgående president Donald Trump stormade kongressen den 6 januari, och FBI har varnat för att väpnade protester planeras runt om i USA inför maktskiftet.

Tusentals soldater ur nationalgardet har kommenderats ut till Washington DC inför Bidens tillträdande.

Sport

EBK:s lagkapten går till Torns IF

Ted Sandberg lämnar Eslövs Eslövs BK för spel i Torns IF.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Sport
FOTBOLL Eslövs BK tappar sin lagkapten Ted Sandberg till ettantillhörande Torns IF i Stångby.
– Dags att ta chansen och satsa. Det känns rätt, säger 25-åringen om klubbskiftet.

Han har spelat i EBK sedan barnsben och aldrig lämnat sin moderklubb.

– Jag har varit och tränat med andra klubbar vid några tillfällen. Men jag har alltid trivts bra i EBK och det skulle mycket till för att lämna, konstaterar Ted Sandberg.

Den här gången var det en division högre hemmahörande Torns IF som hörde av sig.

– De visade intresse. Jag åkte dit och tränade och kom snabbt in i gruppen. Allt kändes bra direkt.

Ettårskontrakt

Så Ted bestämde sig för att byta klubb. Med Torn skrev han ett ettårskontrakt.

– Det var dags att satsa nu, dags att ge det en chans.

Han kommer till ett Torn, mittlag i 2020 års Ettan Södra, som tappat en del spelare sedan i fjor, men också plockat in några nya förmågor.

– De är fortsatt bra. Vi började träna i förra veckan. Största skillnaden mellan Torn och EBK? Tempot är högre, absolut.

Kvar med ett nödrop

Han lämnar ett EBK som med ett nödrop klarat sig kvar utan kval i division 2 både 2019 och 2020.

– Det blir säkert tufft för dem i år också. Men Peter Olsson hittar säkert en modell som gör att de klarar sig igen.

För EBK blir tappet av lagkapten Sandberg kännbart. Det är tränaren Peter Olsson på det klara med.

– Under min tränarår i EBK har vi varje år tappat spelare till klubbar högre upp. Frågan är om inte detta tapp är det tuffaste hittills. Ted är spelaren med det stora EBK-hjärtat, säger Peter Olsson.

– Det är bara att gratulera Ted till den här chansen och Torn till ett bra nyförvärv. Ted är inte bara en utmärkt fotbollsspelare utan också en fantastisk person. Han är viktig både på och utanför planen.

Vänsterspringare

I EBK har Ted huserat på vänsterkanten både som ytter och back.

– Utan Ted blir det för andra spelare att kliva fram och ta större ansvar, påstår Peter Olsson.

Tidigare igen har EBK blivit av med två andra helt ordinarie startpjäser, Andreas Berg och Pontus Gressman, båda till storsatsande divisin 4-klubben Staffanstorp.

EBK har också tappat två av sina målvakter, Dennis Jurs till Södra Sandby och Marius Jonsson Helstad till Staffanstorp. Dessa ersätter EBK med ett målvaktsförvärv från Trelleborgs FF, 19-årige Edwin Hansson.

På kontot över förluster måste EBK lägga en dryg handfull andra spelare som under 2020 hade mindre eller knappt några roller alls i division 2.

– Vi har spelare utifrån som vi pratar med och som är hos oss och tränar och som vi hoppas ska komma hit, uppger Peter Olsson.

– Och så flyttar vi upp spelare från vårt eget juniorled. Denna möjlighet måste finnas för egna klubben. Vi flyttade upp Wilmer Nilsson och Isak Lilienberg redan under fjoråret och nu tar Ludvig Nilsson och Filip Holmqvist samma steg. De kanske inte får spelare 28 matcher, men då och då måste de beredas speltid. En klubb som EBK måste fylla på underifrån.

Träningsmatchpremiär mot Lunds BK

I EBK har försäsongen inletts med uteträningar på Berga fyra till fem gånger i veckan. Den 6 februari är första träningsmatchen, mot Lunds BK, inplanerad. Seriepremiären är tänkt att gå sista helgen i mars.

Ted Sandberg har burit EBK:s lagkaptensbindel de senaste åren.
Foto: Lola Nilsson

Inrikes

Övergång där dödsolycka skedde nedprioriterad

På söndagen körde ett tåg på ett skoterekipage i Söråker utanför Timrå – två flickor omkom i samband med olyckan.
Foto: Niclas Thunborg/TT
Inrikes
Inrikes Järnvägsövergången där den svåra dödsolyckan skedde utanför Timrå finns på en lista med övergångar där säkerheten behöver förbättras. Men korsningen har inte prioriterats av Trafikverket.

Personal från Trafikverket har under måndagen varit och tittat på övergången där två tonårsflickor förolyckades på söndagen.

Myndigheten har ett uppdrag att fram till 2026 förbättra säkerheten vid uppemot 1 000 obevakade järnvägsövergångar i Sverige.

Den aktuella övergången har en lampa som lyser dygnet runt och slocknar när ett tåg ska passera.

– De första indikationerna är att det verkar som att allting har fungerat som det var tänkt på själva plankorsningen i sig. Det är ett siktdjup så man ska se ordentligt att det kommer ett tåg till exempel, säger Bengt Olsson presschef på Trafikverket.

Plankorsningen är gammal och upprättades enligt Olsson redan på 1950-talet för den lantbrukare som äger marken. Lampan har varit en speciallösning som ägarna ska ha känt väl till. Om det var allmänt känt i tätorten kan Bengt Olsson inte svara på.

– Det var egentligen tänkt att det bara var dem som bor i den aktuella fastigheten som skulle använda korsningen. Där har man under åren gjort särskilda informationsinsatser.

Vill bygga bort

Trafikverket vill bygga bort den typen av äldre plankorsningar som finns kvar på ett antal ställen i landet. Ungefär 800 meter från olycksplatsen ligger en annan järnvägsövergång med bommar.

– Oskyddade plankorsningar per definition är osäkrare. Vi har ju i storleken 3 500 sådana i Sverige och 6 000 plankorsningar totalt. Det är en kvarleva av hur det var en gång och det är något vi jobbar intensivt med att få bort. För går det att göra det planskilt eller sätta upp bommar så gör vi det gärna, säger Bengt Olsson.

Efter ett regeringsuppdrag upprättade Trafikverket 2018 en lista på 180 säkerhetshöjande insatser som behöver göras vid järnvägsövergångar.

Listan uppdateras allteftersom åtgärder genomförs, men där har den aktuella övergången inte funnits med.

– Den har inte legat uppe på någon prioriteringslista däremot är vi medvetna om att den finns, säger Bengt Olsson.

Han kan inte svara på när eventuellt plankorsningen skulle kunna byggas om. "Den stora bromsklossen" handlar om vem som äger marken, enligt Olsson. Sedan 2018 har 134 insatser gjorts vid järnvägsövergångar.

TT: Är du nöjd med det arbetet?

– Man kan aldrig vara nöjd när det inträffar olyckor. Vi berörs väldigt illa, alla som jobbar inom trafikledning av tåg och underhåll av sådana här anläggningar. Men tyvärr finns det många säkerhetslösningar som vi måste jobba med i Sverige.

"Inget uppsåtligt brott"

Polisen har under måndagen inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död i två fall samt grov vårdslöshet i trafik.

Den svåra dödsolyckan på söndagen skedde vid 13.20-tiden i den lilla tätorten Söråker strax öster om Timrå. Vädret var klart och sikten god.

På skoterekipaget satt utöver de två tonårsflickorna som omkom en äldre man och en pojke som klarade sig utan allvarliga skador. Polisen bekräftar att det var kälken som träffades av tåget.

Josef Wiklund, polisområdeschef i Medelpad, säger att ingen är delgiven misstanke om brott men han tror ändå att man kommer att kunna peka ut en person eller aktör.

– Ja, det tycker jag ändå det lutar åt. Det är alltid en tragik i olyckor, det är inte ett uppsåtligt brott men att någon eventuellt kommer att kunna ställas till svars, det är vårt jobb att utreda. Därför är de här brottsrubriceringarna upprättade, säger han.

Av utredningsskäl kan och vill polisen i nuläget inte kommentera hur olyckan gick till. Vad man kan berätta är att det inte finns någon misstanke om att föraren var berusad eller narkotikapåverkad. Man har under dagen gjort en ytterligare kontroll på olycksplatsen och inlett den tekniska undersökningen av skotern.

Niklas Svahn/TT

Sport

Ishockey-VM flyttas från Belarus

Tre Kronor kommer inte att spela ishockey-VM i Belarus i år. Mästerskapet flyttas från Minsk av säkerhetsskäl. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Internationella ishockeyförbundet (IIHF) går kritikerna till mötes.
Herrarnas ishockey-VM 2021 flyttas från Belarus.
Hur det blir med den tänkta medarrangören Lettland är också oklart.

Trycket på IIHF att frånta Belarus mästerskapet har vuxit under de senaste månaderna.

Landet har skakats av regimkritiska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare. Med det har också allt fler röster påtalat orimligheten i att ett stort idrottsmästerskap ska arrangeras i Belarus.

Så sent om i lördags gick en av huvudsponsorerna, tjeckiska biltillverkaren Skoda, ut med ett kraftigt ställningstagande. Om Belarus får behålla mästerskapet, hoppar vi av, meddelade Skoda.

Oklart med Lettland

Måndagens besked om att VM flyttas från Minsk var inte oväntat.

"Av säkerhetsskäl som ligger utanför IIHF:s kontroll kom IIHF:s styrelse i dag fram till att beslutet att flytta ishockey-VM från Minsk, Belarus, är oundvikligt", skriver IIHF i ett pressmeddelande.

Lettland var tänkt att dela på VM med Belarus, men nu är det oklart hur det blir också med det lettiska värdskapet.

IIHF skriver att Lettand fortfarande är ett alternativ som en av flera arrangörsländer, men att det också kan vara aktuellt att lägga hela mästerskapet i ett enskilt land.

René Fasel, IIHF:s ordförande, var tidigare ovillig att flytta VM på grund av politiska påtryckningar. Häromdagen besökte han Belarus för ett möte med Aleksandr Lukasjenko, något som fick mycket kritik, inte minst de rörliga bilderna som visade hur presidenten välkomnade Fasel med en björnkram.

Beklagar beslutet

Nu säger IIHF-ordföranden att det är beklagligt att behöva frånta Belarus mästerskapet.

"Under hela den här processen har vi försökt lyfta att VM hade kunnat användas som ett verktyg för försoning och för att lugna de sociopolitiska problemen som finns i Belarus, och att kunna hitta en positiv väg framåt", säger René Fasel i pressmeddelandet.

"Och även om IIHF:s styrelse anser att världsmästerskapet inte bör användas för politisk vinning från något håll, har vi kommit fram till att det inte är rimligt att arrangera mästerskapet i Minsk när det finns större problem att ta hand om, liksom säkerhetsaspekten för lagen, åskådarna och övriga inblandade".

Lund

Får stipendium för att skildra flyktingar som kom till Lund 1945

Bilden från Ravensbrück är tagen i nutid.
Foto: Håkan Danielsson
Lund
LUND Katedralskolans historieprogram har fått Olof Palmes stipendium för att kunna skapa en virtuell utställning om flyktingarna som kom från koncentrationslägret Ravensbrück till Lund 1945.

– Tanken är att vi under två läsår ska fördjupa oss åt och ge liv åt de berättelser som finns om kvinnorna från Ravensbrück som kom till Lund efter andra världskriget, säger historielärare Marcus Karlsson.

Tillsammans med engelska- och historielärarna Louise Callmer och Håkan Danielsson samt klass Hip2 har han sedan förra våren planerat att gestalta kvinnorna som kom till Skåne med de Vita bussarna våren 1945.

– När några om dem togs om hand i Lund initierades att det skulle göras intervjuer med kvinnorna som kom. Intervjuerna finns bevarade på Universitetsbiblioteket, vars personal nu ska hjälpa till.

– En del av intervjuerna är översatta till engelska och ett hundratal till svenska. Vi tänker oss att eleverna ska översätta några av intervjuer och att de sedan ska användas i utställningen, berättar Marcus Karlsson.

Här är den första boken som skapades på Katedralsskolan om flyktingarna som kom till Lund 1945.

Tidigare har historieprogrammet på Katedralskolan skapat en bok och en mobil rollup-utställning om kvinnorna som kom från Ravensbrück men nu vill man fördjupa sig ytterligare.

Lärarna och eleverna tänker sig att de kreativa idéerna ska växa fram under arbetet och att det kan skapas en hemsida, digital framställning liksom film och teater kring berättelserna.

– Vi vill inte bestämma allt från starten utan låta den kreativa processen har sin gång under året. När vi utvecklar idéerna kan vi också få stöd av filmare, formgivare, hantverkare och en dramapedagog,

Projektet har fått ett stipendium på 50 000 kronor från Olof Palmes stiftelse och lika mycket från Sture Ljungdahls premiefond. Meningen är också att lärarna ska söka fler donationer.

– Vi planerar att öppna utställningen våren 2022 och den är tänkt vända sig allmänheten och till skolelever, både i grundskolan och på gymnasiet, speciellt de som har undervisning om förintelsen, säger Marcus Karlsson.

Marcus Karlsson, till höger, vid tidigare utställning på Katedralskolan.
Foto: Joakim Stierna
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Ekonomi

Sveaskogs vd slutar: "Saknar samsyn"

Sveaskogs vd slutar. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Statliga skogsbolaget Sveaskogs vd Hannele Arvonen slutar med omedelbar verkan, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Per Matses, tidigare CFO och vice vd i bolaget, tar över som tillförordnad vd.

Enligt lantbrukets affärstidning ATL får Arvonen sparken. Hennes uppdrag varit att bevara den biologiska mångfalden och samtidigt skapa ökad skogstillväxt.

– Men styrelsen tror inte att jag kan implementera strategin, säger Arvonen till ATL.

Eva Färnstrand, styrelseordförande i Sveaskog, säger att styrelsen och vd:n inte har varit överens.

"Hannele Arvonen har gjort ett utmärkt arbete med att fånga synpunkter, förslag och insikter från organisationen, men styrelse och vd saknar nödvändig samsyn om bolagets strategiska inriktning och hur den kan implementeras varför våra vägar nu skiljs", säger hon i pressmeddelandet.

Kultur och nöje

Skånsk regidebut med actionkomedi

Snälla kriminella.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film På måndagen presenterades vårens svenska filmpremiärer på Filminstitutet i Stockholm. En av regissörerna på plats var skånska Sara Young, aktuell med sin första långfilm, actionkomedin Snälla kriminella. - Den har inget budskap, man ska inte lära sig något, man ska bara ha kul, säger hon bestämt.

Coronapandemi och stängda biografer dominerade Svenska Filminstitutets traditionsenliga vårpresentation på måndagen. 17 långfilmer, svenskproducerade eller samarbetsprojekt, fanns med och de flesta med osäkra premiärdatum.

Förhoppningsvis kan vi i alla fall i vår se bland annat Ninja Thybergs Pleasure som granskar porrbranschen, familjefilmen Sune - uppdrag midsommar, danska Thomas Vinterbergs En runda till, Linda Hambäcks animerade Apstjärnan och dokumentärerna Om skogen och The swedish way. Och så Malmöfödda ståuppkomikern, radioprataren och manusförfattaren Sara Youngs långfilmsdebut Snälla kriminella.

- Jag har regisserat en SVT-play-serie, Skitlyckliga, tidigare och varit väldigt nyfiken på regi sedan dess, berättar hon på telefon efter presentation. Jag gjorde en pilot med en kompis och hon sa direkt ”Du ska regissera, du har sånt öga för det”, och jag kände nog direkt att det här en roll jag fungerar i. Jag gillar verkligen människor.

Sara Young har regisserat actionkomedin Snälla kriminella.
Foto: Privat

Actionkomedi

I Snälla kriminella möter vi det nydumpade cykelbudet Sasan och den misslyckade rapparen MC Baboo som bestämmer sig för att lösa sina ekonomiska problem genom att bli kriminella.

- Sasan är verkligen en genomsnäll kille som aldrig skulle göra något kriminellt men av olika anledningar går hans liv verkligen åt helvete under filmens fem första minuter, beskriver Sara Young. När han och Baboo sedan möts i att göra lite snabba brott så går det verkligen ännu mer åt helvete.

Sara Young beskriver Snälla kriminella som en actionkomedi, en genre hon menar är underrepresenterad i svensk film

- Jag kommer egentligen bara på Cops men vi som gjort Snälla kriminella är alla väldigt influerade av de klassiska amerikanska actionkomedierna. En som vi alla är förtjusta i och siktar mot är regissören Jared Hess Masterminds. Den är riktigt genial.

Johan Glans i större roll

När Sara Young pratar om vi alla som gjort Snälla kriminella syftar hon på Johan Wiman och komikerna Simon Garshasebi och Babak Yousefi som hon skrivit filmens manus tillsammans med. Babak Yosefi och Simon Garshasebi spelar också MC Baboo respektive Sasan och Johan Wiman är filmens producent. Det var också Johan Wimans pitch på filmidén som fick dem alla inbjudna till ett möte med Moving Sweden (ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Television och Svenska Filminstitutet som stöttar projekt som förnyar svensk film och upphovspersoner i början av sin filmiska karriär, reds. anm.)

- Vi kände inte varandra så jättebra och blev inkastade på det där mötet och var inte så väl förberedda men jag tror de gick igång på konstellationen av oss snarare än själva idén, funderar Sara Young. Simon och Babak har bland annat gjort tv-serien Laxbrallan som gick jättebra och Johan Wiman hade ett nystartat bolag. Vi fick manuspengar och jäklar vad vi fick slå ihop våra kloka huvuden sedan.

- Jag är verkligen supernöjd med manuset men de var modiga där på Moving Sweden, tycker jag, lägger hon till.

Förutom Simon Garshasebi och Babak Yousefi finns även Sara Youngs man, skånekomikern Johan Glans, med i en av de större rollerna i Snälla kriminella.

- Jag älskar att jobba ihop med Johan men vi gör det inte så ofta så det var väldigt kul, säger Sara Young. Han spelar sig själv här, fast i en väldigt, väldigt uppskruvad version.

Hur lätt eller svårt var det att skapa bra komik i filmen?

- Det är stor skillnad mot en sketch där man bara går på humor. Här fick vi tyvärr klippa bort mycket roligt för handlingens skull så vi har verkligen stött och blött vad vi själva tycker är kul och vad vi behöver ha med för att föra handlingen framåt. Men jag tycker vi har lyckats behålla den goa känslan och förhoppningsvis blir det många gapskratt. Vi har också hållit tempot tycker jag. Ibland när man ser en film blir det lite tråkigt halvvägs men där har vi ökat i stället. Det sprängs, blir biljakter och är väldigt mycket action.

Snälla kriminella.
Foto: Pressbild

Oklar premiär

Snälla kriminella har visats på flera festivaler och vann bästa komedi och bästa duo på Los Angeles Film Awards. När den går upp på en svensk bio är på grund av det rådande läget högst oklart.

- Vi har diskuterat det här mycketoch även om biograferna öppnar upp på riktigt i vår så är det många filmer som står och knackar på, säger Sara Young. Eftersom SVT är medfinansiär blir det förmodligen premiär på SVT Play till att börja med. Så får vi se om man hittar andra sätt också. Jag ser framför mig en stor utomhusbio med drive in - kanske på någon stor gräsplan vid Rosengård så att folk bara kan komma dit. Även om filmen är inspelade i Stockholmsförorter så finns det mycket Malmökänsla. För mig som vuxit upp i Malmö är Malmö en härligt integrerad stad och det känns att Snälla kriminella är en film som appellerar till hela storstaden, inte bara en liten klick vanliga biobesökare.

I framtiden skulle Sara Young mycket väl kunna tänka sig att regissera igen.

- Jag har fått några erbjudanden som jag funderar över men framförallt sitter jag nu och skriver en annan långfilm och kanske regisserar jag den själv, säger hon.

Är det också en komedi?

- Ja, eller framförallt handlar den om en humorvärld som jag är väldigt väl insatt i. Sedan är det klart att allt jag sysslar med kommer att ha koppling till humorvärlden. Jag kommer ju från standup och har arbetat mest som skämtskrivare. Humor är den finaste, och svåraste, konstformen tycker jag. Det är ganska lätt att få folk att gråta men att få alla, utan undantag, att skratta det är svårast av allt.

FAKTA

Svenska långfilmer och samarbetsprojekt våren 2021:

Svenska filmer:

Pleasure, regi Ninja Thyberg (24/3)

Bröllop, begravning och dop, regi Colin Nutley

Sune – uppdrag midsommar, regi Erland Beskow

Apstjärnan, regi Linda Hambäck

Vitt skräp, regi Tobias Nordquist

Snälla kriminella, regi Sara Young

Arica, regi Lars Edman och William Johansson Kalén (13/3)

Det krokiga och det raka, regi Sven Blume

Om skogen, regi Peter Magnusson (5/2)

Earth: Muted, regi Mikael Kristersson, Åsa Ekman och Oscar Hedin (8/3)

The swedish way, regi Maj Wechselmann (22/1)

Samproduktioner:

Tove, regi Zaida Bergroth

En runda till, regi Thomas Vinterberg

Rättfärdighetens ryttare, regi Anders Thomas Jensen

Sweat, regi Magnus von Horn

Flee, regi Jonas Poher Rasmussen (26/3)

The man who sold his skin, regi Kaouther Ben Hania (26/2)

(Med reservation för ändringar. Fler titlar tillkommer.)

Krönikor

Efterklokskap kan vara klokt

YTUBL72O82WoL1AFC4pFrTNLBtE.jpg
Foto: BERTIL ERICSON
Krönikor
Krönika

Söndagens TV-sända Coronautfrågning sammanfattade på ett utmärkt sätt den svenska pandemibekämpningens förtjänster och tillkortakommanden och inte minst, vilka oerhört svåra avvägningar som har gjorts och som fortfarande görs. Det kom fram många kloka synpunkter, och särskilt kloka är de efterkloka.

Det sista skriver jag helt utan ironi. Efterklokskapen ska inte förringas. Alla med makt och ansvar måste ha förståelse för synpunkterna från läktarplats. Visst, det är alltid lättare att komma med lösningar när det finns ett facit, men det tillhör maktens ofrånkomliga baksida att bli granskad. En granskning som är helt nödvändig för att kunna dra rätt slutsatser inför framtiden.

Som sagt, det är idag enkelt att räkna upp tillkortakommanden. Allt för sent förstod de ansvariga virusets kraft och förmåga att sprida sig. Första vågen underskattades, och likaså den andra vågen. Och så det som alla är ense om, att de mest sårbara inte fick tillräckligt skydd.

För min egen del är bristen på stöd till de boende och de anställda på kommunernas äldreboenden det mest smärtsamma. Det saknades skyddsutrustning och det saknades i början förståelse för personalens utsatta situation.

Jo, det är lätt att idag se bristerna, men det är inte lika enkelt att se vad som borde ha gjorts istället. Visst, de särskilda boendena borde ha varit högprioriterade, och många menar därför att besöksförbudet borde ha kommit tidigare. Så kan det vara, men det är inte säkert att det hade reducerat den totala mängden mänskligt lidande. Även i ljuset av efterklokskapen är avvägningarna svåra.

Trots allt, det förefaller på goda grunder finnas ett starkt stöd för den svenska strategin. Skillnaderna mellan olika länders strategier ska visserligen inte överdrivas, men det verkar finnas stöd för ett relativt sett större inslag av individuellt ansvarstagande och det verkar definitivt finnas stöd för rollfördelningen mellan politiker och experter. Även i Sverige är det politikerna som har det yttersta ansvaret, men det finns starka skäl för modellen med självständiga myndigheter. Statsepidemiolog Anders Tegnell är ingen övermänniska, men det har varit en fördel att det är hans och Folkhälsomyndighetens rekommendationer som legat till grund för besluten, och det är definitivt en fördel att vi alla har kunnat ta del av experternas avvägningar och slutsatser.

Samspelet mellan förtroendevalda och förvaltning förefaller alltså ha fungerat. Jag är mer tveksam till samspelet mellan förtroendevalda. Över huvud taget är gränsen mellan opposition och regering för skarp. Alla politiker och partier har ett ansvar för att försöka bidra till att lösa vardagens frågor. I en krigs- eller krissituation är det gemensamma ansvaret ännu mer uppenbart.

Jag säger inte att oppositionen ska överge sin granskande roll, än mindre att det ska läggas en våt filt över all debatt och allt ifrågasättande. Men jag hävdar att i krislägen är det särskilt viktigt att regeringen ger alla en möjlighet att vara delaktiga.

Därmed är jag framme vid en av krisens kanske mest uppenbara slutsatser: en kris avslöjar vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra i vardagen. Om det politiska samtalet fungerar dåligt till vardags, då är risken stor att det fungerar dåligt i krislägen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL