Lagfarter SkD

204 kvadratmeter stor villa i Kågeröd såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Pernilla Lundström, 56, och Johan Trygg, 58, är nya ägare till fastigheten på Luggudegatan 6 i Kågeröd. Det 204 kvadratmeter stora huset är byggt 1975. Säljare är Gunilla och Stefan Schönbeck. Affären blev klar i november 2020 och köpesumman blev 2 795 000 kronor.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen ett annat hus, på Pilfinksgatan 2. Där blev priset för det 153 kvadratmeter stora huset 1 420 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nedstängning av Kapitolium hävd

Soldater vid den amerikanska kongressbyggnaden i Washington DC.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kongressbyggnaden i Washington DC stängdes tillfälligt ned med hänvisning till "yttre säkerhetshot" på måndagen. Orsaken var en brand i närheten, uppger kongresspolisen för nyhetsbyrån Reuters.

"Det föreligger ingen fara för allmänheten", skrev säkerhetstjänsten Secret Service på Twitter när nedstängningen väl hävts.

Ingen tilläts gå in eller ut ur byggnaden på grund av branden, och personer inne i Kapitolium uppmanades att ta skydd där de befann sig, rapporterar amerikanska medier.

En repetition pågick på platsen inför tillträdande president Joe Bidens installation på onsdagen. Repetitionen avbröts under nedstängningen.

Myndigheterna är på helspänn sedan anhängare till avgående president Donald Trump stormade kongressen den 6 januari, och FBI har varnat för att väpnade protester planeras runt om i USA inför maktskiftet.

Tusentals soldater ur nationalgardet har kommenderats ut till Washington DC inför Bidens tillträdande.

Sport

EBK:s lagkapten går till Torns IF

Ted Sandberg lämnar Eslövs Eslövs BK för spel i Torns IF.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Sport
FOTBOLL Eslövs BK tappar sin lagkapten Ted Sandberg till ettantillhörande Torns IF i Stångby.
– Dags att ta chansen och satsa. Det känns rätt, säger 25-åringen om klubbskiftet.

Han har spelat i EBK sedan barnsben och aldrig lämnat sin moderklubb.

– Jag har varit och tränat med andra klubbar vid några tillfällen. Men jag har alltid trivts bra i EBK och det skulle mycket till för att lämna, konstaterar Ted Sandberg.

Den här gången var det en division högre hemmahörande Torns IF som hörde av sig.

– De visade intresse. Jag åkte dit och tränade och kom snabbt in i gruppen. Allt kändes bra direkt.

Ettårskontrakt

Så Ted bestämde sig för att byta klubb. Med Torn skrev han ett ettårskontrakt.

– Det var dags att satsa nu, dags att ge det en chans.

Han kommer till ett Torn, mittlag i 2020 års Ettan Södra, som tappat en del spelare sedan i fjor, men också plockat in några nya förmågor.

– De är fortsatt bra. Vi började träna i förra veckan. Största skillnaden mellan Torn och EBK? Tempot är högre, absolut.

Kvar med ett nödrop

Han lämnar ett EBK som med ett nödrop klarat sig kvar utan kval i division 2 både 2019 och 2020.

– Det blir säkert tufft för dem i år också. Men Peter Olsson hittar säkert en modell som gör att de klarar sig igen.

För EBK blir tappet av lagkapten Sandberg kännbart. Det är tränaren Peter Olsson på det klara med.

– Under min tränarår i EBK har vi varje år tappat spelare till klubbar högre upp. Frågan är om inte detta tapp är det tuffaste hittills. Ted är spelaren med det stora EBK-hjärtat, säger Peter Olsson.

– Det är bara att gratulera Ted till den här chansen och Torn till ett bra nyförvärv. Ted är inte bara en utmärkt fotbollsspelare utan också en fantastisk person. Han är viktig både på och utanför planen.

Vänsterspringare

I EBK har Ted huserat på vänsterkanten både som ytter och back.

– Utan Ted blir det för andra spelare att kliva fram och ta större ansvar, påstår Peter Olsson.

Tidigare igen har EBK blivit av med två andra helt ordinarie startpjäser, Andreas Berg och Pontus Gressman, båda till storsatsande divisin 4-klubben Staffanstorp.

EBK har också tappat två av sina målvakter, Dennis Jurs till Södra Sandby och Marius Jonsson Helstad till Staffanstorp. Dessa ersätter EBK med ett målvaktsförvärv från Trelleborgs FF, 19-årige Edwin Hansson.

På kontot över förluster måste EBK lägga en dryg handfull andra spelare som under 2020 hade mindre eller knappt några roller alls i division 2.

– Vi har spelare utifrån som vi pratar med och som är hos oss och tränar och som vi hoppas ska komma hit, uppger Peter Olsson.

– Och så flyttar vi upp spelare från vårt eget juniorled. Denna möjlighet måste finnas för egna klubben. Vi flyttade upp Wilmer Nilsson och Isak Lilienberg redan under fjoråret och nu tar Ludvig Nilsson och Filip Holmqvist samma steg. De kanske inte får spelare 28 matcher, men då och då måste de beredas speltid. En klubb som EBK måste fylla på underifrån.

Träningsmatchpremiär mot Lunds BK

I EBK har försäsongen inletts med uteträningar på Berga fyra till fem gånger i veckan. Den 6 februari är första träningsmatchen, mot Lunds BK, inplanerad. Seriepremiären är tänkt att gå sista helgen i mars.

Ted Sandberg har burit EBK:s lagkaptensbindel de senaste åren.
Foto: Lola Nilsson

Inrikes

Övergång där dödsolycka skedde nedprioriterad

På söndagen körde ett tåg på ett skoterekipage i Söråker utanför Timrå – två flickor omkom i samband med olyckan.
Foto: Niclas Thunborg/TT
Inrikes
Inrikes Järnvägsövergången där den svåra dödsolyckan skedde utanför Timrå finns på en lista med övergångar där säkerheten behöver förbättras. Men korsningen har inte prioriterats av Trafikverket.

Personal från Trafikverket har under måndagen varit och tittat på övergången där två tonårsflickor förolyckades på söndagen.

Myndigheten har ett uppdrag att fram till 2026 förbättra säkerheten vid uppemot 1 000 obevakade järnvägsövergångar i Sverige.

Den aktuella övergången har en lampa som lyser dygnet runt och slocknar när ett tåg ska passera.

– De första indikationerna är att det verkar som att allting har fungerat som det var tänkt på själva plankorsningen i sig. Det är ett siktdjup så man ska se ordentligt att det kommer ett tåg till exempel, säger Bengt Olsson presschef på Trafikverket.

Plankorsningen är gammal och upprättades enligt Olsson redan på 1950-talet för den lantbrukare som äger marken. Lampan har varit en speciallösning som ägarna ska ha känt väl till. Om det var allmänt känt i tätorten kan Bengt Olsson inte svara på.

– Det var egentligen tänkt att det bara var dem som bor i den aktuella fastigheten som skulle använda korsningen. Där har man under åren gjort särskilda informationsinsatser.

Vill bygga bort

Trafikverket vill bygga bort den typen av äldre plankorsningar som finns kvar på ett antal ställen i landet. Ungefär 800 meter från olycksplatsen ligger en annan järnvägsövergång med bommar.

– Oskyddade plankorsningar per definition är osäkrare. Vi har ju i storleken 3 500 sådana i Sverige och 6 000 plankorsningar totalt. Det är en kvarleva av hur det var en gång och det är något vi jobbar intensivt med att få bort. För går det att göra det planskilt eller sätta upp bommar så gör vi det gärna, säger Bengt Olsson.

Efter ett regeringsuppdrag upprättade Trafikverket 2018 en lista på 180 säkerhetshöjande insatser som behöver göras vid järnvägsövergångar.

Listan uppdateras allteftersom åtgärder genomförs, men där har den aktuella övergången inte funnits med.

– Den har inte legat uppe på någon prioriteringslista däremot är vi medvetna om att den finns, säger Bengt Olsson.

Han kan inte svara på när eventuellt plankorsningen skulle kunna byggas om. "Den stora bromsklossen" handlar om vem som äger marken, enligt Olsson. Sedan 2018 har 134 insatser gjorts vid järnvägsövergångar.

TT: Är du nöjd med det arbetet?

– Man kan aldrig vara nöjd när det inträffar olyckor. Vi berörs väldigt illa, alla som jobbar inom trafikledning av tåg och underhåll av sådana här anläggningar. Men tyvärr finns det många säkerhetslösningar som vi måste jobba med i Sverige.

"Inget uppsåtligt brott"

Polisen har under måndagen inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död i två fall samt grov vårdslöshet i trafik.

Den svåra dödsolyckan på söndagen skedde vid 13.20-tiden i den lilla tätorten Söråker strax öster om Timrå. Vädret var klart och sikten god.

På skoterekipaget satt utöver de två tonårsflickorna som omkom en äldre man och en pojke som klarade sig utan allvarliga skador. Polisen bekräftar att det var kälken som träffades av tåget.

Josef Wiklund, polisområdeschef i Medelpad, säger att ingen är delgiven misstanke om brott men han tror ändå att man kommer att kunna peka ut en person eller aktör.

– Ja, det tycker jag ändå det lutar åt. Det är alltid en tragik i olyckor, det är inte ett uppsåtligt brott men att någon eventuellt kommer att kunna ställas till svars, det är vårt jobb att utreda. Därför är de här brottsrubriceringarna upprättade, säger han.

Av utredningsskäl kan och vill polisen i nuläget inte kommentera hur olyckan gick till. Vad man kan berätta är att det inte finns någon misstanke om att föraren var berusad eller narkotikapåverkad. Man har under dagen gjort en ytterligare kontroll på olycksplatsen och inlett den tekniska undersökningen av skotern.

Niklas Svahn/TT

Sport

Ishockey-VM flyttas från Belarus

Tre Kronor kommer inte att spela ishockey-VM i Belarus i år. Mästerskapet flyttas från Minsk av säkerhetsskäl. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Internationella ishockeyförbundet (IIHF) går kritikerna till mötes.
Herrarnas ishockey-VM 2021 flyttas från Belarus.
Hur det blir med den tänkta medarrangören Lettland är också oklart.

Trycket på IIHF att frånta Belarus mästerskapet har vuxit under de senaste månaderna.

Landet har skakats av regimkritiska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare. Med det har också allt fler röster påtalat orimligheten i att ett stort idrottsmästerskap ska arrangeras i Belarus.

Så sent om i lördags gick en av huvudsponsorerna, tjeckiska biltillverkaren Skoda, ut med ett kraftigt ställningstagande. Om Belarus får behålla mästerskapet, hoppar vi av, meddelade Skoda.

Oklart med Lettland

Måndagens besked om att VM flyttas från Minsk var inte oväntat.

"Av säkerhetsskäl som ligger utanför IIHF:s kontroll kom IIHF:s styrelse i dag fram till att beslutet att flytta ishockey-VM från Minsk, Belarus, är oundvikligt", skriver IIHF i ett pressmeddelande.

Lettland var tänkt att dela på VM med Belarus, men nu är det oklart hur det blir också med det lettiska värdskapet.

IIHF skriver att Lettand fortfarande är ett alternativ som en av flera arrangörsländer, men att det också kan vara aktuellt att lägga hela mästerskapet i ett enskilt land.

René Fasel, IIHF:s ordförande, var tidigare ovillig att flytta VM på grund av politiska påtryckningar. Häromdagen besökte han Belarus för ett möte med Aleksandr Lukasjenko, något som fick mycket kritik, inte minst de rörliga bilderna som visade hur presidenten välkomnade Fasel med en björnkram.

Beklagar beslutet

Nu säger IIHF-ordföranden att det är beklagligt att behöva frånta Belarus mästerskapet.

"Under hela den här processen har vi försökt lyfta att VM hade kunnat användas som ett verktyg för försoning och för att lugna de sociopolitiska problemen som finns i Belarus, och att kunna hitta en positiv väg framåt", säger René Fasel i pressmeddelandet.

"Och även om IIHF:s styrelse anser att världsmästerskapet inte bör användas för politisk vinning från något håll, har vi kommit fram till att det inte är rimligt att arrangera mästerskapet i Minsk när det finns större problem att ta hand om, liksom säkerhetsaspekten för lagen, åskådarna och övriga inblandade".

Lund

Får stipendium för att skildra flyktingar som kom till Lund 1945

Bilden från Ravensbrück är tagen i nutid.
Foto: Håkan Danielsson
Lund
LUND Katedralskolans historieprogram har fått Olof Palmes stipendium för att kunna skapa en virtuell utställning om flyktingarna som kom från koncentrationslägret Ravensbrück till Lund 1945.

– Tanken är att vi under två läsår ska fördjupa oss åt och ge liv åt de berättelser som finns om kvinnorna från Ravensbrück som kom till Lund efter andra världskriget, säger historielärare Marcus Karlsson.

Tillsammans med engelska- och historielärarna Louise Callmer och Håkan Danielsson samt klass Hip2 har han sedan förra våren planerat att gestalta kvinnorna som kom till Skåne med de Vita bussarna våren 1945.

– När några om dem togs om hand i Lund initierades att det skulle göras intervjuer med kvinnorna som kom. Intervjuerna finns bevarade på Universitetsbiblioteket, vars personal nu ska hjälpa till.

– En del av intervjuerna är översatta till engelska och ett hundratal till svenska. Vi tänker oss att eleverna ska översätta några av intervjuer och att de sedan ska användas i utställningen, berättar Marcus Karlsson.

Här är den första boken som skapades på Katedralsskolan om flyktingarna som kom till Lund 1945.

Tidigare har historieprogrammet på Katedralskolan skapat en bok och en mobil rollup-utställning om kvinnorna som kom från Ravensbrück men nu vill man fördjupa sig ytterligare.

Lärarna och eleverna tänker sig att de kreativa idéerna ska växa fram under arbetet och att det kan skapas en hemsida, digital framställning liksom film och teater kring berättelserna.

– Vi vill inte bestämma allt från starten utan låta den kreativa processen har sin gång under året. När vi utvecklar idéerna kan vi också få stöd av filmare, formgivare, hantverkare och en dramapedagog,

Projektet har fått ett stipendium på 50 000 kronor från Olof Palmes stiftelse och lika mycket från Sture Ljungdahls premiefond. Meningen är också att lärarna ska söka fler donationer.

– Vi planerar att öppna utställningen våren 2022 och den är tänkt vända sig allmänheten och till skolelever, både i grundskolan och på gymnasiet, speciellt de som har undervisning om förintelsen, säger Marcus Karlsson.

Marcus Karlsson, till höger, vid tidigare utställning på Katedralskolan.
Foto: Joakim Stierna
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Hässleholm

Mängder av vargtips i snön: ”Vi får vänja oss vid det”

Observationer av varg och vargspår har blivit allt vanligare i Skåne.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Hässleholm
Skåne
Bjärnum/Skåne Sedan snön lagt sig i Skåne har länsstyrelsen fått in många tips om misstänkta vargspår och -observationer från hela länet, bland annat Bjärnum och Farstorp, berättar Nils Carlsson, besiktningsman på länsstyrelsen

– Tipsen rasar in från alla håll och kanter i Skåne just nu, med lite varierande kvalité. Det som skickas in som vargspår kan vara allt från rådjur till hare, kanin, räv eller hund. Det är inte så konstigt med tanke på att folk inte riktigt är vana vid spår, säger han och fortsätter:

– Om man ska fotografera ett spår är det väldigt viktigt att ta en bild uppifrån och lägga någonting bredvid. Det bästa är ju en tumstock eller en linjal men det har man kanske inte, då går det med en snusdosa till exempel. Både räv, hund och varg har i stort sett identiska spår och får vi bara en bild på ett tassavtryck i snö utan någon storleksreferens är det helt omöjligt att veta vad det är för något.

Nils Carlsson råder att lägga något intill de misstänkta vargspåren du ska fota för att det ska bli lättare att bedöma storleken på avtrycken.
Foto: Läsarbild: Mikael Rosengren

Men Carlsson betonar samtidigt vikten av allmänhetens många tips för sitt arbete.

– De är ju otroligt värdefulla för det är oftast så som vi kan gå vidare med något. Det vi gör då är att vi spårar, för att vara säker på att det är varg behöver man spåra ganska långt och vi tittar på hur stora steg de tar och riktningen. Ju rakare riktningen är och ju längre stegen är, desto mer börjar det kännas som varg. Stannar den upp och går runt träd eller buskar känns det mer som hund, säger han.

Målet med spårningen är att hitta spillning från djuren.

– Hittar vi en vargskit är det väldigt intressant för då kan vi skicka den på dna-analys och få reda på vilket kön den har och vilket vargrevir den kommer ifrån. Då får vi mycket mer kunskap om vad det är vi har att göra med.

Blandade reaktioner

Vargens närvaro i landskapet tycks både uppröra och fascinera skåningarna.

– Varg är ju ett djur som väcker känslor. Vissa som hör av sig tycker det är fantastiskt, många är nyfikna, andra är oroliga och en del är jättearga. Så det är hela skalan av känslor, det är väldigt olika från person till person, säger Nils Carlsson.

Förutom att spåra djuren försöker länsstyrelsen samtidigt att sprida kunskap om djurets levnadssätt.

– Ha respekt för vilda djur, vare sig det gäller älg, vildsvin eller varg. Rädslan för djuren kan minskas med ökad kunskap. Sen är ju givetvis oftast vårt fokus på fårnäringen, det är ju där konflikterna och problemen oftast uppstår, säger Nils Carlsson och fortsätter:

– Där försöker vi ge tips på hur man kan skydda fåren. Till exempel kan fårägare söka ersättning för att sätta upp ett rovdjursavvisande stängsel.

Hässleholm

Vargen troligen i Skåne för att stanna

Kan ett framtida vargrevir bli verklighet i Skåne?
Foto: Janerik Henriksson/TT
Hässleholm
Skåne
Kristianstad/Skåne Ännu har de båda vargar som sågs gå tillsammans i Kristianstadsområdet förra helgen inte kunnat identifieras. Om det visar sig vara en tik och en hane kan det leda till att vargen etablerar sig i Skåne, enligt David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

För närvarande strövar troligen tre vargar omkring här i Skåne. En ensam individ som rör sig i landskapets centrala delar, och som troligen ligger bakom lördagens fårangrepp i Höörs kommun, samt två vargar som efter spårning konstaterades ha vandrat i par i trakterna kring Östra Sönnarslöv söder om Kristianstad förra lördagen.

Med det kan finnas ytterligare en varg i rörelse här, tror Nils Carlsson, besiktningsman på länsstyrelsen.

– Vi skulle möjligtvis kunna ha någon till för de senaste dagarna har det kommit in mycket tips från Ängelholm, Klippan och det hållet. Men det är ju ett utbyte av individer över länsgränserna, de här djuren rör sig långt och fort. Har vi en varg i Ljungby som går söderut kan den väldigt snart vara i norra Skåne och om en varg vandrar norrut härifrån kan den snart vara i Kronoberg, så det är väldigt mycket rörelse, säger han.

Särskilt intresserade är länsstyrelsen av att få in fler observationer och tips om det möjliga vargparet i nordöstra Skåne. Vid besiktningen förra helgen hittade man ingen spillning från djuren, som därför ännu inte kunnat identifieras än.

– Vi vill veta vilka individer det är och vilket kön de har. Är det en tik och en hane som går tillsammans, och om de fortsätter att göra det, kommer det att bli ett vargrevir där de väljer att slå sig ner. Sedan kan vi inte säga om det blir i Skåne, Blekinge eller Kronoberg, säger David Börjesson.

Bland helgens många tips om varg och tassavtryck i Skåne har inget lett till vargparet.

– Vi fick ett tips i helgen om att de hade synts till på en åker i sydvästra Skåne men det skulle visa sig vara sådana där vargsilhuetter man sätter upp för att skrämma bort gäss, säger David Börjesson.

Kollegan Nils Carlsson menar att ”allting tyder på” att vargen är i Skåne för att stanna.

– För 20 år sedan hade det varit en sensation att de är härnere men det är det inte längre. Vi har oftare varg och de är här i ganska långa perioder, så det ser ut som att vi får vänja oss vid det, säger han.

Ekonomi

Sveaskogs vd slutar: "Saknar samsyn"

Sveaskogs vd slutar. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Statliga skogsbolaget Sveaskogs vd Hannele Arvonen slutar med omedelbar verkan, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Per Matses, tidigare CFO och vice vd i bolaget, tar över som tillförordnad vd.

Enligt lantbrukets affärstidning ATL får Arvonen sparken. Hennes uppdrag varit att bevara den biologiska mångfalden och samtidigt skapa ökad skogstillväxt.

– Men styrelsen tror inte att jag kan implementera strategin, säger Arvonen till ATL.

Eva Färnstrand, styrelseordförande i Sveaskog, säger att styrelsen och vd:n inte har varit överens.

"Hannele Arvonen har gjort ett utmärkt arbete med att fånga synpunkter, förslag och insikter från organisationen, men styrelse och vd saknar nödvändig samsyn om bolagets strategiska inriktning och hur den kan implementeras varför våra vägar nu skiljs", säger hon i pressmeddelandet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL