Malmö

Stigande bostadspriser i Malmö

Malmö
Malmö Den ökade arbetslösheten till trots, så har en markant ökning på bostadspriserna skett runtom i Sverige under 2020. Vilka slags bostäder som trendar skiljer sig dock åt runtom i landet.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB säger i ett pressmeddelande att december vanligtvis är en lugn period i bostadsbranschen, något som definitivt ändrats detta år.

En förklaring till varför Malmös lägenheter blir dyrare kan enligt Anette Andersson, styrelseledamot i Mäklarsamfundet samt mäklare på Bjurfors i Malmö, vara att många företag flyttat till Malmö på senare tid, samt att det fortfarande är låga räntor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmöhistoria skrivs när Mattssons Päls lägger ner

Mattsons Päls lägger ner. Adam Bjerelius utanför huset på Norra Vallgatan där tillverkningen och affären funnits i alla år.
Foto: Marianne Pernbro
Malmö
MALMÖ Anrika Mattssons Pälsvaruaffär AB vid Norra Vallgatan i Malmö lägger ner tillverkningen och hyr ut lokalerna i det vackra huset där man tillverkat pälsar sedan 1913.

– Jag har drivit verksamheten sedan 1973 men kan på grund av sjukdom inte fortsätta, säger Mats Hankell, 70 år.

Mats Hankell.
Mats Hankell är tredje generationen som drivit pälstillverkningen men tvingas lägga ner på grund av sjukdom.
Foto: Marianne Pernbro

– Efter höftoperationer drabbades jag av neuropati, en nervsjukdom som gör mig bunden till rullstolen. Det känns väldigt tråkigt för jag hade velat vara verksam länge än.

Här har en och annan köpt sig en vacker minkpäls genom åren.
Här har en och annan köpt sig en vacker minkpäls genom åren.
Foto: Marianne Pernbro

Han är utbildad körsnär och tredje generationen som driver pälsvarutillverkningen i familjeföretaget. Hans fars moster Mandis Mattsson startade tillsammans med sin man Lars Mattsson tillverkningen. Mats far Lars-Åke Hankell, i dag en pigg 101-åring, och nu Mats Hankell fortsatte familjetraditionen som körsnärer.

Uppväxt här

– Jag är uppfödd här i huset och har sprungit här i alla år. Jag bor ovanpå pälsaffären och här ska jag bo kvar, säger han.

Men lokalerna ska tömmas och hyras ut. I veckan lades sex annonser ut.

Adam Bjerelius är dotterson till Mats Hankell och hade själv sitt första sommarjobb här med att sommarförvara pälsar.
Adam Bjerelius är dotterson till Mats Hankell och hade själv sitt första sommarjobb här med att sommarförvara pälsar.
Foto: Marianne Pernbro

Hela fastigheten är på cirka 2 000 kvadratmeter men uthyrningen gäller de cirka 650 kvadratmeter som pälstillverkningen disponerat. Lokalerna är uppdelade så det går att hyra både på bottenvåningen med stora fönster ut mot kanalen och Malmö Live samt även lokaler på övriga våningar. Det är anslående lokaler som erbjuder både marmorgolv, kakelugnar, ekparkett, stuckatur och spegeldörrar samt några även balkonger.

Bästa läget

– Läget är det allra bästa, mitt emot Malmö Live, säger Mats Hankell.

Mattssons Pälsvarutillverkning grundades 1913 i huset vid Norra Vallgatan. Huset byggdes någon gång kring 1890 av Limhamnskungen, RF Berg, berättar Mats Hankell.

Adam Bjerelius är redan i full färd med att tömma lokalerna. Nu ska huset vid Norra Vallgatan hyras ut.
Adam Bjerelius är redan i full färd med att tömma lokalerna. Nu ska huset vid Norra Vallgatan hyras ut.
Foto: Marianne Pernbro

Rudolf Fredrik Berg hade ett finger med i det mesta som hände i Limhamn för hundra år sedan, därav namnet Limhamnskungen.

Limhamnskungen

1887 grundade han entreprenadföretaget AB Skånska Cementgjuteriet, senare Skanska, stod bakom tillkomsten av järnvägen Limhamn-Malmö, Sillabanan, med mycket mera. Han hade också ett stort social engagemang och en staty av honom finns i Limhamn.

Mattssons Päls lägger ner verksamheten och hyr ut lokaler i huset.
Mattsons Päls lägger ner.
Foto: Marianne Pernbro

– Han byggde huset vid Norra Vallgatan som sitt stadsresidens. På somrarna bodde han i Villa Haga i Limhamn, säger Mats Hankell.

Familjeföretag

Pälsfirman grundades 1913 och Mats Hankells far Lars-Åke Hankell kom in i bolaget på 40-talet. Själv har han drivit pälstillverkningen sedan 1973 och det känns tungt att lägga ner nu.

– Det är fruktansvärt, det är ett helt liv som jag sysslat med detta efter tre och ett halvt års utbildning utomlands. Jag var aktiv till för ett halvår sedan när sjukdomen slog till.

Mattssons Päls har genom alla år tillverkat och sålt pälsar till många, därav flera välkända personer. Men om de kända kunderna vill Mats Hankell inte berätta något.

– Det gör man inte, det är en hederssak.

Tömmer huset

Dottersonen Adam Bjerelius visar runt i huset vid Norra Vallgatan som delvis är tömt redan.

– Här hade jag själv mitt första sommarjobb. Jag fick ta hand om sommarförvaringen och sprang upp och ner i trapporna med hundratals pälsar, minns han.

Vintageplagg

– Nu rensar vi ut och har bland annat en hel del vintageplagg, inte pälsar, vi hade velat skänka till exempelvis stadsmissionen. Men i och med att vi är ett företag går inte det. Då måste vi skatta för det, vilket känns tråkigt.

Mängder av knappar finns kvar från pälstillverkningen.
Mängder av knappar finns kvar från pälstillverkningen.
Foto: Marianne Pernbro

Minkpäls har kanske inte så många i garderoben i dag men pälsar är inte ute ur tiden, menar mats Hankell.

– Det kommer tillbaka, livet är som en pendel. Det är ungdomar som vill ha päls i dag. Ser du en vargkant på en krage på stan så bärs den av en ung person.

16 anställda

Som mest hade pälstillverkningen i huset cirka 16 anställda varav flera körsnärer och pälssömmerskor. Det går åt en mil tråd till en ryckt minkpäls, säger Mats Hankell.

Sömmerskebord.
Ett av sömmerskeborden finns kvar och utsikten kan man inte klaga på.
Foto: Marianne Pernbro

Men tillverkningen sker inte längre i Europa eller USA utan i Kina.

– Det är billigare och de är mycket skickliga.

Säljer ut

Mattssons Päls har haft sin egen tillverkning i gång fram till nu när lokalerna ska hyras ut.

– Vi har sålt av en del redan men kommer köra en drive med utförsäljning när pandemin lagt sig, säger Mats Hankell.

Malmö

Renovering stänger Kronprinsens restauranger

Gert Lundahl beklagar att restaurangen försvinner från Kronprinsen och hoppas att den ska öppnas igen. Fläskpannkaka är favoriträtten.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Renoveringen av Kronprinsen pågår för fullt och de flesta butiker har lämnat fastigheten. Nu försvinner även restaurangerna som bara är öppna månaden ut. Hur mattorget kommer att se ut efter renoveringen är oklart i dagsläget.

Restaurang Malou har funnits i 36 år i fastigheten. Den är en av dem som är uppsagd från sitt kontrakt från den 30 januari. I foodcourten som ligger vid ingången från Mariedalsvägen finns även fyra andra restauranger. Samtliga måste ha lämnat sina lokaler senast den siste januari.

– Vad synd, utbrister Gert Lundahl som precis slagit sig ner hos restaurang Malou och inväntar sin portion fläskpannkaka. Här serveras god husmanskost och fläskpannkakan är något alldeles extra.

– Jag har gått hit från Söderkulla. Det blir en bra promenad och jag är här 1-2 gånger i månaden. Att de ska stänga här visste jag inte.

Husmanskosten uppskattas av många. Vid ett annat bord sitter arbetskollegorna Mikael Engström och Stefan Hult. Valet av maträtt var enkelt.

– Jag har ätit här från och till i 20 år och det är en stor förlust att de ska stänga. Här finns många stamkunder. Fläskpannkakan är jättegod, garanterar Mikael Engström.

– Jag jobbar i Hyllie men vi brukar åka hit då och då. Vi var också ett gäng som spelade bowling här när den fanns.

Stefan Hult håller med.

– Det här är en institution och det känns alltid vemodigt när traditioner går i graven. Här är opretentiöst och bra. Jag hoppas verkligen att de öppnar igen och att det kommer att finnas husmanskost här även efter renoveringen. Det bor många äldre i området som säkert uppskattar den.

Mikael Engström och Stefan Hult har åkt från Hyllie för att äta lunch på Kronprinsen. Även de har fläskpannkaka som sin favoriträtt.
Foto: Elisabeth Sandberg

Skånska Dagbladet har inte lyckats nå ägaren till restaurangen.

En annan av foodcourtens restauranger kommer inte att öppna i någon annan lokal.

– Vi vet ingenting och har inte fått besked om vi kan öppna här igen, säger den ansvarige. Som läget är nu med pandemin är det inte lönt att öppna på ett helt annat ställe.

Foodcourten har fem restauranger som alla stängs i slutet av månaden eftersom fastighetsägaren ska bygga om.
Foto: Eliabeth Sandberg

Akelius äger Kronprinsenhuset och håller på med en omfattande renovering både in- och utvändigt. Mosaikplattorna på fasaden håller på att bytas ut, balkonger renoveras med mera.

Invändigt byggs hela köpcentrumet om. De flesta butiker har lämnat helt medan en del fått andra lokaler i fastigheten.

Inga besked

Vad som kommer att hända med foodcourten och om det kommer att finnas någon efter renoveringen går det inte att få besked om i nuläget.

– Vi kan inte uttala oss om hur foodcourten kommer att se ut efter renoveringen, berättar Mikael Ahlborn som är chef för Akelius i Malmö. Vi får återkomma till detta senare under våren.

Kronprinsen renoveras både in- och utvändigt. Nya mosaikplattor har kommit på plats i den övre delen av byggnaden.
Foto: Elisabeth Sandberg

Längs med Regementsgatan har hamburgerrestaurangen Burger King nyligen stängt på egen begäran. Kvar finns Subway som ligger bredvid.

Malmö

”För långt till förskolan för att klara av vardagen”

Malmö
MALMÖ En förälder som fått en plats på en förskola ifrågasätter om förskoleförvaltningen verkligen tar hänsyn till vårdnadshavarens önskemål.

Föräldern tycker att platsen ligger för långt från hemmet och anser inte att vardagen blir genomförbar om man skulle tacka ja till en plats på den förskolan.

I ett mejl till förskoleförvaltningen skriver föräldern att det känns som att man fått ett ultimatum. Alternativen är att tacka ja eller ställa sig i kö för byte. Den kön prioriteras inte och ett besked kan väntas först efter sommaren.

Alternativet är enligt föräldern att tacka nej och vänta i fyra månader på ett nytt besked.

”I vilken mån anser ni att ni tar skälig hänsyn till vårdnadshavares önskemål när denna vårdnadshavare uttrycker sig inte kunna klara av en vardag med så långt till förskolan”. Hur tolkas skälig hänsyn i lagen och hur applicerar ni denna”, skriver föräldern bland annat i sitt mejl till förskoleförvaltningen.

Malmö

Moped började brinna i garage vid Värnhem

På fredagskvällen började det brinna i ett garage vid Värnhem.
Foto: Karsten Petersen
Malmö
Malmö En moped började brinna i ett garage vid Ica på Östra Förstadsgatan på fredagskvällen.

Larmet om branden inkom 19.01. Det var mycket rökutveckling på platsen men branden, som man kunde lokalisera till en moped i garaget, var snart släckt.

– Vi har sökt av och det finns inga personer kvar i garaget. Vi vädrar ut och sen får man försöka återställa så gott det går, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Foto: Karsten Petersen

Malmö

Vårdbolag tvingas betala miljonbelopp efter tvist

Q-CEzKOjsokCum4wLFbrssrLAwg.jpg
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Ägaren till ett vårdbolag med säte i Malmö tvingas betala drygt två miljoner till ett annat företag i samma bransch efter en rättslig strid. Dessutom ska Malmöföretagaren stå för motpartens rättegångskostnader på drygt 1,1 miljoner.

Allt började 2013 när en Malmöbo i 55-årsåldern ansökte om ackreditering om att få starta ett vårdbolag. Han lånade en miljon kronor från den branschkollega som senare skulle stämma honom, men som inledningsvis gick in som delägare i det nystartade vårdbolaget. Detta genom sitt eget företag med säte i Göteborgstrakten.

Företaget gick snabbt bra, och när grundaren fick det värderat 2017 ansågs det ha ett värde på omkring sju miljoner kronor. Samma år erbjöd sig huvudägaren att köpa ut sin kollega och hans företag för 2,2 miljoner.

Startade nytt i samma lokaler

Året därpå kom ett nytt erbjudande, då sänkt till 1,8 miljoner kronor. Kort dessförinnan hade han i egenskap av majoritetsägare uteslutit kollegan från styrelsen.

I slutet av samma år avvecklade han bolaget och sade upp avtalet med Region Skåne. Samtidigt tecknade han ett nytt avtal, nu med sitt nystartade företag med exakt samma inriktning och med verksamhet i samma lokaler med dito personal.

Insåg inte

Den tidigare partnern och finansiären kontrade då med att stämma Malmöföretagaren på över två miljoner kronor, vilket motsvarar värdet på det ursprungliga företaget innan det avvecklades. Han menade att hans tidigare kollega medvetet manövrerat ut honom. Därmed förlorade Göteborgsföretagaren sin del av värdet i det gemensamma bolaget.

Malmöföretagaren hävdade å sin sida att han inte insett att det kunnat skada exkollegan att avveckla företaget.

Medvetet agerande

Men Malmö tingsrätt är inte av samma åsikt. Rätten dömer Malmöföretagaren att betala. Den anser att ”det har varit fråga om ett medvetet och planerat agerande” när han utmanövrerade sin kollega.

Han ska därför betala drygt två miljoner kronor till dennes företag, och dessutom stå för dess rättegångskostnader på drygt 1,1 miljoner kronor .

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Malmö

Företagare riskerar näringsförbud för bluffakturor

Malmö
Malmö En företagare i 40-årsåldern riskerar tre års näringsförbud efter att ha bokfört bluffakturor i företagets räkenskaper. Totalt handlar det om fakturor för en halv miljon kronor.

Under 2015 och 2016 misstänks företagaren ha skapat bluffakturor på en halv miljon kronor. Fakturorna var skickade från ett polskt företag som mannens eget bolag hade kontakt med.

Det visade sig när företagaren förhördes av Skatteverket att han upprättat avtal med sig själv när fakturorna upprättades, efter som han också ägde den polska leverantören.

Minns inte mycket

På frågan hur han kom fram till vilka belopp som skulle faktureras svarar mannen i förhör:

– Det var en uppskattning på hur mycket de anställda skulle jobba med detta. Det kunde variera men jag minns inte för denna aktuella tid, svarar han.

Syftet med samarbetet mellan de båda bolagen var att det polska företaget skulle hitta samarbetspartners i Östeuropa. Men det blev inget av detta då de inte höll tillräckligt hög standard, hävdar företagaren i förhör.

Hur fakturorna från det polska företaget betalades säger han sig inte minnas.

Riskerar näringsförbud

Företaget som mannen driver är familjeägt, och bland annat inriktat på design. Det har en omsättning på omkring 50 miljoner kronor.

Företagaren åtalas för grovt försvårande av skattekontroll för de misstänkta bluffakturorna. Han också att dömas till tre års näringsförbud, vilket är vad åklagaren yrka på. Åklagaren vill också att mannens bolag döms till en halv miljon kronor i företagsbot.

Malmö

Romskt minnesmärke ska bidra till ett öppnare Malmö

Mujo Halilovic vill få den svenskromska historian en chans att berättas.
Foto: Privat
Malmö
Malmö På Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) kan romer fram tills den 31 januari lämna in berättelser, bilder och erfarenheter till minnesmärket som ska upprättas i Malmö i år.

I år kommer det sjätte romska minnesmärket ställas upp i Skåne, denna gång på Limhamnsfältet i Malmö. 2018 ställdes fem stycken liknande minnesmärken upp i Arkelstorp, Bromölla, Degeberga, Kivik och Sankt Olof. Varför just dessa platser valts ut är inte en slump. Romska Platser skriver på sin hemsida att urvalet skedde med hjälp av boende från dessa orter, som kunde identifiera platser där romer bott. Dessa platser har även genom intervjuer med äldre romer kunnat knytas till specifika minnen.

Tema mångfald och utveckling

Minnesmärket som ska ställas upp i Malmö har tema mångfald och utveckling. Det kommer som de andra minnesmärkena ha formen av en cylinder som är prydd med bilder och texter som romer skickat in. Dessa kommer fokusera på romernas historia, men också på nutida upplevelser och framtid. Det som lämnas in som bidrag kommer att ses över och vid behov kommer ett urval att göras.

– Det betyder otroligt mycket att få upp detta minnesmärke, det handlar om demokrati men också kunskapsutveckling. Det är viktigt att ge utrymme för olika perspektiv i ett samhälle, och med detta minnesmärke får den svenskromska historien en chans att berättas. Romer har länge kämpat för att få en plats att berätta sin historia i det offentliga rummet, säger Mujo Halilovic, verksamhetschef på Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC).

Malmö första staden med ett romskt råd

Han berättar vidare att Malmö är den första staden som utvecklat en kommunal verksamhet för romer samt ett romskt råd. Dessa arbetar för att öka romsk delaktighet och inflytande i samhället.

– Eftersom att romer inte har haft ett eget land så finns det inga institutionella infrastrukturer som tagit hand om och bevarat romernas historia. Det finns inga ruiner, ingen helig bok. Minnesmärkena är ett sätt att göra detta, och förhoppningsvis så kan det påverka resten av världen att också lyfta fram den romska historian säger Mujo Halilovic.

Men det är inte bara romer som kan finna gemenskap av minnesmärket, Mujo Halilovic hoppas att det ska bidra till att skapa en känsla av öppenhet och acceptans i Malmö.

– Minnesmärkets budskap är även att vi vill bidra till att skapa gemenskap mellan människor i Malmö, att lyssna på varandras historier och bakgrund med ett öppet sinne.

Ett av de tidigare romska minnesmärkena invigs i Kivik 2018.
Foto: TT

FAKTA

Lämna in material till minnesmärket

Texter, bilder och andra bidrag på temat mångfald och utveckling, lämnas in till RIKC. Kontakta på rikc@malmo.se eller besök hemsidan www.malmo.se/rikc för mer information.

Se tidigare romska minnesmärken på www.romskaplatser.se

Malmö

Fyra begärs häktade för lägenhetsrån

exgk_Pn1VLxZ_8-ZaP-V3fnPyvA.jpg
Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö I måndags rånades en man i 25-årsåldern i sin bostad vid Värnhemstorget. På fredagen ställs tre män och en kvinna inför häktningsdomare, alla misstänkta för rånet.

– De misstänks tillsammans och i samförstånd för rån och försök till utpressning, säger kammaråklagare Cindy Costéus.

Vid 23-tiden i måndags kväll rånades en man i 25-årsåldern i sin bostad vid Värnhemstorget. Fyra personer trängde sig in i lägenheten och misshandlade mannen. När de lämnade bostaden tog de med sig stöldgods.

Flera narkotikapåverkade

Vid tretiden på natten till tisdagen greps fyra personer misstänkta för rånet, en kvinna och tre män mellan 25 och 30 år. Flera av dem var narkotikapåverkade.

Nu begär Cindy Costéus samtliga häktade för rån och försök till utpressning. Åklagaren vill inte uttala sig om vad rånarna kom över, och om de på något sätt är bekanta med offret.

Punkterad lunga

Enligt polisens presstalesperson Nils Norling var valet av offer ingen tillfällighet.

– Det var inte slumpmässigt, sa han i tisdags.

En av de misstänkta befinner sig på sjukhus och kunde inte inställa sig till häktningsförhandlingarna. Han vårdas för en punkterad lunga. Det är oklart hur det gått till. Enligt Cindy Costéus har mannen tillbringat tid i arresten innan han fördes till sjukhus.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL