Självtesterna drog i gång på allvar under senhösten. Här en bild från teststationen vid Eslövshallen.
- Skånskan.se - Alla artiklar på
- Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
- Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Självtesterna drog i gång på allvar under senhösten. Här en bild från teststationen vid Eslövshallen.
Precis när Eslövsbon Fredrik Carlsson ska börja berätta om olyckan som förändrade hans liv så ber han om en paus och ett glas vattnet.
Han plockar upp en karta med stora tabletter, som han knäcker på mitten, innan han sköljer ner bitarna med vatten.
Tre gånger om dagen måste han ta tabletterna mot nervsmärtan som strålar ut i armen.
– Om jag inte tar de här tabletterna så känns det efter ett tag som att jag vill gnaga av mig armen. Jag kommer alltid få leva med smärtan. Det är den hårda sanningen.
Nervsmärtan strålar ut från nacken, som är stelopererad efter att han bröt den på två ställen. På huden i nacken och ner mot ryggen har han ett 30 centimeter långt ärr efter operationen. Där opererade kirurgerna in en lång metalldel av titan, för att staga upp den söndertrasade nacken.
Samma metall har han inopererad längs med sitt vänstra ben. Där sitter ett långt spjut av titan, som sattes in eftersom hans lårben knäcktes och trasades sönder under fallskärmsolyckan.
När världen nu gått in i ett nytt år har det gått tio år sedan Fredrik Carlssons olycka på Eslövs flygplats. Fallskärmsolyckan den 30 september år 2011 förändrade hans liv för alltid. Trots att det gått så många år präglar olyckan fortfarande hela hans liv: ständig smärta, sömnsvårigheter, återkommande vårdbesök och en tillvaro som kräver att han då och då måste ta paus för att lägga sig och vila.
Men trots allt detta fortsätter han den dagliga kampen mot alla utmaningar.
– Jag tycker inte att jag har rätt att klaga. För jag skulle egentligen inte ha levt idag. Men det händer ganska ofta att jag tänker ”hur ska jag palla detta, kommer jag någon gång ha en normal framtid?”.
I dag är han 44 år gammal. Fallskärmshoppningen började han med när han var 26 år.
– Jag har aldrig varit en adrenalinsökare. Jag började inte med fallskärmshoppning för spänningens skull. Anledningen till att jag började med fallskärmshoppningen var att jag var höjdrädd. Det är så jag fungerar. När jag var yngre hade jag ett tillbud när jag badade. Efter det gillade jag inte att vara ute på djupt vatten. Därför bestämde jag mig för att ta dykcertifikat. Jag vill inte att det ska finnas några hinder för mig i livet. Jag vill alltid ta mig framåt. Att hoppa fallskärm ger en total frihetskänsla.
Av själva olyckan på Eslövs flygfält har han inga egna minnen. Allt bygger på det vittnen återberättat. Vid det här tillfället skulle han träna på en speciell form av fallskärmshoppning, som kallas swooping.
Det är en form av fallskärmshoppning där riskerna är skyhögt större.
– I vanlig fallskärmshoppning är riskerna väldigt små och 99 procent av skadorna handlar om fotledsskador vid landning. Det är större risk att du skadar dig när du kör till eller från flygplatsen i din bil. Vanlig fallskärmshoppning är som att köra en Volvo på en landsväg. Swooping däremot är som att köra Formel 1. Det är inom swooping vi har våra allvarliga tillbud och våra dödsfall inom sporten.
I swooping riktar man under hoppet fallskärmen snett nedåt mot marken och dyker sedan mot marken i hög fart. Sedan planar man ut och flyger längs med marken i över 100 kilometer timmen innan man landar med precision på en liten markerad yta. Landningen genomförs över vatten för att minska riskerna.
Fredrik Carlsson hade fått smak för swooping efter att ha hoppat fallskärm i många år. För att träna hoppade han under olycksdagen över mark, på Eslövs flygfält.
Han hade tvärdykt ned mot marken och flög i över 100 kilometer i timmen precis ovanför marken på flygfältet. Men solens strålar på plåttaken vid hangarerna gjorde att det bildades turbulens. Istället för att fortsätta framåt i den höga farten trycktes Fredrik Carlssons kropp ned mot marken i den höga farten.
På marken stod flera personer som blev vittnen till hans krasch.
– Mitt ena ben gick i marken medan jag fortsatte framåt. Jag drog upp en tolv meter lång fåra i marken, som man kunde ha satt potatis i. Lårbenet knäcktes och kroppen drogs till slut fast i jorden. Då voltade jag framåt och bröt nacken på två ställen. Kroppen blev helt lealös. Efter det tumlade min kropp framåt i 50 meter.
När kroppen tumlar framåt bryter han massor av ben i kroppen. Han får frakturer i höft, bäcken, rygg, i benet och bryter alltså nacken. Tio tänder i munnen skadas och han bryter till och med ben inne i gommen.
Livet kunde ha slutat där och då för Fredrik Carlsson. Men några enskilda personer och händelser räddar hans liv den här dagen. På marken finns en person som har en utbildning som sjukvårdare i Försvarsmakten. Han stoppar omedelbart blodflödet i benen, för att Fredrik Carlsson inte ska förblöda. En annan person håller under tiden hans nacke, i väntan på att ambulansen ska anlända.
Ambulanspersonalen bedömer sedan att chansen till överlevnad är så liten att man svänger av med Fredrik Carlssons söndertrasade kropp på sjukhuset i Lund, istället för att fortsätta till Malmö som det var tänkt.
Några av de främsta kirurgerna inom sitt gebit påbörjar de akuta operationerna. Då håller det på att gå snett igen. Han håller på att förblöda på operationsbordet och insatserna får avslutas abrupt. För att fixera nacken tvingas kirurgerna bulta fast hans huvud vid operationsbordet.
Som en akut åtgärd försätts Fredrik Carlsson i medicinsk koma. Hans liv går att rädda men operationerna följer efter varandra. Han räknar med att han i det inledande skedet genomgick fem eller sex större operationer. Totalt har han genomgått 15 operationer efter olyckan.
Efter de inledande sjukvårdsinsatserna började den långa kampen tillbaka. Först var det sjukhusnätter fulla av skrik, för att smärtan var så total i specialsängen som vände hans kropp var femte minut. Hans mamma vakade vid hans sida, sov på sjukhuset och fanns där för att hjälpa honom genom den värsta smärtan.
Innan den här olycksdagen för tio år sedan hade han genomfört 1 674 fallskärmshopp. Fram till i dag har han genomfört totalt 3 616 fallskärmshopp. Det betyder att han gjort fler hopp efter olyckan än innan kraschen som kunde kostat honom livet.
Men att han någonsin skulle kunna hoppa fallskärm igen var det ingen som trodde när han lämnade sjukhuset i Lund för tio år sedan. Som en del av sin rehabilitering vistades han efter olyckan på Orupssjukhuset. Dit anlände han liggande på en bår.
– En del som drabbas av svåra olyckor tänker ”varför hände detta just mig?”. Jag har aldrig tyckt synd om mig själv på det sättet. När jag kom till Orupssjukhuset tänkte jag att jag fått en biljett till den bästa vården. Då måste jag också jobba för det själv. Det handlar bara om min egen inställning. Jag ger aldrig upp. Min inställning har hela tiden varit att jag ska tillbaka igen.
Läkarna bedömde inte att han skulle komma tillbaka.
– Först trodde man att det var ett väldigt lite hopp att jag skulle överleva. Sedan trodde man att jag aldrig skulle kunna gå igen. Men jag bestämde mig för att det skulle gå. Allt går, om man vill.
Med stenhård vilja kämpade han sig igenom smärtan, operationerna och fokuserade på rehabiliteringen.
Namn: Fredrik Carlsson.
Ålder: 44 år.
Bor: I centrala Eslöv. Uppvuxen i Marieholm.
Familj: Sambo och en vuxen dotter från en tidigare relation.
Bakgrund: Är från början ljud- och ljustekniker. Har bland annat jobbat som datatekniker på Eslövs kommun och Framfab. Har även drivit restaurang och varit deltidsbrandman i Eslöv. Idag driver han ett företag som jobbar med ljud- och ljus. Vid sidan om jobbet har han utbildat sig till helikopterkapten och nu utbildar han sig till flygkapten.
Erfarenheter som fallskärmshoppare: Har genomfört sammanlagt 3 616 fallskärmshopp. Tillsammans med tre andra hoppare har han satt ett världsrekord genom att genomföra 105 fallskärmshopp under en och samma dag. Är förbundskursledare i Svenska Fallskärmsförbundet och utbildar instruktörer. Har bland annat utbildat Försvarsmaktens specialförband.
Två år efter den allvarliga olyckan hoppade han fallskärm igen.
– Det var aldrig tal om att jag skulle sluta, säger han om beslutet att på nytt hoppa ut i luften, på flera tusen meters höjd.
Hans kropp var tillbaka i luften igen, som vanligt. Men i sitt sinne hade han blivit en annan.
Han berättar om hur han innan olyckan var mer av en kaxig typ. Det var jobb, jobb, jobb som gällde. Som mest hade han under en period fem olika jobb samtidigt.
– Jag har alltid varit extremt driven.
Det där driver har han kvar, men idag är det helt andra saker han värdesätter.
– Nu är det det sociala, med vänner och familj och fritiden som är det viktiga. Jag har blivit mycket mer mån om att hålla kontakt med människor som är viktiga för mig.
Han berättar om föräldrarna som bor kvar i Marieholm, där han växte upp.
– Innan olyckan jobbade jag mycket och reste mycket. Då kunde det gå några veckor innan jag pratade med mina föräldrar. Nu ringer jag dem varje dag.
Under sjukhustiden efter olyckan förstod han också hur många människor i hans liv som brydde sig om honom. Vänner och bekanta kom med presenter, hade med sig mat, skickade kort och brev, hade med sig hemstickade gåvor, hälsade på, satt vid hans sida eller tog ut honom på en sväng utanför sjukhuskorridorerna.
– Jag tänkte att ”vad har jag gjort för att förtjäna detta, att så många människor bryr sig om mig?”. Det kändes väldigt stort att få det där stödet. Nu vill jag ge tillbaka all den kärlek och omsorg jag fick av andra efter olyckan.
Fredrik Carlsson bor inne i Eslöv med sin sambo. Han har en vuxen dotter sedan tidigare och han och hans sambo har tankar om att bilda en ny familj. För att arbetslivet ska fungera med hans men från olyckan driver han ett eget företag, så att han kan göra saker i sin takt, och ta paus när han behöver. Livet går framåt men inte på det självklara sättet som för de flesta andra.
– Varje dag är en kamp i sig. Min inställning är att försöka leva lite mer för varje dag.
Numera hoppar han sällan fallskärm själv. Det händer att han genomför tandemhopp. Men framförallt lägger han sin tid på att vara instruktör, på att föreläsa och engagera sig på förbundsnivå för att arbeta med att förstärka säkerheten inom sporten.
– Jag brinner för fallskärmshoppning och för att ge något tillbaka och för att öka säkerheten. Jag vill aldrig att någon ska behöva vara med om det som jag har varit med om.
Enligt polisanmälan svarade paret, som är i tidiga 20-årsåldern, på en annons på Blocket och kom överens om att hyra en lägenhet. De betalade 13 000 kronor i förskott och kom överens med uthyraren att träffas i lägenheten.
Men när paret kom dit visade det sig att de som bodde på adressen inte hade något med saken att göra och inte skulle hyra ut sin lägenhet. Paret hade blivit lurat.
Händelsen är polisanmäld som bedrägeri och polisen ska nu undersöka om det går att hitta personen bakom annonsen. I nuläget finns ingen misstänkt.
En man i 60-årsåldern misshandlades i Marieholm i torsdags vid 15-tiden. Mannen ska enligt polisanmälan ha sagt åt några barn som lekte med en vattenslang. Då kom pappan till ett av barnen till platsen och skallade mannen i huvudet så att smärta och ett jack i pannan uppstod. Därefter lämnade pappan platsen.
Polisen har namnet på pappan, som nu ska utredas för misshandel.
Polisen har fått in en anmälan om att en besökare på ett gym på Fallskärmsgatan blev bestulen på sina ytterskor i måndags kväll. Han upptäckte stölden när han skulle hem från sitt träningspass.
Skorna är av märket UGG och deras modeller brukar betinga ett nypris på 2 000-3 000 kronor.
Vid 20.20-tiden i måndags gick inbrottslarmet på Norrevångsskolan på Onsjövägen. Väktare åkte ut till platsen och kunde konstatera att några krossat ett fönster med en sten och öppnat kyl och frys i en lokal. De tycks inte ha fått med sig något av värde.
Platsen är övervakad med värmekamera och på bilderna från den ser man fem personer springa från platsen. Det går dock inte att avgöra identiteten på gärningsmännen utifrån bilderna.
Därför stängdes Casino Cosmopol
Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.
Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.
”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.
Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.
Oviss framtid för Casino Cosmopol
Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.
En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.
En man i övre 70-årsåldern har polisanmält att han blev bestulen på sin rullator i centrala Eslöv i måndags eftermiddag. Han hade lämnat rullatorn utanför en bostad och när han kom ut igen en stund senare var den stulen.
Det var den 2 oktober förra året som 16-åringen stod i kön till en matbutik i Eslöv. Då fick han syn på några 500-kronorssedlar som låg på golvet. Han plockade upp dem, lade dem i fickan och ställde sig sist i kön.
När han betalat för sina varor cyklade han hem. Han blev ångerfull redan under cykelturen och dagen efter berättade han vad som hänt för sin pappa. Senare lämnade han tillbaka pengarna till sin rättmätiga ägare och bad henne om ursäkt.
Inte heller Lunds tingsrätt tycker att 16-åringen gjort något brottsligt. När pengarna låg på golvet var de inte i kvinnans besittning, därför kan man inte säga att han stulit dem av någon, resonerar domstolen. 16-åringen frias därmed från åtalet om stöld.
Det var den 12 oktober förra året som 18-åringen av okänd anledning avsiktligt slog sönder glaset i vitrinskåpet med kryckan. Skadorna kostade 938 kronor att reparera. Detta belopp kräver Region Skåne nu honom på i skadestånd.
18-åringen har erkänt skadegörelsen.
Han åtalas även för ringa narkotikabrott, innehav av 0,2 gram kokain på Norregatan den 6 december. På denna punkt nekar han däremot till brott.
Åklagaren yrkar på dagsböter som straff, 150 gånger 50 kronor.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN