Lagfarter SkD

Nya ägare till stor villa i Eslöv

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Stabbarp 415 i Eslöv är nu klar. Nya ägare är Torbjörn Bergqvist, 55, och Susanne Öberg, 48, och säljare är Jan Anders Friberg. Huset har en boyta på 221 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i december 2020 och priset blev 3 190 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Återstart för ligaspelet i februari

Truls Möregårdh och hans Eslövs AI-kompisar kommer att återstarta ligaspelet tidigast den 23 februari.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Sport
BORDTENNIS Nu har Svenska Bordtennisförbundet satt ner foten och presenterat förslag till spelordning för den resterande delen av säsongen 2020/21. För de regerande mästarlagen i Eslöv innebär det återstart i damligan den första helgen i februari och för herrarna tisdagen den 23 februari.

– Jag hade gärna sett att återstarten skjutits fram ytterligare ett tag, framför allt för damerna. Vi hade gott kunnat vänta med att starta igen i mars. Men förbundet vill väl igång för att kunna genomföra en hel säsong och ha allt färdigspelet i maj, säger Mattias Andersson, tränare i Eslöv och ansvarig matchcoach för damlaget.

I det förslag som förbundet i grunden jobbade efter föreslogs att herrligan skulle återstarta i februari månads första vecka. Så blev det alltså inte.

Däremot skjuter damligan fart i februari månads första veckoslut. Eslövs PK spelar hemma i Blomsterbergshallen lördagen den 6 februari mot Halmstad och på söndagen mot Lekstorp. Sin förra match spelade Eslöv den 18 oktober.

Herrligan återstartas med den femte omgången tisdagen den 23 februari. Eslöv möter då Halmstad på bortabord. Samma kväll tar Kävlinge emot Falkenberg. Två dagar senare spelar Eslöv borta mot Munkedal och Kävlinge hemma igen mot Söderhamn. Den förra herrligaomgången gick den 11 november. När ligan återstartar har sålunda ligan haft uppehåll i mer än tre månader.

– Vi får försöka få till lite tuffa matcher på träningarna för att hitta tempot och känslan igen, säger Mattias Andersson.

Coronapandemins härjningar och alla rekommendationer och restriktioner har gjort att Eslövs stängs ner sin breddverksamhet.

– Däremot tränar våra A-lagsspelare, de utländska spelare som är här samt gymnasieeleverna, berättar Mattias Andersson.

När det gäller tävlingar i Sverige så kommer förbundet inte att ge sanktion till några alls arrangemang i februari, undantaget ”renodlade elittävlingar där deltagarna faller inom begreppet yrkesverksamma”. Det betyder att de så kallade Sweden Tour-tävlingarna kan komma att spelas, för herr- och damelitklasser, närmast då i Växjö i mitten av februari. Helgen efter kan det blir herr- och damelitspel i Safirs Internationella i Örebro.

– Fast jag har lite svårt att se att dessa ska kunna spelas, funderar Mattias Andersson.

Klart är det redan att det SM som enligt ursprungsplanen skulle ha gått i Borås i månadsskiftet januari/februari är flyttat till juni med Eskilstuna som spelort.

De nationella serierna från division 1 till 3, kommer inte att återstarta förrän i mars. På damsidan gäller detta till och med från landets nästa högsta serie, superettan.

Eslövstränaren Mattias Andersson (till vänster) hade gärna sett att seriespelets återstart flyttas fram ytterligare ett tag.
Foto: Jonny Nilsson/Arkikv

Sport

Välkomnar beslut: "Sårar diktatorns stolthet"

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko är ett hängivet hockeyfan, här syns han på rinken i april i fjol.
Foto: Andrei Pokumeiko/AP/TT
Sport
Sport Den belarusiske människorättsaktivisten Ales Bialiatski välkomnar Internationella ishockeyförbundets (IIHF) beslut att flytta ishockey-VM 2021 från Belarus.
"Utmärkt beslut som kommer såra diktatorns stolthet", skriver han i ett uttalande.

Bialiatski tilldelades i fjol Right Livelihood-priset, ibland kallat det alternativa nobelpriset, för sitt engagemang för mänskliga rättigheter i Belarus. Samtidigt som han välkomnar beslutet så riktar han skarp kritik mot Aleksandr Lukasjenkos styre.

"Under de senaste månaderna har Lukasjenko släppt lös en repressiv våg utan motstycke mot det belarusiska folket", skriver människorättsaktivisten i ett uttalande kort efter IIHF:s beslut. Han fortsätter sedan.

"Miljoner belarusier har protesterat mot det lagvidriga presidentvalet och krävt en demokratisk förändring. Det är med glädje jag ser att de omfattande människorättskränkningar som skett i Belarus inte har gått det internationella samfundet omärkt förbi."

Kan statuera exempel

Ales Bialiatski är grundaren bakom människorättsorganisationen Viasna som under en längre tid krävt att ishockey-VM flyttas till följd av det våldsamma efterspelet till fjolårets val. Aktivisten välkomnar därav beslutet.

"Det här är ett utmärkt beslut som kommer såra diktatorns stolthet och visa att människorättssituationen i Belarus inte ignoreras i Europa. Genom detta exempel kan alla diktatorer förstå att sport inte är något för fuskspelare och att det inte går att använda (sportevenemang) för att förbättra bilden av avskyvärda diktaturer", skriver han avslutande.

Tiotusentals gripna

Hundratusentals människor har deltagit i återkommande demonstrationer mot Lukasjenko i landet sedan han förklarade sig som segrare i det starkt ifrågasatta presidentvalet.

Demonstranterna, som kräver Lukasjenkos avgång och nyval, har mötts av hårdfört motstånd. Enligt oppositionsledare har över 30 000 gripanden gjorts sedan i protesterna bröt ut i augusti. Flera demonstranter har dödats.

Ida Vanhainen/TT

Utrikes

Storbritannien vaccinerar 140 i minuten

Nadhim Zahawi. Arkivbild.
Foto: Stefan Rousseau/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritannien vaccinerar 140 personer i minuten mot covid-19. Det uppger vaccinminister Nadhim Zahawi i en intervju med Sky News.

– Det är genomsnittet så i vissa områden går det ännu bättre, säger han.

– Det kommer att förbättras när vi öppnar fler av de stora vaccinationscentren, sammanlagt 17 den här veckan och 50 i slutet av månaden.

Storbritannien har registrerat över 3,4 miljoner fall av covid-19 och närmare 90 000 döda, enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Över fyra miljoner britter har hittills fått sin första dos av covid-19-vaccinet, rapporterar Reuters.

Omkring 66,5 miljoner människor bor i Storbritannien.

Utrikes

Biden-repetition avbröts av brand

Soldater vid den amerikanska kongressbyggnaden i Washington DC.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kongressbyggnaden i Washington DC stängdes tillfälligt ned med hänvisning till "yttre säkerhetshot" på måndagen. Orsaken var en brand i närheten.

En repetition inför tillträdande president Joe Bidens installation pågick utanför Kapitolium. Repetitionen avbröts och deltagarna evakuerades.

Ingen tilläts gå in eller ut ur Kapitolium och personer inne i kongressbyggnaden uppmanades att ta skydd där de befann sig.

"Det föreligger ingen fara för allmänheten", skrev säkerhetstjänsten Secret service på Twitter när nedstängningen väl hävts.

Räddningstjänsten har släckt branden.

Myndigheterna är på helspänn sedan anhängare till avgående president Donald Trump stormade kongressen den 6 januari, och FBI har varnat för att väpnade protester planeras runt om i USA inför maktskiftet.

Tusentals soldater ur nationalgardet har kommenderats ut till Washington DC inför installationen av Biden.

Sport

Hockey-VM flyttas från Belarus: "Enda rimliga"

Tre Kronor kommer inte att spela ishockey-VM i Belarus i år. Mästerskapet flyttas från Minsk av säkerhetsskäl. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Internationella ishockeyförbundet (IIHF) går kritikerna till mötes.
Herrarnas ishockey-VM i vår flyttas från Belarus.
– Det här är ett besked som vi i svensk ishockey välkomnar och också ser som det enda rimliga, säger förbundsordföranden Anders Larsson till TT.

Flera aktuella VM-spelare och ledare har på olika sätt sagt att de inte ställer upp på att spela mästerskapet i Minsk.

Belåten över dagens beslut konstaterar Anders Larsson att förbundskaptenen Johan Garpenlöv får ett lättare jobb nu när fokus flyttas till det sportsliga.

– Situationen i Belarus, när vi ser människor demonstrera för sin frihet och för öppenhet och möts av våld och en del fängslas... det berör på ett mänskligt plan. Det berör mig och jag har stor respekt för att det berör våra spelare.

"Ett välkommet beslut"

– Nu är hela den diskussionen borta och det går att fokusera på det sportsliga, hur vi får ihop ett slagkraftigt lag. Kort och gott: det var ett välkommet beslut, säger Larsson.

Trycket på IIHF att frånta Belarus mästerskapet har vuxit under de senaste månaderna.

Landet har skakats av regimkritiska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare. Med det har också allt fler röster påtalat orimligheten i att ett stort idrottsmästerskap ska arrangeras i Belarus.

Så sent om i lördags gick en av huvudsponsorerna, tjeckiska biltillverkaren Skoda, ut med ett kraftigt ställningstagande. Om Belarus får behålla mästerskapet, hoppar vi av, meddelade Skoda.

Oklart med Lettland

Därför var måndagens besked inte oväntat.

"Av säkerhetsskäl som ligger utanför IIHF:s kontroll kom IIHF:s styrelse i dag fram till att beslutet att flytta ishockey-VM från Minsk, Belarus, är oundvikligt", skriver IIHF i ett pressmeddelande.

Lettland var tänkt att dela på VM med Belarus, men nu är det oklart hur det blir också med det lettiska värdskapet.

IIHF skriver att Lettland fortfarande är ett alternativ som en av flera arrangörsländer, men att det också kan vara aktuellt att lägga hela mästerskapet i ett enskilt land. Danmark och Slovakien har nämnts.

TT: Du har inte fått någon form av underhandsbesked om vart det lutar, Anders Larsson?

– Jag har haft en kontinuerlig dialog med vår internationelle ordförande (René Fasel) under hela den här resan. Man har en del spår man jobbar på, men det är viktigt att IIHF i lugn och ro får hantera det.

– Jag känner mig trygg i att vi kommer att få besked inom hygglig närtid, men vi har respekt för att det kan ta viss tid, med hänvisning till en viss pandemi, säger Anders Larsson.

Fasel var tidigare ovillig att flytta VM på grund av politiska påtryckningar. Häromdagen besökte han Belarus för ett möte med Aleksandr Lukasjenko, något som fick mycket kritik, inte minst de rörliga bilderna som visade hur presidenten välkomnade Fasel med en björnkram.

Beklagar beslutet

Nu säger IIHF-ordföranden att det är beklagligt att behöva frånta Belarus mästerskapet.

"Under hela den här processen har vi försökt lyfta att VM hade kunnat användas som ett verktyg för försoning och för att lugna de sociopolitiska problemen som finns i Belarus, och att kunna hitta en positiv väg framåt", säger René Fasel i pressmeddelandet.

"Och även om IIHF:s styrelse anser att världsmästerskapet inte bör användas för politisk vinning från något håll, har vi kommit fram till att det inte är rimligt att arrangera mästerskapet i Minsk när det finns större problem att ta hand om, liksom säkerhetsaspekten för lagen, åskådarna och övriga inblandade".

VM är planerat att spelas 21 maj-6 juni.

Henrik Skiöld/TT

Lasse Mannheimer/TT

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, välkomnar beslutet att frånta Belarus VM. Arkivbild.
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, välkomnar beslutet att frånta Belarus VM. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Bakgrund: Turerna kring VM i Belarus

2017

19 maj: Internationella ishockeyförbundet (IIHF) utser Lettland och Belarus som arrangörer för ishockey-VM 2021.

2020

9 augusti: Aleksandr Lukasjenko blir utsedd till vinnare av det kritiserade valet i Belarus, vilket leder till stora protester och demonstrationer.

9 september: Lettland meddelar att de inte kommer arrangera ishockey-VM tillsammans med Belarus.

17 september: IIHF utser en expertgrupp som ska utreda förutsättningarna för turneringen.

2021

11 januari: IIHF:s ordförande René Fasel och Belarus diktator Lukasjenko fångas på bild i en hjärtlig kram vid ett möte i Minsk. "Det var ganska chockerande bilder", sade IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola.

15 januari: Luleås backstjärna Erik Gustafsson säger att han kommer att bojkotta ett eventuellt VM i Belarus. "Om det spelas där och jag blir uttagen kommer jag att tacka nej", säger han till Aftonbladet.

16 januari: Huvudsponsorn Skoda meddelar att man hoppar av samarbetet om Belarus är en av arrangörerna.

18:e januari: IIHF beslutar att ishockey-VM kommer att flyttas från Belarus.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Ekonomi

Sveaskogs vd slutar genast: "Sätta ner foten"

Sveaskogs vd slutar. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Statliga skogsjätten Sveaskogs vd Hannele Arvonen får sluta med omedelbar verkan. Anledningen är oenighet om framtidsplanerna.
– Nu måste vi se till att sätta ner foten och bestämma hur det här ska verkställas, säger styrelseordföranden Eva Färnstrand.

Enligt lantbrukets affärstidning ATL får Arvonen sparken.

Per Matses, tidigare ekonomidirektör och vice vd i bolaget, tar över som tillförordnad vd.

Bakom beslutet finns en ny ägarpolicy från tidigt på förra året, där statliga bolag uppmanas att bidra till de nationella miljö- och klimatmålen.

– Vi fick presenterat för oss i styrelsen en strategisk inriktning för ett halvår sen. Den innebar att vi skulle jobba med både tillväxt i skogen, som är alldeles nödvändig för att skapa för ekonomiskt värde, men också arbeta mer med biologisk mångfald, säger Eva Färnstrand.

Hon menar att styrelsen och ledningen var överens om själva inriktningen, men att man inte har kommit fram till en mer konkret plan för hur det ska gå till.

– Vi tror det här är fullt möjligt men måste också ha en plan för hur det ska gå till. Den har ledning och styrelse arbetat med under hösten, men inte riktigt kommit fram till hur det ska se ut, säger Färnstrand.

– Ska vi kunna genomföra en förändring måste det vara samsyn och ett ägarskap kring den här strategiska inriktningen. Annars kommer det inte att bli verklighet.

Sveaskog är Sveriges största skogsägare och äger 14 procent av svensk skog.

Patrik Dokk/TT

Sport

Stjärnor i karantän: "Håller på att bli galen"

Den spanske världstvåan Rafael Nadal anländer till Melbourne där han och de andra tennisstjärnorna ska sitta i karantän i 14 dagar.
Foto: Morgan Sette/AP/TT
Sport
Sport Ett 70-tal tennisspelare, däribland svenske Elias Ymer, har hamnat i hård karantän inför Australian Open.
Det tacklar de lite olika.
"Jag håller på att bli galen", menar Pablo Cuevas.

Cuevas försöker ändå träna på hotellrummet i Melbourne genom att ställa en madrass mot väggen och slå hårda backhands mot den.

"Ja, jag håller på att bli galen", skriver den 68-rankade uruguayanen på Instagram.

Spelarna som satts i hård karantän har rest med något av de tre flygen till Melbourne där man hittat coronasmitta bland resenärerna. Spelarna får inte lämna sina hotellrum under 14 dagar. Övriga i startfältet till Australian Open får lämna hotellrummet för att träna under fem timmar per dag inför årets första grand slam-turnering som startar den 8 februari.

Fått träningsutrustning

De helt isolerade spelarna försöker finna lösningar på hur de ska kunna hålla sig i form på hotellrummet. Världstolvan Belinda Bencic visar på sociala medier hur hon tränar genom att möta sin spegelbild i fönstret med backhandslag.

"Fel underlag, men det spelar ingen roll för oss", skriver hon på Twitter.

En annan spelare har synts i fönstret lyfta vikter och överallt på hotellen hörs ljudet av bollar som slås mot väggar och dörrar.

Australian Open-arrangören har skickat träningsutrustning till de helt isolerade spelarna.

Andra har i stället klagat på maten som de får levererade till dörren, där några kastat ut den genom fönstret för att i stället beställa snabbmat. Både Benoit Paire och Damis Dzumhur har lagt upp bilder på sociala medier där de festat på mat från McDonalds.

Ovälkommet sällskap

Kazakiskan Julia Putintseva har fått ovälkommet sällskap på sitt rum. I en video visar hon upp hur en liten mus springer runt på rummet. Hon skriver på Twitter att hon försökt att byta rum men att det inte varit möjligt på grund av karantänsreglerna. Hon rasar därför mot turneringsarrangören.

"De har stoppat in mig i ett inte så fint hotell, till skillnad mot andra spelare!", skriver den 187-rankade spelaren.

Sorana Cirstea, rankad 71:a, twittrar att hon aldrig skulle ha åkt till Australien om hon vetat att hon kunde hamna i en hård karantän.

"Jag har inga problem med att stanna 14 dagar i ett rum och titta på Netflix. Vad vi inte kan göra är att TÄVLA efter att ha suttit 14 dagar i soffan", skriver rumänskan.

Världsettan Novak Djokovic, som inte sitter i hård karantän, har skickat en lista till arrangören med krav på att bland annat tillåta spelare att flytta till privata hem med tillhörande tennisbana.

"Ingen särbehandling"

Den politiska ledaren i delstaten Victoria, Daniel Andrews, ger Djokovic svar på tal och säger att man inte tänker lätta på de strikta hälsoreglerna för tennisstjärnorna.

– Ingen ges någon särbehandling. Viruset särbehandlar er inte, och då gör inte vi det heller, säger han.

Även australiern Nick Kyrgios tycker att Djokovic är fel ute.

"Djokovic är en idiot", skriver han på Twitter.

Australierna är inte helt nöjda med att 1 200 personer rest till Melbourne för tennisturneringen, framför allt inte de som själva blivit strandade utomlands. På grund av karantänsbestämmelserna, att alla inresande till Australien måste sitta i karantän i 14 dagar, har antalet inresande tvingats minska med hälften. Cirka 40 000 australier har därför inte kunnat komma hem.

Hälsochefen i Victoria, Brett Sutton, säger dock att tennisspelarna inte fått komma in i landet i stället för australiska medborgare.

– Ingen har åsidosatts på grund av Australian Open, säger han.

FAKTA

Fakta: Australian Open

På grund av coronapandemin flyttades årets första grand slam-turnering i tennis, Australian Open i Melbourne, fram tre veckor och spelas den 8–21 februari.

Kvalet tidigarelades och flyttades till andra länder. Herrarna kvalspelade i Doha i Qatar och damerna i Dubai i Förenade arabemiraten i förra veckan.

Alla inresande till Australien måste sitta i karantän i 14 dagar. Tennisspelarna har dock fått tillåtelse att lämna karantänen på hotellrummet fem timmar om dagen för att träna. Men de som kommit med samma flyg som någon som testas positivt för coronaviruset måste tillbringa all tid på hotellrummen.

Flera stjärnor har testat positivt före avfärden. Det är amerikanskan Madison Keys och britten Andy Murray. Murray hoppas ändå kunna ställa upp i turneringen.

Tre svenskar är med i singelturneringen, Rebecca Peterson och bröderna Mikael och Elias Ymer.

Sport

Hockey-VM flyttas från Belarus: "Enda rimliga"

Tre Kronor kommer inte att spela ishockey-VM i Belarus i år. Mästerskapet flyttas från Minsk av säkerhetsskäl. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Internationella ishockeyförbundet (IIHF) går kritikerna till mötes.
Herrarnas ishockey-VM i vår flyttas från Belarus.
– Det här är ett besked som vi i svensk ishockey välkomnar och också ser som det enda rimliga, säger förbundsordföranden Anders Larsson till TT.

Flera aktuella VM-spelare och ledare har på olika sätt sagt att de inte ställer upp på att spela mästerskapet i Minsk.

Belåten över dagens beslut konstaterar Anders Larsson att förbundskaptenen Johan Garpenlöv får ett lättare jobb nu när fokus flyttas till det sportsliga.

– Situationen i Belarus, när vi ser människor demonstrera för sin frihet och för öppenhet och möts av våld och en del fängslas... det berör på ett mänskligt plan. Det berör mig och jag har stor respekt för att det berör våra spelare.

"Ett välkommet beslut"

– Nu är hela den diskussionen borta och det går att fokusera på det sportsliga, hur vi får ihop ett slagkraftigt lag. Kort och gott: det var ett välkommet beslut, säger Larsson.

Trycket på IIHF att frånta Belarus mästerskapet har vuxit under de senaste månaderna.

Landet har skakats av regimkritiska protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet i augusti, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare. Med det har också allt fler röster påtalat orimligheten i att ett stort idrottsmästerskap ska arrangeras i Belarus.

Så sent om i lördags gick en av huvudsponsorerna, tjeckiska biltillverkaren Skoda, ut med ett kraftigt ställningstagande. Om Belarus får behålla mästerskapet, hoppar vi av, meddelade Skoda.

Oklart med Lettland

Därför var måndagens besked inte oväntat.

"Av säkerhetsskäl som ligger utanför IIHF:s kontroll kom IIHF:s styrelse i dag fram till att beslutet att flytta ishockey-VM från Minsk, Belarus, är oundvikligt", skriver IIHF i ett pressmeddelande.

Lettland var tänkt att dela på VM med Belarus, men nu är det oklart hur det blir också med det lettiska värdskapet.

IIHF skriver att Lettland fortfarande är ett alternativ som en av flera arrangörsländer, men att det också kan vara aktuellt att lägga hela mästerskapet i ett enskilt land. Danmark och Slovakien har nämnts.

TT: Du har inte fått någon form av underhandsbesked om vart det lutar, Anders Larsson?

– Jag har haft en kontinuerlig dialog med vår internationelle ordförande (René Fasel) under hela den här resan. Man har en del spår man jobbar på, men det är viktigt att IIHF i lugn och ro får hantera det.

– Jag känner mig trygg i att vi kommer att få besked inom hygglig närtid, men vi har respekt för att det kan ta viss tid, med hänvisning till en viss pandemi, säger Anders Larsson.

Fasel var tidigare ovillig att flytta VM på grund av politiska påtryckningar. Häromdagen besökte han Belarus för ett möte med Aleksandr Lukasjenko, något som fick mycket kritik, inte minst de rörliga bilderna som visade hur presidenten välkomnade Fasel med en björnkram.

Beklagar beslutet

Nu säger IIHF-ordföranden att det är beklagligt att behöva frånta Belarus mästerskapet.

"Under hela den här processen har vi försökt lyfta att VM hade kunnat användas som ett verktyg för försoning och för att lugna de sociopolitiska problemen som finns i Belarus, och att kunna hitta en positiv väg framåt", säger René Fasel i pressmeddelandet.

"Och även om IIHF:s styrelse anser att världsmästerskapet inte bör användas för politisk vinning från något håll, har vi kommit fram till att det inte är rimligt att arrangera mästerskapet i Minsk när det finns större problem att ta hand om, liksom säkerhetsaspekten för lagen, åskådarna och övriga inblandade".

VM är planerat att spelas 21 maj-6 juni.

Henrik Skiöld/TT

Lasse Mannheimer/TT

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, välkomnar beslutet att frånta Belarus VM. Arkivbild.
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, välkomnar beslutet att frånta Belarus VM. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL