Lagfarter SkD

21-åring ny ägare till äldre hus i Skivarp

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Simon Olsson, 21 år, är ny ägare till huset på Kyrkvägen 42 i Skivarp. Det 85 kvadratmeter stora huset är byggt 1925. Säljare är Siv Britt-Mari Vesterlund. Ägarbytet gjordes i december 2020 och priset blev 1 610 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Möllevägen 10. Där blev priset för det 122 kvadratmeter stora huset 1 850 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Pence – Trumps fromme politiske partner

USA:s avgående vicepresident, republikanen Mike Pence.
Foto: Dan Reiland/AP/TT
Utrikes
Utrikes Att Donald Trump skulle välja en djupt religiös, husdjursälskande guvernör som politisk partner var inte helt självklart. Men vicepresident Mike Pence och president Trump har varit ett politiskt par i snart fyra år.
Kongresstormningen kom att testa deras allians – och kan få stor påverkan på Pence politiska framtid.

"Jag tror inte att en sådan åtgärd ligger i vår nations intresse eller är förenlig med vår konstitution".

Med den något torra frasen satte Mike Pence häromdagen stopp för spekulationerna om att han skulle försöka få sin chef avsatt genom det 25:e författningstillägget. Orden skickades i ett brev till talman Nancy Pelosi kort efter att Trump och Pence träffats i Vita huset – efter att inte ha talat med varandra under flera dagar.

Men att Pence inte vill agera för att avsätta Trump när bara dagar återstår av deras mandatperiod betyder inte att allt är frid och fröjd mellan dem två.

Fått nog?

Orsaken till krisen började med Trumps ilska över att Pence inte agerade för att stoppa fastställandet av demokraten Joe Bidens valseger i kongressen – något Pence och juridiska experter är överens om var utanför hans mandat. En ilsken Trump twittrade nedsättande om vicepresidenten och manade sina anhängare att "gå till kongressen". Den stormades, och inne i byggnaden skanderades orden "Häng Mike Pence".

Pence och hans familj sattes i säkerhet i en bunker, men han uppges ha varit rasande på Trump.

– Jag tror att han fått nog, sade hans tidigare kampanjtalesman John Thompson kort därpå till tidningen Tampa Bay Times.

– Han har varit så lojal, och så sade presidenten till honom att bryta mot lagen och agera utanför sina konstitutionella plikter.

Är "den sanne"

Prövningen är duons värsta någonsin. Pence har troget stått vid Trumps sida under bland annat hans kritiserade hantering av den högerextrema manifestationen i Charlottesville, den förra riksrättsprocessen och Access Hollywood-krisen under valrörelsen (då ljudinspelningar med Trumps sexistiska skryt offentliggjordes).

Det sistnämnda kan inte ha varit självklart för den djupt religiöse Pence som med hänvisning till sin tro aldrig äter ensam med någon annan kvinna än sin fru, enligt tidningen The Washington Post. Pence, som kallar sig evangelikal katolik, har också i kongressen argumenterat emot evolutionsteorin och han är emot abort och samkönade äktenskap.

Det faller djupt kristna Trumpväljare som TT mött i smaken. Vissa av dem har hävdat att Donald Trump enbart är en språngbräda till den "sanne" Mike Pence.

Mot valet 2024

Men den tidigare radioprataren, kongressledamoten och Indianaguvernören Pence är också politiker ut i fingerspetsarna och han är väl medveten om Donald Trumps stora popularitet inom Republikanerna. Det är ingen hemlighet att Pence haft ögonen på presidentvalet 2024 och att det är ett skäl till att han investerat stora delar av sin politiska karriär i Trump och hans väljarbas.

Men han har också bidragit med legitimitet och fungerat som en överslätande krockkudde till den frispråkige och impulsive Trump. När det stormat kring presidenten har vicepresidentparet tagit emot journalister i residenset vid Washington DC:s marinobservatorium och visat upp sina husdjur.

– Vi är helt enkelt djurmänniskor, sade landets andra dam Karen Pence härom året till tidningen USA Today.

Då bodde katten Hazel och hunden Harley, en australian shepherd, med dem. Och kändiskaninen Marlon Bundo, som har ett eget instagramkonto och som figurerat i en bok om livet som "Botus" (Bunny of the United States)

Till installationen

Med Donald Trump på väg ut ur Vita huset riktas Washington DC:s ögon mot den reslige Mike Pence. Hur kommer han att ställa sig till riksrättsanklagelserna om anstiftan till uppror som riktas mot hans chef efter attacken mot Kapitolium? Hur planerar han att förvalta det förtroendekapital han byggt upp både inom Republikanerna och bland Trumpanhängare?

De svaren har bara Mike Pence själv. Han första steg är att agera statsmannamässigt och följa den tradition hans chef valt att bryta: Till skillnad från Donald Trump tänker Mike Pence närvara vid Joe Bidens installation på onsdag.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s vicepresidentpar Karen och Mike Pence tillsammans med president Donald Trump och hans hustru Melania vid en bal i Vita huset 2018.
USA:s vicepresidentpar Karen och Mike Pence tillsammans med president Donald Trump och hans hustru Melania vid en bal i Vita huset 2018.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Vicepresident Mike Pence och hustrun Karen lyssnar på president Donald Trump vid ett kampanjmöte i Michigan på valdagen i november.
Vicepresident Mike Pence och hustrun Karen lyssnar på president Donald Trump vid ett kampanjmöte i Michigan på valdagen i november.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Vicepresidentparet Mike och Karen Pence och deras kändiskanin Marlon Bundo.
Vicepresidentparet Mike och Karen Pence och deras kändiskanin Marlon Bundo.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

FAKTA

Fakta: Mike Pence

USA:s vicepresident, den 61-årige Mike Pence, är född och uppvuxen i delstaten Indiana. Han har en juristexamen från Indiana University.

Han har varit gift med Karen Pence i över 30 år. Tillsammans har de tre barn, Michael, Charlotte och Audrey. Familjens kanin Marlon Bundo är kändis och har ett eget Instagramkonto.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som radiovärd 1992–1999. Han var kongressledamot i tolv år. 2012 valdes han till Indianas guvernör, en post han hade till 2017 då han svors in som Donald Trumps vicepresident.

Pence var demokrat som tonåring men bytte sida och blev republikan efter att han hört ett tal av Ronald Reagan, republikansk president 1981–1989. Han är djupt religiös och öppen motståndare till abort och samkönade äktenskap.

Det senaste året har han lett Vita husets insats mot covid-19-pandemin.

Sport

Ny tung dag för alpindamerna

Sara Hector hade ännu en tuff dag i Kranjska Goras storslalombacke på söndagen. Hector tog sig inte vidare från det första åket.
Foto: Giovanni Auletta/AP/TT
Sport
Sport Lördagens storslalom i Kranjska Gora blev en svensk besvikelse. Söndagen var etter värre.
Inga svenskor tog sig vidare till det andra åket.

Sara Hector inledde säsongen starkt och blev bland annat tvåa i storslalom i Courchevel i december – hennes första pallplats på sex år.

Men i Slovenien den här helgen har inte mycket fungerat.

I lördagens storslalom fick hon åtminstone köra båda åken, men blev inte bättre än 28:a till slut, efter att ha presterat den långsammaste åktiden av alla som tog sig ner i det andra åket.

På söndagen fick hon en ny chans, och då gick det ännu sämre. Det hårda, isiga underlaget tycks inte passa Hector, och nu blev det första åket också hennes sista. Hector var hela 5,51 sekunder bakom amerikanskan Mikaela Shiffrin, USA, som leder efter det första åket, och fick nöja sig med 36:e plats. Hon var till slut mer än en sekund från 30:e-platsen som hade inneburit fortsatt tävlande.

Sara Rask hade 37:e tid (+5,77) och fick inte heller köra vidare.

Än sämre gick det för Estelle Alphand. Efter oplanerat lång väntan på att få starta – nederländskan Adriana Jelinkova, med startnumret före, kraschade illa och fick hämtas ner från backen med pulka – tog tävlingen slut på några sekunder. Svenskan tog sig runt den första porten, men i den andra kom hon för djupt ner och körde ur.

Inte heller Hilma Lövblom tog sig i mål.

Inrikes

En anhållen för mordförsök med bil

En stor polisinsats pågår just nu i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Någon försökte strax före klockan två natten till söndagen att köra på en man med bil i centrala Eskilstuna.

– Bilen körde in i en port till en fastighet i syfte att köra på en person, vilket misslyckades, säger Peter Ström, vakthavande befäl på polisen.

En man i 55-årsåldern togs till förhör. Han anhölls senare misstänkt för mordförsök, rapporterar P4 Sörmland.

Ingen kom till skada vid händelsen, men polisen kan inte säga något om bakgrunden till det inträffade.

Utrikes

Dödssiffran stiger efter indonesiskt skalv

Räddningsarbetare letar efter offer i resterna av en kollapsad byggnad i Mamuju på västra Sulawesi i Indonesien.
Foto: Yusuf Wahil/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet döda efter jordskalvet på ön Sulawesi fortsätter att stiga, meddelar Indonesiens katastrofmyndighet. Minst 73 personer har rapporterats omkomna efter det kraftiga skalvet tidigt i fredags morse

Hur många levande som hittills har räddats ur bråten efter rasade hus är okänt.

Räddningsarbetare fortsätter att leta efter offer i rasmassorna i staden Mamuju, som har runt 110 000 invånare, och dödssiffran kan därför stiga ytterligare. Arbetet försvåras dock av kraftiga regn.

Över 820 människor skadades och närmare 28 000 personer fick lämna sina hem när skalvet skakade västra Sulawesi. Tusentals är sedan dess hemlösa.

Inrikes

Jordskalv i väst – "Vaknade med ett ryck"

Jordskalvet inträffade utanför Grebbestad. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Ett ovanligt kraftigt jordskalv inträffade 1,5 mil väst om Grebbestad i Bohuslän tidigt på söndagsmorgonen.

Exakt klockan 4.05 brakade det loss och magnituden uppskattades till 2,7, skriver Svenska nationella seismiska nätet på sin hemsida.

En effektiv väckarklocka för Anna Nödtveidt som bor i Grebbestad.

– Jag vaknade med ett ryck strax efter 04, och då skakade det i hela huset. Jag har ett vitrinskåp med glas som står precis utanför sovrummet och då hörde jag hur glasen klirrade, säger hon till Göteborgs-Posten.

Skalvet kändes och hördes även i orter som Tanum, Fjällbacka och Strömstad. Något som inte alls är konstigt, berättar seismolog Björn Lund för GP.

– Ett sådant jordskalv känner man av, med både ljud och vibrationer, säger Björn Lund.

Enligt seismologen är det inte så vanligt med skalv av den magnituden i Sverige.

– De senaste åren har det varit ett par stycken bara. Senaste var 2015 men då låg det på 1,9. 2014 hade vi ett skalv som uppmätte 1,0.

Svenska nationella seismiska nätet är kopplat till Uppsala universitet och rapporterar om jordskalv i Sverige.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Utrikes

Knarkbeslag i Ecuador – skulle till Estland

Över ett ton kokain beslagtogs i en hamn i staden Guayaquil i Ecuador. Bilden har inget med händelsen att göra.
Foto: Fernando Antonio/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen i Ecuador har beslagtagit 1,3 ton kokain gömt i en container med destination Estland.

Narkotikan hittades i hamnen i staden Guayaquil efter att en hund reagerat på en misstänkt last.

"Med hjälp av vår narkotikahund Garo hittades drogerna i en container som skulle transporteras till Estland i Europa", skriver inrikesministern Patricio Pazmino på Twitter.

Polisen i Ecuador beslagtog rekordmycket narkotika förra året, 128 ton, uppger inrikesdepartementet.

Landet gränsar till Colombia och Peru, de två största producenterna av kokain, enligt FN.

Inrikes

Misstänkt mord i Lerum – kvinna hittad död

En kvinna i 70-årsåldern har hittats död i sin bostad i Lerum. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 70-årsåldern har hittats död i sin bostad i Lerum, och polisen misstänker mord, rapporterar Aftonbladet.

– På grund av skador på kvinnans kropp kan vi inte utesluta brott, säger polisregion Västs presstalesperson Peter Adlersson till tidningen.

En person hittade kvinnan död i bostaden och kontaktade läkare, som sedan larmade polisen efter att ha upptäckt skador på kroppen. En förundersökning om mord är inledd.

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen och inväntar den rättsmedicinska undersökningen, som väntas dröja några dagar.

Utrikes

FN: Centralafrikansk stad återtagen

François Bozizé, tidigare president i Centralafrikanska republiken. Arkivbild.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

FN uppger att den fredsbevarande Minusca-styrkan återtagit staden Bangassou i Centralafrikanska republiken.

– Staden Bangassou är helt under Minuscas kontroll, säger talespersonen Vladimir Monteiro, och lägger till att rebellerna övergett sina positioner efter ett ultimatum från FN.

I början av januari intog de väpnade grupperna, som utför en offensiv mot president Faustin-Archange Touadéras regim, staden. Angriparna uppgavs då vara allierade med expresident François Bozizé, som är internationellt efterlyst för mord och tortyr.

Många av stadens invånare tvingades lämna sina hem och flydde till grannlandet Kongo-Kinshasa

Biskopen i Bangassou är glad över att FN återtagit kontrollen över staden.

– Efter att ha sovit utomhus i tretton dagar kommer människor att kunna återvända till sina hem, säger han.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL