Lagfarter SkD

137 kvadratmeter stort hus i Lövestad sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 1 445 000 kronor fick Lucas Ingvarsson, 23 år, boende på Wärslätts Gård Södra Näsbyvägen i Lövestad ge för huset på adressen Södra Näsbyvägen 41 i Lövestad. Husets byggår är 2001 och det har en boyta på 137 kvadratmeter. Tomten är 3 724 kvadratmeter. Köpet från säljaren Eva Ingvarsson blev klart i december 2020.

För nio månader sedan såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Stora Tolångavägen 707-17. Priset blev där 100 000 kronor, för det 90 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Bokrecensioner

Sann deckarnjutning i Mordkonsulten

Brittiska Elly Griffiths charmiga Mordkonsulten kom ut i slutet av 2020.
Foto: SARA REEVE PHOTOGRAPHY
Kultur och nöje
Deckarspalten I årets första Deckarspalt blir det en charmig eftersläntrare från förra året, spänning från Stockholm till Beirut och nytt av en norsk duo.

Årets första Deckarspalt inleds med en av förra årets charmigaste deckare. I Mordkonsulten (Modernista) får läsarna för andra gången träffa brittiska deckarförfattaren Elly Griffiths nya huvudperson polisinspektör Harbinder Kaur. Elly Griffiths (pseudonym för Domenica de Rosa) är mest känd för svenska läsare som författare till den 12 böcker långa serien om rättsarkeologen Ruth Galloway. Hon har också skrivit en serie hittills oöversatta historiska deckare som utspelas i Brighton på 1950-talet.

I böckerna om Harbinder Kaur, leker Griffiths på ett underhållande sätt med litteratur och olika genrer. I seriens första del, Främlingen (2019), finns en koppling till gotiska spänningsromaner och Mordkonsulten är en underbar metadeckare där en äldre dam som agerat mordkonsult åt deckarförfattare, det vill säga hjälpt dem med intriger och mordmetoder, hittas död på sitt äldreboende i det lilla kustsamhället Shoreham. Hennes granne Edwin anar oråd och tillsammans med ukrainska Natalka från hemtjänsten och kaféinnehavaren och ex-munken Benedict Cole dra han igång en egen brottsutredning. När sedan en välkänd deckarförfattare som fått hjälp av Peggy också dör blir Harbinder Kaur och hennes kollegor inkopplade och måste, motvilligt, samarbeta med den osannolika amatördeckartrion.

Harbinder Kaur är en blygsam huvudperson som inte tar mer plats än de andra gåtlösarna. Lika mycket som man engageras i hennes problem som fortfarande hemmaboende dotter i en familj som inte accepterat att hon är homosexuell fångas man av Natalkas rädsla för att det förflutna ska komma i kapp henne, hennes och Benedicts trevande förälskelse och Edwins ensamhet. Och naturligtvis av den finurligt konstruerade intrigen. Mordkonsulten är en sann deckarnjutning och en fullträff för Griffiths som börjat kännas trött i sina Ruth Galloway-böcker.

Foto: Fredrik Hjerling

Svenska Anna Tells Norr om Beirut (Wahlström & Widstrand) inleds med en nyhetsartikel om en svensk soldat som dödats av en vägbomb i Afghanistan. Därefter tar historien avstamp på Västerbron i Stockholm en kylig februarinatt fyra år senare. En man hoppar från bron och Tells huvudperson, förhandlaren och polisen Amanda Lund, är på plats utan att lyckas förhindra tragedin. När identiteten på den döde fastställs visar det sig att hans barn nyligen varit försvunna under konstiga omständigheter och att en nära vän till honom, som arbetar som chef på SIDA, är spårlöst försvunnen. Utredningen hamnar hos Amanda och hennes kollegor på polisens nationella operativa avdelning och snart hittar de kopplingar till Libanon och Amanda skickas till Beirut för ett avgörande förhör. Parallellt med utredningen följer vi en ung kvinna på livsfarlig flykt från Afghanistan, över Medelhavet och genom Europa med Sverige som slutmål.

Norr om Beirut är Anna Tells tredje bok om Amanda Lund efter Fyra dagar i Kabul (2017) och Med ont fördrivas (2019) och hon är utan tvekan en driven författare som tar sig tid att stanna i övertygande detaljer och fint fångar bokens skiftande geografiska miljöer. Vad gäller själva spänningen lyckas hon dock inte riktigt lika bra som i tidigare böcker. Norr om Beirut blir småseg när huvudpersonerna fastnar i att prata fram lösningar. Amandas resa till Beirut är visserligen otroligt dramatiska mot slutet men när hon håller sina avgörande förhör på noga utvalda gourmetrestauranger får skildringenför mycket av turistguide över sig. Allra mest övertygande är Norr om Beirut i skildringen av flykten från Afghanistan och in en minsta sagt överraskande upplösning. Och trots invändningarna läser jag gärna mer om Amanda Lund.

De norska deckarförfattarna Jörn Lier Horst och Thomas Enger skriver om journalisten Emma Ramm och polisen Alexande Blix tillsammans.
Foto: Jarli & Jordan

Rökridå (Wahlström & Widstrand) är andra boken i de norska deckarförfattarna Jörn Lier Horst och Thomas Engers gemensamma serie om journalisten Emma Ramm och polisen Alexander Blix. I första delen, Nollpunkt, jagade de en uppfinningsrik seriemördare och vi fick också ta del av deras gemensamma bakgrundshistoria - att Blix en gång räddat Emma från att bli ihjälskjuten av sin egen pappa.

Rökridå är om möjligt än mer dramatisk och om Emma Ramm hade det tufft i förra boken är det inget mot det här. Redan på de inledande sidorna dör hennes pojkvän när en bomb exploderar i centrala Oslo på nyårsafton. Emma hanterar sorgen genom att begrava sig i arbetet och både hon och Blix hittar snart kopplingar mellan attentatet och ett tio år gammalt kidnappningsfall.

Enger och Horst kan definitivt skriva deckare men så väl Nollpunkt som Rökridå är mer av hantverksmässig uppvisning i rafflande spänning än något att djupare engagerad i. Personligen har jag väldigt svårt för när en huvudperson, som i Emmas fall, formligen överöses med tragiska, privata händelser och tycker att Enger och Horst fortfarande är bäst var för sig.

Lotta

Myshörnor och hantverk syns i våra hem 2021

Trendspanaren Lotta Ahlvar säger att hon är sjukligt intresserad av form.
Foto: Anders Wiklund/TT
Artikel Lotta Ahlvar är trendspanaren som inte själv följer trender. Hos henne har det sett ungefär likadant ut de senaste 15 åren. Våningen är färgglad och fylld av både designklassiker, arvegods och knasiga prylar.
–  Och böcker! Förutom nöjet att läsa dem är de vackra och gör under med akustiken, säger hon.

Som tidigare projektledare för Formex, Sveriges och Nordens största mässa för form och inredning, är designstrategen Lotta Ahlvar van att ha stenkoll på vad som gäller just nu – och i framtiden.

Hon lever ständigt med ett finger upp i luften för att känna hur vindarna blåser.

–  Jag har alltid varit nyfiken, gillat att resa och haft ett stort och brett intresse för populärkultur. Så är jag sjukligt intresserad av form, säger hon när hon ska förklara hur hon håller sig ajour.

Lya med potential

Men trots att hon alltid vet vad som gäller är hennes eget hem förhållandevis otrendigt. Hon och hennes man bor i en fyrarumslägenhet i Stockholm där umgängesrummen ligger i fil vilket gör den till ”en bra partylägenhet”, som Lotta uttrycker det. Paret köpte lägenheten 2004 och då fanns det en del att göra eftersom den hade blivit sönderrenoverad på 1970–80-talen.

–  Dessutom satt det inrökta sjögrästapeter på väggarna. Men vi såg potentialen. Bland annat att det var genomgående parkettgolv i hela våningen.

Efter den omfattande renovering som Lotta och hennes man tog sig an när de flyttade in, då köket också fick en bättre planlösning, är det mesta sig likt.

–  Det är klart att en och annan grej har uppdaterats, ett hem växer ju fram med tiden. Det är ju det som är charmen med det, säger Lotta Ahlvar.

Prylar med mening

Den inställningen är förmodligen precis så rätt det kan bli 2021. I en tid som präglas av både klimat- och coronakris har vår inställning till bostaden förändrats. Vi kan inte hålla på och konsumera utan eftertanke – samtidigt som våra hem är viktigare än någonsin eftersom vi tillbringar extra mycket tid där. Då gäller det att sakerna vi omger oss med fyller en funktion och håller i längden.

–  Allt handlar om att ha en relation till sina möbler och prylar. Har man det behöver man inte byta ut dem. Så är det för mig. Oavsett om grejerna kommer från fina gatan, Ikea eller en loppis har de talat till mig och jag har verkligen velat ha dem.

Hon beskriver sin inredning som eklektisk i ordets rätta bemärkelse. Här blandas möbelklassiker från både 1960-talet och 1990-talet med antikviteter, roliga prylar och vacker konst. Själv tror hon att hennes smak formades mycket under studietiden när hon pluggade design- och konstvetenskap. Det gjorde bland annat att hon köpte klassiker, som Bruno Mathssons superellipsbord och Arne Jacobsens stol Myran, innan de blev i ropet.

–  Min mamma var intresserad av antikviteter, vilket också har präglat mig.

Rensat ut

Lotta Ahlvar tycker att det är roligt om hemmet speglar den som bor där.

–  Vi har till exempel otroligt många böcker. Vi läser mycket båda två och använder oss av böcker i våra jobb. Min man är journalist och jag har ett stort referens- och inspirationsbibliotek från min tid som formgivare.

En effekt av pandemin är att många har rensat bland sina saker. Både för att få ordning och göra plats.

–  Det har gjort att välgörenhetsorganisationerna aldrig har fått in så mycket saker som under 2020, säger Lotta Ahlvar.

Dessutom har intresset för eget skapande och pyssel bara vuxit.

–  Hantverk fortsätter att ligga i tiden. Många har upptäckt tillfredsställelsen som arbetet med händerna ger. Det kommer en ny generation inom slöjdvärlden som förändrar och förnyar den. Det är spännande att följa.

Mys och andlighet

Så här års brukar det vara bråda dagar för inredningsbranschen – och Lotta Ahlvar. Två gånger om året, i januari och i augusti, arrangeras inredningsmässan Formex. Det är ett jättearrangemang med utställare, föreläsningar och tusentals besökare. Men i år blir det inget, i alla fall inte i januari.

–  Fast branschen som helhet ser ut att klara krisen relativt bra. Intresset har som sagt snarare ökat.

Bland de trender som Lotta Ahlvar förutspår för 2021 är att vi kommer att vilja ha det mer ombonat och mysigt hemma med mycket textilier och bra belysning. Efter alla tv-serier som vi har sträcktittat på, blir myshörnan stället vi söker oss till. Arbetsrummet kommer, föga förvånande, också att bli viktigare och få ergonomiska stolar och ordentliga skrivbord.

Någon sådan plats finns dock inte hemma hos Lotta, som sitter med datorn vid matsalsbordet.Hon drömmer i stället om en egen yogahörna, där mattan alltid kan ligga framme.

–  Det är en annan stark strömning. Att många längtar efter ett andligt rum. En plats där man kan meditera och ladda batterierna.

Lisa Wallström/TT

Lotta Ahlvar beskriver sin stil som eklektisk.
Lotta Ahlvar beskriver sin stil som eklektisk.
Foto: Anders Wiklund/TT
I Lotta Ahlvars hem blandas möbelklassiker från både 1960-talet och 1990-talet med antikviteter, roliga prylar och vacker konst.
I Lotta Ahlvars hem blandas möbelklassiker från både 1960-talet och 1990-talet med antikviteter, roliga prylar och vacker konst.
Foto: Anders Wiklund/TT
Både Lotta Ahlvar och hennes man är mycket förtjusta i böcker, som därför får ta stor plats i hemmet.
Både Lotta Ahlvar och hennes man är mycket förtjusta i böcker, som därför får ta stor plats i hemmet.
Foto: Anders Wiklund/TT
När Lotta Ahlvar och hennes man flyttade in i lägenheten var den sönderrenoverad, men de såg genast potentialen.
När Lotta Ahlvar och hennes man flyttade in i lägenheten var den sönderrenoverad, men de såg genast potentialen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Lotta Ahlvar beskriver lägenheten som en 'bra partylägenhet' eftersom rummen ligger i fil.
Lotta Ahlvar beskriver lägenheten som en "bra partylägenhet" eftersom rummen ligger i fil.
Foto: Anders Wiklund/TT
Trendspanaren Lotta Ahlvar beskriver sin stil som eklektisk.
Trendspanaren Lotta Ahlvar beskriver sin stil som eklektisk.
Foto: Anders Wiklund/TT
'Min mamma var intresserad av antikviteter, vilket också har präglat mig', säger Lotta Ahlvar. Här en byrå i nyrokoko – ett loppisfynd.
"Min mamma var intresserad av antikviteter, vilket också har präglat mig", säger Lotta Ahlvar. Här en byrå i nyrokoko – ett loppisfynd.
Foto: Anders Wiklund/TT
Böcker är inte bara vackra. De ger också hemmet en härligare akustik, tycker Lotta Ahlvar.
Böcker är inte bara vackra. De ger också hemmet en härligare akustik, tycker Lotta Ahlvar.
Foto: Anders Wiklund/TT
I Lotta Ahlvars hem blandas möbelklassiker med antikviteter, roliga prylar och vacker konst. Här en stol av Philippe Starck.
I Lotta Ahlvars hem blandas möbelklassiker med antikviteter, roliga prylar och vacker konst. Här en stol av Philippe Starck.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Tre strömningar 2021

Designstrategen Lotta Ahlvar berättar om tre trender som kommer att göra avtryck under året. Både i oss själva och i våra hem.

1. Lev med naturen

Pandemin förstärkte vår vurm för naturen. I skogen finner vi ro, laddar batterierna och släpper tankarna fria. Naturen präglar även inredningen. Det rena träet dominerar ytorna invändigt. Möbler i furu gör ett starkt återtåg. Färgskalan går i mossgrönt, beigt och grått liksom havets blå färgskala.

2. Andliga rum

Det går en båge mellan 1920-talet och 2020-talet. Då som nu står andlighet och mysticism i centrum. Då genomsyrades kulturlivet av konstnärer, filosofer och författare som Hilma af Klint, Tyra Kleen och Edit Södergran, som alla var präglade av esoteriska läror. Även i dag vänder vi blicken inåt, mediterar, yogar och spår i tarotkort. Vi omger oss av kristaller och föremål med historia eller symbolik. Material och textilier får gärna ha taktila ytor.

3. Ombonad myshörna

I oroliga tider vill vi boa in oss med textilier, kuddar och fluffiga mattor. Vi skapar bekväma tv- och läshörnor som gjorda för mysig samvaro. För även om skärmen som sådan inte är något vi gärna visar upp i våra hem, är det framför den vi tillbringar mycket tid när vi plöjer tv-serier och spelar spel.

Vi kommer vilja få in mer plats för andlighet i våra hem under 2021, spår Lotta Ahlvar.
Vi kommer vilja få in mer plats för andlighet i våra hem under 2021, spår Lotta Ahlvar.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Lotta Ahlvar

Gör: Ordförande Design Sweden, omvärldsbevakare, designer, projektledare, yogainstruktör.

Familj: Man, utflugen dotter och en katt.

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.

Ålder: 50 plus.

Skåne

Snö och risk för halka när temperaturen stiger i Skåne

Anna Lovén gav sig ut i spåret i Tyringe under lördagen.
Skåne
Väder Det nationella isdygnet är förbi men mer snö är fortfarande på väg in över Skåne, främst i sydvästra delarna. När temperaturen drar sig mot noll blir också väglaget besvärligt runt om i regionen och Trafikverket varnar för halka.

Under söndagen ligger vinterlandskapet i Skåne kvar. Flera skåningar har passat på under helgen att ge sig ut i skidspåren, inte minst i Tyringe där lördagen bjöd på en kanondag med kall krispig luft.

I Höör orsakade pulkaåkningen på Frostavallen trafikkaos under lördagen. En kvinna skadade sig i ett åk i backen och när ambulansen skulle föra henne till sjukhus blockerades vägen av flera bilar som tagit sig dit på sommardäck och sen fick problem med fästet.

Ambulans vid Frostavallen efter att en kvinna slagit i huvudet vid snowraceråk. Polisen fick eskortera ambulansen från platsen eftersom det var långa köer och illa parkerade bilar.
Foto: Läsarbild
Foto: Henrik Dahlin/Läsarbild

Men de kalla dagarna är förbi och temperaturen väntas ligga runt noll grader på flera håll.

– Vid kusterna kan det vara nära plusgrader men minus inåt landet i Skåne, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, om söndagens temperaturer.

Det finns chans för att även Malmöborna kan få se lite snö under söndagseftermiddagen, och att den kanske ligger kvar ett litet tag.
Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt SMHI kan snö falla över söndagen och det är inte helt omöjligt att även Malmö kan få se vitt på marken, där snön än så länge lyst med sin frånvaro.

– Det blir snöbyar främst lokalt, men just i sydvästra delen av Skåne kan det blir lite fler, men svårt att veta exakt, kan säkert förekomma i Malmö också, det är tydligt att det kommer snöbyar idag, säger Sofia Söderberg.

Trafikverket har gått ut med en varning om risk för halka främst längst med kusterna i Skåne, från Simrishamn mot Malmö och upp mot Helsingborg.

De närmast dagarna får trafikanter vara aktsamma på att väglaget i Skåne är besvärligt och att risk för halka förekommer då temperaturen stiger.
Foto: Johan Nilsson/TT

Liknande läge på måndag

Under måndagsdygnet är det ett liknande läge, temperaturen väntas ligga runt nollan men mer mot plus än minus. Även på måndag väntas snö, på några håll blötsnö, i Skåne.

– Vissa vägytor kan hålla minusgrader även om det är plusgrader i luften, besvärligt väglag måndag är att vänta, säger Sofia Söderberg.

Under måndagseftermiddagen och natten till tisdag passerar sammanhängande nederbörd över Skåne och temperaturen stiger till 2-4 plusgrader, både vid kusterna och inåt landet, och den vita vintern ser ut att tacka för sig.

Sport

Nelin och Skottheim missar skidskyttet

Jesper Nelin. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Jesper Nelin och Johanna Skottheim är fortsatt sjuka och missar dagens skidskyttelopp i Oberhof, meddelar landslaget.

Nelin meddelade tidigare i veckan att han hade ont i halsen och tvingas därför kasta in handduken. Han är fortfarande inte helt återställd och avstår därför dagens tävlingar. Johanna Skottheim, som inte heller känt sig hundra procent, ställer också in sitt deltagande.

Det rör sig dock inte om covid-19 eftersom hela laget testade sig under lördagen och samtliga var negativa.

Inrikes

Pandemin har gjort domstolarna effektivare

Lennart Strinäs, tillförordnad lagman i Malmö tingsrätt, visar de plexiglas som monterats mellan sittplatserna i en av rättssalarna i Malmö tingsrätt för att förhindra smittspridning på domarpodiet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Trots pandemin har både tingsrätter och hovrätter levererat fler domar under 2020 än tidigare.
Visst har fler rättegångar behövt ställas in på grund av sjukdom, men domstolarna har kontrat med nya arbetssätt.

– Jag måste säga med facit i hand över 2020 att vi har klarat oss klart över förväntan, säger Lennart Strinäs, tillförordnad lagman i Malmö tingsrätt.

I Malmö präglades våren inte bara av coronautbrottet, utan även av polisens specialsatsning, Operation rimfrost, som ledde till ett ökat inflöde av åtal till Malmö tingsrätt.

– Under 2020 hade vi 13 870 inkomna mål. Det är all time high för Malmö tingsrätt, säger Lennart Strinäs.

Det är en ökning med nio procent jämfört med 2019. Men det var inte bara Malmö tingsrätt som fick mer att göra förra året, i hela landet ökade antalet inkomna mål till tings- och hovrätter med i snitt fem procent.

Samtidigt avgjordes i snitt 6,8 procent fler mål i Sverige – och i Malmö 9,6 procent fler.

Enklare mål

I just Malmö kan en bidragande orsak till att så mycket fler mål har avgjorts vara att Operation rimfrost genererade många enklare mål som inte tar lika mycket tid, som exempelvis åtal om ringa narkotikabrott eller olovlig körning.

Att domarna har blivit snuvade på vidareutbildning, eftersom kurser ställts in under pandemin, har också gjort att mer personal varit på plats. Dessutom har minskade kostnader för tjänsteresor gjort att tingsrätten kunnat anlita extern personal i större omfattning.

Svenska nämndemän är en åldrande skara och det lyftes som ett problem under pandemins inledning. Hur skulle domstolarna klara sig utan alla 70-plussare som skulle isolera sig hemma?

I Malmö, där cirka 90 nämndemän är 70 år eller äldre, gick det att lösa genom att ge de yngre nämndemännen fler uppdrag. Från början av oktober har de äldre nämndemännen också fått komma tillbaka, i den mån de velat.

Mer digitalt

Digital medverkan i rättegångar har blivit klart vanligare under pandemins första år. Vid häktningsförhandlingar i Malmö medverkar de misstänkta numera så gott som alltid via länk från häktet eller arresten. Men också vid rättegångar har det blivit vanligare att åklagare, advokater, åtalade eller vittnen är med på länk.

– Det här måste man avgöra från fall till fall. Om förhandlingen kräver att till exempel åklagaren eller en målsägande måste vara på plats, då får de komma hit, säger Lennart Strinäs.

Om domstolen ska bedöma hur trovärdig en målsägande eller ett vittne är kan det vara så att de måste vara på plats i rättssalen.

I stora rättegångar med många inblandade som sträcker sig över lång tid blir de digitala lösningarna otympliga, men Strinäs är övertygad om att de kommer att användas mer även efter pandemin.

Avgörs skriftligt

Den stora ökningen av antalet avgjorda mål har landets tingsrätter stått för, men även hovrätterna har växlat upp.

Där ser processen annorlunda ut och fler mål har avgjorts utan vanlig rättegång. Allt oftare fattar domstolen beslut utifrån skriftlig argumentation från åklagare och advokater.

– I de fallen där parter ringt och velat ställa in på grund av sjukdom har vi frågat om vi kan ta det på handlingarna i stället och det har man gått med på i större utsträckning, säger hovrättspresident Lennart Svensäter.

Detta, i kombination med fler rättegångar där parter medverkar via länk, är hans främsta förklaring till att Hovrätten över Skåne och Blekinge avgjort fler mål än tidigare. Tidigare har domstolen varit restriktiv med användning av länk.

– Vi har velat att folk ska komma hit. Men vi har vant oss vid det här nya systemet att åklagare ofta är med på länk och även advokater och tilltalade. Det kommer med all säkerhet att leva vidare, säger Lennart Svensäter.

Cecilia Klintö/TT

'Under 2020 hade vi 13 870 inkomna mål. Det är all time high för Malmö tingsrätt', säger Lennart Strinäs, tillförordnad lagman.
"Under 2020 hade vi 13 870 inkomna mål. Det är all time high för Malmö tingsrätt", säger Lennart Strinäs, tillförordnad lagman.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Fler avgjorda mål

Under 2020 avgjordes totalt 215 000 mål i svenska tings- och hovrätter.

Det är en ökning med 6,8 procent jämfört med 2019.

Ökningen var störst i tingsrätterna, 7,1 procent, och mindre i hovrätterna, 3,0 procent.

Antalet inkomna mål till tings- och hovrätter ökade med 5,3 procent.

Källa: Domstolsverket

FAKTA

Fakta: Coronaanpassning på Malmö tingsrätt

Mer hemarbete, till exempel när domar skrivs.

Digital närvaro i rättegångar.

Tingsrättens olika avdelningar hålls helt separerade.

Var tredje åhörarplats är blockerad.

Förlängda domarpodier för att kunna hålla avstånd. Om det inte gått att förlänga har i stället plexiglas satts upp.

Extra stolar och bord i rättssalarna, om det behövs för att ge mer plats åt parterna.

Domstolen kallar till lika många förhandlingar som vanligt. Men om rekommendationerna ändras finns beredskap för att snabbt ställa om till att bara handlägga förtursmål (ungdomsmål och mål där någon sitter häktad).

Källa: Malmö tingsrätt

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Domare skjutna till döds i Afghanistan

Det upptrappade våldet fortsätter i Afghanistan.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Våldet fortsätter härja i Afghanistan. Tidigt på söndagsmorgonen lokal tid sköts två domare ihjäl i huvudstaden Kabul, uppger myndigheterna i ett uttalande.

De två kvinnorna färdades i en bil på väg till sitt arbete när de dödades.

– De var domare som arbetade för högsta domstolen, säger Jamshid Rasuli, talesperson för riksåklagaren.

Myndigheterna anklagar talibanerna för attacken, men organisationen förnekar inblandning.

Attacker riktade mot myndighetspersoner, journalister och aktivister har ökat dramatiskt under de senaste månaderna i Afghanistan. Det i takt med ett ökat våld i landet, samtidigt som nya fredssamtal mellan regeringen och talibanerna återupptogs i förra veckan.

Nyligen meddelade även USA att man skickar hem fler soldater från både Afghanistan och Irak. Omkring 2 500 soldater kommer att hållas fortsatt stationerade i länderna – den lägsta amerikanska bemanningen där under de snart 20 år som gått sedan krigen startade.

Inrikes

Polis söker vittnen efter Märstamord

En man sköts till döds i Valsta centrum i Märsta i går. Ingen har gripits.
Foto: Pontus Altin/TT
Inrikes
Inrikes Det finns ännu ingen gripen efter skjutningen i Valsta centrum i Märsta, norr om Stockholm, igår. En medelålders man sköts till döds.

Mannen satt på en restaurang när flera skott avlossades och han avled enligt polisen direkt. Bilder från platsen visar flera kulhål i restaurangens fönster.

Det var vid 19-tiden på lördagskvällen som polisen fick larm om att skott hade avlossats i centrum. Ett stort antal polispatruller skickades till platsen. Skotten avlossades utifrån eller i nära anslutning till entrén, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

– Vi har hittat tecken på att det avlossats flera skott, och det är möjligt att det finns flera målsägande som varit i farans riktning. Det är någonting vi ska utreda, sade Ola Österling på lördagskvällen.

Ingen gripen

På söndagsmorgonen hade ännu ingen gripits.

– Det har skett en mängd utredningsåtgärder under natten, och vi är intresserade av att komma i kontakt med någon som kan ha sett någonting, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Hon kan inte säga hur många som befann sig inne på restaurangen när skjutningen ägde rum, men det ska inte finnas några ytterligare skadade.

Offret kartläggs

Händelsen rubriceras som mord och restaurangen och delar av centrum är avspärrade för att tekniker ska gå igenom området. Flera fynd har gjorts, men vad som hittats vill polisen inte gå in på.

Polisen undersöker också om restaurangen eller andra platser i närheten har kameraövervakning, och samtidigt förhörs ett antal vittnen som var i närheten.

Den avlidne mannens bakgrund kartläggs också. Om händelsen är en del i en kriminell uppgörelse är för tidigt att säga, enligt Ola Österling.

– Det team av utredare som jobbar med det här håller på att kartlägga målsäganden och se vilka relationer han har till vissa personer. Det håller vi på att jobbar fram och kommer att fortsätta med hela natten.

Niklas Svahn/TT

Daniel Martinsson/TT

Inrikes

Trädvandal härjar i Malmö

Vandaliserade träd utanför Stadsbiblioteket i Malmö i slutet på december.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Skrapade, sönderhuggna och förstörda – någon attackerar sedan en tid tillbaka Malmös träd.
Drygt 150 träd på allmän mark har vandaliserats på senare tid. Nu vädjar kommunen om hjälp för att få stopp på vandalen.

– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30- 40 centimeter med 15 centimeters bredd, säger Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor när han beskriver skadorna.

Vandaliseringen började i november och har drabbat både kyrkogårdsförvaltningens liksom Malmö stads träd. Antalet skadade träd är enligt kommunen nu uppe i totalt 155 stycken.

Vem som ligger bakom är inte känt men träd efter träd – ofta flera stycken på rad –har nu skadats så allvarligt att de kan bli tvungna att bytas ut.

– Vi får se till våren. Vi behandlar skadorna.

Attackerna har bland annat skett vid Gamla kyrkogården samt Pildammsparken, Kungsparken och Slottsparken. Mitt i stan, konstaterar Mattias Thelander.

– Ja, det är lite förvånande för de platserna är väldigt publika. Slutsatsen måste ju vara att det inte görs under dagtid.

De vandaliserade träden är nu ett fall för polisen, och Malmö stad vädjar nu till den som vet eller sett något att ringa dit.

– Det är polisanmält och vi samarbetar tätt med polisen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL