Kultur och nöje

”Ofräscht vara rebell när man snart är 50”

I första avsnittet av Stjärnorna på slottet är det Ola Rapace som står i centrum. Slagsmål och dåliga matvanor är några av ingredienserna i hans dag.
Foto: Ulrika Malm/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I Stjärnorna på slottets premiäravsnitt är det Ola Rapace som står i centrum. Som aktivitet väljer skådespelaren, som har något av ett ”bad boy”-rykte, att slåss. – Jag tänkte bara att jag skulle försöka göra något jag själv tycker är kul, så att vi alla kunde ha lite roligt, säger han och skrattar.

Från att ha hållit en låg profil i media dök Ola Rapace under 2020 plötsligt upp i alla möjliga sammanhang. I november släpptes dessutom hans självbiografi Romeo – en flykt i fem akter där han osminkat berättar om sitt förflutna.

Ola Rapace och Shima Niavarani pucklar på varandra redan första dagen, med Ernst Billgren som publik. Stuntövningar stod på schemat på Rapaces dag.
Foto: Ulrika Midunger/SVT
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Knausgård skriver sig bort från "Min kamp"

'Jag har gått in i konflikter som är väldigt viktiga för alla karaktärer, och även om det inte är direkt överförbart till mig, är det mycket akut som pågår där som jag känner igen från mitt eget liv, säger Karl-Ove Knausgård om sin nya roman 'Morgonstjärnan'. Pressbild.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Han skrev sex böcker utifrån sig själv – men nu vill Karl-Ove Knausgård bort från autofiktionen. I nya "Morgonstjärnan" djupdyker han i människans existentiella villkor genom ett myller av olika öden.

En mystisk stjärna uppenbarar sig på himlen. Är den ett bibliskt tecken, eller ett bevis på klimatkrisen? Grundsituationen i Karl-Ove Knausgårds nya roman, att något dramatiskt sker som slår in i människors vardag, känner han igen från sitt eget liv under 2020.

– Så var situationen för oss i London. Något skedde som vi alla förhöll oss till. Livet därhemma blev så starkt, för man kunde inte gå ut och var tvungen att bara vara hemma tillsammans, säger han på telefon, på lågmäld norska.

I våras köpte han och hans fru ett hus med trädgård i östra London, det gör vardagen med sju barn från olika äktenskap lättare. "Det är mysigt" säger Knausgård om att ha huset fullt. Ändå tog den över 660 sidor långa romanen bara runt tio månader att skriva – han hade fyra timmar om dagen på sig.

Vill skildra relationerna

I tio år har Karl-Ove Knausgård pratat offentligt om sitt genombrottsverk "Min kamp", och därmed om sig själv. Nu är han märkbart trött på det självbiografiska. I den nya boken möter vi en kör av röster i ett norskt samhälle. Där finns bland andra den narcissistiske litteraturprofessorn Arne, sjukhuschefen Solveig, som vårdar sin gamla mamma, och prästen Kathrine. Alla ser de livet på olika sätt, och alla är de i grunden ensamma.

– Jag skrev sex böcker i huvudet på en person. Nu är det det som sker mellan människor som jag är intresserad av. Men det kan man bara fånga i den enskilda, säger Knausgård.

Han ville att boken skulle täcka ett brett spektrum av liv, men var nervös över att återge kvinnors erfarenheter. Tidigare har han programmatiskt blottat sina innersta tankar, men höll sig nu till rent faktiska händelser.

– Det blev väldigt livlöst. Så jag bestämde mig för att ge fan i det och bara skriva, och använda mycket av mig själv. Vi är ju också mer jämställda nu än för en generation sedan, så jag har ju en massa erfarenheter som innan var rena kvinnoerfarenheter, men som nu också är manserfarenheter.

Frågor om liv och död

Bland vardagskonflikter och otrohetsaffärer ser alla den enorma stjärnan, som för tankarna till klimatkrisen. Men Karl-Ove Knausgård har också länge tänkt skriva om Morgonstjärnan, den bibliska symbolen för Jesus, som dessutom representerar djävulen – även han kallad för Guds son i Bibeln.

– Det är något slags ambivalens där som jag alltid har gillat.

Själv är han inte religiös, men i filosofin och religionen hittar han utrymme för de existentiella funderingarna. Nu skriver han om överträdelser, och speglar den största av dem alla, som kristendomen bygger på: att Jesus övervann döden. Boken närmar sig grundläggande frågor kring vad liv och död ens är, med utflykter till diffusa dödslandskap och organoperationer där patienten vaknar.

– Livet blir så extremt tydligt och värdefullt när vi mister det. Men vad sker om gränsen upphävs, om döden skulle försvinna, hur skulle världen då se ut?

Samtidigt pekar han på hur de döda under coronapandemin har förvandlats till siffror. I boken funderar en romangestalt kring döden, men Knausgård förlänger essän in i en berättelse om en liten flicka som går bort, för att visa att döden inte är abstrakt utan drabbar "en och en".

– Och det är så otroligt stora konsekvenser när det sker, det är en fysisk realitet som är extremt svår, särskilt när det rör barn.

Vill se barnen

Barn har över huvud taget en framträdande plats i "Morgonstjärnan", och de är alla utsatta. Karl-Ove Knausgård tycker att de unga ofta saknas när konsten och litteraturen öppnar rum med existentiella funderingar.

– Men våra barn då? Jag tror att vår tid har en större uppmärksamhet på barn, medan man kanske är längre från dem på andra sätt.

Hans eget liv innehåller två saker, enligt Knausgård; hans skrivande och hans barn. Varje gång han har mött sina nyfödda bebisars blick för första gången har det slagit honom att det är där vi blir till, i relationen till andra människor. Vi formas i barndomen, då vi också är särskilt utsatta, menar han.

– Människor är utsatta och vi har många sätt att skydda oss på, men barn har inte det. Därför är det något i barnen som synliggör människornas villkor, säger han.

Barndomens betydelse har han också funderat på i relation till sin pappa. Genom arbetet med "Min kamp" har han fått ökad förståelse för den man som fick sitt första barn bara 20 år gammal.

– Han var en kaotisk person med mycket kaos inom sig. Jag vet nu att han hade en svår uppväxt och han gjorde nog så gott han kunde. Jag förebrår honom inte något längre. Jag gjorde det då, och det var viktigt för mig med den uppgörelsen, men jag är tacksam för att det som har hänt har hänt, för det gör mig till den jag är och har gett mig det liv jag har nu.

Elin Swedenmark/TT

Karl-Ove Knausgård skriver redan på del två av 'Morgonstjärnan'. 'Här berättar jag bara om två dagar och det finns en mycket större berättelse som jag ville berätta, som jag inte hade plats för. Jag var på sidan 600 och tänkte att jag skulle avsluta den första boken, och sedan fortsätta i en ny. Det är många cliffhangers, men man får en del svar i de kommande böckerna.' Pressbild.
Karl-Ove Knausgård skriver redan på del två av "Morgonstjärnan". "Här berättar jag bara om två dagar och det finns en mycket större berättelse som jag ville berätta, som jag inte hade plats för. Jag var på sidan 600 och tänkte att jag skulle avsluta den första boken, och sedan fortsätta i en ny. Det är många cliffhangers, men man får en del svar i de kommande böckerna." Pressbild.
Foto: Magnus Liam Karlsson

FAKTA

Fakta: Karl-Ove Knausgård

Född: 1968

Bor: I hus i östra London

Karriär: Debuterade 1998 med romanen "Ut ur världen" och erhöll som första debutant någonsin det prestigefulla Kritikerprisen. Hans stora internationella genombrott kom med romansviten "Min kamp", som gavs ut i Sverige 2010–2013. 2019 belönades han med Svenska Akademiens nordiska pris och HC Andersen litteraturpris 2020, ”för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi".

Aktuell: Med romanen "Morgonstjärnan", som också ska få två uppföljare.

Familj: "Jag är gift och har fem barn och vi har sju barn tillsammans. Den yngsta är 2 och den äldsta snart 17."

Läser nu: ”Det är pinsamt, men jag läser ’Brott och straff’ av Dostojevskij, jag har inte läst den sedan jag var 19. Men jag läser också 'Shuggie Bain' av Douglas Stuart, den är helt fantastisk. Det är en av de bästa debutromanerna som jag har läst på många år."

Om skrivandets betydelse: "Skrivandet är ett sätt för mig att utforska, upptäcka och förstå och det ger mig jättemycket. Jag är väldigt nyfiken på saker, på livet och livets ursprung, och det är mitt jobb att läsa böcker om biologi, dna, religion och filosofi. Jag behöver inte ta en examen, utan det är för min egen nyfikenhets skull. Det händer något i skrivandet som har med tänkandet att göra. Så det är väldigt viktigt för mig."

Om att vara förälder: "Det kan vara jättesvårt och helt fantastiskt. Vart och ett av barnen är olika och helt sina egna personer. Att ha en liten en som man följer utvecklingen på, det är bara väldigt spännande. Det är något gott, och kanske ska man inte överanalysera det. Det är livet, och det ger syfte och mening till mitt liv i en oerhört hög grad."

FAKTA

Fakta: Knausgård om...

... bokens övernaturliga inslag:

"Där det finns människor har det funnits föreställningar om själavandringar, livet och döden. En grundtanke i boken är att vi ser världen genom våra ögon. Men för tusen år sedan såg den annorlunda ut, och det kan den göra igen. Jag kände ett behov av att gå utanför de regler som finns, som naturlagarna, för att få syn på att världen kan se annorlunda ut, även när vi upplever allt som fastslaget och definitivt."

... hur klimatkrisen förändrar våra villkor:

"Det är extremt viktigt att vår relation till naturen förändras. Vi är i världen som en helhet. Det kommer fler och fler typer av böcker med det sättet att tänka, som inte handlar om miljökrisen, men som är en konsekvens av den. Som en bok som heter 'Hur skogar tänker'.

Det är kanske naivt när det ser så mörkt ut i världen, men jag tror att vi har en chans. Känslan man hade i början av pandemin var att det var möjligt att stoppa bil och flyg, också över landgränser. Faran är om alla tänker ”det spelar ingen roll vad jag gör”. Då händer det ingenting, men har man en känsla av hopp och kollektiv, då är allt möjligt."

.. att lämna "Min kamp" bakom sig:

"Fortfarande kommer del sex ut i en del länder, så då gör jag ibland intervjuer om det som händer i boken. Jag har gjort det i tio år nu. Det som är svårt med att prata om 'Min kamp' är att jag pratar lika mycket om mig själv som om böckerna. Men jag pratar annorlunda om dem nu än vad jag gjorde för tio år sedan. Det är en del av mitt jobb, som snart är avklarad. Det ska bli skönt att få prata om fiktiva karaktärer och litteratur som vi gör nu. Jag ser på 'Min kamp' som en dokumentation av, inte ett liv, utan hur mitt liv såg ut under en bestämd period, när jag var runt 40 år."

Kultur och nöje

Nya Bond skjuts upp – igen

James Bond har lagt i handbromsen. Arkivbild.
Foto: Nicole Dove/MGM
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, heter det. Men kanske börjar tålamodet tryta för alla Bondfantaster.

Den nya filmen i serien har nämligen åter skjutits upp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De döda talar på begravningsplats i Solna

Arkeologen Daniel Leviathan har skapat en digital minnesplats på begravningsplatsen i Solna.
Foto: Karl Gabor/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Arkeologen Daniel Leviathan tilldelas årets Bindefeldstipendium om 500 000 kronor för sitt arbete med en digital minnesplats.
Genom QR-koder på gravstenar kommer besökare där att få lära känna några av de förintelseöverlevare som kom till Sverige.
PREMIUM

Minnesplatsen ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade” låter besökaren stifta bekantskap med 66 olika förintelseöverlevare, skriver Micael Bindefelds stiftelse i ett pressmeddelande.

Gemensamt är att de alla anlände till Sverige med de så kallade Vita båtarna och att de efter endast en kort tid dukade under till följd av undernäring och sjukdomar. De ligger i dag begravda på Norra judiska begravningsplatsen i Solna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skånes nya mästerkock sprider sin matfilosofi

Förutom matlagning älskar Malmöbon Lin Mellgard snabba bilar. - Jag gillar friheten man känner och att man blir ett med bilen, säger hon.
Foto: TV4
Kultur och nöje
TV Efter flera tuffa utmaningar med juryns granskande smaklökar att vinna över, står det nu klart vilka som gör upp om titeln Sveriges mästerkock 2021. En av dem är den 33-åriga Malmöbon Lin Mellgard.
– Jag var jättenervös när jag skulle få beskedet och kunde bara tänka på olika scenarier. Hur jag kanske skulle börja gråta i tv eller hur glad jag skulle bli. Det var verkligen kontrasterande känslor, säger hon med ett skratt.

Torsdagens program av Sveriges mästerkock bjöd minst sagt på spänning, glädje, tårar – och mästerkockshistoria. Istället för att som vanligt utse tolv deltagare som gör upp om titeln att bli årets mästerkock, lät juryn tretton kandidater gå vidare. Anledningen? Det fanns helt enkelt för många bra amatörkockar i år, enligt jurymedlemmen Markus Aujalay. Som skåningen Lin Mellgard som charmade juryn med sin asiatisk-skånska matkonst.

– Jag tror att de gillade att jag är så kreativ och har ett nytänk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Michel Vaillants "pappa" är död

Den påhittade Formel 1-stjärnan Michel Vaillant skapades av fransk-belgiske serietecknaren Jean Graton. En riktig version av Vaillants bil finns på bilmuséet Autoworld i Bryssel. Arkivfoto.
Foto: Privat/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Serievärldens bästa racerförare har förlorat sin "pappa". Fransk-belgiske tecknaren Jean Graton har avlidit i Bryssel, 97 år gammal.

Graton kom till Belgien efter andra världskriget och skapade 1957 den fiktive racerstjärnan Michel Vaillant som sedan dess tävlat och löst kriminalgåtor i över 80 seriealbum. På senare år har sonen Philippe basat för arbetet med nya författare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Kultur och nöje

Kulturen återanvänder reglar och färgskvättar

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) och Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs, inviger Materialmagasinet i Ulvsunda.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kungliga Operan, Liljevalchs konsthall och Dramaten är tre av de kulturinstitutioner som nu ska samla byggmaterial och annan rekvisita i ett gemensamt magasin. Tanken är att utrustningen ska återanvändas av flera.
PREMIUM

Materialmagasinet i Ulvsunda utanför Stockholm invigdes på torsdagen av kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Initiativet kommer från Liljevalchs konsthall som tillsammans med Dramaten, Operan, Kulturhuset Stadsteatern, Scenkonstmuseet, Nobelprismuseet, Nordiska museet och Stockholms stadsmuseum nu lagrar rekvisita och byggmaterial på samma ställe.

De som bidrar får låna gratis – övriga (konstskolor, teatergrupper med flera) kan få hyra eller köpa begagnat material, varav en del annars skulle ha slängts eller samlat damm i externa förråd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Malmöförlag köps av danskt mediahus

Kultur och nöje
Malmö
Litteratur Det Malmöbaserade förlaget Roos & Tegnér har köpts av det danska mediahuset JP/Politiken och ska nu slås ihop med mediahusets svenska förlag Polaris.

Roos & Tegnér grundades 2006. Polaris som man nu slås ihop med grundades av Politiken 2017 och ger bland annat ut böcker av Karin Smirnoff, Klas Östergren och Lena Andersson.

Roos & Tegnérs grundare Michael Tegnér lämnar förlaget i mars och förlagets nuvarande vd Petra Ward blir förlagschef och rapporterar till Jonas Axelsson, VD på förlaget Polaris.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Glastonburyfestivalen ställs in

Glastonburyfestivalen ställs in för andra sommaren i rad. Arkivbild.
Foto: Joel Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Årets upplaga av den brittiska jättefestivalen Glastonbury i Somerset ställs in till följd av coronapandemin.

Det blir därmed andra sommaren i rad som festivalen uteblir på grund av pandemin. I fjol skulle Glastonbury ha firat 50 år med dragplåster som Paul McCartney, Taylor Swift och Kendrick Lamar. Så sent som för en månad sedan hoppades arrangörerna att årets festival skulle kunna genomföras, men den ökade smittspridningen gör nu att man i stället tvingas hoppas på 2022, skriver BBC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL