Lagfarter SkD

117 kvadratmeter stort hus i Sjöbo sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Gintaras Pilkionis, 41 år, har köpt huset på adressen Gränsgatan 7 i Sjöbo av säljaren Inga Perssons dödsbo. Köpesumman blev 1 965 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i december 2020. Huset byggdes 1971 och har en boyta på 117 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen en tomt, på Simmaregatan 6. Priset för den blev 3 100 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

KB och Totte Lundgren prisas

Totte Lundgren.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Malmö
Skåne
Musik Kulturbolaget i Malmö och dess vd Totte Lundgren är utsedda till årets eventskåning.

Utmärkelsen årets eventskåning delas ut av Event Skåne för enastående insatser inom eventbranschen. I år har man fokuserat på den aktör som på bästa och mest innovativa sätt ställt om under coronakrisen.

Av de 2 300 röster som kom in från branschen och allmänheten, blev det alltså KB och Totte Lundgren som tog hem titeln i konkurrens med bland andra Falsterbo Horse Show, Lund Comedy Festival och Ystad Sweden Jazz Festival. Vinnaren tillkännagavs under tisdagens prisutdelningsgala som sändes från Ystad Studios.

- KB under ledning av Totte Lundgren har visat på en fantastisk förmåga att snabbt ställa om och var en av de första livemusikaktörerna i Sverige med att lansera nya typer av musikupplevelser för en nationell och internationell publik. Årets vinnare är ett ypperligt exempel på den kämparanda och innovationskraft som har präglat den skånska eventbranschen under krisåret 2020, säger Pehr Palm, VD för Event in Skåne i ett pressmeddelande.

Inrikes

Missuppfattning kan ligga bakom vaccinrykten

Personal vaccineras med covid-19 vaccin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Tveksamheter har uppstått kring om Astra Zenecas vaccin kommer att godkännas för personer över 65 år, enligt tyska medier. Nu dementerar tyska hälsodepartementet uppgifterna och säger att det hela berodde på en förväxling.

Under gårdagen rapporterade flera tyska medier om att EU-kommissionen inte kommer att godkänna Astra Zenecas vaccin för personer äldre än 65 år. Detta för att skyddseffekten bedömdes vara för låg för åldersgruppen.

Enligt tyska Bild understeg skyddseffekten hos Astra Zenecas vaccin tio procent för personer över 65 år, medan uppgifter till tidningen Handelsblatt visar på att skyddseffekten inte var högre än åtta procent. Bägge tidningarna hänvisade till regeringskällor.

Nu dementerar det tyska hälsodepartementet uppgifterna, skriver den tyska sajten Focus. I ett pressmeddelande skriver departementet att det kan handla om en missuppfattning. Siffran åtta procent syftar på andelen deltagare i effektivitetsstudien som var mellan 56 och 69 år gamla, inte på hur starkt skyddet är.

"Fullständigt inkorrekta" uppgifter

Uppgifterna från tyska medier har även kraftigt tillbakavisats av Astra Zeneca som kallar dem "fullständigt inkorrekta", rapporterar Reuters.

Läkemedelsbolaget hänvisar även till att den brittiska kommittén, som godkänt att vaccinet använts i Storbritannien, stödjer att vaccinet används till äldre. Blodanalyser från äldre har i studier visat på ett stärkt immunförsvar av vaccinet, enligt det svensk-brittiska bolaget.

Baseras på små grupper

Enligt tidigare rapporter har Astra Zenecas vaccin en genomsnittlig effekten på 70 procent.

– Men med 70 procent syftar man på genomsnitt för hela gruppen. Nu pratar man om de 9 till 12 procenten som är över 65 år. För yngre har man sett ett åttioprocentigt skydd, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, till TT.

– Det är väldigt färska data, som baserats på väldigt små grupper. Det kan också påverka, tillägger han.

Påverkar inte vaccinationsstrategin

Den svenska vaccinationsstrategin skulle oavsett inte påverkas om vaccinet inte godkändes för personer över 65 år, enligt Ali Mirazimi.

– Astra Zeneca har väldigt fina data när man tittar på personer under 65 år. För gruppen som är äldre än 65 har vi redan skrivit kontrakt med Pfizer/Biontech och Moderna som har jättefina data för äldre.

Trots att Astra Zenecas vaccin inte hunnit godkännas i EU har det tidigare rapporterats om att läkemedelsbolaget har problem med att leverera de mängder i vaccin som EU betalat förskott på. EU-kommissionen har uppmanat Astra Zeneca att hitta lösningar för att skynda på vaccinleveranserna.

Ella Käck/TT

Sport

Hector åtta – efter bottennappen i Slovenien

Sara Hector. Arkivbild.
Foto: Alessandro Trovati
Sport
Sport

Sara Hector fick en fin start på säsongen och var bland annat tvåa i storslalom i Courchevel i december – hennes första pallplats på sex år.

Sedan har placeringar inte varit lika bra.

Men bottennappen under tävlingshelgen i slovenska Kranjska Goras för en dryg vecka sedan – där hon var sist av alla åkare i andra åket och dagen efter inte lyckades ta sig till andraåket – verkar vara bortglömda.

28-åriga Hector ligger på åttondeplats i den just nu pågående storslalomtävlingen i Kronplatz, Italien.

Schweiziskan Michelle Gisin har så här långt varit snabbast i det första åket, 1,41 sekunder före Hector.

Estelle Alphand ligger preliminärt på 13:e plats och är 2,20 efter Gisin.

Andraåket inleds klockan 13.30.

Utrikes

Tårgas mot indiska bönder i traktorprotest

Demonstranter har forcerat polisens avspärrningar och tagit sig upp på det historiska röda fortet i New Delhi.
Foto: Dinesh Joshi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals indiska bönder, många i traktorer eller till häst, har tagit sig igenom polisens avspärrningar in till huvudstaden New Delhi. Några har tagit sig upp på det historiska röda fortet i staden där de viftar med flaggor.
Polisen har använt tårgas mot demonstranterna.

Sammandrabbningarna med de protesterande bönderna, som går in mot stadens centrum norrifrån, kommer samtidigt som regeringen håller sin stora militärparad under högtidlighållandet av republikens dag i Indien.

Inrikesdepartementet har beslutat att stänga ned internet i delar av huvudstadsregionen, rapporterar tidningen India Today.

Ledare för ett fackligt jordbrukarförbundet uppmanar bönderna att återvända till sina ursprungliga protestplatser utanför staden. Uppmaningen ser ut att följas av ett stort antal, rapporterar tidningen.

Polisen har tagit till omfattande säkerhetsåtgärder för att stoppa demonstranterna, som protesterar mot tre nya lagar gällande upphandling och försäljning som trädde i kraft i september. Bönderna befarar att en avreglering av jordbruket kan leda till att de inte längre får garanterade minimipriser för sina produkter.

Röda fortet

En demonstrant har omkommit av en hjärtattack i samband med protesterna, uppger polisen för India Today. En polisutredning har inletts med anledning av dödsfallet.

Röda fortet, som demonstranter tagit sig upp på efter att ha forcerat polisavspärrningar, är bland annat platsen där premiärminister Narendra Modi brukar hålla ett årligt tal.

– Modi kommer att höra oss nu, han måste höra oss nu, säger bonden Sukhdev Singh från delstaten Punjab, till tidningen.

Tillstånd senare

En demonstration hade fått tillstånd att genomföras under dagen, dock efter att militärparaden avslutats.

– Vi ska visa regeringen att vi menar allvar, säger demonstranten Nareesh Singh i sin traktor vid stadens utkant till nyhetsbyrån AFP.

Långa köer med traktorer befinner sig även vid andra stora vägar in mot staden, där bönder har demonstrerat mot reformerna i två månader. Kravet är att lagen ska dras tillbaka, men hittills har regeringen endast erbjudit att skjuta upp den i 18 månader.

Oppositionsledaren Rahul Gandhi uppmanar på Twitter regeringen att dra tillbaka de nya lagarna för landets bästa.

"Våld är inte lösningen på något problem", skriver han på Twitter.

Kristin Groth/TT

Polisen använder tårgas mot demonstranter som går in mot huvudstaden under republikens dag i New Delhi.
Polisen använder tårgas mot demonstranter som går in mot huvudstaden under republikens dag i New Delhi.
Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Inrikes

Två män åtalas för mord i Malmö

Den 10 mars i fjol sköts en 25-årig man ihjäl på Holma torg i Malmö. Nu åtalas två män för mordet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 25-årige mannen sköts ihjäl på Holma torg i Malmö den 10 mars förra året. Nu åtalas två män för mord, gemensamt och i samförstånd med varandra, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

En av de misstänkta greps i sin bostad samma kväll som mordet begicks. Den andre mannen hann lämna Sverige, men greps i Polen den 13 mars när han skulle flyga till England.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Höör

”Trodde jag fått tillbaka körkortet”

Höör
HÖÖR

En 23-årig Malmöbo döms för olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott efter en bilfärd på Stenskogsvägen utanför Höör den 13 september förra året. Han var vid tillfället påverkad av cannabis.

I polisförhör har mannen nekat till att ha kört olovligt.

– Jag fick hem en gul lapp där det stod att jag skulle få mitt körkort tillbaka, så jag trodde att det gått automatiskt. Jag visste inte att man behövde skicka tillbaka lappen, sade 51-åringen i ett förhör.

Men det är ingen ursäkt, menar tingsrätten.

Dock slipper han undan med dagsböter, 65 gånger 50 kronor, totalt 3 250 kronor. Åklagaren hade yrkat på 22 100 kronor.

Sport

Persson flygs hem – VM över

Linus Persson har lämnat VM-truppen. Hjärnskakningen mot Slovenien stoppar honom från vidare spel.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Handbolls-VM är över för Linus Persson.
"Det är tråkigt att åka hem, men vi har kommit fram till att det inte finns någon möjlighet att spela mer i VM", säger han.

Högernian tvingades kliva av matchen mot Slovenien i fredags sedan han tidigt fått en smäll mot huvudet. Läkarundersökningen visade att han drabbats av hjärnskakning.

Så långt in i turneringen hade Linus Persson startat i Sveriges fem första matcher och han är efter Hampus Wanne lagets främste målskytt i VM, med 20 mål.

"Det har varit jättehärligt att få vara med här och spela VM och det har varit positivt att få en så stor roll i laget, därför känns det förstås tråkigt att behöva sluta tidigare", säger han till handbollsförbundets hemsida.

"Jag har mått bra på slutet, huvudvärken har släppt och jag har kunnat ta nästa steg på hjärntrappan, men jag kommer tyvärr inte att hinna bli spelklar innan VM är över."

Persson lämnade truppen under förmiddagen

Svenska landslagsläkaren Daniel Jerrhag:

"Linus har förbättrats påtagligt sedan skadan, men vi har konstaterat att han inte kan bli redo för ytterligare deltagande i turneringen."

Sveriges spelar kvartsfinal mot Qatar 20.30 på onsdagskvällen.

Henrik Skiöld/TT

Utrikes

EU-länder kan stämma Astra Zeneca

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Arkivfoto.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes EU:s medlemsländer kan komma att stämma läkemedelsjätten Astra Zeneca för kontraktsbrott.

Ett gemensamt agerande kan bli aktuellt, meddelar Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics enligt lettiska nyhetssajten Delfi.

Orsaken är bolagets besked om att mindre leveranser än utlovat är att vänta under våren, på grund av "reducerad förmåga" vid en av företagets fabriker.

– Det är inte rätt av dem att inte uppfylla sina åtaganden, särskilt Astra Zeneca, som har tagit emot ganska mycket pengar från EU för forskning och utveckling av ett vaccin, säger Rinkevics.

En tydligt irriterad hälsokommissionär, Stella Kyriakides, krävde i måndags besked om "exakt hur många doser" som Astra Zeneca producerat och till vilka de har levererats, och när.

– Vi vill att våra kontrakt uppfylls fullt ut, sade Kyriakides på ett pressframträdande i måndags.

Wiktor Nummelin/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL