Pepparkakshusen 2020

Ett riktigt Muminhus i Svedala

Jag och mitt pepparkakshus Byggt av främst döttrarna Lisa och Emma Christoffersson samt mamma Malena och pappa Andreas i Svedala. Riktigt fint!
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Antonio segerskytt igen för West Ham

Svårstoppad. Michail Antonio, mitten, avgjorde för andra matchen i rad för West Ham.
Foto: Matthew Childs/AP/TT
Sport
Sport Formstarka West Ham radar upp segrar i Premier League-fotbollen.
Den tredje i följd kom via 2–1 hemma mot West Bromwich – och på nytt avgjorde Michail Antonio.

Bottenlaget West Bromwich, näst sist i tabellen, stod upp riktigt bra på Londons Olympiastadion, men matcher avgörs i straffområdena.

I eget är West Bromwich sårbart.

Av alla sätt att göra mål på valde Jarrod Bowen ett något udda. Han bröstade stenhårt in ett högerinlägg på tilläggstid i första halvlek.

Den välförtjänta kvitteringen kom kort efter pausen, när Matheus Pereira pricksköt 1–1 från strax utanför straffområdet.

Michail Antonio avgjorde hemma mot Burnley (1–0) för fem dagar sedan. Nu var det dags igen att fixa tre poäng. Kraftfullt slog han in 2–1 för West Ham, halvvägs in i halvleken.

Senare i kväll spelas toppmatchen Leicester–Chelsea.

Sport

Rummenigge: Uefa funderar på EM i ett land

Karl-Heinz Rummenigge. Arkivbild.
Foto: Kerstin Jönsson/AP/TT
Sport
Sport Uefas president Aleksander Ceferin funderar över att anordna sommarens fotbolls-EM i ett land i stället för tolv, enligt Bayern Münchens ordförande Karl-Heinz Rummenigge.

Fotbollsvärldens funderingar är många kring herrarnas fotbolls-EM, som skulle ha arrangerats förra året men flyttades fram till i sommar på grund av coronapandemin.

För att fira turneringens 60-årsjubileum är mästerskapet planerat till att arrangeras i tolv länder. Ett upplägg som dels ifrågasatts utifrån ett klimatperspektiv men framför allt utifrån coronapandemin.

Nu har diskussionerna fått ny fart sedan Bayern Münchens ordförande och tidigare storspelare Karl-Heinz Rummenigge berättat att Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) president Aleksander Ceferin funderar på att förlägga EM-turneringen i ett land.

– Det är viktigt att förstå att idén om den här specialturneringen föddes före coronaviruset existerade, säger Karl-Heinz Rummenigge till tidningen Münchner Merkur/TZ och fortsätter:

– Jag vet att Uefas president Aleksander Ceferin, som är oerhört varsam gällande covid-19, tänker på om det inte skulle vara bättre... att spela turneringen i ett land.

EM-slutspelet, dit Sverige är kvalificerat som ett av 24 lag, är planerat att spelas på tolv olika arenor i tolv olika städer mellan den 11 juni och den 11 juli.

Sport

Olycka bröt hockeyallsvenska mötet

Modos Sebastian Ohlsson, här i Timrås tröja, fördes till sjukhus efter en otäck olycka.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport

Det hockeyallsvenska mötet mellan Västerås och Modo fick avbrytas i den andra perioden efter en otäck olycka.

Modos Sebastian Ohlsson tacklades bakom Västerås mål av hemmalagets Lukas Zetterberg och landade med huvudet före på isen.

Zetterberg fick matchstraff för tacklingen. Sebastian Ohlsson blev liggande under lång tid på isen och fick hjälp av ambulanspersonal.

Modo skriver på Twitter att "Sebastian Ohlsson kommer att föras till sjukhus, men han är talbar och vid gott mod".

Matchen, som stod 1–1, avbröts i cirka en halvtimme och har precis återupptagits.

Göran Sundberg/TT

Kultur och nöje

Omtalade "Small Axe" visas i SVT

Bildtext.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Steve McQueens antologiserie "Small Axe" når snart svenska tittare, rapporterar MovieZine.

Den välrenommerade regissören ("12 Years a Slave", "Hunger" och "Shame") har i antologin spelat in fem filmer på temat rasism i dåtidens England. Ämnet skildras i fristående berättelser inspirerade av verkliga händelser, skriver webbtidningen.

Filmserien har redan visats och hyllats i Storbritannien och USA. Den 1 mars får den svenska publiken ta del av filmerna – då samtliga släpps på SVT Play.

I "Small Axe" medverkar bland andra John Boyega ("Star Wars") och Letitia Wright ("Black Panther").

McQueen belönades med en Oscar i kategorin bästa film 2013 för "12 Years a Slave".

FAKTA

Fakta: "Small Axe"

Antologin består av fem filmer på temat: rasism i dåtidens England.

"Mangrove", "Lovers Rock", "Red, White and Blue", "Alex Wheatley" och "Education".

Alla fem släpps på SVT Play den 1 mars, enligt MovieZine.

Personligt

Springer för pappa med hans barnbarn i sällskap

Ung kvinna löptränar med barn i sulky bakom sig.
Foto: Håkan Jacobsson
Personligt
Lund När Sofie Dahlström började löpträna igen i våras tänkte hon mycket på sin pappa, som gått bort i cancer sommaren före. Det var hans föredöme som en gång fick henne själv att börja springa.
Hon kom på att ett bra sätt att hedra hans minne kunde vara att springa tillsammans med hans barnbarn för att få människor att skänka pengar till cancerforskning. Ett av de mål hon satt upp nådde hon redan efter en vecka.

Kanske har Sofie Dahlström lagt ribban för lågt. När hon startade sin insamling vid årsskiftet lovade hon att springa 700 kilometer - med barnvagn - under året. Hon hoppades att det skulle inspirera människor att skänka 5 000 kronor. Efter en vecka hade det kommit in över 7 800...

Tidningen träffar Sofie Dahlström i Lund för att ta bilder när hon är ute och springer, den här gången med yngsta sonen, ettårige Lukas, i en vagn som hon har på släp.

– Han somnar så bra när jag springer, säger hon och berättar att hon oftare är ute med 3-åringen Viggo:

– Han älskar det. Han säger att vi är springkompisar.

Anknytning

Att löpa med barnen för en insamling kan ses som ett sätt att symboliskt knyta dem an till en morfar som en av dem aldrig träffat och den andre är för ung för att minnas.

Det var den 1 juni 2019 som Sofie Dahlström miste sin far.

– Och så kom Lukas bara några veckor efteråt. Det var väldigt splittrat; jag var ledsen över pappa och glad över Lukas.

Ung kvinna löptränar med barn i sulky bakom sig.
Sofia Dahlström tänker driva sin insamling hela 2021.
Foto: Håkan Jacobsson

I våras började Sofie Dahlström löpträna igen.

– Jag tänkte mycket på pappa. Han sprang väldigt mycket och fick mig intresserad av att göra det också.

Och hon tänkte på sjukdomen som ändat hans liv och på alla andra som får cancer:

– Man har ju vuxit upp och hört om släktingar och vänners släktingar som drabbats. Det är ju så många.

– Jag tänkte att något måste jag göra. Men det tog lite tid att komma på vad.

Frågade om råd

När hon till slut kom på idén att göra en insamling genom att springa pratade hon med både sin man - som är multisportare och som hon också nämner som inspiration när det gäller att träna - och sin bästa kompis:

– Båda sade ”Kör!”.

Vilket hon säger också påminner om hennes pappa, som gärna prövade på saker:

– Han hade stort driv i allt han gjorde. Han tog flygcertifikat. Några år innan han dog började han bygga om gamla bilar. Han kunde typ ingenting om det, men han tittade på Youtube och läste på.

Instagram

Sofie Dahlström lade upp insamlingen ”700 km med barnvagn” på Cancerfonden - man skickar pengarna direkt dit, inte till henne - och den 1 januari satte hon igång. Hon startade ett Instagramkonto - runsofierun - för att sprida budskapet om sitt projekt och där man kan följa hennes väg.

Målet var alltså att springa 700 kilometer med barnvagn och att få in 5 000 kronor.

När tidningen träffar henne, en dryg vecka in på det nya året, har hon hunnit springa 45 kilometer. Men hon har alltså redan fått in över 7 800 kronor.

FAKTA

Profilen

Namn: Sofie Dahlström

Ålder: 30 år

Yrke: Studerar till logoped.

Familj: Maken Robin, barnen Viggo, 3 år, och Lukas, 1 år.

Bor: Östra Lund.

Intressen: Löpträning, matlagning, bakning (”Aldrig efter recept - jag tar vad jag har”).

Aktuell: Hon har startat en insamling till Cancerfonden till minne av sin far; hon har lovat att springa minst 700 kilometer med hans barnbarn i vagn.

När hon inte springer studerar Sofie Dahlström till logoped.

– Jag började som förskollärare. Jag kände att jag älskade att jobba med barn och jag älskade mötet med föräldrarna. Men det är så mycket resursbrister i förskolan, det finns inte tid att göra allt man skulle vilja.

– Jag brann väldigt mycket för språkutveckling och för barn som behöver särskilt stöd. Jag har väl lite av pappas ”jag vill lära mig mer” och när jag var föräldraledig med första barnet började jag läsa till logoped.

Brett

Vilket visade vara ännu mer intressant än hon kunnat föreställa sig.

– Logopedjobbet är väldigt brett. Det tar aldrig slut, allt man kan göra med det - varje termin får jag reda på något nytt jag inte visste att man kunde jobba med.

Många tror kanske att en logoped helt enkelt arbetar med att lära barn prata rent. Men det är bara en del av det som man sysslar med i yrket, som handlar om att diagnosticera och behandla kommunikationsproblem av flera slag hos både barn och vuxna, men till exempel också att ta hand om patienter med sväljningsproblem.

– Just nu arbetar jag extra med stödundervisning på en gymnasieskola.

Behov och styrkor

– Varje elev har ju olika förutsättningar och behov och olika styrkor och det är jättekul att ta reda på hur man kan hjälpa dem.

– Min förhoppning är att kunna ha kvar det jobbet och fylla på med logopedjobb.

Till logopedexamen - det är en skyddad yrkestitel - är det tre terminer kvar.

En del av den tiden ska hon alltså också ägna åt löpning.

För det faktum att hon redan dragit in de pengar hon föresatt sig tycker hon inte ger henne anledning att sluta springa; hon har trots allt lovat att springa 70 mil, med barnvagn. Insamlingen ska pågå året ut, om inte en skada eller något annat sätter käppar i hjulen.

– Det är ganska olika hur långt jag springer, det bli allt mellan två och tio kilometer.

Lång backe

Ibland väljer hon att springa uppför Tornavägen i Lund, en enda lååång uppförsbacke, som måste vara en utmaning när man har en sulky att dra på. Ibland har hon till och med båda barnen i dubbelvagn.

När hon har nått toppen är hon helt nära kyrkogården där hennes pappa vilar.

Ung kvinna löptränar med barn i sulky bakom sig.
Ettårige Lukas somnar gott i vagnen när mamma springer, berättar Sofie Dahlström.
Foto: Håkan Jacobsson
Ung kvinna löptränar med barn i sulky bakom sig.
Sofie Dahlström ser både sin pappa och sin man som inspiratörer när det gäller träning.
Foto: Håkan Jacobsson
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Inrikes

Vården uppmanar blodgivare att trotsa rädslan

På Akademiska sjukhuset i Uppsala är blodbristen som störst för blodgrupperna A+, 0+ och 0-. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/TT
Inrikes
Inrikes

Coronapandemin har förvärrat en redan befintlig blodbrist på landets blodcentraler.

”Det är oroväckande låga nivåer i vårt blodlager”, säger biomedicinska analytikern Maggie Östlund, ansvarig för blodgivarrekryteringen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Vårdfokus.

Hon förklarar att den pågående pandemin har fått många blodgivare att stanna hemma av rädsla för att smittas och att detta lett till en allvarlig blodbrist, inte bara i Uppsala, utan i hela landet.

"Vi har full förståelse för att det finns osäkerhet kring att ge blod under pandemin, men de blodgivare som är friska och kan ge blod uppmanar vi att boka en tid för blodgivning. Att ge blod tillhör kategorin nödvändiga saker, som att handla mat eller gå till apoteket", säger Maggie Östlund till Vårdfokus.

Utrikes

Overklighetskänsla på gatorna i Washington

Washingtonbon Linda Delgado.
Foto: Mattias Lundblad/TT
Utrikes
Utrikes En belägrad stad möter dem som tar sig ut på Washington DC:s gator. Minst 21 500 soldater vaktar huvudstaden inför tillträdande president Joe Bidens tillträde.
– Det är väldigt sorgligt att se vårt land så här, säger Washingtonbon Linda Delgado till TT:s utsända.

Antalet soldater som vaktar huvudstaden är fler än vad USA har på plats i Irak och Afghanistan sammanlagt. De ska hindra nya oroligheter, efter det att Trumpanhängare stormade kongressen den 6 januari.

Linda Delgado har just vinkat av sin partner som arbetar i senaten för Demokraterna.

– Han var där under attacken den 6 januari, och fick låsa in sig på sitt kontor hela kvällen, berättar hon.

Ett två meter högt stängsel med rakbladstråd har satts upp runt ett stort område kring kongressbyggnaden Kapitolium, där Joe Biden svär presidenteden på onsdagen.

– Nu hoppas jag bara att allt går fredligt till i morgon när Biden svärs in, och att vi kan bygga upp landet igen, säger Linda Delgado.

– Men det kommer att ta lång tid att reparera skadan. Det vi ser här är resultatet av att människor har helt olika verklighetsuppfattning i USA, tillägger hon och pekar mot militäravspärrningarna som ska hejda nya attacker mot kongressbyggnaden.

Polisbilar med blinkande blåljus spärrar av vägarna en kilometer utanför kongressområdet. 13 av stadens tunnelbanestationer är avstängda. I gathörnen syns klungor av soldater från nationalgardet i grönbeiga kamouflageuniformer, småpratande med poliser.

– Det är en märklig stämning i staden och folk är rädda, säger Washingtonbon Susan Seutter som är ute och joggar med kompisen Allison Fiorello längs med avspärrningarna runt Kapitolium.

– Vi hade räknat med att hålla oss inomhus under dagarna kring installationen, men staden känns väldigt befäst och stillsam nu, så vi vågade oss ut för att jogga.

Nödläge utlyst

Washingtons borgmästare Muriel Bowser utlyste nödläge efter kaoset den 6 januari, fram till dagen efter det att Biden svurits in. Hon avråder besökare från att komma till staden. Federala polisen FBI har varnat för nya oroligheter i huvudstaden och även i delstatshuvudstäderna under veckan.

– Det är viktigt att få vardagen att kännas så normal som möjligt och inte bara gömma sig hemma, säger Allison Fiorello, som har med sin dotter i en barnvagn på joggingturen.

Allison Fiorello och Susan Seutter följer med i nyheterna och försöker undersöka sannolikheten för nya oroligheter i staden.

– Men det är svårt att avgöra hur stor risken är. Jag tror att någon kommer att försöka göra något. Men det är väldigt hög säkerhet här så jag tror inte att de kommer långt, säger Susan Seutter.

Eric Owiti, 34, promenerar förbi en samling militärfordon fem kvarter från National Mall, den stora parken vid Vita huset och kongressen. Soldater med automatvapen dirigerar trafiken och kontrollerar legitimation på dem som passerar förbi.

– Det känns obehagligt, men det är nödvändigt den här veckan, säger han.

Spånskivor för skyltfönstren

Banker och butiker har täckt sina skyltfönster med spånskivor. Vid en busshållplats sitter en skylt med bilder på Trumpanhängare som är efterlysta av polisen för attacken mot Kapitolium.

Flera av de projekt som Eric Owiti arbetar med som civilingenjör är satta på paus den här veckan, berättar han.

– Allt i staden står stilla. Vägspärrarna, och att många tunnelbanestationer är stängda gör det svårt att ta sig runt, säger han och tillägger att han kommer hålla sig hemma på onsdagen, då Joe Biden svärs in.

– I vanliga fall hade jag gärna lyssnat på Bidens installationstal på plats, men nu ska jag följa det på tv i stället.

Jonas Cullberg/TT

Nationalgardet på Washington DC:s gator. Säkerheten är stor utanför Kapitolium inför ceremonin under onsdagen där Joe Biden formellt svärs in som USA:s näste president.
Nationalgardet på Washington DC:s gator. Säkerheten är stor utanför Kapitolium inför ceremonin under onsdagen där Joe Biden formellt svärs in som USA:s näste president.
Foto: Mattias Lundblad/TT
Washingtonborna Allison Fiorello och Susan Seutter är ute på en löprunda i Washington DC.
Washingtonborna Allison Fiorello och Susan Seutter är ute på en löprunda i Washington DC.
Foto: Mattias Lundblad/TT
Washingtonbon Eric Owiti.
Washingtonbon Eric Owiti.
Foto: Mattias Lundblad/TT

Sport

Europamästaren säkrade gruppseger i VM

Spaniens Ángel Fernández Pérez gjorde tio VM-mål mot Tunisien. Arkivbild.
Foto: NTB scanpix/TT
Sport
Sport

Spanien säkrade segern i grupp B i handbolls-VM i Egypten efter 36–30 mot gruppjumbon Tunisien.

Bäste målskytt i matchen var vänstersexan Ángel Fernández Pérez som gjorde tio mål för den regerande Europamästaren.

Efter två segrar och en oavgjord match toppar obesegrade Spanien grupp B på fem poäng och är därmed vidare till mellanrundan, där möten med tre lag från grupp A väntar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL