Pepparkakshusen 2020

Snön ligger tät utanför tågstationen

Jag och mitt pepparkakshus Utanför järnvägsstationen i Höör ligger snön tät på marken, det har Jan Malmström i Höör sett till att fixa med bomull.

Inrikes

Svenskt militärt deltagande i Mali kan kortas

Försvarsminister Peter Hultqvist lovar besked inom en månad om hur det blir med de svenska militära bidragen till FN och den franskledda militära styrkan i Mali.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes De svenska militära insatserna i Mali ses över sedan en junta tagit över i landet som även hyrt in ryska legoknektar.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lovar riksdagen besked inom en månad.

Hultqvist och utrikesminister Ann Linde (S) sade efter att ha informerat det sammansatta försvars- och utrikesutskottet i riksdagen att utvecklingen i Mali oroar mycket.

– Situationen i Mali har förändrats dramatiskt eftersom juntan inte står fast vid att hålla val i början av året utan tänker sitta kvar ett antal år. Sedan är det det här med det ryska engagemanget via Wagnergruppen, sade Hultqvist vid en pressträff efter mötet i riksdagen.

Sätta press

Han och Linde noterar att det pågår ett intensivt internationellt arbete, bland annat genom EU, för att sätta press på juntan. Sanktioner har införts, till exempel.

– Det kan ju vara så att de oerhört kraftiga sanktionerna, och att EU är på gång med ytterligare sanktioner, bidrar till en positiv lösning. Vi måste också samtala med våra partner, säger Ann Linde.

Hon syftar på att Sverige dels deltar sedan länge i den FN-ledda insatsen Minusma i landet, dels också sedan ett antal år i en mer operativ och farligare militär insats som leds av Frankrike. Den senare styrkan, med samlingsnamnet Takuba, ska stödja Minusmaarbetet genom att motarbeta terrorism och jihadister i regionen.

Kräver plan

Det är bra att regeringen lovar besked om framtiden inom en månad. Men Hultqvist måste då komma med en plan för hur och när de svenska militärerna ska tas hem, anser Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.

Motiven för både FN-insatsen och Takuba fallit, tycker Lundgren, efter juntans maktövertag och de ryska legostyrkorna i Wagnergruppen kommit in som juntans hjälpredor.

– Risken är stor att det nu blir en del i att säkra militärregeringen i Mali och dessutom tillsammans med Wagnergruppen. Vi kan inte ge legitimitet åt juntan och Wagner, säger hon.

– Utskottet har varit tydligt med att om ryska legoknektar från Wagnergruppen skulle operera sida vid sida med den internationella insatsen så ska Sverige lämna, säger Aron Emilsson, Sverigedemokraterna.

Vara trovärdiga

Hultqvist understryker att det inte bara är att lämna över en natt, med hänsyn och respekt för FN och andra deltagande länder. Men han lovar någon form av besked inom en månad.

– Det handlar om trovärdighet gentemot våra partner. Vi för en dialog, konfronterar och angriper problemen gemensamt, säger försvarsministern.

Riksdagen har givit klartecken för regeringen att fullfölja deltagandet i FN-insatsen Minusma under 2022 och siktet är inställt på att avveckla den senast 2024. Vad gäller den mindre, men farligare insatsen inom ramen för Takuba ska den största delen av insatsen dras tillbaka under februari. Kvar blir en sjukvårdsinsats, men frågan är nu om den också ska dras hem snart.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Takuba och Minusma

Task Force Takuba i Mali leds av Frankrike.

Det är en multinationell specialförbandsstyrka med bidrag från flera europeiska länder.

Mellan november och februari står styrkan under svenskt befäl. Därefter ska det svenska bidraget avvecklas, med undantag för en sjukvårdsdel.

I dagsläget ingår åtta länder i insatsen: Sverige, Frankrike, Tjeckien, Italien, Estland, Nederländerna, Belgien och Portugal. Även Norge bidrar med ett mindre antal soldater till den svenska insatsen.

Takuba är en del av den pågående franskledda insatsen Operation Barkhane, Frankrikes största militära insats utomlands.

Det svenska bidraget är en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Den består av cirka 150 personer och kan tillfälligt utökas med ytterligare 100 personer vid behov.

Personalen består av specialförbandsoperatörer, personal från specialförbandens stödförband samt även personal från konventionella förband. Helikopter 16, Black Hawk, används i insatsen.

Styrkan opererar i Mali och även i Niger vid behov. De två länderna har bjudit in styrkan att verka i länderna.

Sverige har sedan tidigare även ett engagemang i Mali genom FN-insatsen Minusma och EU-insatsen EUTM Mali.

I Minusma deltar Sverige med ett lätt skyttekompani på omkring 220 soldater. Styrkan kan vid behov tillfälligt utökas till högst 470.

Källa: Försvarsmakten

Sport

KRÖNIKA: Det var bara en tidsfråga

Det var bara en tidsfråga - Artur G Bliding trodde att Joakim Fagervall skulle få sparken redan i höstas.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
krönika

Det kom inte som någon större överraskning att Malmö Redhawks styrelse till slut valde att sparka Joakim Fagervall. Det som möjligen kändes lite märkligt var tidpunkten.

Redan i höstas skrev jag att Redhawks sportsliga ledning var tvungen att agera, att man måste inse att klubben nått vägs ände med Fagervall efter en lång rad mediokra insatser. Coachningen var obefintlig, energinivån låg, spelidén lyste med sin frånvaro och det verkade inte som om någon - varken spelare eller coacher - trodde på det det höll på med.

Man hade värvat ihop ett riktigt ”dream team” med hemvändande stjärnspelare, men det blev bara pannkaka av alltihop och krisen kom allt närmare.

I det läget kändes det som om jag var ensam om att se det oundvikliga slutet. Redhawks förlängde i stället kontraktet med Fagervall, märkligt nog mitt i formsvackan, och en del kolleger pratade om vikten av långsiktighet - kanske extra mycket för att det nu handlade om en ovanligt sympatisk och helt okontroversiell tränarprofil.

För att lösa upp knutarna på isen tog vd Patrik Sylvegård, i stället för att agera kraftfullt och i enlighet med praxis, in en psykolog.

Det blev visserligen lite bättre ett tag. Rödhökarna vann några matcher och höjde framför allt svansföringen och poängskörden på hemmais. Men plumparna fortsatte komma, den allra värsta när man tappade en jätteledning till förlust borta mot bottenkonkurrenten Timrå.

Om Fagervall inte fick kicken efter det fiaskot så skulle han nog aldrig få det, tänkte jag där och då.

Nu vet vi att det var fel. Tålamodet tog slut efter ett långt uppehåll och en slumpmässig förlust borta mot Oskarshamn i återstarten av SHL-spelet.

Ett mycket konstigt valt läge på säsongen, som nog skvallrar om att det inte var den sportsliga ledningen som fattade beslutet utan styrelsen - efter starka påtryckningar från en eller flera personer med stort inflytande.

Hela den här historien har förstås skött ovanligt illa av klubben. Det är ingen katastrof att tvingas sparka en tränare, det händer i flera lag varje säsong och är mer regel än undantag i branschen. Men det är synnerligen klantigt, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv, att först förlänga tränarens kontrakt, trots att resultaten är dåliga eller i bästa fall diskutabla - för att sedan tvingas göra helt om bara ett par månader senare.

Jag tycker nog att Patrik Sylvegård bör rannsaka sig själv där.

Nu ska det bli intressant att se vart det här tar vägen. För lagets bedrövligt bleka resultat under säsongen kan förstås inte bara läggas Fagervall till last. Stjärnorna har inte varit i närheten av att leverera det som man rimligtvis kunnat förvänta sig. Gruppdynamiken och personkemin i truppen har uppenbarligen inte fungerat och sånt löser sig sällan över en natt.

Vill det sig riktigt illa är det inte bara rekryteringen av Joakim Fagervall som varit fel (det borde vi trots allt kunna se som ett faktum vid det här laget) , utan också besluten att plocka hem Carl Söderberg och Magnus Pääjärvi - spelare som kanske, att döma av det vi sett de senaste månaderna, har sin bästa tid bakom sig och inte är tillräckligt motiverade längre.

Det återstår förstås att se, liksom vem man lyckas hitta som efterträdare till Joakim Fagervall.

Klart är att det känns som att det måste finnas mycket mer att klämma ur den här truppen, det såg ju trots allt så lovande ut på försäsongen.

Så kanske kan det faktiskt vara så enkelt den här gången att det räcker att röra om i grytan rejält och skifta bland kostymerna i båset.

Sport

Corona stoppar SHL-match strax före nedsläpp

Det blir ingen match hemma i Karlstad i kväll för Färjestad. Matchen mot Oskarshamn flyttas efter ett coronautbrott. Arkivbild.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport

Det blir ingen SHL-match i Karlstad i kväll. Hemmalaget Färjestad har fått ett utbrott av coronaviruset i truppen och därför flyttas matchen mot Oskarshamn, uppger flera medier.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

IFK Ystad värvar från Danmark

Danskarna Simon Ostersen (till vänster) och Mads Kalstrup spelar den kommande säsongen ligahandboll i Sverige för IFK Ystad.
Foto: IFK Ystad
Sport
HANDBOLL IFK Ystad ser om sitt hus inför den kommande säsongen. På tisdagskvällen presenterade ”di röe” två nya spelare från Danmark. Ansluter efter sommaren gör rutinerade mittsexan Mads Kalstrup och unge högernian Simon Östersen.

– Det är lite så vi vill jobba, att varva erfarenhet och rutin med ungdomlig talang, säger Sebastian Seifert, IFK Ystads tränare.

30-årige Mads Kalstrup, en tung pjäs som mäter två meter och är 114 kilo tung, hämtas från färska sammanslagningen Skanderborg Århus.

– Han har spelat tio säsonger i den danska ligan och kommer att bidra med rutin, påstår Seifert.

– Det är tänkt att han ska fylla luckan efter Marius Ferkingstad, som ju lämnar för Sönderjysk i Danmark efter säsongen.

Tio år yngre står på gränsen att ta plats i GoGs förstaligalag men har mest hållit hus i klubbens akademilag.

– En tvåvägsspelare, bra skott, bra blick och hyfsat bra bakåt. Jag ser fram emot att unna utveckla honom vidare, säger Sebastian Seifert.

Till nästa säsongen har sedan tidigare IFK Ystad gjort klart med den landslagsmeriterade målvakten Primoz Prost, en 38-årig sloven som hämtas från tyska TVB 1898 Stuttgart.

Pusselbitarna för 2022/23 börjar sålunda falla på plats.

Innan dess har IFK Ystad en tuff vår framför sig. Sebastian Seiferts manskap ligger aningen pyrt till det i handbollsligan, där de inför omstarten den 28 januari mot lokalrivalen YIF bara har ett lag, RIK, under sig i tabellen.

– Jo, det blir tufft. Samtidigt har vi allt i egna händer. Först och främst är det för nytt kontrakt utan återkval som vi siktar, hälsar Seifert.

– Om vi gett upp hoppet om slutspel? Nej, absolut inte. I våra bästa stunder hör vi hemma där. Men då gäller det att hitta en stabil nivå och göra det över tid och komma ur den onda cirkeln i vårt målvakts- och försvarsspel. Vi ska kämpa på.

Sport

Två nya fall för coronadrabbat Tyskland i EM

Tysklands förbundskapten Alfred Gislason har en del att fundera på. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Sport
Sport

Efter måndagens fem coronafall har Tyskland drabbats av ytterligare två fall i handbolls-EM. Både målvakten Till Klimpke och Marcel Schiller har testat positivt, vilket betyder att tyskarna inte ens har full trupp i kvällens gruppfinal mot Polen i Bratislava.

Tyskland kommer till spel med 14 i stället för normala 16 spelare i truppen.

Både Tyskland och Polen är klara för spel i mellanrundan, men kvällens möte avgör hur många poäng lagen får med sig dit. Sverige ska möta de två lagen på fredag och söndag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Kultur och nöje

Daniel Radcliffe ska spela "Weird Al" Yankovic

Musikern och komediartisten 'Weird Al' Yankovics liv ska skildras i en film. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Weird Al" Yankovics liv ska bli film. Och den som ska axla rollen som musikern och satirikern är ingen mindre än Harry Potter-stjärnan Daniel Radcliffe, skriver NME.

Yankovic är mest känd för sina humoristiska parodier på kända artisters låtar som "Eat it" (parodi på Michael Jacksons "Beat it") och "Like a surgeon" (parodi på Madonnas "Like a virgin").

– Jag är överlycklig över att Daniel Radcliffe kommer att gestalta mig i filmen och har inga som helst tvivel om att det här är den roll kommande generationer kommer att minnas honom för, säger Al Yankovic i en kommentar.

Enligt produktionsbolget Roku kommer filmen inte att hålla tillbaka "utan utforska alla aspekter av Yankovics liv", inklusive hans heta kändisförälskelser och berömda depraverade livsstil.

Yankovic är den mest sålda musikkomediartisten genom tiderna och femfaldigt Grammisbelönad. Han ber alltid om lov innan han gör sina parodier på kända artisters låtar och de flesta brukar bli glada och smickrade. Nirvana har bland annat sagt att de inte hade insett att de hade blivit kända förrän Weird Al gjorde parodi på deras musik.

Inspelningen av "Weird: The Al Yankovic story" börjar i Los Angeles i början av februari.

– När min senaste film "UHF" kom ut 1989 avlade jag ett högtidligt löfte till mina fans att jag skulle släppa en storfilm vart 33:e år, som ett urverk. Jag är väldigt glad över att kunna meddela att vi håller schemat, säger Yankovic.

Daniel Radcliffe ska gestalta komedistjärnan 'Weird Al' Yankovic på film. Arkivbild.
Daniel Radcliffe ska gestalta komedistjärnan "Weird Al" Yankovic på film. Arkivbild.
Foto: Willy Sanjuan/AP

Ekonomi

Tunga fall på Stockholmsbörsen

Nedåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi Aktiemarknaderna fortsätter att skaka på grund av stigande räntor. Och Stockholmsbörsens OMXS-index backade rejält på tisdagen, minus 2,0 procent, mer än de ledande europeiska börserna.

Framför är det tekniksektorn som påverkas av de stigande räntorna. Exempelvis lyfte räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen på eftermiddagen till 1,84 procent, den högsta nivån sedan januari 2020. Samtidigt syntes också tydliga rörelser uppåt på den tyska räntemarknaden.

Bland förlorarna på OMXS30-listan, med de mest omsatta aktierna, märktes mätteknikkoncernen Hexagon, som rasade 5,0 procent. Investeringsbolaget Kinnevik föll 3,5 procent och storbanken SEB gick ned 3,3 procent.

Molntjänstbolaget Sinch tappade 3,1 procent. Aktien har backat över 23 procent det senaste året och nästan 18 procent sedan årsskiftet.

I motsatt riktning gick bland andra telekombolagen, som traditionellt ses som en defensiv och säker placering i skakiga tider. Telia steg 2,2 procent, mest på OMXS30, medan Ericsson och Tele2 ökade 1,8 respektive 1,1 procent.

Utanför OMXS30-listan noterades en kraftig nedgång för den digitala tidningstjänsten Readly sedan bolaget på morgonen meddelat att vd:n avgår. Aktien föll 7,8 procent. Readly, som noterades i september 2020, har rasat nästan 80 procent på ett års tid.

Londonbörsens FTSE100-index backade 0,6 procent och Parisbörsens CAC40-index gick ned 0,9 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden tappat 1,0 procent.

Utrikes

Flera dödade i attack i Jemen

Invånare i Jemens huvudstad Sanaa undersöker resterna efter förstörda hus i tisdagens attack.
Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 14 personer dödades i ett bombanfall mot Jemens Huthikontrollerade huvudstad Sanaa, uppger sjukvårdskällor.

Attacken genomfördes av den saudiskledda koalitionen som svar på Huthirebellernas drönarattack mot Abu Dhabi i Förenade arabemiraten under måndagen, då tre personer dog. Den attacken fördömdes av bland annat USA, EU, Storbritannien och FN.

Sedan militäralliansen gick in på regeringssidan i kriget mot de iranskstödda Huthirebellerna 2015 har enligt FN omkring 377 000 människor, många av dem civila, dödats i militära angrepp eller av hungersnöd och sjukdomar i Jemen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL