Pepparkakshusen 2020

Snön ligger tät utanför tågstationen

Jag och mitt pepparkakshus Utanför järnvägsstationen i Höör ligger snön tät på marken, det har Jan Malmström i Höör sett till att fixa med bomull.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

VM-silver för Menning: "Otroligt stolt"

Petter Menning. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Sport
Sport De svenska framgångarna fortsätter på kanot-VM i Danmark. Petter Menning paddlade hem en silvermedalj på K1 200 meter.
– Det känns jättebra! Jag känner att jag vann ett silver, även om det var otroligt nära till guld. Att jag får vara tillbaka på pallen på VM är jag otroligt stolt över, säger Menning efter loppet.

Menning kämpade sig in i loppet och var ända framme i täten. Väl över mållinjen var det bara några centimeter som skiljde honom från italienaren Andrea Di Liberto som knep guldet.

– Jag tyckte jag kom iväg bra i starten, jag hade väldigt starkt fokus på min plan, att köra mitt lopp. När jag kom över mållinjen kände jag att jag gjort allt jag kunde, och det är det målet jag alltid har när jag ska tävla. Vi tränar på det och sen är målet att kunna genomföra det när det gäller som mest.

På läktarna i Danmark finns, till skillnad från tidigare tävlingar under pandemin, publik.

– Det är en väldigt varm känsla från läktaren. Det är många svenskar här men det känns också som att alla danskar hejar på oss. Det är en härlig atmosfär, härligt att vara i gång med publik igen, säger Menning

Sverige har nu ett silver och ett guld under VM, sedan Dennis Kernen och Martin Nathell tog guld på K1 1000 meter på lördagen. På halva distansen blev det dock en nionde och sista plats i finalen för duon.

Linnea Stensils paddlade final på K1 500 meter, men det räckte inte ända fram till pallen. Det blev en fjärdeplats för Stensils, lite drygt tre sekunder från Aimee Fisher, Nya Zeeland, och guldet.

Menning och Stensils paddlar senare även final på K2 200 meter.

– Vi ska väl båda äta och få i oss energi, sen går vi in i fokus. Vi har övat nu med både försök och semifinal. Det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan göra, säger Menning.

Linnéa Engholm/TT

Bostad

Vägen från fattigmansäng till trivselmöbel

Förr var soffans givna placering i köket. Där gav den människor plats runt köksbordet på dagen och förvandlades till säng på natten. Soffan på bilden är från förra sekelskiftet.
Foto: Privat
Bostad
Bostad Med en klassisk kökssoffa är hemtrevnaden säkrad. Få möbler kan som den skapa trivsel och trygghet.
–  Den har hängt med från äldre lantmiljö, in till stan och våra moderna hem, säger designhistorikern Maria Göransdotter.

Kökssoffan ligger många svenskar varmt om hjärtat. Vi förknippar den med generösa lantkök där vi kan sträcka ut oss efter en god måltid.

Men så har det inte alltid varit. För bara 100 år sedan var boendestandarden riktigt dålig i Sverige. I alla fall för arbetarklassen. Bostäderna i städerna var små och bestod ofta av ett kombinerat kök och rum, ett så kallat bostadskök. Det var trångt och sjukdomar som tuberkulos spred sig lätt. Till kvällen fälldes köksbordet, som i regel var av klaffmodell, ihop och ställdes åt sidan. Därefter drogs kökssoffan ut och blev säng för en eller flera personer.

–  Förr gjorde vi det mesta i köket eftersom trångboddheten var stor, dessutom var köket – där vedspisen fanns – alltid någorlunda uppvärmt, säger Maria Göransdotter, som är knuten till Designhögskolan vid Umeå universitet som lektor i designhistoria och designteori.

Under sofflocket kan man förvara sängkläder och annat.
Under sofflocket kan man förvara sängkläder och annat.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Kökssoffan var i första hand en möbel för vanligt eller till och med fattigt folk. Den fick sitt stora genombrott under 1800-talet, berättar hon.

Den är väldigt spridd och älskad i Sverige. Många har minnen och känslor knutna till den.

På 1930-talet inleddes många stora bostadsreformer. Nya lägenheter med annan planlösning än tidigare byggdes. Det innebar en tillbakagång för kökssoffan.

–  Man ville få bort sovplatserna från köken, som blev mindre och mer som rena arbetskök. Matbordet för familjens vardagsmåltider flyttade in i köket i stället för kökssoffan, som förknippades med gångna tiders fattigdom och trångboddhet.

I stället slog funktionalismen med sin framtidstro och inriktning på enkelhet och användbarhet i designen igenom på bred front, berättar hon.

–  Den nättare pinnsoffan blev fram emot 1950-talet en slags ersättare till kökssoffan under den här tiden.

Men på 1960- och -70-talen växte populariteten för den mer traditionella soffan igen. Då fanns en konsumtionskritisk rörelse som vurmade för en mer naturnära livsstil och de lantliga stilidealen stod högt i kurs.

–  Då gjorde man upp med modernismen och ville återskapa lantköken, med hemvävda trasmattor och hantverkstillverkade möbler.

Anna Lång är väldigt förtjust i sin kökssoffa, som har gått i arv i familjen.
Anna Lång är väldigt förtjust i sin kökssoffa, som har gått i arv i familjen.
Foto: Privat

Lite av det ser vi prov på även i dag. I klimatkrisens spår har äldre möbler fått ännu ett uppsving.

–  De senaste åren har vi också sett hur köken åter har blivit en plats där man inte bara lagar och äter mat. De ses ofta som bostadens nav och umgängesplats. Det är där vardagslivet pågår och i många moderna bostäder flyter kök och vardagsrum ihop, säger Maria Göransdotter.

Med det i åtanke tror hon att kökssoffan har en framtid.

–  Den är väldigt spridd och älskad i Sverige. Många har minnen och känslor knutna till den.

Det är inte ovanligt att köksoffan får andra användningsområden i dag, och kanske blir sittplats i växthuset eller på altanen, eller placeras i hallen. Där är den särskilt lämplig eftersom den har inbyggd plats för förvaring och är praktisk att sitta på när man knyter skorna.

–  Jag gillar den verkligen. Men där vi bor nu har vi inte plats för någon. Däremot har vi gjort en sänggavel av ryggstödet på en gammal kökssoffa, säger Maria.

Lite patina gör bara soffan mer modern.
Lite patina gör bara soffan mer modern.
Foto: Janerik Henriksson/TT

En som har bevarat en gammal kökssoffa i sitt kök är Anna Lång. Hon är en inredningsintresserad läkare från Gävle. Familjen bor i en vacker trävilla från förra sekelskiftet med många tidstypiska detaljer bevarade, som bröstpaneler och spröjsade fönster.

–  Att hålla på med huset är min hobby och fungerar bra som återhämtning för mig. Efter en stressig dag på jobbet är det skönt att arbeta kreativt och använda den andra halvan av hjärnan, säger hon.

Hemma hos Anna Lång är köket den naturliga samlingsplatsen. Barnen August och Elise leker tillsammans. Överkastet på sittdynan är arvegods.
Hemma hos Anna Lång är köket den naturliga samlingsplatsen. Barnen August och Elise leker tillsammans. Överkastet på sittdynan är arvegods.
Foto: Anna Lång

Anna Långs stil är rustik och lantlig med romantiska inslag. Inredningen hålls samman av milda pastellnyanser – kökssoffan är målad i en grågrön kulör.

–  Den har funnits i min släkt länge, sedan förra sekelskiftet skulle jag tro. Jag hade den som säng när jag var liten, berättar hon.

En äkta kökssoffa kan bäddas ut och blir en säng.
En äkta kökssoffa kan bäddas ut och blir en säng.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Annas mamma fick den av sina svärföräldrar, och någon gång under 1980-talet lutade mamman av den, då det var högsta mode.

–  Den har bytt skepnad genom åren. Men hos oss har den fått flytta tillbaka in i köket där den verkligen inbjuder till avkoppling.

Maria Göransdotter är lektor i designhistoria och designteori vid Designhögskolan i Umeå.
Maria Göransdotter är lektor i designhistoria och designteori vid Designhögskolan i Umeå.
Foto: Erik Abel

Anna beskriver hur möbeln fungerar avstressande eftersom man helt enkelt inte kan motstå att vicka omkull på den en stund efter maten.

–  Köket är samlingspunkten och där blir soffan en naturlig plats för vila och återhämtning.

För henne var det självklart att bevara soffan – trots att den är lite otymplig.

–  Den är en tidlös klassiker. Kuddarna och överkastet på locket kommer från våra respektive släkter. Det knyter ihop då och nu på ett fint sätt.

Lisa Wallström/TT

FAKTA

Kökssoffan

Soffa tillverkad av trä som fungerar som bäddsoffa. Möbeln var vanlig i allmogens hem från 1800-talet.

När man lyfter av locket går framstycket att dra ut så att den kan förvandlas till en säng. Förr förvarades sängkläderna i utrymmet.

Locket är ibland stoppat för att bli skönare att sitta på, men stoppning saknas i rygg- och armstöd.

I finare miljöer var kökssoffan ofta pigans, hembiträdets eller barnflickans säng om inte arbetsgivaren höll med ett eget rum.

Möbeln ligger bakom uttryck som ”att ligga på sofflocket” och ”soffliggare”. Båda med betydelsen att vara slö eller lat i allmänhet – i synnerhet när det gäller att inte rösta i allmänna val.

Källa: Radioprogrammet ”Ting” i P1.

FAKTA

Så stajlar du den

En sittdyna gör soffan bekvämare. Det är snyggt att lägga allt från trasmattor till fårskinn på den.

Ös på med kuddar, gärna i någon accentfärg. Lägg två avlånga kuddar som armstöd i änden på vardera sidan.

Är färgen avflagnad? Det är bara snyggt, var inte rädd för att behålla patina. Annars är det fint att måla den i en kulör som sticker ut som svart, röd eller orange.

Soffor med sirlig snickarglädje i ryggstödet kan enkelt förvandlas till en fin sänggavel. Om måtten passar kan hela soffan bli en praktisk sängram.

Piffa gärna med kuddar.
Piffa gärna med kuddar.
Foto: Shutterstock

Inrikes

MP berett ställa regeringsplats på spel

Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att de kan avgöra om Miljöpartiet ska vara kvar i regeringen, enligt språkröret Märta Stenevi.
Det finns gränser för vilka kompromisser MP kan gå med på för att statsministern ska göra Centerpartiet nöjt.

– Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, säger Stenevi, som också är jämställdhets- och bostadsministern, i en intervju med Göteborgs-Posten.

För att stödja regeringens budget i höst har den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet bland annat ställt krav på att den privata äganderätten i skogen ska stärkas och att strandskyddet ska luckras upp. Det senare handlar framförallt om att det ska bli lättare att bygga nära stränder i glesbygd.

Lovat gå C till mötes

Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat att gå C till mötes, men Miljöpartiets partistyrelse slog bakut när Stenevi och språkrörskollegan Per Bolund presenterade statsministerns löfte för styrelsen. För MP handlar det inte minst om människors tillgång till naturen.

– En ekonomisk reform kan du dra tillbaka, du kan sänka skatter och höja dem igen eller vice versa. Men om vi har förlorat natur och arter som vi huggit ner, som försvunnit, som inte har livsförutsättningar, då går det inte att backa, säger Stenevi till tidningen.

Hon slår fast att frågan är ”extremt viktig” för Miljöpartiet.

– Det är hela vår anledning att vara i politiken.

"Inget ultimatum"

Förhandlingar pågår mellan regeringen och Centerpartiet och Stenevi hoppas ändå att det ska gå att hitta en lösning. Regeringen har flaggat för propositioner om både skog och strandskydd i november respektive december.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter att hennes parti inte har ställt något ultimatum, det handlar ju om en överenskommelse med statsministern som han har lovat att genomföra. Och MP sitter ju i den regering han leder och har accepterat förutsättningarna för.

"Nu pågår viktiga förhandlingar, låt oss fokusera på dem" skriver Lööf.

Lars Larsson/TT

Opinion

Gamla bilar ett

Opinion
Opinion

Vi lever i en tid då medvetenheten om vikten av att spara för framtiden har blivit alltmer påtaglig. Vi kan inte längre räkna med livslånga arbeten på en och samma arbetsplats utan måste räkna med att både byta yrke och arbetsgivare några gånger i livet. Det som någon sammanfattade i uttrycket att man har inte ett arbete, man har en karriär.

Förre finansministern Anne Wibble fick en del syrliga kommentarer när hon manade människor att ha minst en årslön på banken. Men i sak hade hon rätt även om det är ett svårt mål att uppnå för många.

Men banksparande är idag närmast värdelöst när vi långvarigt lever i en tid där räntan nästan är noll och banker på fullt allvar funderar på att ta betalat av de som sparar. Exempelvis har Jyske bank i Danmark infört negativ ränta, där den som sparar mer än motsvarande 350.000 kronor får betala ränta till banken för att ha pengarna insatta. Det besannar det gamla ordspråket att det säkraste är att spara pengar i madrassen.

Aktier är förstås ofta ett attraktivt alternativ, men såväl enskilda företag som börsen kan krascha. En god vän till mig var så stolt när han hade Ericsson aktier som var värda en miljon men sedan sjönk ner till nästan ingenting när det var som sämst.

För en tid sedan läste jag en artikel om en man som rekommenderade sparande i gamla bilar, alltså bilar i gott skick. Han var tidigt ute men hade rätt i sak. En Volvo PV 544 från 1960-talet annonseras i dagarna ut för 399.000 kronor och en Saab 96 från 1965 för 250.00 kronor för att inte tala om gamla amerikanska bilar, Mercedes eller ännu mer udda märken som samlare är beredda betala stora summor för.

Lars J Eriksson

Inrikes

Det här är kyrkovalets viktigaste frågor

Lunds domkyrka. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Fortfarande inte bestämt dig? Söndagen är sista dagen att lägga din röst i kyrkovalet. Snabbläs svaren från de elva nomineringsgrupper som i dag sitter i kyrkomötet:
Varför ska man i kyrkovalet rösta på er? Vilken är er viktigaste fråga?

1. Socialdemokraterna (76 mandat efter kyrkovalet 2017):

"Frågan är om Svenska kyrkan bara ska vara en kyrka för vissa eller för alla? Vårt svar är givet: Socialdemokraterna står upp för en öppen kyrka där du ska känna dig välkommen – oavsett vem du är och var du kommer ifrån. Socialdemokraterna vill att Svenska kyrkan ska fortsätta att vara en öppen folkkyrka. En stark kraft mot förtryck och för en inkluderande människosyn".

2. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) (43 mandat):

"En röst på Posk är en röst på engagerade församlingsbor som brinner för Svenska kyrkan, som bär en bred mångfald av erfarenheter och åsikter, värdesätter mångfalden, har församlingen i centrum och som vill ta ett större ansvar för Svenska kyrkan. Den allra viktigaste frågan för Posk är att de partipolitiska grupperingarna slutar ställa upp i Svenska kyrkans interna kyrkoval".

3. Centerpartiet (34 mandat):

"Centerpartiet står för en stark röst för en nära folkkyrka i hela landet som är engagerad, öppen och tillgänglig. Som med mod står upp för värme, medmänsklighet och en grön omställning. Vi vill ha en öppen folkkyrka, tillgänglig för alla, som med kraft verkar för alla människors lika rättigheter och värde. En grön folkkyrka med målet att bli klimatneutral senast 2030".

4. Sverigedemokraterna (24 mandat):

"Rösta på Sverigedemokraterna om du vill se en kyrka som värnar våra traditioner och den kristna tron. Vi vill att kyrkan förvaltar vårt gemensamma kulturarv och utgör en sköld mot vänstervriden aktivism och politisk islam. Den största utmaningen är att bryta den vänsterliberala partipolitiska dominansen inom Svenska kyrkan och återgå till en kyrka som fokuserar på den kristna tron och att förvalta kulturarvet".

5. Borgerligt alternativ (BA) (22 mandat):

"Man ska rösta på Borgerligt alternativ om man vill minska partipolitiseringen och dess inflytande i och över Svenska kyrkan, motverka centralisering och tvångsvisa sammanslagningar av församlingar och tendensen att koncentrera makt och resurser till Svenska kyrkans nationella nivå. Vi vill stärka församlingarna genom att minska den pågående centraliseringen och byråkratiseringen. Det skulle ge församlingarna bättre förutsättningar att satsa på barn- och ungdomsverksamhet, diakoni, gudstjänster, kyrkomusik och att bevara det kyrkliga kulturarvet".

6. Öppen kyrka (11 mandat):

"Öppen kyrka är en tydlig nomineringsgrupp som allt sedan starten för 20 år sedan har stått för människors lika värde. Vi vill på sikt att alla präster skall vara skyldiga att viga par oavsett kön. Vi har drivit på i sociala frågor och vill lyfta fram diakonin och Svenska kyrkans engagemang i kyrka och samhälle, för att möta alla medlemmar. Vi vill att kyrkans sociala och diakonala arbete ska få ta mer plats och att dop, bröllop och begravning ska funka för alla medlemmar, oavsett vem man är. Kyrkan ska ta sitt ansvar för att minska det ekologiska fotavtrycket".

7. Frimodig kyrka (10 mandat):

"Vi vill se en kyrka som står fri från politiska partier, som står för en tydlig bekännelse till Jesus Kristus och som låter den gudstjänstfirande församlingen vara grunden i sin organisation. Svenska kyrkan bör bli fri från de politiska partiernas direkta och indirekta inflytande".

8. Vänstern i Svenska kyrkan (9 mandat):

"Vi hämtar inspiration från befrielseteologin där tro och politik alltid gått hand i hand. Där våra diakoner ser trasiga maskor i det sociala välfärdsnätet, måste vi på politisk väg se till att förändra lagstiftningen. Vi vill fördela budgeten så att fler resurser styrs till diakoniarbetet (kyrkans socialtjänst). På så sätt kan vi vara med och stötta utsatta och fattiggjorda människor".

9. Kristdemokraterna i Svenska kyrkan (7 mandat):

"Man ska rösta på oss för att vi vill bevara samvetsfriheten för präster i äktenskapsfrågan och för att vi vill att Svenska kyrkan ska starta fristående kristna konfessionella skolor. Svenska kyrkan har förlorat ca 1,5 miljoner medlemmar sedan år 2000 och kunskaperna om den kristna tron har sjunkit drastiskt. Därför är den viktigaste frågan hur Svenska kyrkan kan bli en missionerande och undervisande kyrka igen".

10. Fria liberaler i Svenska kyrkan (7 mandat):

"Vi arbetar för att öppenhet och tolerans ska genomsyra hela Svenska kyrkan och vi kämpar mot rasism, diskriminering och homofobi och är den nomineringsgrupp som verkligen menar detta, utan att det är tomma ord. Alla medlemmar i Svenska kyrkan ska få välja vilken församling som man vill tillhöra. Det kan ha stor betydelse att du får tillhöra till exempel den församling där du arbetar, i stället för den församling där du bor".

11. Miljöpartister i Svenska kyrkan (6 mandat):

"Du ska rösta på oss om du vill att kyrkan ska bli mer tydlig och synlig mot diskriminering och rasism, att kyrkan ska förvalta jord och skog på ett för skapelsen hållbart sätt och att det kristna budskapet blir mer än fina ord och ritualer. Allra viktigaste frågan är skogen och den biologiska mångfalden, att rädda skapelsen till kommande generationer".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Kultur och nöje

Stormare: Tror på ufon och utomjordingar

Peter Stormare. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Peter Stormare tror på utomjordiskt liv och när han dör planerar han att dricka whisky med John Lennon. Det avslöjar han i en brittisk tidningsintervju.

Han har berättat om sin tro på det övernaturliga i flera tidigare sammanhang, och i en intervju för tidningen Independent ger den kände Hollywoodsvensken nu ytterligare några insikter.

– Jag brukar få frågan om jag tror på utomjordingar och ufon och då säger jag javisst, för det är roligare att tro än att vara en nejsägare. Jag tycker synd om folk som inte tror på något alls eller som tror att allt bara blir svart när man dör, säger han.

– Det kan du tro på, men själv ska jag sitta med John Lennon och Jimi Hendrix, dricka fin whisky, prata och spela gitarr.

Skådespelaren berättar också att han besitter synska förmågor, som yttrar sig i oförklarliga instinkter eller röster som guidar honom i vissa riktningar. Krafterna har han ärvt från sin mamma, förklarar han.

– Det kom från hennes far och sedan sedan vidare till mig, och förhoppningsvis får mina två döttrar också gåvan. Den kan vara mycket utmattande, men för det mesta är den väldigt givande.

Inrikes

Regn och rusk på väg - hösten kopplar greppet

Ostadigare väder väntas den kommande veckan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Hösten letar sig allt längre ner i landet. Och den som längtar efter att solen och värmen ska komma kan känna sig snuvad - nästa vecka blir det idel regn och rusk.
– Just nu finns det ingen brittsommar i sikte, säger Charlotta Eriksson, på SMHI.

Den kyligare luft som dragit in över stora delar av landet har inneburit att hösten kommit aningen tidigare än vanligt på vissa håll.

– Om man räknar in lördagens temperaturer så kan vi se att hösten nu har kommit till de norra delarna av Värmland och även en bit ner i Stockholms län, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Framåt tisdag-onsdag kan det bli någon enstaka grad varmare, men det lär sannolikt inte märkas, enligt Charlotta Eriksson. Den varmare luft som då väntas bryta igenom västerifrån kommer nämligen att föra med sig regn och lite blåst runtom i landet.

– Det ser ut att hålla i sig från mitten av nästa vecka och fortsätta även till helgen. Först veckan därpå ser vi tendenser till att det kan komma att stabiliseras.

Någon brittsommar syns med andra ord inte i prognosen. Åtminstone inte än.

– Det är inget som syns i prognosen för tillfället. Men vi måste ju få lite färg på löven till att börja med.

Klas Widestrand/TT

Sport

Boxarstjärna ställer upp i presidentval

Manny Pacquiao vill bli president i Filippinerna. Arkivbild.
Foto: John Locher/AP/TT
Sport
Sport

Boxarstjärnan Manny Pacquiao ställer upp i det filippinska presidentvalet.

Det är medlemmar ur landets styrande parti, PDP-Laban, som under en partikongress nominerat boxaren som kandidat till nästa års val, säger senatorn Aquilino "Koko" Pimentel III.

Pacquiao, som också är senator, har accepterat nomineringen.

Andra medlemmar ur partiet har sedan tidigare nominerat sittande presidenten Rodrigo Duterte till vice president och hans nära allierade, senator Christopher "Bong" Go, till presidentposten.

Pacquiao är en stor stjärna i boxningsvärlden. Han är den enda boxare som vunnit tolv mästarbälten i åtta olika viktklasser.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL