Pepparkakshusen 2020

Julbilen rullar in med granen

Jag och mitt pepparkakshus Inger Johansson i Eslöv har byggt en julig bil i klassisk modell. På taket ligger granen väl på plats fastbunden av kolasnören.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Skicross-VM till Sverige

Sandra Näslund i världscupen i Idre för ett år sedan. Nu är det klart att VM-tävlingar ska hållas där. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Skicross-VM i februari ska genomföras i Sverige och Idre Fjäll.
Det är första gången som Sverige står som arrangör för ett världsmästerskap i en freestyledisciplin.

– Det känns fantastiskt att få chansen att ta hit en del av ett freestyle-VM, det är ett kvitto för både svensk skicross och för Idre Fjälls kapacitet som världscuparrangör, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

Det är första gången som Sverige står som arrangör för ett världsmästerskap i en freestyledisciplin – skicross och snowboardcross.

Redan i början av december beslutades att freestyle-VM, som var planerat att hållas i Kina, skulle ställas in på grund av pandemin. Enligt uppgifter ska tävlingarna för de övriga freestylegrenarna hållas i Calgary, Kanada.

Men Sverige och Idre får nu efter en snabb process klartecken att genomföra tävlingarna i skicross och snowboardcross.

– Jag trodde knappt själv att det var möjligt när vi drog i gång för knappt en vecka sedan, men tack vare våra partners engagemang och oerhört hårda arbete har vi lyckats säkra det som vi trodde för en vecka sedan var omöjligt, säger Eliasson Winter till SVT.

Två av de svenska skicross-stjärnorna, Sandra Näslund och Alexandra Edebo, har både nyligen varit skadade och med bara några veckor kvar till det som nu blir ett hemma-VM, är det oklart om de kommer kunna delta.

Sandra Näslund har dragits med en knäskada och har inte kunnat tävla än den här säsongen. Alexandra Edebo kraschade illa under en tävling strax före jul, men är tillbaka i träning.

VM-tävlingarna genomförs 11-13 februari.

Marianne Ahlenius/TT

Skåne

Lågstadieskola stänger efter smittspridning

Tillsammans med Smittskydd Skåne har Hyllinge skola i Åstorp tagit beslutet att stänga ner sin lågstadieverksamhet på grund av hög smittspridning av covid-19.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skåne
Skåne Hyllinge skola i Åstorp har drabbats hårt av covid-19. Med en hög smittspridning bland personal och en ökad frånvaro bland elever gör att väljer skolan att stänga ner sin lågstadieverksamhet.

– Det är vårt beslut nu, men om vi inte får ett förbättrat läge är vi beredda att fatta ett nytt beslut om förlängning av nedstängningen, säger Per-Olof Ganestam, rektor på Hyllinge skola, i ett pressmeddelande.

På fredagen valde Hyllinge skola i Åstorp att stänga ner sin lågstadieverksamhet. Detta efter att flera i personal insjuknat i covid-19. Skolan har även märkt av en ökad frånvaro bland sina elever.

– Efter en bedömning tillsammans med Smittskydd Skåne har vi tagit beslut om att stänga lågstadieverksamheten under måndag, tisdag och onsdag. Genom en tillfällig stängning hoppas vi kunna bryta smittkedjan, säger Per-Olof Ganestam.

Lågstadieverksamheten kommer att hålla stängt i åtminstone tre dagar i början av nästa vecka.

Utrikes

Merkels saga är snart all – vem tar över CDU?

De tre kandidaterna som vill ta över ledarposten i CDU: Norbert Röttgen (t v), Armin Laschet (mitten) och Friedrich Merz (t h).
Foto: Christian Mang/AP/TT
Utrikes
Utrikes Angela Merkel satt på posten i arton år. Efterträdaren Annegret Kramp-Karrenbauer kastade in handduken efter bara fjorton månader.
Världens blickar riktas nu mot Berlin, där en ny CDU-ordförande ska väljas. Utgången är högst oviss – och därmed partiets framtida färdriktning.

En gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med juristexamen – eller en gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med...

Ja, på pappret är det det inte mycket som skiljer de tre kandidaterna i den kristdemokratiska ledarstriden åt. Men skenet bedrar, och vem som väljs till ny partiordförande efter förbundskanslerns mindre framgångsrika arvinge Annegret Kramp-Karrenbauer på lördagens CDU-stämma spelar stor roll för den politiska inriktningen i det parti som mer än något annat format efterkrigstidens Tyskland och i två decennier dominerats av Angela Merkel.

Vill fortsätta mittenkurs

Två av de tre kandidaterna – Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet och utrikespolitikern Norbert Röttgen – väntas fortsätta på Merkels mitteninriktade kurs om de skulle bli valda.

Laschet har troget stått vid kanslerns sida genom alla år. Han lyfter gärna fram sin regeringserfarenhet som ledare för Tysklands folkrikaste delstat, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Merkel har tidigare sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegaterna på den digitala kongressens första dag på fredagen drog hon ännu en lans för mittenlinjen.

– Som ett folkparti i mitten söker vi lösningar som jämnar ut konflikter och främjar social sammanhållning, sade hon.

Inte Merkels favorit

Uttalandet tolkas av många som ett stöd för antingen Laschet eller Röttgen, som har en liknande profil, om än med tal om förnyelse och modernisering av det traditionstyngda partiet.

Att den tredje kandidaten, Friedrich Merz, inte är Merkels favorit är ingen hemlighet. Känslorna är ömsesidiga. Det har sin upprinnelse under åren efter millennieskiftet, då Merkel framgångsrikt röjde sin rival ur vägen genom att peta honom från posten som gruppledare i förbundsdagen.

Efter att några år senare ha hoppat av politiken gjorde Merz – något av Merkels antites både politiskt och personlighetsmässigt – karriär i näringslivet, bland annat hos den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock.

Gjorde comeback

Sextiofemåringen gjorde sedan comeback i samband med Merkels avgång från partitoppen 2018, men förlorade ledarstriden mot Kramp-Karrenbauer. Nu gör han ett nytt försök. Merz ligger med sin konservativa och företagsvänliga kurs bra till såväl hos CDU-väljarna som hos den tyska allmänheten.

Många företrädare i partidistrikten har däremot värjt sig mot hans stridslystna framtoning gentemot "partietablissemanget" och de medtävlande. Även vissa medieuttalanden ligger Merz i fatet, däribland att han på frågan om huruvida han skulle ha problem med en homosexuell förbundskansler svarade att han inte lägger sig i folks sexuella läggning "så länge inte barn är inblandade".

Ska enas med bayrare

I september håller Tyskland val. Den efterföljande regeringsbildningen markerar också slutet för Angela Merkels tid som kansler. Innan dess ska den CDU-ordförande som väljs vid lunchtid (formellt ska valet bekräftas med ett brevval, vars resultat tillkännages den 22 januari) enas med bayerska CSU om en gemensam kanslerskandidat.

Historiskt har denne, med två undantag, alltid varit CDU:s ledare. I höst kan det dock bli annorlunda, då CSU-ledaren Markus Söder är långt mer populär än någon av de tre CDU-kandidaterna.

Ordförandevalet sker vid lunchtid på lördagen.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Armin Laschet

Ministerpresident (regeringschef) i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands folkrikaste delstat. 59 år gammal.

Född 1961 i Aachen.

Tog juristexamen 1987. Utbildade sig därefter till journalist, och arbetade på frilansbasis för bland annat bayersk tv.

1994 valdes Laschet in i förbundsdagen, där han satt till 1998. Året därpå tog han i stället plats i Europaparlamentet (till 2005).

Från 2005 delstatspolitiker i NRW, både som lantdagsledamot och minister.

2012 blev Laschet ordförande för CDU:s mäktiga delstatsdistrikt NRW och en av flera viceordförande för CDU på riksplanet.

Sedan 27 juni 2017 ministerpresident i NRW.

Står förbundskansler Angela Merkel nära och har sagt sig vilja fortsätta på hennes politiska kurs. Har även en god relation till Frankrikes president Emmanuel Macron. Anses stå till mitten i partiet.

Källa: Land Nordrhein-Westfalen, TT

FAKTA

Fakta: Friedrich Merz

Affärsjurist och sedan 2019 viceordförande för CDU:s ekonomiska råd. 65 år gammal.

Född 1955 i Brillon.

Tog juristexamen av olika grad 1982 och 1985. Arbetade en kort period som domare vid tingsrätten i Saarbrücken, och slog därefter in på advokatbanan.

1989 tog Merz plats i Europaparlamentet, där han satt till 1994. Därefter femton år som ledamot i förbundsdagen (1994–2009), där han bland annat var ordförande och viceordförande för den kristdemokratiska partigruppen.

Efter sin tid i politiken gav sig Merz in i näringslivet, där han gjorde framgångsrik styrelsekarriär i bland annat toalettpappersjätten Wepa och kapitalförvaltaren Blackrock.

Mellan 2009 och 2019 ordförande för Atlantik-Brücke, som arbetar för goda relationer mellan Berlin och Washington.

Ställde 2018 upp i förra ordförandestriden i CDU, men förlorade mot Annegret Kramp-Karrenbauer.

Anses stå till höger i partiet, och vill se en återgång till en mer liberalkonservativ linje än den Merkel har drivit.

Källa: CDU, TT

FAKTA

Fakta: Norbert Röttgen

Ordförande i förbundsdagens utrikesutskott. 55 år gammal.

Född 1965 i Meckenheim.

Tog juristexamen av olika grad 1989 och 1993. Under 90-talet verksam i domstolsväsendet i Köln. Disputerade i Bonn 2001.

Förbundsdagsledamot sedan 1994.

Mellan 2001 och 2009 ordförande för Föreningen för kristdemokratiska jurister (BACDJ).

Mellan 2010 och 2012 ordförande för delstatsdistriktet NRW (en post som då övertogs av Armin Laschet) samt viceordförande för CDU på riksplanet.

Rättspolitisk talesperson för den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen 2002-2005, och 2005-2009 chefsinpiskare.

2009-2012 miljöminister under Angela Merkel, en post tvingades lämna efter det rekorddåliga valresultatet i NRW:s lantdagsval 2012 (sämsta sedan 1947).

Sedan 2014 är Röttgen ordförande för utrikesutskottet.

Anses stå till mitten i partiet, och är positiv till en koalitionsregering med De gröna.

Källa: CDU, TT

FAKTA

Fakta: Stort parti med kristen grundsyn

CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti. Partiet är ett av Tysklands traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).

CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.

Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

Inrikes

Dagen då ett okänt virus upptäcktes

För ett år sedan började myndigheten arbeta på allvar med det då alldeles nya och okända coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Då ett virus från Kina med mycket låg risk för spridning i Sverige. I dag – över 10 000 döda och ett samhälle som präglas av restriktioner och kris. Det har gått precis ett år sedan Folkhälsomyndigheten först började tala om coronaviruset.

Den 16 januari i fjol lade Folkhälsomyndigheten ut information på sin hemsida där det nya coronaviruset omnämns för första gången. Viruset kopplades till en marknad i staden Wuhan i Kina, och risken för spridning här i Sverige bedömdes då som mycket låg.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, berättar så här ett år efteråt att det var den samlade informationen från Kina som då fick myndigheten att informera.

Samlade bilden från Kina

– Det är sällan en av- eller påknapp i sådan lägen. Vi får ofta rapporter om nya sjukdomar och symtom, och också ofta rapporter från Kina. Det händer flera gånger varje år, säger han.

Men redan innan Folkhälsomyndighetens knapphändiga information hade nyheten om viruset börjat spridas i Sverige. Sveriges Radio Ekot hade ett första inslag på nyårsafton den 31 december 2019, och berättade att 27 personer i Wuhan smittats av en oidentifierad lungsjukdom. Enligt Ekot hade nyheten om sjukdomen slagit ned som en bomb i Kina, eftersom det väckte obehagliga minnen från sars-viruset från början av 2 000-talet. Sars dödade 750 personer världen över, varav hälften i Kina.

Uppmanade till lugn

På bara några timmar hade flera hundra miljoner människor i Kina följt nyhetsrapporteringen i sociala medier. Enligt Ekot gick statliga kinesiska medier snabbt ut och och uppmanade till lugn.

TT skrev om coronaviruset för första gången den 6 januari. Källan var CNN, som talat med professor David Hui Shu-Cheong, expert på luftvägssjukdomar vid Hongkongs universitet.

Det okända lungviruset i Kina väckte oro, och 60 personer i Wuhan hade då, den 6 januari, insjuknat sedan det första fallet konstaterats där den 12 december 2019. I början av januari hade myndigheter i Kina konstaterat att det var en virusburen sjukdom, men att det inte rörde sig om de tidigare kända virusen sars, mers eller fågelinfluensa. Vid den här tiden var det ännu inte klarlagt om viruset smittade mellan människor.

– Oftast kan luftvägsvirus överföras mellan människor. Det är bara en fråga om hur smittsamt det är, sade David Hui Shu-Cheong till CNN.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Mycket låg risk för spridning i Sverige

Den första informationen publicerades på Folkhälsomyndighetens hemsida den 16 januari 2020.

"Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen men bedömer risken för fall i Sverige som mycket låg" skriver myndigheten.

Men personer som besökt Wuhan uppmanades då att kontakta sjukvården om de fått luftvägssymtom.

Kultur och nöje

Klassiskt rollspel ska bli tv-serie

Ett 'Dungeons & dragons'-spel på National Toy Hall of Fame i USA. Arkivbild.
Foto: Carolyn Thompson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det gamla fantasyrollspelet "Dungeons & dragons" är på väg att bli en ny tv-serie, skriver Variety.

För att skriva manus och driva projektet har man anlitat Derek Kolstad, som också ligger bakom "John Wick"-filmerna med Keanu Reeves.

"Dungeons & dragons", som spelas med papper, penna och tärningar, lanserades 1974 och har spelats av över 20 miljoner människor. Under pandemin har spelet fått något av en renässans då många har börjar spela bordsrollspel med varandra över nätet.

Sedan flera år finns också planer på en ny "D&D"-långfilm, och förra året kom uppgifter om att skådespelaren Chris Pine är klar för en av rollerna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Inrikes

Rymningar från ungdomshem ökade kraftigt

Entré till ett ungdomshem. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Rymningar från slutna ungdomsvårdshem har mer än fördubblats under det senaste året. Statens institutionsstyrelse (Sis) noterade 25 så kallade avvikelser under 2020, jämfört med elva under 2019, rapporterar Dagens Juridik.

På slutna ungdomsvårdshem finns ungdomar mellan 15 och 21 år som har dömts för allvarliga brott.

– Avvikningar ska inte ske. En förutsättning för att ungdomar ska få den vård och behandling de har rätt till är att de är på plats, säger Petter Wåhlberg, tillförordnad avdelningsdirektör på Sis, till Dagens Juridik.

För att förbättra säkerheten har Sis lagt sju miljoner kronor på bland annat bättre staket, modernare kameror och säkrare dörrar.

– Det är viktigt att komma ihåg att teknisk och fysisk säkerhet bara är en del av säkerhetsarbetet. Stöttepelarna i vårt säkerhetsarbete är förbyggande arbete i form av riskbedömningar, bemötande, rutiner och arbetssätt, säger Wåhlberg.

Rättad: I en tidigare version angavs fel åldersspann för de ungdomar som finns på slutna ungdomsvårdshem.

Lagfarter SkD

Hus på 144 kvadratmeter från 1937 sålt i Eslöv

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Tobias Ström, 29, och Catrin Wiktorsson, 32, är nya ägare till huset på Frostavägen 3 i Eslöv. Huset byggdes 1937 och har en boyta på 144 kvadratmeter. Säljare är Anna Kersti Louise Karlsson. Ägarbytet gjordes i december 2020 och priset blev 2 650 000 kronor.

Precis i närheten såldes så sent som för två månader sedan ett annat hus, på Rårödsvägen 7. Priset blev där 2 200 000 kronor, för det 105 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Lindbloms succéstart – målskytt igen

Philadelphias Oskar Lindblom, till höger, firar sitt mål mot Pittsburgh med lagkamraten Scott Laughton.
Foto: Chris Szagola/AP/TT
Sport
Sport Oskar Lindbolm har fått en rivstart på NHL-säsongen efter cancersjukdomen.
I natt satte han sitt andra mål på två matcher, när Philadelphia Flyers besegrade Pittsburgh Penguins med 5–2.

Tillbaka från cancersjukdomen gjorde Oskar Lindblom mål direkt i säsongsdebuten i NHL härom dagen, då Philadelphia slog Pittsburgh med 6–3.

Natten till lördagen möttes lagen igen – och också denna gång slog svensken till – även om det var ett mål han satte i tom kasse när det var drygt två minuter kvar och Pittsburgh jagade reducering.

Storstjärnan reducerade

Philadelphia hann göra 3–0 i den första perioden, innan lagets storstjärna Sidney Crosby lyckades reducera i den 13:e minuten, då kanadensaren i powerplay chippade in en passning från Jack Guentzel bakom Philadelphia-målvakten Carter Harts rygg.

Strax därpå styrde lagkamraten Brandon Tanev in pucken efter ett snabbt anfall av Jared McCann.

Men närmare än så kom inte Pittsburgh.

Ett snabbt passningsspeI i den tredje perioden resulterade i Travis Konecnys tredje mål i matchen och Philadelphia drygade därmed ut till 4–2.

Pittsburgh tryckte på för att komma ikapp och tog ut målvakten, men efter att ha sjabblat bort pucken i anfallszon kunde Oskar Lindblom enkelt åka sig fri och styra in det sista målet i den tomma kassen.

Lindblom gjorde visserligen NHL-comeback redan i sommarens slutspel efter att ha avslutat cancerbehandlingen, men då blev det bara en match. Han fick diagnosen Ewings sarkom, ett slags skelettcancer, i december 2019.

Nådde milstolpe

Matchen mellan Colorado och St Louis slutade med en fullständig kross där St Louis, som vann Stanley cup 2019, besegrades med hela 8-0. Lagkaptenen Gabriel Landeskog gjorde två mål och André Burakovsky gjorde ett.

För Landeskogs del innebar det andra målet NHL-karriärens 200:e.

– Det var kul att få göra ett par mål och nå den noteringen. När man är mitt uppe i det åker man väl i och för sig inte omkring och tänker på sådana milstolpar, men det är såklart kul och efter karriären kommer jag säkert vara stolt, säger Landeskog till Sportbladet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL