Pepparkakshusen 2020

Haga slott bjuder in till julfirande

Jag och mitt pepparkakshus Familjen Skogshus i Höör har byggt Haga slott som bjuder in till coronasäkert julfirande - en i varje rum!
PREMIUM

Rom byggdes inte över en natt men vår tolkning av Haga slott byggdes andra advent. Hela familjen har hjälpt och stjälpt till, meddelar Janette Skogshus.

Hon, Lars och sonen Tor byggde slottet. Odågan Dorian hjälpte till att rasera det ...

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rusning till vaccin efter nya krav i Italien

En besökare visar upp sitt 'gröna pass' på väg in till en biograf i Milano. Bild från den 6 augusti.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Bokningarna för vaccinering mot covid-19 i Italien sköt i höjden denna vecka efter regeringens besked om att alla anställda måste kunna visa ett vaccinintyg, negativt test eller att man nyligen återställts från sjukdom.

– Nationellt var det en ökning på bokningar för den första dosen på mellan 20 och 40 procent jämfört med förra veckan, säger Italiens coronakommissionär Francesco Figliuolo.

Det så kallade "gröna passet" infördes i Italien i augusti men gällde då bara för restaurangbesök inomhus, museer eller sportevenemang. I veckan meddelade premiärminister Mario Draghi att det även ska gälla på samtliga arbetsplatser från och med 15 oktober. De som vägrar vaccinera sig och saknar godkänd hälsoorsak ska anses som frånvarande utan lön.

Nästan 76 procent av alla över 12 år är fullvaccinerade mot covid-19 i Italien.

Inrikes

Älg tog in på sjukhus – polis på plats

Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Ortopeden på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har på söndagen fått ett ovälkommet besök av en älg, skriver polisen på sin hemsida.

Älgtjuren har tagit sig in genom ett fönster och ser ut att vara skadad. Polis finns på plats och personal från Parken Zoo är kallade till platsen med utrustning för att kunna söva ner älgen.

Älgen befinner sig i utrymmen där det är folktomt för dagen, enligt polisen.

Opinion

Microsoft - ett klipp för Staffanstorp

Microsoft valde Staffanstorp.
Foto: Jeff Chiu
Opinion
Opinion

Det pågår en dragkamp mellan landets kommuner om att få stå värd för företagsetableringar, inte minst sådana som gäller multinationella företagsjättar. I den tävlan konkurrerar man dessutom med städer och regioner runt om i världen.

Det mest kända exemplet på en svensk framgång som land för företagsetableringar utgörs av batterifabriken Northvolt i Skellefteå och Northvolt Lab i Västerås. I potten handlar det om tusentals jobb.

En av vinnarna i den dragkampen har blivit Staffanstorps kommun, som lyckats få Microsoft - ett av världens största företag - att vilja etablera ett datacenter i kommunen. Det är den största företagsetableringen i Staffanstorp någonsin och givetvis en fjäder i hatten för Staffanstorps ledande politiker, Christian Sonesson.

Från skilda håll kritiseras kommunledningens hantering. Det har varit för mycket hemlighetsmakeri menar man och pekar på miljökonsekvenser, fastän de är i stort sett försumbara av Microsofts anläggning. När det gäller internationella företagsjättar hör det till spelets regler att dessa kan ställa hårda sekretesskrav utifrån sin starka förhandlingsposition.

För Staffanstorp men också för hela Skåne utgör Microsofts etablering en viktig framgång. Det placerar kommunen och regionen på världskartan och ökar attraktiviteten för investeringar i vårt land. Så tack Microsoft för att ni valde Sverige och Staffanstorp.

Utrikes

Morrison: Frankrike kände till vår tveksamhet

Australiens premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse. Arkivbild.
Foto: Mick Tsikas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Regeringen i Frankrike var väl medveten om Australiens tveksamhet kring deras ubåtar och beslutet att lämna avtalet borde inte vara någon överraskning, säger landets premiärminister Scott Morrison.
– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet, säger han.

Fransmännen är ursinniga över Australiens beslut att bryta ländernas avtal om att bygga franska ubåtar för att i stället göra upp med USA. Landet har kallat hem sina ambassadörer från Canberra och Washington och anklagar den australiska regeringen för att ha gått bakom ryggen på sin allierade.

Beskedet om att avtalet skulle brytas kom sent på torsdagen, då Australien och USA tillsammans med Storbritannien meddelade att man förenats i en säkerhetspakt, kallad Aukus. I samband med uppgörelsen stod det klart att USA och Australien kommit överens om en ubåtsaffär som innebär att Frankrike går miste om sitt ubåtsavtal, värt omkring 40 miljarder dollar, motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian har benämnt det hela som "ett hugg i ryggen".

Premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse, men uppger att han berättade om sina tveksamheter kring det franska avtalet redan för ett antal månader sedan, vilket även flera av hans ministrar ska ha gjort.

– De har haft all anledning att tro att vi har haft allvarliga betänkligheter om att den förmåga som kan levereras med deras attackubåtar inte når upp till våra strategiska intressen, och vi var väldigt tydliga med att vi skulle fatta beslut baserat på nationens intresse, sade han under en pressträff på söndagen.

Nationens intresse

Det hade vidare varit "vårdslöst" att stanna kvar i avtalet med Frankrike i strid med de råd regeringen fick från underrättelsetjänsten och försvaret – och det hade även gått emot landets intressen, säger han.

– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet. Kommer aldrig göra det, säger Morrison.

Också landets försvarsminister Peter Dutton sade i en intervju med Sky News Australia på söndagen att hans regeringen har varit "tydlig, öppen och ärlig" med Paris gällande sina betänkligheter om ubåtsavtalet, som hade gått över budget och som var flera år försenat.

Macron möter Biden

Han hade personligen framfört tveksamheterna till sin franska motpart Florence Parly, och understrukit att Australien behöver handla "i nationens intresse", vilket var att förvärva atomdrivna ubåtar, sade Dutton.

– Givet de förändrade omständigheterna i Indo-Pacific-regionen, inte bara nu utan också under kommande år, så behövde vi fatta ett beslut som var i nationens intresse, vilket är precis vad vi har gjort, sade Dutton.

Frankrikes president Emmanuel Macron har än så länge inte kommenterat uppståndelsen, men han ska diskutera den diplomatiska krisen med USA:s president Joe Biden på telefon inom de kommande dagarna, säger Gabriel Attal, talesperson för den franska regeringen till BFM News.

Macron kommer då att begära ett "klargörande" om det brutna avtalet.

– Vi vill ha förklaringar, sade Attal, och tillade att USA måste svara för vad som ser ut som ett stort svek mot förtroendet länderna emellan.

Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man varit öppen med sina betänkligheter om ubåtsvalet med Frankrike. Arkivbild.
Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man varit öppen med sina betänkligheter om ubåtsvalet med Frankrike. Arkivbild.
Foto: Jeon Heon-Kyun/AP/TT

Malmö

Måsen vågar nytt utan att krångla till det

Foto: Emmalisa Pauly
Malmö
Kultur och nöje
Recension Tidningens recensent Anna Lindblom har sett Anton Tjechovs pjäs Måsen på Malmö Stadsteater och älskar det hon ser.

Anton Tjechovs Måsen är en rätt rörig pjäs om ett rätt jobbigt gäng. Skulle man kunna säga. Man skulle inte ljuga.

Men en precis lika sann beskrivning är att den i en andlöst träffsäker ögonblicksbild lyckas fånga osannolikt många sidor av människans rörande försök att få rätsida på det vi kort och gott brukar kalla livet. Det hela tilldrar sig på ett gods på den ryska landsbygden, ägt av den sjuklige gamle statstjänstemannen Sorin, där hans syster, den firade aktrisen Irina Arkadina, har dragit sig undan för att vila sig lite från sin glimrande karriär tillsammans med sin älskare, den likaledes firade författaren Boris Trigorin. Arkadinas son Konstantin delar sin tid mellan misslyckade försök att vinna sin mors kärlek, ett jämmerligt trånande efter grannflickan Nina samt en uppriktig lust att hitta ett nytt och personligt uttryck i litteraturen och dramatiken. Tillsammans med en handfull omistliga bifigurer virvlar de runt i en kort men intensiv dans där alla älskar (i bästa fall sig själva, men oftast någon som älskar någon helt annan), vissa frenetiskt försöker skapa sig en framtid, några har gett upp innan de ens har börjat, och andra förbannar att livet antingen går för fort eller redan har passerat.

Måsen tillhör de klassiker som utsatts för oändliga varianter av just sådana försök till teaterförnyelse som Konstantin med diskutabel framgång ägnar sig åt. Jag märker att jag drar öronen åt mig när jag läser att Eva Dahlman har valt att placera föreställningen i något slags sjuttiotal. Åh nej. Nu ska Tjechov tryckas in i utsvängda brallor och platåskor. Bara för att.

Jag oroar mig helt i onödan.

Foto: Emmalisa Pauly

Karin Betz sjuttiotalsdoftande kostym och scenografi är smart och läcker men framför allt subtil - jo, det hade kunnat vara 1971, men egentligen lika gärna 2021, och denna avsaknad av övertydliga kronologiska markörer bidrar till att understryka pjäsens tidlöshet. Eva Dahlman har inte heller tvättat bort särskilt många anakronismer, hon litar på att texten håller - och som den håller. Som den lyser i händerna på denna fantastiska ensemble. Måsen är, betonade Tjechov, en komedi, samtidigt som den handlar om krossade drömmar, svek och ond bråd död. Det är en grannlaga uppgift att balansera ihop svärtan med tramset. Som gjort för dikeskörningar. Men här körs inte i några diken.

Det är som sagt ett rätt jobbigt gäng vi möter. De är många, och majoriteten har drag som gör dem svåra att gilla. Det krävs psykologisk och dramatisk fingertoppskänsla för att på bara ett par timmar hinna fylla dem med tillräckligt många dimensioner för att vi ska börja bry oss om dem, på riktigt, men det är precis vad som händer. Alexander Jubell gör en hjärtskärande - men rolig! - Konstantin, pompös och självupptagen men hudlös och livsfarligt sårbar. Klara Hodell Risberg tolkar Nina i en fantastisk båge från det storögt drömmande, fnissiga barnet till ja, det som kommer sedan, Hodell Risbergs resa i Ninas kläder förtjänar verkligen att inte spoilas. Erik Borgekes Trigorin är sval, liksom lite avlägsen, vilket rimmar väl med hans funktion som den ständige observatören, evigt fången i den ekande ensamheten på författarens metaplan. Irina Arkadinas självgoda men bekräftelsetörstande primadonna, tillika en av teaterhistoriens sämsta mammor, är som gjord för överspel, men Karin Lithman kliver icke i några dylika fällor. Hon gör en makalös, totalt övertygande Arkadina, odrägligt narcissistisk men också försedd med en oemotståndlig pondus. Lithmans Arkadina blir aldrig löjlig, tvärtom är det omöjligt att inte smittas av den förälskelse hon hyser för sig själv. I de mindre rollerna lyckas Göran Dyrssen och Fredrik Gunnarson vara direkt flabbroliga som Sorin och Sjamrajev, utan att på minsta vis störa helhetens mörker, Kajsa Ericsson gör en eländig men samtidigt på något vis rakryggad Masja, Lotten Roos tillåter sin Polina att känna och vräka ur sig starka känslor, trots att hennes plats i både rollernas och klassamhällets hierarki egentligen påbjuder att tiga och lida, Erik Olsson balanserar snyggt det vettiga och det likgiltiga hos doktor Dorn, liksom Johannes Wanselow går i land med balansakten hos sin, inte minst i mask och kostym, närmast karikerat komiska och samtidigt bottenlöst sorgliga Semjon.

Foto: Emmalisa Pauly

Vi älskar, vi längtar, vi sörjer, vi strävar, vi drömmer, vi chansar, vi faller pladask. Det vill säga - vi lever. Vi är ett rätt jobbigt gäng, och det är rätt rörigt. Om exakt detta handlar Måsen, och exakt detta pulserar genom Malmö Stadsteaters uppsättning. Den vågar nytt utan att krångla till det, den hittar effektiva sätt att leka med den suddiga gränsen mellan scen och publik, mellan fiktion och verklighet. Den hyser total respekt för sitt anrika material utan att någonsin bli räddhågset vördsam. Resultatet gnistrar av liv. Tjechov hade älskat det här. Jag älskar det här.

Anna Lindblom

FAKTA

Måsen

Malmö Stadsteater, Intiman

Av: Anton Tjechov

Bearbetning och regi: Eva Dahlman

Scenografi och kostym: Karin Betz

I rollerna: Karin Lithman, Alexander Jubell, Göran Dyrssen, Klara Hodell Risberg, Fredrik Gunnarson, Lotten Roos, Kajsa Ericsson, Erik Borgeke, Erik Olsson, Johannes Wanselow

Foto: Emmalisa Pauly
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Eslöv

Husbil och traktor i kollision

Olyckan inträffade på Riksväg 167 mellan Kungshult och Snogeröd.
Eslöv
Höör
ESLÖV/KUNGSHULT/SNOGERÖD En husbil och en traktor kolliderade vid lunchtid på söndagen på riksväg 17 mellan Kungshult och Snogeröd.

Det var vid 12.55-tiden inte känt om det var några skadade. Enligt inre befäl på Räddningstjänsten Syd var vägen avstängd.

Det fanns då inga närmare uppgifter om händelsen, och Skånskan kunde inte få uppgifter om huruvida det fanns skadade, eller om det hade skickats ambulans till platsen.

Senare meddelades att ingen skadades vid olyckan. En ditskickad ambulans lämnade utan att ta med sig någon.

Avspärrningen väntades då hävas vid 13.45-tiden.

Österlen

Möllan välte i vinden

Foto: Sif Westberg
Österlen
Simrishamn En mölla i byn Hannas utanför Simrishamn välte på söndagen i vinden.

Väderkvarnen har stått där utanför byn Hannas, en halvmil väster om Hammenhög, sedan mitten av 1800-talet men när höststormen rullade in under natten mot lördagen blev det för mycket för den gamla möllan som rasade ned.

Sport

Inga brottsmisstankar efter cykelstjärnas död

Chris Anker Sørensen under en bergsetapp i Tour de France 2012.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Sport
Sport Den danske cykelstjärnan Chris Anker Sørensen har avlidit efter att ha blivit påkörd av en bil i Belgien.
Åklagarmyndigheten i Brugge har slagit fast att bilisten inte gjorde något fel vid olyckstillfället.

Det före detta proffset var i Belgien för att kommentera VM på landsväg för danska TV2.

– Nu kör vi för Chris i VM. För att visa vår respekt för allt han har gjort och för hans alltför tidiga bortgång, säger cyklisten Martin Petersen till TV2 inför tävlingarna som inleds på söndagen.

Med anledning av dödsfallet flyttar TV2 sin bevakning av VM, från Belgien till Danmark.

– Vi har sagt till alla de våra i Belgien att de inte ska jobba (på söndagen). Vi klarar att sköta bevakningen från Odense, säger John Jäger, chef för handboll och cykling på TV2 Sport.

Kanalens utsända i Belgien har även erbjudits krisstöd och har fått besked om att de själva får avgöra om de vill stanna eller resa hem.

Samtidigt slår åklagarmyndigheten i Brugge fast att bilisten inte gjorde något fel vid olyckstillfället.

"I den korsningen har cyklister väjningsplikt" skriver man i ett uttalande.

Chris Anker Sørensen var proffs mellan 2005 och 2018. Han deltog bland annat i fem Tour de France och vann en etapp i Giro d'Italia. Han blev 37 år.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL