Bokrecensioner

Från unga detektiver till tekniska möss

Lase;ajas Detektivbyrå
Kultur och nöje
Kultur och nöje I veckans Ung kultur-spalt handlar det om detektiver, monster, vikingar och teknik.

LasseMajas detektivbyrå behöver väl inte någon närmare presentation. I 18 år och mer än 30 böcker har de löst mysterier. I år finns en julspecial, Oväntade julklappar, av Martin Widmark och Helena Willis, Bonnier Carlsen. Det är koder, kluriga bilder, chiffer och saknade dinosaurieben och mycket mer. Kanske en perfekt bok att sätta i händerna på unga detektiver på julaftons förmiddag?

En annan av Martin Widmarks långa bokserier är den om Nelly Rapp, som utbildar sig på Monsterakademin (20 böcker och i höst även på bio). Nu kommer Fälthandbok för Monsteragenter med illustrationer av Christina Alvner, Bonnier Carlsen. Det är en utförlig handbok med text och illustrativa bilder som förklarar hur man känner igen till exempel en vampyr, en Frankensteinare eller en häxa. Här finns mycket fakta, historiska nedslag, litterära och mytologiska anknytningar och mycket mer om sammanlagt 12 varelser som Nelly har stött på i sina äventyr.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Knausgård skriver sig bort från "Min kamp"

'Jag har gått in i konflikter som är väldigt viktiga för alla karaktärer, och även om det inte är direkt överförbart till mig, är det mycket akut som pågår där som jag känner igen från mitt eget liv, säger Karl-Ove Knausgård om sin nya roman 'Morgonstjärnan'. Pressbild.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Han skrev sex böcker utifrån sig själv – men nu vill Karl-Ove Knausgård bort från autofiktionen. I nya "Morgonstjärnan" djupdyker han i människans existentiella villkor genom ett myller av olika öden.

En mystisk stjärna uppenbarar sig på himlen. Är den ett bibliskt tecken, eller ett bevis på klimatkrisen? Grundsituationen i Karl-Ove Knausgårds nya roman, att något dramatiskt sker som slår in i människors vardag, känner han igen från sitt eget liv under 2020.

– Så var situationen för oss i London. Något skedde som vi alla förhöll oss till. Livet därhemma blev så starkt, för man kunde inte gå ut och var tvungen att bara vara hemma tillsammans, säger han på telefon, på lågmäld norska.

I våras köpte han och hans fru ett hus med trädgård i östra London, det gör vardagen med sju barn från olika äktenskap lättare. "Det är mysigt" säger Knausgård om att ha huset fullt. Ändå tog den över 660 sidor långa romanen bara runt tio månader att skriva – han hade fyra timmar om dagen på sig.

Vill skildra relationerna

I tio år har Karl-Ove Knausgård pratat offentligt om sitt genombrottsverk "Min kamp", och därmed om sig själv. Nu är han märkbart trött på det självbiografiska. I den nya boken möter vi en kör av röster i ett norskt samhälle. Där finns bland andra den narcissistiske litteraturprofessorn Arne, sjukhuschefen Solveig, som vårdar sin gamla mamma, och prästen Kathrine. Alla ser de livet på olika sätt, och alla är de i grunden ensamma.

– Jag skrev sex böcker i huvudet på en person. Nu är det det som sker mellan människor som jag är intresserad av. Men det kan man bara fånga i den enskilda, säger Knausgård.

Han ville att boken skulle täcka ett brett spektrum av liv, men var nervös över att återge kvinnors erfarenheter. Tidigare har han programmatiskt blottat sina innersta tankar, men höll sig nu till rent faktiska händelser.

– Det blev väldigt livlöst. Så jag bestämde mig för att ge fan i det och bara skriva, och använda mycket av mig själv. Vi är ju också mer jämställda nu än för en generation sedan, så jag har ju en massa erfarenheter som innan var rena kvinnoerfarenheter, men som nu också är manserfarenheter.

Frågor om liv och död

Bland vardagskonflikter och otrohetsaffärer ser alla den enorma stjärnan, som för tankarna till klimatkrisen. Men Karl-Ove Knausgård har också länge tänkt skriva om Morgonstjärnan, den bibliska symbolen för Jesus, som dessutom representerar djävulen – även han kallad för Guds son i Bibeln.

– Det är något slags ambivalens där som jag alltid har gillat.

Själv är han inte religiös, men i filosofin och religionen hittar han utrymme för de existentiella funderingarna. Nu skriver han om överträdelser, och speglar den största av dem alla, som kristendomen bygger på: att Jesus övervann döden. Boken närmar sig grundläggande frågor kring vad liv och död ens är, med utflykter till diffusa dödslandskap och organoperationer där patienten vaknar.

– Livet blir så extremt tydligt och värdefullt när vi mister det. Men vad sker om gränsen upphävs, om döden skulle försvinna, hur skulle världen då se ut?

Samtidigt pekar han på hur de döda under coronapandemin har förvandlats till siffror. I boken funderar en romangestalt kring döden, men Knausgård förlänger essän in i en berättelse om en liten flicka som går bort, för att visa att döden inte är abstrakt utan drabbar "en och en".

– Och det är så otroligt stora konsekvenser när det sker, det är en fysisk realitet som är extremt svår, särskilt när det rör barn.

Vill se barnen

Barn har över huvud taget en framträdande plats i "Morgonstjärnan", och de är alla utsatta. Karl-Ove Knausgård tycker att de unga ofta saknas när konsten och litteraturen öppnar rum med existentiella funderingar.

– Men våra barn då? Jag tror att vår tid har en större uppmärksamhet på barn, medan man kanske är längre från dem på andra sätt.

Hans eget liv innehåller två saker, enligt Knausgård; hans skrivande och hans barn. Varje gång han har mött sina nyfödda bebisars blick för första gången har det slagit honom att det är där vi blir till, i relationen till andra människor. Vi formas i barndomen, då vi också är särskilt utsatta, menar han.

– Människor är utsatta och vi har många sätt att skydda oss på, men barn har inte det. Därför är det något i barnen som synliggör människornas villkor, säger han.

Barndomens betydelse har han också funderat på i relation till sin pappa. Genom arbetet med "Min kamp" har han fått ökad förståelse för den man som fick sitt första barn bara 20 år gammal.

– Han var en kaotisk person med mycket kaos inom sig. Jag vet nu att han hade en svår uppväxt och han gjorde nog så gott han kunde. Jag förebrår honom inte något längre. Jag gjorde det då, och det var viktigt för mig med den uppgörelsen, men jag är tacksam för att det som har hänt har hänt, för det gör mig till den jag är och har gett mig det liv jag har nu.

Elin Swedenmark/TT

Karl-Ove Knausgård skriver redan på del två av 'Morgonstjärnan'. 'Här berättar jag bara om två dagar och det finns en mycket större berättelse som jag ville berätta, som jag inte hade plats för. Jag var på sidan 600 och tänkte att jag skulle avsluta den första boken, och sedan fortsätta i en ny. Det är många cliffhangers, men man får en del svar i de kommande böckerna.' Pressbild.
Karl-Ove Knausgård skriver redan på del två av "Morgonstjärnan". "Här berättar jag bara om två dagar och det finns en mycket större berättelse som jag ville berätta, som jag inte hade plats för. Jag var på sidan 600 och tänkte att jag skulle avsluta den första boken, och sedan fortsätta i en ny. Det är många cliffhangers, men man får en del svar i de kommande böckerna." Pressbild.
Foto: Magnus Liam Karlsson

FAKTA

Fakta: Karl-Ove Knausgård

Född: 1968

Bor: I hus i östra London

Karriär: Debuterade 1998 med romanen "Ut ur världen" och erhöll som första debutant någonsin det prestigefulla Kritikerprisen. Hans stora internationella genombrott kom med romansviten "Min kamp", som gavs ut i Sverige 2010–2013. 2019 belönades han med Svenska Akademiens nordiska pris och HC Andersen litteraturpris 2020, ”för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi".

Aktuell: Med romanen "Morgonstjärnan", som också ska få två uppföljare.

Familj: "Jag är gift och har fem barn och vi har sju barn tillsammans. Den yngsta är 2 och den äldsta snart 17."

Läser nu: ”Det är pinsamt, men jag läser ’Brott och straff’ av Dostojevskij, jag har inte läst den sedan jag var 19. Men jag läser också 'Shuggie Bain' av Douglas Stuart, den är helt fantastisk. Det är en av de bästa debutromanerna som jag har läst på många år."

Om skrivandets betydelse: "Skrivandet är ett sätt för mig att utforska, upptäcka och förstå och det ger mig jättemycket. Jag är väldigt nyfiken på saker, på livet och livets ursprung, och det är mitt jobb att läsa böcker om biologi, dna, religion och filosofi. Jag behöver inte ta en examen, utan det är för min egen nyfikenhets skull. Det händer något i skrivandet som har med tänkandet att göra. Så det är väldigt viktigt för mig."

Om att vara förälder: "Det kan vara jättesvårt och helt fantastiskt. Vart och ett av barnen är olika och helt sina egna personer. Att ha en liten en som man följer utvecklingen på, det är bara väldigt spännande. Det är något gott, och kanske ska man inte överanalysera det. Det är livet, och det ger syfte och mening till mitt liv i en oerhört hög grad."

FAKTA

Fakta: Knausgård om...

... bokens övernaturliga inslag:

"Där det finns människor har det funnits föreställningar om själavandringar, livet och döden. En grundtanke i boken är att vi ser världen genom våra ögon. Men för tusen år sedan såg den annorlunda ut, och det kan den göra igen. Jag kände ett behov av att gå utanför de regler som finns, som naturlagarna, för att få syn på att världen kan se annorlunda ut, även när vi upplever allt som fastslaget och definitivt."

... hur klimatkrisen förändrar våra villkor:

"Det är extremt viktigt att vår relation till naturen förändras. Vi är i världen som en helhet. Det kommer fler och fler typer av böcker med det sättet att tänka, som inte handlar om miljökrisen, men som är en konsekvens av den. Som en bok som heter 'Hur skogar tänker'.

Det är kanske naivt när det ser så mörkt ut i världen, men jag tror att vi har en chans. Känslan man hade i början av pandemin var att det var möjligt att stoppa bil och flyg, också över landgränser. Faran är om alla tänker ”det spelar ingen roll vad jag gör”. Då händer det ingenting, men har man en känsla av hopp och kollektiv, då är allt möjligt."

.. att lämna "Min kamp" bakom sig:

"Fortfarande kommer del sex ut i en del länder, så då gör jag ibland intervjuer om det som händer i boken. Jag har gjort det i tio år nu. Det som är svårt med att prata om 'Min kamp' är att jag pratar lika mycket om mig själv som om böckerna. Men jag pratar annorlunda om dem nu än vad jag gjorde för tio år sedan. Det är en del av mitt jobb, som snart är avklarad. Det ska bli skönt att få prata om fiktiva karaktärer och litteratur som vi gör nu. Jag ser på 'Min kamp' som en dokumentation av, inte ett liv, utan hur mitt liv såg ut under en bestämd period, när jag var runt 40 år."

Kultur och nöje

Nya Bond skjuts upp – igen

James Bond har lagt i handbromsen. Arkivbild.
Foto: Nicole Dove/MGM
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, heter det. Men kanske börjar tålamodet tryta för alla Bondfantaster.

Den nya filmen i serien har nämligen åter skjutits upp.

"'No time to die' kommer att gå upp på biografer över hela världen den 8 oktober 2021", meddelar producenterna kort på filmseriens hemsida.

Den 25:e James Bond-filmen skulle ha gått upp på bio den 2 april i fjol, men premiären flyttades till november för att sedan få nytt datum exakt ett år efter den tänkta premiären, alltså den 2 april i år.

"No time to die" var i fjol en av de första storfilmerna att i coronapandemins skugga flytta fram sin premiär och det beslutet följdes av en lång rad andra publikdragare – och Variety rapporterar att den nya flytten redan har fått andra filmbolag att agera.

Bland annat har Sony skjutit på den nya "Ghostbusters"-filmen, från juni till november. Även den filmen skulle ha gått upp på biografer under första halvåret 2020.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

De döda talar på begravningsplats i Solna

Arkeologen Daniel Leviathan har skapat en digital minnesplats på begravningsplatsen i Solna.
Foto: Karl Gabor/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Arkeologen Daniel Leviathan tilldelas årets Bindefeldstipendium om 500 000 kronor för sitt arbete med en digital minnesplats.
Genom QR-koder på gravstenar kommer besökare där att få lära känna några av de förintelseöverlevare som kom till Sverige.
PREMIUM

Minnesplatsen ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade” låter besökaren stifta bekantskap med 66 olika förintelseöverlevare, skriver Micael Bindefelds stiftelse i ett pressmeddelande.

Gemensamt är att de alla anlände till Sverige med de så kallade Vita båtarna och att de efter endast en kort tid dukade under till följd av undernäring och sjukdomar. De ligger i dag begravda på Norra judiska begravningsplatsen i Solna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skånes nya mästerkock sprider sin matfilosofi

Förutom matlagning älskar Malmöbon Lin Mellgard snabba bilar. - Jag gillar friheten man känner och att man blir ett med bilen, säger hon.
Foto: TV4
Kultur och nöje
TV Efter flera tuffa utmaningar med juryns granskande smaklökar att vinna över, står det nu klart vilka som gör upp om titeln Sveriges mästerkock 2021. En av dem är den 33-åriga Malmöbon Lin Mellgard.
– Jag var jättenervös när jag skulle få beskedet och kunde bara tänka på olika scenarier. Hur jag kanske skulle börja gråta i tv eller hur glad jag skulle bli. Det var verkligen kontrasterande känslor, säger hon med ett skratt.

Torsdagens program av Sveriges mästerkock bjöd minst sagt på spänning, glädje, tårar – och mästerkockshistoria. Istället för att som vanligt utse tolv deltagare som gör upp om titeln att bli årets mästerkock, lät juryn tretton kandidater gå vidare. Anledningen? Det fanns helt enkelt för många bra amatörkockar i år, enligt jurymedlemmen Markus Aujalay. Som skåningen Lin Mellgard som charmade juryn med sin asiatisk-skånska matkonst.

– Jag tror att de gillade att jag är så kreativ och har ett nytänk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Michel Vaillants "pappa" är död

Den påhittade Formel 1-stjärnan Michel Vaillant skapades av fransk-belgiske serietecknaren Jean Graton. En riktig version av Vaillants bil finns på bilmuséet Autoworld i Bryssel. Arkivfoto.
Foto: Privat/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Serievärldens bästa racerförare har förlorat sin "pappa". Fransk-belgiske tecknaren Jean Graton har avlidit i Bryssel, 97 år gammal.

Graton kom till Belgien efter andra världskriget och skapade 1957 den fiktive racerstjärnan Michel Vaillant som sedan dess tävlat och löst kriminalgåtor i över 80 seriealbum. På senare år har sonen Philippe basat för arbetet med nya författare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Kultur och nöje

Kulturen återanvänder reglar och färgskvättar

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) och Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs, inviger Materialmagasinet i Ulvsunda.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kungliga Operan, Liljevalchs konsthall och Dramaten är tre av de kulturinstitutioner som nu ska samla byggmaterial och annan rekvisita i ett gemensamt magasin. Tanken är att utrustningen ska återanvändas av flera.
PREMIUM

Materialmagasinet i Ulvsunda utanför Stockholm invigdes på torsdagen av kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Initiativet kommer från Liljevalchs konsthall som tillsammans med Dramaten, Operan, Kulturhuset Stadsteatern, Scenkonstmuseet, Nobelprismuseet, Nordiska museet och Stockholms stadsmuseum nu lagrar rekvisita och byggmaterial på samma ställe.

De som bidrar får låna gratis – övriga (konstskolor, teatergrupper med flera) kan få hyra eller köpa begagnat material, varav en del annars skulle ha slängts eller samlat damm i externa förråd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Malmöförlag köps av danskt mediahus

Kultur och nöje
Malmö
Litteratur Det Malmöbaserade förlaget Roos & Tegnér har köpts av det danska mediahuset JP/Politiken och ska nu slås ihop med mediahusets svenska förlag Polaris.

Roos & Tegnér grundades 2006. Polaris som man nu slås ihop med grundades av Politiken 2017 och ger bland annat ut böcker av Karin Smirnoff, Klas Östergren och Lena Andersson.

Roos & Tegnérs grundare Michael Tegnér lämnar förlaget i mars och förlagets nuvarande vd Petra Ward blir förlagschef och rapporterar till Jonas Axelsson, VD på förlaget Polaris.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Glastonburyfestivalen ställs in

Glastonburyfestivalen ställs in för andra sommaren i rad. Arkivbild.
Foto: Joel Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Årets upplaga av den brittiska jättefestivalen Glastonbury i Somerset ställs in till följd av coronapandemin.

Det blir därmed andra sommaren i rad som festivalen uteblir på grund av pandemin. I fjol skulle Glastonbury ha firat 50 år med dragplåster som Paul McCartney, Taylor Swift och Kendrick Lamar. Så sent som för en månad sedan hoppades arrangörerna att årets festival skulle kunna genomföras, men den ökade smittspridningen gör nu att man i stället tvingas hoppas på 2022, skriver BBC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL