- Skånskan.se - Alla artiklar på
- Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
- Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Kultur och nöje
Debutant som väver ihop dikt och bild
Ellen Nordmark är 22 år, född 1998, och när poesitidskriften 10Tal bytte namn till 20Tal i sitt första nummer 2020 var hon på omslaget som representant för en ny generation unga författare. Året innan dess hade hon också som lovande skribent fått Lars Gustafsson-stipendiet. En viss press och förväntan lägger det på debutboken som kom ut i fredags.
- Den rädslan som den pressen ger känns väldigt allmänmänsklig, det här att man ska tappa masken och avslöjas som en bluff, säger Ellen Nordmark. Men parallellt med rädslan finns också förväntan och glädje. Sedan är väl det mest troliga, speciellt för en poesidebutant, att det inte händer så mycket alls. Så jag försöker att inte ha så mycket förväntningar utan fokuserar på att nu är det kul, nu kommer den ut.
Tog form
Ellen Nordmark är född i Östersund och uppvuxen i Uppsala och Stockholm och att skriva har alltid varit viktigt för henne. Efter gymnasiet tillbringade hon bland annat ett halvår i Berlin och läste tyska och det var när hon kom hem därifrån som det som nu är debutdiktsamlingen började ta form.
- Jag hade väldigt mycket tid och började organisera alla dikter jag skrivit under åren och insåg att det fanns ett slags genomgripande tema och att jag nog ville satsa på det här, eller i alla fall testa att satsa på det, berättar hon. Det var då jag sökte till Skurups skrivarlinje. Det var inget jättemärkligt steg eftersom jag som sagt alltid skrivit mycket, men på skrivarlinjen blev det en heltidssysselsättning som kändes väldigt bra.
Under skrivarlinjens andra år gick Ellen Nordmark samtidigt första året på Lunds Universitets författarskolan och just nu är hon halvvägs in i andra året där. Samtidigt som ord, skrivande och litteratur är väldigt viktigt för henne är debutsamlingen en egensinnig blandning av dikter och bildkonst. På första sidan växer till exempel dikten fram mellan brösten och ner över revbenen på en kvinnoöverkropp och revbenens konturer är ifyllda med något som kan vara läppstift.
- På ett sätt börjar mitt arbete ofta med en bild som jag sedan kanske översätter i text, förklarar hon. De rent grafiska bilderna är ett mer akut uttryck för mig medan när det kommer till dikterna så jobbar jag mycket med klang, associationer och ord som låter lika och det är ofta språket som driver dikten vidare och den är också ett mer strukturerat uttryck.
Ser du dig både som författare och bildkonstnär?
- Ja, men samtidigt är jag mycket mer bildad när det handlar om skrivande. Jag har en större grund att stå på där. När det kommer till bildkonsten är jag inte någon utbildad bildkonstnär och mycket av fotona i diktsamlingenn är tagna med mobilkamera och bilderna är utklippta och hopsatta i Google teckningar så det är inga avancerade tekniker direkt. Men bägge uttrycken är viktiga och oavsett om jag börjar med dikt eller bild så är det också viktigt att de två korresponderar med varandra och bråkar med varandra. Bilden ska aldrig bli illustrerande.
Jobbar med dissonanser
Många av fotona i ”Cor ne edito/edit/Chili con carne” är på Ellens egen kropp och ansikte men hon upplever inte dem som mer utlämnande än texterna.
- Jag har ganska lätt att hålla distans för i boken ser jag det som uttryck och konst och på det sättet är det parallellt till att skriva. Då har man också distans till sig själv och ser sig själv utifrån. Man kliver ur sina egna känslor och sätter ord och bild på det.
Du berättade att när du kom hem från Berlin och gick igenom dina dikter så hittade du något gemensamt där. Vad var det?
- Det jag såg var nog att det gick en rörelse genom dikterna som sökte efter ett förhållningssätt, efter jagets gränser, kroppens gränser och hur en kropp eller ett jag ska förhålla sig till världen och dess gränser. Det gemensamma är också en lekfullhet och en råhet, en vilja att inte väja ens för det som är äckligt, att få ihop allt som känns fel. äckligt och skaver. Därför har jag också jobbat mycket med dissonanser på olika sätt mellan text och bild och i ljud.
Arbetet med diktsamlingen slutförde Ellen Nordmark på skrivarlinjen. Hon skickade sedan manuset till ett antal förlag och nu är det ungefär ett år sedan hon fick ett samtal från Modernista som berättade att de ville ge ut samlingen.
- Jag var på väg att se en utställning på Moderna i Malmö när de ringde och jag blev helt överväldigad, berättar hon med ett skratt. Det kändes ogreppbart och overkligt och jag bara tänkte att nu kan jag ju inte gå på museum. Istället bara irrade jag runt i Malmö i två timmar. Det var jätteroligt och stort.
Riktigt lika roligt är det inte att boken släpps mitt under coronapandemin.
- Det är supertrist faktiskt. Någon releasefest blir det inte men jag ska skåla med lite vänner i alla fall.
Fortsätter skriva
Med tiden hoppas Ellen Nordmark att det manus hon arbetar med på författarskolan just nu ska bli ytterligare en utgiven bok.
- Det är också en diktsamling där jag jobbar med både dikt och bild. På så sätt är den lik min första men på andra sätt är den olik. Den har karaktärer och ett slags narrativ och jag jobbar också med dialoger.
Till hösten funderar Ellen Nordmark på att antingen fortsätta plugga, kanske filosofi eller socialantrolpologi, eller att använda pengarna från Lars Gustafsson-stipendiet till att ta ett halvår och färdigställa bok nummer två. Att framtiden på något sätt handlar om att fortsätta skriva verkar väldigt klart även om Ellen Nordmark skrattar när jag undrar om hon drömmer om att kunna leva på sitt författarskap.
- Det vore så klart jättetrevligt men jag inser att skriva poesi och leva på poesi är en omöjlighet. En rimligare dröm är väl att kunna göra det och något annat jag tycker är intressant samtidigt.
FAKTA
Tips
Ellen Nordmarks tips till andra med författardrömmar: ”Om man skriver mycket och vill bli publicerad och har en önskan att kommunicera via sin poesi så tror jag att man måste våga visa framfötterna och visa och skicka i väg det man skriver. Många som skriver, inklusive jag själv, bär på mycket tvivel kring sitt skrivande. Man kanske känner sig som en gud när man skriver ena dagen och så tittar man tillbaka på den lite senare och undrar vad det är för skit. Men om man vill bli läst måste man våga testa att skicka iväg även om det känns jobbigt. Och det finns till exempel många tidskrifter man kan skicka till som Ordkonst, L’amour - la mort, Kult Magasin, Pralin magasin, AktUng och Lyrikvännen till exempel. För hur bra du än är på att skriva är det svårt för någon att se det när det ligger i din skrivbordslåda. Sedan är det så klart inget fel på att ha dem i skrivbordslådan och skriva som en dagbok bara. det är gott så också.”
feature
Jaguar E-Type – för alla hippa typer
Debuten skedde den 15 mars 1961 på bilsalongen i Genève. ”Swinging London” var på gång, perioden då brittisk popkultur med The Beatles och modellen Twiggy som frontfigurer erövrade världen.
E-Type formgavs av Malcolm Sayer. Den engelska sportbilen var tvåsitsig, hade hjälpram i framvagnen och självbärande kaross. Allt med inspiration från Jaguars tävlingsvagn D-Type. Den raka sexcylindriga 3,8-litersmotorn var Jaguars XK-motor matad av en trippel SU-förgasare.
265 hästkrafter och toppfarten 240 km/tim var imponerande i början av 1960-talet.
Vadslagning
Pelle Norberg i Enskede är en av dem som direkt föll för charmen hos en E-Type, inte 1961 men väl 1968.
– Jag var 14 år och det var en bilutställning på Marmorhallarna i Stockholm. Där stod en vinröd E-Type 2+2 coupé. ”En sådan ska jag ha”, tänkte jag direkt. Fast det var ju en ouppnåelig dröm, säger Pelle.
Ändå slog han vad med sin äldre bror om att drömmen skulle bli verklighet innan ha fyllde 50 år. Åren gick, utbildning, arbete och familj tog vid. 2002 skulle han fylla 48 år:
– Då gick det inte att skjuta upp längre, min bror skulle tråka mig något vansinnigt om han hade vunnit vadet.
Lång jakt
Han började leta efter en E-Type, men det skulle ta nästan ett år innan rätt bil dök upp, en cabriolet av årsmodell 1968 i kulören ”Pale Primrose”, gul alltså.
– Jag hittade den i småländska Anderstorp och åkte ned i en Saab ombyggd till biltransport, så prutläget var dåligt. Det var bara att betala och lasta på inför hemfärden, säger Pelle Norberg.
Hans bil räknas till E-Type serie 1,5.
– Från serie 2 blev de lite klumpigare. Blinkers flyttades ned under stötfångarna och ”munnen” och främre stötfångaren ändrade form. Från årsmodell 1965 förstorades slagvolymen från 3,8 till 4,2 liter. Serie 1,5 är som en serie 1 men utan glaslocken över strålkastarna.
God kvalitet
Pelle Norbergs bil hade varit rejält rostig och fått en helrenovering av säljaren 1990–1993.
– Han hade gjort ett riktigt bra jobb med bilen och sålde den enbart av ändrade förhållanden. Sedan jag köpte den har det bara behövts normal service, säger Pelle.
År 2012 var det dags att låta E-Typen besöka sitt hemland. Pelle och hans fru Elise åkte tillsammans med ett annat par i en Jaguar XK140.
– Det gick alldeles utmärkt för oss, förutom på vägen hem då ett bakhjulslager krånglade.
Varför en E-Type?
– Det ser du väl. Vackrare bil finns inte! För mig har det bara varit E-Type som gällt.
Lisa Wallström/TT
FAKTA
Fakta/E-Type
E-Type serie 1 är från 1961–1966, serie 1,5 fanns 1967–1968, serie 2 från 1969–1971 och till sist serie 3 från 1972–1975, med olika specifikationer för serierna. En större förändring var att Serie 3 fick en ny motor; Jaguars V12:a på 5,3.
Karossvarianterna på E-Type var coupé, cabriolet och 2+2 coupé på förlängd hjulbas med ett litet baksäte. Bilen hade skivbromsar i en tid då de flesta hade trumbromsar.
1965 kostade en E-Type cirka 24 000 kronor i Sverige, vilket i dagens penningvärde motsvarar omkring 242 000 kronor. En BMW 3200 CS med V8 kostade 54 790 kronor och en Ferrari GTB hela 85 000 kronor.
FAKTA
Kändisar som körde E-Type
Sportbilen blev snabbt populär bland dåtidens celebriteter. Kändisar från 1960-talet som har ägt en E-Type är bland andra: Frank Sinatra, Steve McQueen, Brigitte Bardot, George Harrison, Roy Orbison, George Best, Tony Curtis och Peter Sellers/Britt Ekland.
Sport
Skicross-VM till Sverige
– Det känns fantastiskt att få chansen att ta hit en del av ett freestyle-VM, det är ett kvitto för både svensk skicross och för Idre Fjälls kapacitet som världscuparrangör, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.
Det är första gången som Sverige står som arrangör för ett världsmästerskap i en freestyledisciplin – skicross och snowboardcross.
Redan i början av december beslutades att freestyle-VM, som var planerat att hållas i Kina, skulle ställas in på grund av pandemin. Enligt uppgifter ska tävlingarna för de övriga freestylegrenarna hållas i Calgary, Kanada.
Men Sverige och Idre får nu efter en snabb process klartecken att genomföra tävlingarna i skicross och snowboardcross.
– Jag trodde knappt själv att det var möjligt när vi drog i gång för knappt en vecka sedan, men tack vare våra partners engagemang och oerhört hårda arbete har vi lyckats säkra det som vi trodde för en vecka sedan var omöjligt, säger Eliasson Winter till SVT.
Två av de svenska skicross-stjärnorna, Sandra Näslund och Alexandra Edebo, har både nyligen varit skadade och med bara några veckor kvar till det som nu blir ett hemma-VM, är det oklart om de kommer kunna delta.
Sandra Näslund har dragits med en knäskada och har inte kunnat tävla än den här säsongen. Alexandra Edebo kraschade illa under en tävling strax före jul, men är tillbaka i träning.
VM-tävlingarna genomförs 11-13 februari.
Marianne Ahlenius/TT
Skåne
Lågstadieskola stänger efter smittspridning
– Det är vårt beslut nu, men om vi inte får ett förbättrat läge är vi beredda att fatta ett nytt beslut om förlängning av nedstängningen, säger Per-Olof Ganestam, rektor på Hyllinge skola, i ett pressmeddelande.
På fredagen valde Hyllinge skola i Åstorp att stänga ner sin lågstadieverksamhet. Detta efter att flera i personal insjuknat i covid-19. Skolan har även märkt av en ökad frånvaro bland sina elever.
– Efter en bedömning tillsammans med Smittskydd Skåne har vi tagit beslut om att stänga lågstadieverksamheten under måndag, tisdag och onsdag. Genom en tillfällig stängning hoppas vi kunna bryta smittkedjan, säger Per-Olof Ganestam.
Lågstadieverksamheten kommer att hålla stängt i åtminstone tre dagar i början av nästa vecka.
Utrikes
Merkels saga är snart all – vem tar över CDU?
En gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med juristexamen – eller en gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med...
Ja, på pappret är det det inte mycket som skiljer de tre kandidaterna i den kristdemokratiska ledarstriden åt. Men skenet bedrar, och vem som väljs till ny partiordförande efter förbundskanslerns mindre framgångsrika arvinge Annegret Kramp-Karrenbauer på lördagens CDU-stämma spelar stor roll för den politiska inriktningen i det parti som mer än något annat format efterkrigstidens Tyskland och i två decennier dominerats av Angela Merkel.
Vill fortsätta mittenkurs
Två av de tre kandidaterna – Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet och utrikespolitikern Norbert Röttgen – väntas fortsätta på Merkels mitteninriktade kurs om de skulle bli valda.
Laschet har troget stått vid kanslerns sida genom alla år. Han lyfter gärna fram sin regeringserfarenhet som ledare för Tysklands folkrikaste delstat, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Merkel har tidigare sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegaterna på den digitala kongressens första dag på fredagen drog hon ännu en lans för mittenlinjen.
– Som ett folkparti i mitten söker vi lösningar som jämnar ut konflikter och främjar social sammanhållning, sade hon.
Inte Merkels favorit
Uttalandet tolkas av många som ett stöd för antingen Laschet eller Röttgen, som har en liknande profil, om än med tal om förnyelse och modernisering av det traditionstyngda partiet.
Att den tredje kandidaten, Friedrich Merz, inte är Merkels favorit är ingen hemlighet. Känslorna är ömsesidiga. Det har sin upprinnelse under åren efter millennieskiftet, då Merkel framgångsrikt röjde sin rival ur vägen genom att peta honom från posten som gruppledare i förbundsdagen.
Efter att några år senare ha hoppat av politiken gjorde Merz – något av Merkels antites både politiskt och personlighetsmässigt – karriär i näringslivet, bland annat hos den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock.
Gjorde comeback
Sextiofemåringen gjorde sedan comeback i samband med Merkels avgång från partitoppen 2018, men förlorade ledarstriden mot Kramp-Karrenbauer. Nu gör han ett nytt försök. Merz ligger med sin konservativa och företagsvänliga kurs bra till såväl hos CDU-väljarna som hos den tyska allmänheten.
Många företrädare i partidistrikten har däremot värjt sig mot hans stridslystna framtoning gentemot "partietablissemanget" och de medtävlande. Även vissa medieuttalanden ligger Merz i fatet, däribland att han på frågan om huruvida han skulle ha problem med en homosexuell förbundskansler svarade att han inte lägger sig i folks sexuella läggning "så länge inte barn är inblandade".
Ska enas med bayrare
I september håller Tyskland val. Den efterföljande regeringsbildningen markerar också slutet för Angela Merkels tid som kansler. Innan dess ska den CDU-ordförande som väljs vid lunchtid (formellt ska valet bekräftas med ett brevval, vars resultat tillkännages den 22 januari) enas med bayerska CSU om en gemensam kanslerskandidat.
Historiskt har denne, med två undantag, alltid varit CDU:s ledare. I höst kan det dock bli annorlunda, då CSU-ledaren Markus Söder är långt mer populär än någon av de tre CDU-kandidaterna.
Ordförandevalet sker vid lunchtid på lördagen.
Pontus Ahlkvist/TT
FAKTA
Fakta: Armin Laschet
Ministerpresident (regeringschef) i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands folkrikaste delstat. 59 år gammal.
Född 1961 i Aachen.
Tog juristexamen 1987. Utbildade sig därefter till journalist, och arbetade på frilansbasis för bland annat bayersk tv.
1994 valdes Laschet in i förbundsdagen, där han satt till 1998. Året därpå tog han i stället plats i Europaparlamentet (till 2005).
Från 2005 delstatspolitiker i NRW, både som lantdagsledamot och minister.
2012 blev Laschet ordförande för CDU:s mäktiga delstatsdistrikt NRW och en av flera viceordförande för CDU på riksplanet.
Sedan 27 juni 2017 ministerpresident i NRW.
Står förbundskansler Angela Merkel nära och har sagt sig vilja fortsätta på hennes politiska kurs. Har även en god relation till Frankrikes president Emmanuel Macron. Anses stå till mitten i partiet.
Källa: Land Nordrhein-Westfalen, TT
FAKTA
Fakta: Friedrich Merz
Affärsjurist och sedan 2019 viceordförande för CDU:s ekonomiska råd. 65 år gammal.
Född 1955 i Brillon.
Tog juristexamen av olika grad 1982 och 1985. Arbetade en kort period som domare vid tingsrätten i Saarbrücken, och slog därefter in på advokatbanan.
1989 tog Merz plats i Europaparlamentet, där han satt till 1994. Därefter femton år som ledamot i förbundsdagen (1994–2009), där han bland annat var ordförande och viceordförande för den kristdemokratiska partigruppen.
Efter sin tid i politiken gav sig Merz in i näringslivet, där han gjorde framgångsrik styrelsekarriär i bland annat toalettpappersjätten Wepa och kapitalförvaltaren Blackrock.
Mellan 2009 och 2019 ordförande för Atlantik-Brücke, som arbetar för goda relationer mellan Berlin och Washington.
Ställde 2018 upp i förra ordförandestriden i CDU, men förlorade mot Annegret Kramp-Karrenbauer.
Anses stå till höger i partiet, och vill se en återgång till en mer liberalkonservativ linje än den Merkel har drivit.
Källa: CDU, TT
FAKTA
Fakta: Norbert Röttgen
Ordförande i förbundsdagens utrikesutskott. 55 år gammal.
Född 1965 i Meckenheim.
Tog juristexamen av olika grad 1989 och 1993. Under 90-talet verksam i domstolsväsendet i Köln. Disputerade i Bonn 2001.
Förbundsdagsledamot sedan 1994.
Mellan 2001 och 2009 ordförande för Föreningen för kristdemokratiska jurister (BACDJ).
Mellan 2010 och 2012 ordförande för delstatsdistriktet NRW (en post som då övertogs av Armin Laschet) samt viceordförande för CDU på riksplanet.
Rättspolitisk talesperson för den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen 2002-2005, och 2005-2009 chefsinpiskare.
2009-2012 miljöminister under Angela Merkel, en post tvingades lämna efter det rekorddåliga valresultatet i NRW:s lantdagsval 2012 (sämsta sedan 1947).
Sedan 2014 är Röttgen ordförande för utrikesutskottet.
Anses stå till mitten i partiet, och är positiv till en koalitionsregering med De gröna.
Källa: CDU, TT
FAKTA
Fakta: Stort parti med kristen grundsyn
CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti. Partiet är ett av Tysklands traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).
CDU leddes mellan år 2000 och 2018 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.
Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" (soziale Marktwirtschaft) och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.
Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.
Privatlån.com
3 unika saker du kan använda ett blancolån till
Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.
Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.
Köp din drömhäst
Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.
Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.
Res på semester till tropikerna
Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.
Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.
Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.
Investera i ny hemelektronik
Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.
Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.
Inrikes
Dagen då ett okänt virus upptäcktes
Den 16 januari i fjol lade Folkhälsomyndigheten ut information på sin hemsida där det nya coronaviruset omnämns för första gången. Viruset kopplades till en marknad i staden Wuhan i Kina, och risken för spridning här i Sverige bedömdes då som mycket låg.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, berättar så här ett år efteråt att det var den samlade informationen från Kina som då fick myndigheten att informera.
Samlade bilden från Kina
– Det är sällan en av- eller påknapp i sådan lägen. Vi får ofta rapporter om nya sjukdomar och symtom, och också ofta rapporter från Kina. Det händer flera gånger varje år, säger han.
Men redan innan Folkhälsomyndighetens knapphändiga information hade nyheten om viruset börjat spridas i Sverige. Sveriges Radio Ekot hade ett första inslag på nyårsafton den 31 december 2019, och berättade att 27 personer i Wuhan smittats av en oidentifierad lungsjukdom. Enligt Ekot hade nyheten om sjukdomen slagit ned som en bomb i Kina, eftersom det väckte obehagliga minnen från sars-viruset från början av 2 000-talet. Sars dödade 750 personer världen över, varav hälften i Kina.
Uppmanade till lugn
På bara några timmar hade flera hundra miljoner människor i Kina följt nyhetsrapporteringen i sociala medier. Enligt Ekot gick statliga kinesiska medier snabbt ut och och uppmanade till lugn.
TT skrev om coronaviruset för första gången den 6 januari. Källan var CNN, som talat med professor David Hui Shu-Cheong, expert på luftvägssjukdomar vid Hongkongs universitet.
Det okända lungviruset i Kina väckte oro, och 60 personer i Wuhan hade då, den 6 januari, insjuknat sedan det första fallet konstaterats där den 12 december 2019. I början av januari hade myndigheter i Kina konstaterat att det var en virusburen sjukdom, men att det inte rörde sig om de tidigare kända virusen sars, mers eller fågelinfluensa. Vid den här tiden var det ännu inte klarlagt om viruset smittade mellan människor.
– Oftast kan luftvägsvirus överföras mellan människor. Det är bara en fråga om hur smittsamt det är, sade David Hui Shu-Cheong till CNN.
Johanna Cederblad/TT
FAKTA
Fakta: Mycket låg risk för spridning i Sverige
Den första informationen publicerades på Folkhälsomyndighetens hemsida den 16 januari 2020.
"Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen men bedömer risken för fall i Sverige som mycket låg" skriver myndigheten.
Men personer som besökt Wuhan uppmanades då att kontakta sjukvården om de fått luftvägssymtom.
Kultur och nöje
Klassiskt rollspel ska bli tv-serie
Det gamla fantasyrollspelet "Dungeons & dragons" är på väg att bli en ny tv-serie, skriver Variety.
För att skriva manus och driva projektet har man anlitat Derek Kolstad, som också ligger bakom "John Wick"-filmerna med Keanu Reeves.
"Dungeons & dragons", som spelas med papper, penna och tärningar, lanserades 1974 och har spelats av över 20 miljoner människor. Under pandemin har spelet fått något av en renässans då många har börjar spela bordsrollspel med varandra över nätet.
Sedan flera år finns också planer på en ny "D&D"-långfilm, och förra året kom uppgifter om att skådespelaren Chris Pine är klar för en av rollerna.
Inrikes
Rymningar från ungdomshem ökade kraftigt
Rymningar från slutna ungdomsvårdshem har mer än fördubblats under det senaste året. Statens institutionsstyrelse (Sis) noterade 25 så kallade avvikelser under 2020, jämfört med elva under 2019, rapporterar Dagens Juridik.
På slutna ungdomsvårdshem finns ungdomar mellan 15 och 21 år som har dömts för allvarliga brott.
– Avvikningar ska inte ske. En förutsättning för att ungdomar ska få den vård och behandling de har rätt till är att de är på plats, säger Petter Wåhlberg, tillförordnad avdelningsdirektör på Sis, till Dagens Juridik.
För att förbättra säkerheten har Sis lagt sju miljoner kronor på bland annat bättre staket, modernare kameror och säkrare dörrar.
– Det är viktigt att komma ihåg att teknisk och fysisk säkerhet bara är en del av säkerhetsarbetet. Stöttepelarna i vårt säkerhetsarbete är förbyggande arbete i form av riskbedömningar, bemötande, rutiner och arbetssätt, säger Wåhlberg.
Rättad: I en tidigare version angavs fel åldersspann för de ungdomar som finns på slutna ungdomsvårdshem.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN