I tider med en pressad primärvård å ena sidan och en dyr nätläkarindustri med aggressiv marknadsföring å andra, har våra politiker valt sida. Utåt säger man sig vilja satsa på primärvården, men i praktiken sker det motsatta. Detta med en styrning av primärvården som jag tror de flesta skulle bli förvånade över.
Det sägs att man i Sovjets planstyrda ekonomi mätte produktionen av spik i kilogram. Reultatet blev att fabrikerna nöjde sig med att göra ett fåtal odugliga jättespik, för att siffrorna snabbt skulle kunna leveraras till de styrande. På samma sätt har vi en primärvård där siffror och ersättning inte överenstämmer med resultatet för patienterna eller det samhällsekonomiskt mest gynnsamma. Exempel: En av mina multisjuka patienter ber om receptförnyelse och jag går igenom journal, sjukdomar, blodprover och vardagsfunktion för att bedöma om det är rätt mediciner, om nya prover eller besök behövs eller om vi kan bespara henne någon av tabletterna – då är ersättningen 0 (noll) kronor. En annan av mina patienter med allergisk snuva under vårmånaderna kontaktar en nätdoktor för receptförnyelse av ett läkemedel som går att köpa receptfritt utan kontakt med sjukvården – då får min vårdcentral böta 500 kronor. Om en förälder behöver råd kring sitt barns förkylning och kontaktar nätdoktorn får vi igen böta 500 kronor. Men om de istället ringer till våra duktiga sjuksköterskor som ger exakt samma svar får vi – 80 kronor. Insatsen och kompetensen stämmer överhuvudtaget inte överens med ersättningen.
Marknaden är en annan hörnsten i vår primärvård. Den radikala ”marknadifiering” som skett motiveras ofta med att personalen riskerar hemfalla åt lättja enligt exemplet om spiken om de inte utsätts för konkurrens. Det är inkonsekvent att tro att risken för lättja försvinner vid en marknadifiering. Flera av de privata vårdgivarna tar sig an de ”lätta” snabbavhandlade patienterna som genererar lika stora pengar som de komplicerade och mest behövande och tidskrävande. (Källa: Rapport om vårdval 10 år, Björn Wettermark för SLL 2017-09-18 med hänvisning till rapporter från Socialstyrelsen, Myndigheten för Vårdanalys, Riksrevisionen, SLL) och just nu är det tydligaste exemplet på det nätläkarindustrin. Men trots denna ”lättja” ser vi en blind övertro till marknaden när politiker menar att vårdcentralerna skall konkurrera med egna digitala tjänster. Men då utelämnar man att möjligheten att erbjuda den tjänsten har varit obefintlig sen den lades ner i våras efter oegentligheter kring upphandlingen, och slutsatsen verkar vara att vi inte ens skall konkurrera på lika villkor. Utöver den skevheten är det lika snett att Region Skånes digitala tjänst skall tillhandahållas centralt, medan bestraffning för en dålig digital tjänst faller på den enskilda vårdcentralen.
Denna verklighetsfrånvända och dyra styrning drabbar de sjukaste och minst lönsamma patienterna (läs: gamla och utsatta) allra mest. Men i slutändan drabbas alla, för de sjukaste som inte får vården de behöver i primärvården hamnar förr eller senare på akutmottagningen och där görs ingen skillnad på hur attraktiv kund du är. Även en tidigare frisk som får en hjärtinfarkt kan behöva vänta på grund av onödigt hårt belastad akutvård.
Således har idéer som påminner om kommunismens planekonomi och ren nyliberalism uppgått i någon form av symbios som jag egentligen inte tror våra politiker skulle önska sig, varken till höger eller vänster. Och inte heller vi medborgare. Jag har många gånger sett den otroliga omtanke unga friska har om sin mormor och eller gamla pappa när de hjälper dem till ett besök hos mig, och tror inte för en sekund att de önskar de här konsekvenserna när de kontaktar en nätläkare. Men ansvaret ligger just nu inte på medborgaren, utan mellan valen är det hos våra politiker bollen ligger. Och de verkar just nu göra självmål å det skånska folket vägnar.
Johan Ljungberg,
läkare med specialisttjänstgöring inom allmänmedicin och verksam på en av Skånes vårdcentraler
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN