Med Sveriges ökande arbetslöshet och allt högre antal långtidsarbetslösa, finns det just nu ett stort behov av insatser som gagnar arbetslösas möjligheter att börja studera eller arbeta. I detta sammanhang utgör fritidssektorn (föreningar, studieförbund och kommunal fritidsverksamhet) en, i hög grad outnyttjad, tillgång.
Hälsa bör vara en central aspekt i diskussionen om arbetslöshet. För personer som står utanför arbetsmarknaden är den generella psykiska och fysiska hälsan sämre än för de som arbetar (under goda arbetsvillkor). Sämre hälsa påverkar i sin tur möjligheterna att klara av studier och få jobb.
Ledande forskning på området bekräftar att hälsostatus och hantering av eventuella hälsoproblem är avgörande för en persons tillträde till arbetsmarknaden. Andra faktorer som forskningen, på det individuella planet, belyser som viktiga vad gäller möjligheten att få jobb är självförtroende, personliga kontakter och nätverk, samt (för personer som är nya i Sverige) kunskaper i svenska språket. Det finns gott om forskning som visar att deltagande i föreningsliv, studiecirklar och andra fritidsaktiviteter i hög grad främjar just dessa faktorer och att deltagandet t.o.m. kan vara direkt förknippat med ökade jobbchanser.
Utöver att det är hälsofrämjande att ägna sig åt saker som man tycker är roliga, intressanta och meningsfulla, så får ofta den sociala kontext som man blir del av genom fritidsaktiviteten en viktig roll för välbefinnande och känsla av sammanhang. Personer som är arbetslösa eller lågavlönade deltar i betydligt lägre grad i fritidsaktiviteter, än personer som har god ekonomi. De mervärden som fritidssektorn erbjuder är alltså inte alltid tillgängliga för de personer som allra mest skulle behöva dem.
Att föreningslivet spelar en stor roll för nyanländas etablering har länge framhållits av exempelvis ”Nätverket – Idéburen sektor Skåne”, som under många år, tillsammans med Arbetsförmedlingen, har inkluderat föreningsaktivitet i nyanländas etableringsplaner. Dessa aktörer testar nu en idé som ska inkludera ytterligare målgrupper och kopplas till arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsinsatser där större delen av deltagarnas aktiviteter förläggs inom befintlig fritidsverksamhet lyser emellertid med sin frånvaro, trots att det är tydligt att deltagande inom fritidssektorn kan gynna arbetslösas förflyttning mot arbetsmarknaden.
En sådan modell testas dock, med hittills lovande resultat, i Lund. Modellen drivs för närvarande i projektform, inom ramen för Vinnovas Testbäddar för Samhällets Utmaningar och samordnas av basketklubben IK Eos, Rädda Barnen och Lunds kommun. Projektidén, ”Prisma Arbetsmarknad”, går ut på att använda Lunds fritidssektor som plattform för kompetensutvecklande, hälsofrämjande och socialt stimulerande praktik för personer som står utanför arbetsmarknaden. Utifrån den enskilde deltagarens intressen, behov och förutsättningar skräddarsys ett schema, som inkluderar olika befintliga aktiviteter inom fritidssektorn, med en, för individen, lämplig nivå på deltagandet. En deltagare kan exempelvis ordna fika till ett språkcafé, spela innebandy, sjunga i kör, agera volontär på en cykelskola, eller hjälpa till vid - eller t.o.m. leda - en studiecirkel i grundläggande IT-kunskap. Dessutom inkluderas arbetsmarknads- och jobbsökningsfokuserade moment i schemat.
Utöver alla de fördelar som denna typ av upplägg kan innebära för deltagarna, så visar även erfarenheterna från Lundaprojektet att upplägget innebär en välbehövlig förstärkning av fritidssektorns kapacitet, genom det tillskott av hjälpande händer som deltagarna bidrar med.
När fritidssektorn nu under pandemivintern till viss del ligger i träda, vill vi uppmuntra Skånes alla kommuner att ta tillfället i akt att, tillsammans med ideell sektor, se över möjligheterna för att implementera en metodik, lik den i Lund.
Matilda Ottelid
Folkhälsovetare, chef för externa relationer, Eos Cares, IK Eos
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN