Från måndag, höstterminen ut, ska gymnasieundervisningen ske på distans. Folkhälsomyndigheten har noterat att smittspridningen nu är lika stor eller större bland ungdomar i de övre tonåren jämfört med andra åldersgrupper, vilket gör slutsatsen logisk.
Generaldirektör Johan Carlsson var på presskonferensen noga med att betona att elever som behöver vara på plats ska kunna få undervisning på skolan, liksom de elever som gör praktiska moment och om det skulle vara viktiga prov de sista veckorna på höstterminen. Ungdomarna behöver skolundervisningen för att få en bra start i livet, och det är viktigt även under coronapandemin.
Förhoppningen från Carlssons sida liksom från utbildningsminister Anna Ekström är att det ska räcka med de fyra veckornas isolering som det blir med jullovet, innan vårterminen startar den 7 eller 8 januari. Men det förutsätter att tonåringarna också följer de allmänna råden och inte samlas till lussefirande eller håller nyårsfester med många kompisar.
För högskolor och universitet gäller reglerna för arbetsplatser, att så mycket som möjligt arbeta hemifrån. Det tillämpas redan i stor utsträckning. Därför införs inga nya regler för den högre utbildningen.
Inte heller ska barnen i förskolor och skolor hållas hemma om de inte är smittade själva eller har familjemedlemmar som är smittade. Skolan är för viktig för barnen för att deras låga risk för att bli allvarligt sjuka ska motivera att de stängs ute från undervisningen i skolan.
Att skolorna hölls öppna i Sverige var omdiskuterat i våras, men i höst följer de flesta länder det svenska exemplet. Det är klokt. Såväl de sociala kontakterna som, för många, skolmaten och den organiserade undervisningen är av oerhört stor betydelse, samtidigt som barn enligt all expertis inte är drivande för smittspridningen.
Så avvägningen att ge gymnasieeleverna distansundervisning men låta grundskolan fortsätta som tidigare verkar rimlig.
Yngve Sunesson
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN