Pepparkakshusen 2020

Byggde jobbets butiksentré

Malin Rosberg med sin Ica-entré.
Jag och mitt pepparkakshus Malin Rosberg har byggt entrén och fasaden till ICA Kvantum Eslöv där hon själv jobbar. Nu står det och pryder delikatessdisken i butiken.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nordkorea: Bortkastad tid att möta USA

Nordkoreas utrikesminister Ri Son-Gwon. Arkivbild.
Foto: Newsis via AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Sung Kim, befinner sig i Sydkorea och har erbjudit sig att träffa representanter för Pyongyang "var som helst, när som helst, utan förutsättningar".

Men Nordkorea ger inviten kalla handen. Ett möte skulle vara meningslöst och bara spilla tid, säger utrikesminister Ri Son-Gwon.

– Vi överväger inte ens möjligheten till någon kontakt med USA, ännu mindre att verkligen ha en kontakt. Det skulle inte leda någonvart och bara ta upp dyrbar tid, säger han enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Uttalandet kommer efter att diktatorn Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong sagt att USA tolkar signaler från Nordkorea "på fel sätt", vilket var ett svar på amerikanska uttalanden om vilka signaler Kim Jong-Un sänt vid ett tal där han sade att landet förbereder sig på såväl konfrontation som diplomati gentemot USA.

USA:s president Joe Bidens regering har utlovat ett "praktiskt, kalibrerat tillvägagångssätt", där diplomatiska ansträngningar ingår, för att försöka övertala Nordkorea att ge upp sin kärnvapenarsenal.

Kultur och nöje

Spears: Jag vill ha tillbaka mitt liv

Britney Spears anhängare utanför domstolsbyggnaden i Los Angeles. Under parollen #Freebritney kräver de att hennes förmyndarskap avslutas.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Britney Spears vill slippa leva under förmyndarskap. I ett känslofyllt tal vid rättegången i Los Angeles bad hon om att få sitt liv tillbaka.
– Jag tycker på riktigt att det här förmyndarskapet är kränkande. Jag känner inte att jag kan leva fullt ut, säger världsstjärnan.

Hon har stått på världens största scener, haft miljontals fans och stått för några av världens mest berömda popdängor. Men Britney Spears har också levt under förmyndarskap i 13 år.

Under en domstolsförhandling i Los Angeles kräver Britney Spears att förmyndarskapet upphävs.

– Det känns som att man har gaddat ihop sig mot mig. Jag känner mig mobbad. Jag känner mig utelämnad, och ensam. Och jag är trött på att känna mig ensam, säger hon enligt NPR i ett förberett tal som hon insisterat på skulle läsas upp offentligt.

Tvingas ha spiral

I det drygt 20 minuter långa talet berättar hon att hon dagligen gråter, och att hon har tvingats att arbeta mot sin vilja. Hon säger också att hon vill kunna åka bil med sin pojkvän och skaffa fler barn, något hon inte kan i dag då hon använder spiral, en spiral hon har velat ta ut, men det har förmyndarna stoppat.

– Jag sade till världen att jag är okej och att jag är glad. Det är en lögn. Jag är inte glad. Jag kan inte sova. Jag är så arg att det är galet, och jag är deprimerad, säger hon enligt Variety.

Britney Spears sattes under förmyndarskap 2008, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem. Hennes pappa Jamie Spears krävde då att bli förmyndare över sin dotter, och hennes tillgångar på omkring 60 miljoner dollar.

Förmyndarskapet består av två delar. Dels över henne som person, dels över hennes tillgångar.

Fram till 2019 var Jamie Spears hennes formella förmyndare över båda delarna, vilket innebar att han hade kontroll över hennes ekonomi och karriär. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan en annan kvinna har hanterat förmyndarskapet över hennes person. Världsstjärnan själv har fram tills nu varit ganska tyst om arrangemanget.

Under förmyndarskapet har hon fortsatt att arbeta och dra in pengar.

– Jag borde inte vara i ett förmyndarskap om jag kan arbeta och tjäna pengar och betala andra. Lagarna borde ändras, säger Spears.

Vill minska terapi

Enligt The New York Times är Britney Spears kritisk till hennes pappas roll i förmyndarskapet, och väckte frågor om det redan 2014. 2016 begärde hon att förmyndarskapet skulle avslutas, då hon kände sig utnyttjad. På frågan om varför hon formellt inte har begärt att få det avslutat säger hon att hon inte har förstått att hon kunnat det, och att man har sagt till henne att det i så fall skulle krävas en ny psykiatrisk utredning.

– Jag är rädd för folk. Jag litar inte på folk med tanke på det jag har gått igenom, säger hon enligt The Hollywood Reporter.

Britney Spears vill att trappa ned på den obligatoriska terapin, och vill att terapeuten kommer hem till henne i stället för att hon ska utsättas för paparazzo på vägen dit.

Domaren säger att man ska ta hänsyn till hennes vilja, men att hon behöver göra en formell begäran om att slippa förmyndarskapet för att det ska kunna avslutas. Resten av domstolsförhandlingen kommer att ska bakom stängda dörrar.

Hennes pappa säger via sin advokat Vivian Lee Thoreen att han är ledsen över att se sin dotter lida, att han älskar henne och saknar henne väldigt mycket.

Gustav Sjöholm/TT

Britney Spears. Arkivbild.
Britney Spears. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT

FAKTA

Fakta: Britney Spears

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse club" tillsammans med bland annat Christina Aguilera och Justin Timberlake.

Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "...Baby one more time", skriven av svenska Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.

Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.

I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och förlorade även tillfälligt vårdnaden av sina två barn.

Sedan 2008 har hon varit omyndigförklarad.

Utrikes

USA skänker vaccin till Brasilien

Vaccinering i Rio de Janeiro i maj.
Foto: Bruna Prado/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA skickar tre miljoner doser av Johnson & Johnsons vaccin till det hårt coviddrabbade Brasilien, meddelar Vita huset.

Doserna, som kommer att landa i Brasilien tidig fredag, ingår i de 80 miljoner doser som USA har lovat att skicka till andra länder fram till slutet av juni. Vita huset betonar att det inte handlar om att använda vaccinet för att kunna kräva den vaccinskeptiske brasilianske presidenten Jair Bolsonaro på motprestationer.

– Vi delar inte med oss av doserna för att få gentjänster eller några eftergifter. Vårt vaccin kommer helt utan förbehåll. Vi gör det här med ett enda mål, att rädda liv, säger en talesperson.

Brasilien nådde tidigare i veckan över en halv miljon döda i sviterna av viruset och läget i landet visar få tecken på att bli bättre. Under onsdagen noterades den högsta dygnssiffran för nya smittade, 115 000 personer, och sammanlagt har 18 miljoner officiellt smittats med viruset sedan pandemin inleddes.

Brasilien, som har näst högst dödstal i världen i absoluta tal efter USA, inledde sitt vaccinationsprogram i januari, men bara 11 procent av befolkningen är fullt vaccinerad och 29 procent har fått första dosen. President Jair Bolsonaro, som tidigare har uttryckt skepsis mot vaccin, har lovat att hela befolkningen på drygt 211 miljoner ska vara vaccinerad vid årets slut – något som experter håller för osannolikt.

Inrikes

Flera till sjukhus efter lägenhetsbrand

Det började sent på onsdagskvällen brinne på tredje våningen i ett lägenhetshus i Ulricehamn. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En omfattande brand bröt ut i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Ulricehamn sent på onsdagskvällen, rapporterar lokala medier.

Boende har evakuerats och tre personer har enligt SOS Alarm förts därifrån i ambulans, skriver Ulricehamns Tidning. Skadeläget är oklart. Bland annat evakuerades en kvinna från balkongen till den eldhärjade lägenheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sökandet avbrutet efter vattenskoterolycka

En person antas ha drunknat till följd av en olycka med en vattenskoter i Falun. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En person befaras ha drunknat till följd av en olycka med vattenskoter på sjön Stora Vällan i Falun.

Tre personer som satt på en vattenskoter ramlade i vattnet på onsdagseftermiddagen, men endast två av dem kom i land.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

EM i fotboll 2021

Storlagen i "dödens grupp" vidare

Cristiano Ronaldo satte sitt 109:e landslagsmål och skrev historia mot Frankrike.
Foto: Bernadett Szabo AP/TT
Sport
Sport Delad poäng – då kan både Portugal och Frankrike jubla över avancemanget till åttondelsfinal.
Även Tyskland är vidare efter en sen kvittering mot Ungern.
Samtidigt skrev Cristiano Ronaldo historia och tangerade rekordet som meste målskytt i landslagssammanhang.

Dramatiken i grupp F nådde sitt klimax under onsdagskvällen.

Det blev 2–2 i stormötet mellan Frankrike och Portugal efter en straffkavalkad, vilket gör att man slutar etta respektive trea i gruppen.

Cristiano Ronaldo skickade in ledningsmålet för portugiserna på straff efter halvtimmens spel sedan franske målvakten Hugo Lloris försökt sig på en boxning i straffområdet och träffat Danilo Pereira i huvudet.

En kvart senare var det dags för nästa straff – den gången för Frankrike och Karim Benzema stegade upp och prickade in kvitteringen.

Ronaldo historisk

Strax efter pausen tog Frankrike också ledningen i matchen. Benzema rann igenom och satte dit sitt andra mål för matchen. Linjedomaren vinkade först för offside, men efter en VAR-koll fick fransmannen jubla.

Efter timmens spel var det dags för ännu en straff – och återigen var det Ronaldo som var iskall. Portugisen lurade Lloris åt fel håll och utjämnade resultatet till 2–2. Ett mål som också gjorde honom historisk.

36-åringen satte sitt 109:e landslagsmål och tangerade Iranske landslagsmannen Ali Daeis rekord från mars 2006.

Tyskland vidare

Andraplatsen i gruppen tar Tyskland, som spelade 2–2 mot Ungern – och undvek ett nytt fiasko.

Ungern tog ledningen i den elfte minuten efter ett nickmål från Adam Szalai. Kai Havertz utjämnade för Tyskland efter en timmes spel, men bara ett par minuter senare var man återigen i brygga sedan András Schäfer återtagit ledningen för ungrarna.

Det såg ut att bli en ännu ett tungt mästerskap för Tyskland, som blev utslagna i VM-gruppspelet senast, men i den 84:e minuten satte Leon Goretzka dit 2–2-målet

När åttondelsfinalerna drar i gång väntar tre riktiga tungviktsmöten.

Belgien ställs mot Portugal, i Sevilla på söndag, Kroatien möter Spanien på Parken i Köpenhamn på måndag och England möter Tyskland i London på tisdag.

Emil Forsberg/TT

FAKTA

Fakta: Åttondelsfinalerna.

Lördag 26 juni: Wales–Danmark (18.00, Amsterdam), Italien–Österrike (21.00, London).

Söndag 27 juni: Nederländerna–Tjeckien (18.00, Budapest), Belgien–Portugal (21.00, Sevilla).

Måndag 28 juni: Kroatien–Spanien (18.00, Köpenhamn), Frankrike–Schweiz (21.00, Bukarest).

Tisdag 29 juni: England–Tyskland (18.00, London), Sverige–Ukraina (21.00, Glasgow).

FAKTA

Fakta: Flest landslagsmål på herrsidan

1) Ali Daei, Iran, 109 mål på 149 landskamper (1993–2006) och Cristiano Ronaldo, Portugal 109 mål på 177 landskamper (2003–).

3) Mokhtar Dahari, Malaysia, 89 mål på 142 landskamper (1972–1985).

4) Ferenc Puskás, Ungern, 84 mål på 85 landskamper (1945–1956).

5) Godfrey Chitalu, Zambia, 79 mål på 111 landskamper (1968–1980).

Källa: RSSSF – The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation

Inrikes

Riksdagen utser utredare för barnets bästa

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna, är kritisk mot regeringens utredning för lex Lilla hjärtat. Arkivbild.
Foto: Daniella Backlund/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Riksdagens socialutskott tillsätter en egen utredare som får i uppdrag att se över hur placerade barns rättigheter kan stärkas, skriver Dagens Nyheter.

Flera barnrättsorganisationer och riksdagspartier har skarpt kritiserat det förslag till lex Lilla hjärtat som regeringens utredare lade fram i mars, och menar att det inte stärker placerade barns rättigheter i tillräcklig grad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL