Kultur och nöje

Mannen bakom Darth Vader-masken död

David Prowse. Arkivbild.
Foto: Reed Saxon/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Mannen som gav Darth Vader en kropp är borta. Skådespelaren David Prowse är död.
PREMIUM

Den brittiske skådespelaren David Prowse var främst känd för sin roll som Darth Vader i filmerna "Stjärnornas krig", "Rymdimperiet slår tillbaka" och "Jedins återkomst". Han syntes dock aldrig eftersom hans ansikte täcktes av Vaders mask, och hans röst hördes heller aldrig eftersom hans röstinsats dubbades över.

Prowses brittiska accent överensstämde nämligen inte med regissören George Lucas idé om en ondsint Hollywoodskurk, och Vaders röst gjordes i stället av skådespelaren James Earl Jones.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"I särklass Sveriges största dramatiker"

Lars Norén i regissörsstolen på Dramaten. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Lars Norén gjorde ett enormt stort avtryck i Kultur- och Teatersverige. Hans död väcker starka reaktioner bland dem som känt och arbetat med honom.

Teaterproducenten Ulrika Josephsson började arbeta med Lars Norén på Riksteatern för 20 år sedan, efter hans uppsättning av "7:3", och fortsatte med samarbetet på Folkteatern i Göteborg, och därefter i det egna teaterkompaniet Jupither/Josephsson. Hon kallar Norén för "helt enastående".

– Han är den i särklass största dramatiker som funnits i Sverige, och inte bara i Sverige. Även med europeiska och världsliga mått är han en av de absolut största, och med en produktivitet som är helt enastående, där så mycket håller en så hög klass. Han har spelats om och om igen över hela världen, säger hon.

Teaterregissören och tidigare Dramaten-chefen Eirik Stubø reagerar med sorg på Lars Noréns död.

– Det är förfärligt trist. Det är en god vän till mig som har gått bort, en som jag satte väldigt, väldigt högt. Sedan är det ju klart att internationell teater har förlorat en gigant. En av de stora dramatikerna i vår tid. Han hade en helt unik förmåga att ge sina rollfigurer ett helt eget språk och alldeles egen ton. En väldigt musikalisk förmåga att förhöja ett vardagsspråk genom en rytmisk förmåga som var unik. Men framför allt, den här självbiografiska som blev hans stora genombrott. Att det är så personligt och naket med stor poetisk musikalitet.

Under sin karriär har norske Stubø arbetat med många av Noréns uppsättningar.

– Han var den som bjöd mig till Sverige första gången när han var chef för Riksteatern i Hallunda för 20 år sedan snart. Han har betytt jättemycket för mig på så många plan.

"Oändligt varm"

Regissören Sofia Jupither sörjer Norén inte bara som kollega, utan som vän.

– Vi har haft en väldigt fin och givande yrkesmässig relation men också en privat relation. Han har varit väldigt viktig för min utveckling både som medmänniska och för mitt sätt att göra teater och arbeta. Som vän var han oändligt varm, det fanns aldrig något fördömande. Han var alltid nyfiken, ibland påträngande nyfiken. Sedan var han omöjlig att bestämma tid med och höll inte vad han lovade. Men han hade en oändlig värme, som ett litet kärnkraftverk, säger hon.

Sofia Jupither tycker att Noréns styrka som dramatiker var hans ömsinta blick på människan.

– Hans storhet låg i att han har en sådan otroligt klar, tydlig och ömsint blick på människor och samtid. Han tecknar porträtt med sina repliker. Just ömheten för människan är hans särdrag och på det sättet är han en sann humanist. Han är hänsynslös i sin blick på mänskligheten på ett sätt men så varm i sitt sätt att teckna porträtt. Han förstår varje människa och förstår att skilja på människan och handlingen.

Kulturskribenten Sara Abdollahi säger till TT att Lars Noréns författarskap var ett av de största i Sverige.

– Han hade en klar blick och ett mod som inspirerade mig i mitt eget skrivande. Hans dagböcker tror jag att vi kommer att förstå hela betydelsen av så småningom, för mig personligen har de betytt enormt mycket. Han upphöjer vardagen och man får syn på det lilla livet. Men man ska läsa allt han har skrivit, inte minst hans dramer. Som "Personkrets", där lyfter han vad som händer människor som hamnar på samhällets kant. Han var så nyfiken på samtiden, samhället och språket.

Spelade Hamlet

Skådespelaren David Dencik spelade titelrollen i Romascenen på Gotlands uppsättning av "Hamlet", med Lars Norén som regissör.

– Jag tyckte det var sensationellt att jobba med honom. Det var ett möte med rollen Hamlet och Lars Norén, det var två lika tunga möten som färgade förloppet. Det var en speciell uppsättning för mig att vara med i, helt och hållet avgörande. Jag blev jätteledsen när jag hörde att han dött.

Dencik säger att Lars Norén besatt "en sorts visdom" och att deras möten var fördjupade

– Han var nyfiken och tog det på ett sånt allvar. Han kunde också svika ibland och ställa in repetitioner men jag förlät honom för det omedelbart för det var så kvalitativt när han väl dök upp, det var en kolossal närvaro i repetitionssalen. Han hade ett mod som var väldigt kopplat till hans självupptagenhet, men det var ändå ett mod, att lämna ut sig själv och säga saker man inte fick säga. Som i dagböckerna som var våldsamt fascinerande. Han var ständigt intressant.

TT: Vad lämnar han för spår i Teatersverige?

– Han lämnar väl ett lämmelspår av fiender efter sig, folk som tycker illa om honom och stör sig på honom. Och så har han en stor skara som har en kolossal respekt och vördnad för hans arbete. Han kommer nog att lämna ett väldigt mångfacetterat spår, till skillnad från mer genuint hyggliga regissörer. Det går en rak linje från Strindberg, Bergman och Lars Norén. Det är dem jag har på min bokhylla av svenska dramatiker.

TT: Tror du att begreppet "Norénjul" kommer att leva kvar?

– Jag hoppas det, för då har man verkligen klivit in i folkhemmet. Alla hans texter handlar om saker som är jobbiga. Han skrev inte direkt komedier, även om de var väldigt roliga också. Men han skrev om skilsmässor, övergrepp, latent hat och missunnsamhet, om saker som var svåra rum att kliva in i.

"Ofattbart produktiv"

Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten lyfter fram Noréns stora betydelse för teatern.

"Lars Noren är tveklöst den mest betydelsefulla dramatikern från Sverige efter August Strindberg. Både nationellt och internationellt har han varit med och skapat den moderna teaterhistorien med sina texter", säger Andersson i en skriftlig kommentar.

Han konstaterar att Norén sedan debuten med "Fursteslickaren" 1973 gång på gång lyckades ompröva sig själv och sitt konstnärskap – och var relevant och nyskapande i fem decennier.

"Lägg till detta hans poesi, hans prosa, hans dagböcker och hans arbete med dokumentära teaterprojekt så har man ett närmast ofattbart produktivt och mångfacetterat konstnärskap. En lång rad av hans pjäser genom åren har haft sin urpremiär på Dramaten och han har även varit verksam här som regissör så för oss på Nationalscenen mottar vi med extra stor sorg detta besked", säger han.

Elin Swedenmark/TT

Erika Josefsson/TT

Ann Edliden/TT

Miranda Sigander/TT

Kultur och nöje

Lars Norén är död

Lars Norén vid uppsättningen av 'Stilla liv' på Elverket på Dramaten 2017. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Regissören och dramatikern Lars Norén har avlidit vid 76 års ålder. Enligt hans förläggare på Bonniers avled han i sviterna av covid-19.

"Albert Bonniers Förlag har i dag av familjen fått den sorgliga uppgiften att meddela att Lars Norén avlidit tisdagen den 26 januari 2021 i sviterna av covid-19", skriver förlaget i ett pressmeddelande.

Eva Bonnier, bokförläggare på Albert Bonniers förlag, säger i en skriftlig kommentar att Lars Norén är "en av vår tids största".

"Lars Noréns betydelse som författare och dramatiker är näst intill omöjligt att formulera just nu i ett par meningar, men han var en av vår tids största. För mig personligen, som Lars Noréns förläggare, har vårt samarbete varit oerhört stimulerande under många år", skriver hon.

Flyttade till Skåne

Lars Norén föddes 1944 i Stockholm. Familjen flyttade till Skåne när han var sex år gammal, eftersom pappa Mattis Norén fått arbete som källarmästare på ett hotell i Genarp. Men Lars Norén flyttade tillbaka till huvudstaden som 15-åring. Tre år senare blev han assistent åt regissören Bengt Ekerot vid en uppsättning på Dramaten.

– Min pappa var alkoholist och mamma hatade det här samhället. Mina föräldrar jobbade så mycket och hade ingen kont­roll över mig. Jag var ett vilt och fritt barn och skapade mina egna världar på vinden, den där enorma vinden, har han sagt i en intervju med Dagens Nyheter 2014.

Han debuterade med diktsamlingen "Syrener, snö" 1963 och skrev i samma veva sitt första pjäsmanus. Några av hans mest uppmärksammade verk är "Natten är dagens mor" från 1982 och fortsättningen "Kaos är granne med Gud". De handlar om en dysfunktionell familj som driver hotell i Skåne under 1960-talet.

Uttrycket "Norénjul" har kommit att innebära en stökig jul där familjemedlemmar råkar i luven på varandra.

"Lars Norén tillhör den lilla skara författare som fått ett begrepp uppkallat efter sig: 'Norénjul'. Det är, kan man säga, raka motsatsen till en 'Astrid Lindgren-jul'. Det är väldigt långt ifrån barn med tindrande ögon som får en egensnidad kälke av en snäll bonndräng. Receptet på en lyckad 'Norénjul' är: för mycket julsnaps, för mycket julöl och fler oförrätter än förrätter", skriver nöjesjournalisten Kalle Lind i en krönika.

Nådde utanför Sverige

Andra kända pjäser är "Demoner" och "Personkrets 3:1". Norén blev en förgrundsgestalt för den moderna svenska teatern och många av hans pjäser sattes upp vid Dramaten. Han var konstnärlig ledare för Riksteatern 1999–2007 och vid Folkteatern i Göteborg 2009–2012. Hans pjäser nådde ofta utanför Sveriges gränser och spelades internationellt. 2008 arrangerades en teaterfestival i New York av svenska konsulatet i samarbete med ett lokalt teatersällskap för att uppmärksamma Noréns verk.

Uppmärksammad blev "7:3", som sattes upp efter att tre interner på Tidaholmsanstalten föreslagit via brev till Lars Norén att de skulle få spela teater. Två av dem var aktiva nazister och uppsättningen innehöll antisemitisk dialog. Skådespelarna polisanmäldes för hets mot folkgrupp men fortsatte sin brottsliga bana, samtidigt som de turnerade med "7:3". Det hela kulminerade i ett bankrån i Kisa 1999 och att två polismän sköts ihjäl i Malexander under den efterföljande flykten.

– "7:3" kommer för alltid att kasta en skugga över hans teatergärning och hans senare produktion fick inte samma genomgripande kulturella betydelse som 80- och 90-talens. Men då var han å andra sidan närmast synonym med svensk teater och dess nyväckta intresse för individen och psykologin efter de samhällstillvända gruppteatrarnas intresse för kollektivet under 70-talet, säger teaterkritikern Johan Hilton i Dagens Nyheter.

Nådde stor publik

Hans bokserie "En dramatikers dagbok", baserades på egna dagböcker och nådde en stor publik. Fjärde delen utkom hösten 2020. Norén gav även ut diktsamlingar, senast "Stoft" 2016. Prosaboken "Efterlämnat" utkom 2017.

Lars Norén har fått en rad priser, bland andra Gerard Bonniers lyrikpris, De Nios Stora Pris, Svenska Akademiens nordiska pris, Bellmanpriset och Stockholms stads hederspris.

Lars Noréns agent Margareta Petersson säger i en skriftlig kommentar att det har varit en förmån att få följa hans konstnärskap.

"Mina tankar går först och främst till Lars familj. För egen del har jag som agent haft förmånen att i nästan tolv år följa Lars mångfacetterade konstnärskap, både som arbetskamrat och vän. Det är jag djupt tacksam för och för att jag tillsammans med Lars fått dela många härliga skratt kring vardagslivets dråplighet", säger Petersson.

Lars Noréns familj ber om att få bli lämnad i fred i samband med dödsfallet.

"Lars Noréns familj och nära krets har uttryckt önskan om att få bli lämnade i fred och ber att detta respekteras till fullo."

Familjen vill samtidigt tacka personalen som tagit hand om Lars Norén under hans sista tid.

"Familjen vill framföra sitt varmaste tack till personalen på S:t Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset för all fantastisk vård och omsorg", avslutas pressmeddelandet.

Ann Edliden/TT

Elin Swedenmark/TT

Erika Josefsson/TT

Sofia Sundström/TT

Kultur och nöje

Johan Svedjedal prisas för sin forskning

Johan Svedjedal. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Författaren och litteraturprofessorn Johan Svedjedal är mottagare av Örjan Lindberger-priset för 2021.

Han får priset "för omfattande forskning om bokmarknadens och den skönlitterära läsningens villkor i samhället, inte minst om digitaliseringen som både hot och löfte."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Allrams skapare gör teater för Unga Dramaten

Illustration av 'Världen runt Rut', som kommer till Unga Dramaten. Pressbild.
Foto: Petter Lennstrand
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Dockspelaren Petter Lennstrand, som bland annat skapat figuren Allram Eest, debuterar som regissör och pjäsförfattare på Unga Dramaten med en ny dockteater.

Uppsättningen heter "Världen runt Rut" och är en nyskriven pjäs för förskolebarn. Handlingen kretsar kring den nyfikna katten Rut, som har gått vilse och som hamnar på upptäcktsfärd på vägen hem.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lego satsar på musikvideor för barn

Vidiyo låter barn spela in musikvideor med Legogubbar. Pressbild.
Foto: Lego/Universal
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Leksakstillverkaren Lego och skivbolagsjätten Universal Music har gått samman för att skapa en ny social plattform för barn, kallad Vidiyo.

Satsningen riktas i första hand till barn mellan sju och tio år och ger möjlighet att "regissera, producera, uppträda i och dela unika musikvideor i en säker social miljö", enligt ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

KB och Totte Lundgren prisas

Totte Lundgren.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Malmö
Skåne
Musik Kulturbolaget i Malmö och dess vd Totte Lundgren är utsedda till årets eventskåning.

Utmärkelsen årets eventskåning delas ut av Event Skåne för enastående insatser inom eventbranschen. I år har man fokuserat på den aktör som på bästa och mest innovativa sätt ställt om under coronakrisen.

Av de 2 300 röster som kom in från branschen och allmänheten, blev det alltså KB och Totte Lundgren som tog hem titeln i konkurrens med bland andra Falsterbo Horse Show, Lund Comedy Festival och Ystad Sweden Jazz Festival. Vinnaren tillkännagavs under tisdagens prisutdelningsgala som sändes från Ystad Studios.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

The Stranglers tar farväl – kommer till Malmö

The Stranglers gör tre spelningar i Sverige i november. Pressbild.
Foto: The Stranglers
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det legendariska brittiska punkbandet The Stranglers kommer till Sverige i höst för tre spelningar.
PREMIUM

Den 4 november spelar de på Trädgårn i Göteborg, 5 november på Slaktkyrkan i Stockholm och 6 november på Plan B i Malmö.

Konserterna är en del av bandets avskedsturné som de gör för att hedra keyboardisten Dave Greenfield, som gick bort i covid-19 i våras vid 71 års ålder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Roskilde presenterar konsertapp

Roskildefestivalen 2019.
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Musik I kampanjen ”Sounds like Roskilde” vill Roskildefestivalen ge tillbaka scenen till lovande artister som missade sin chans till genombrott förra året på grund av coronapandemin.

Akter som Rune Bagge, Greta, Tuhaf and Ydegirl ingår i Roskildes nya satsning där man bland annat genom en konsertapp och en vinylrelease ger chansen till dem som skulle spelat på festivalens scen för blivande talanger ”Countdown and Rising” 2020.

– 2020 är året som alla kommer att minnas på grund av coronaviruset och i det sammanhanget är det lätt att glömma alla artister som precis var på väg att få sitt stora genombrott. Det kan påverkar hela den musikaliska tillväxtkedjan. Därför har vi skapat "Sounds Like Roskilde”-kampanjen för att ge artisterna tillbaka till publiken, säger Roskildefestivalens programchef Anders Wahrén i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL