Sport

Ystads IF ställs mot HC Tallin

YIF:s sportsligt ansvarige Marcus Lindgren tycker att HC Tallinn är en överkomlig motståndare i nästa omgång av EHF-cupen.
Foto: arkivbild
Sport
handboll Ystads IF fick en sportsligt sett bra lottning i tredje omgången av EHF-cupen. Ystadlaget ställs mot estländska HC Tallinn.

– Utan att veta alltför mycket om dem så känns det överkomligt, en rimlig uppgift för oss att klara av. De spelar i finska ligan och har inte vunnit någon match ännu, resonerar YIF:s sportsligt ansvarige Marcus Lindgren.

Direkt efter lottningen hade man i YIF-ledningen dålig koll på det väntande motståndet, men räknar med att snart ha mer på fötterna:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

AIK värvar från superettan

Jetmir Haliti, till vänster, i Jönköpings Södras tröja i det allsvenska kvalet mot Kalmar FF i vintras. Arkivbild
Foto: Patric Söderström/TT
Sport
Sport

Jönköpings Södra lyckades inte ta steget upp i vintras. Allsvensk fotboll blir det däremot för Jetmir Haliti i år. Högerbacken lämnar superettaklubben för AIK, det skriver Solnaklubben på sin webbplats. 24-åringen har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till och med den 31 december 2023.

"Jetmir har egenskaper som passar väl in i både nuvarande trupp samt hur vi vill utveckla spelartruppen och vårt sätt att spela fotboll. Han kan spela på alla positioner i en backlinje oavsett hur den är formerad, vilket ger oss en god flexibilitet. Vi är stolta och glada över att Jetmir valt att komma till AIK Fotboll", säger AIK:s sportchef Henrik Jurelius till klubbens webbplats.

Jetmir Haliti, som på seniornivå tidigare spelat i BK Olympic, Prespa Birlik, FC Rosengård samt Landskrona, gjorde ett mål och en assist på 29 matcher i superettan förra säsongen. Han ansluter till AIK direkt, skriver klubben.

Sport

Snåriga regler kring barnidrott – detta gäller

Barn får nu börja träna inomhus. Men det kan förekomma lokala restriktioner. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Regeringen har beslutat att göra undantag för barn som nu får börja idrotta igen.
Men reglerna och rekommendationerna kring idrottande är snåriga. Här försöker vi med hjälp av Riksidrottsförbundet (RF) reda ut vad som gäller.

+ Vilka får nu börja idrotta?

Barn födda 2005 eller senare får träna såväl inomhus som utomhus. Här ska pandemilagen, kring hur många som vistas i lokalen, följas tillsammans med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och nationella allmänna råd. Det innebär att det inte får bli för trångt om utrymmet i lokalen och att allmänna smittskyddsråd om exempelvis handtvätt ska följas.

+ Får barnen bara träna eller tävla också?

Enligt FHM:s föreskrifter och allmänna råd kan enstaka matcher eller tävlingar genomföras för barn och ungdomar födda 2005 och senare. Det kan vara att två lag inom samma region möts i en match, eller att en tävling i en individuell idrott hålls med enbart lokala deltagare om andra råd följs, exempelvis vad gäller publik. Däremot får det inte tävlas i cuper eller seriespel eller om tävlandet medför längre resor.

+ Finns det några restriktioner för barns och ungas (födda senast 2005) idrottande?

Inga generella restriktioner, mer än de allmänna föreskrifterna och nationella allmänna råden. Dock kan ägare av anläggningar och hallar (kommuner, privata aktörer eller föreningarna själva) ta beslut om just den enskilda anläggningen utifrån FHM:s föreskrifter och allmänna råd och utifrån regional smittspridning. Idrottsföreningar behöver informera sig om vad som gäller för just sin verksamhet i de anläggningar som de nyttjar.

+ Vad gäller för äldre ungdomar (födda 2004 och tidigare) och vuxna?

Regeringen uppmanar fortsatt kommuner och regioner att hålla idrottsanläggningar stängda till och med den 7 februari, undantaget barn och unga födda 2005 och senare, om den inte är nödvändig. Vad som avses med ickenödvändig verksamhet avgör respektive region och kommun utifrån de egna behoven och förutsättningarna. De som är födda 2004 och tidigare bör träna utomhus och följa FHM:s restriktioner och allmänna råd som innebär: hålla avstånd, inte dela utrustning, undvika gemensamma omklädningsrum, resa till aktiviteten individuellt och utföra aktiviteten i mindre grupper.

+ Regeringen säger att ungdomar födda 2004 och tidigare "om möjligt ska träna utomhus". Får de trots allt träna inomhus i enstaka fall?

Regeringen uppmanar kommuner och regioner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till, och som inte är nödvändig, stängd fram till och med den 7 februari – med undantag för dem som är födda 2005 och senare. Aktiviteter i andra anläggningar som drivs av privata aktörer eller av föreningarna själva behöver göra sin bedömning av vad som är lämpligt ur smittskyddssynpunkt och följa pandemilagen. RF föreslår att det görs i dialog med region och kommun där verksamheten bedrivs.

+ Kan lokala restriktioner ligga kvar, trots att regeringen gör undantag för barn födda 2005 och senare?

Regioner kan avgöra och bedöma vad som är ickenödvändig verksamhet och även införa regionala allmänna råd. Kommunerna är de som tar beslut om vad som ska gälla i de anläggningar som de själva äger och driver. Ja, det kan bli så att möjligheterna att träna inomhus och utomhus för olika åldrar skiljer sig åt över landet och över tid.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Serieledaren släpper inte spelare till landslaget

Anna Wijk och Johanna Hultgren i en match mot Tjeckien. Arkivbild.
Foto: Fabian Trees
Sport
Sport Det saknas flera givna spelare i innebandylandslagets senaste trupp. Anledningen är att serieledande TG Umeå inte kommer att släppa iväg spelare till landslagssamlingen på grund av pandemin.

" Ur ett samhällsperspektiv känns det inte försvarbart att skicka iväg våra spelare", säger TG Umeås sportchef Jocke Sjöström i ett pressmeddelande.

Klubben tycker inte att det känns rimligt att spelare från olika delar av landet ska samlas.

"De inställda matcherna är ett bevis på att smittan mer eller mindre påverkar alla lag i landet. Trots protokoll och tuffa rutiner drabbar pandemin oss ändå. Att då träffas från olika lag under fler dagar trots rutiner är olämpligt", säger Sjöström.

Innan beslutet togs har klubben haft en dialog med landslagsledningen och försäkrat sig om att inga påföljder kommer att drabba spelarna.

"Givetvis vill man representera landslaget men jag har full förståelse för det tuffa beslut de fattat", säger Myra Aggestål, en av spelarna som stoppas.

Förbundskapten Åsa Karlsson har tagit ut 23 spelare, varav sju är debutanter, till ett landslagsläger i Gävle 4-7 februari. På grund av pandemin är alla landskamper denna säsong inställda och samlingen är ett led i förberedelserna inför hemma-VM i Uppsala i november.

Sport

Säsongens bottennapp i Antholz

Linn Persson kom på 15:e plats i distansloppet i Antholz – och blev bästa svenska. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Svenskorna har skämt bort vänner av skidskytte i vinter.
Nästan alla former av såna bjudningar ställdes in i Antholz.
I distansloppet kom säsongens bottennapp.

Linn Persson kom på 15:e plats efter två bommade skott och debutanten Tilda Johansson insats – 59:a med tre missade skott – var de positiva svenska inslagen i damernas sista distanslopp före VM i Pokljuka i februari.

– Det kändes ganska bra, men det är minst en bom för mycket om jag ska få en topplacering, säger Persson till SVT.

– Det var jobbigt, tuffa spår, hög höjd och första gången jag åkte 15 kilometer. Det är tufft att åka världscup, säger debutanten Johansson.

"Det tog tvärstopp"

I övrigt?

Nja, det var inte mycket att skryta med. Formen från tidigare i vinter var som bortblåst. Systrarna Hanna (29:a) och Elvira Öberg (50:e), Mona Brorsson (81:a) och Elisabeth Högberg (84:a) kämpade sig genom de 15 kilometerna och stoppen på de fyra skyttevallarna.

– Inskjutningen var inte perfekt och jag blev lite osäker. Skyttet är ingen katastrof, men tre bom är för mycket på en distans, säger Elvira Öberg till SVT och konstaterar att åkningen var den besvärliga biten.

– I dag var det som om det tog tvärstopp. Det gick så sjukt tungt. Det var riktigt tråkigt att åka. Det känns som om jag har promenerat.

Mona Brorsson sköt med en renoverad bössa – ny omladdningsmekanism och pipa – och bommade fyra skott.

Svårt på hög höjd

Brorsson hade en tung dag i spåren, men det hade inte med utrustningen att göra.

– Den fysiska ansträngningen... jag kände mig helt borta i huvudet, som om jag inte hade kontroll på min egen kropp.

– Jag fixar inte den höga höjden. Det fungerar absolut inte, säger Brorsson till SVT.

Hanna Öberg satte sig i svårigheter direkt, med två bommade skott i det första skyttet.

– Verkligen inte den start man vill ha. Det kändes som om jag hade hygglig kontroll, men det blev dåliga skott. Ska jag ta fram något positivt så är det att jag håller ihop stå-skjutningarna. Jag slänger inte i väg något, säger hon.

Trögt för toppåkarna

Även Norge hade en jobbig dag. Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff kom som etta och tvåa i den totala världscupen.

De slutade 31:a och 18:e.

Österrikiskan Lisa Teresa Hauser tog sin första seger i världscupen, före ukrainskan Julija Dzjima och fransyskan Anaïs Chevalier-Bouchet.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Tävlingarna i Antholz

Fredag 22 januari: 20 km, herrar (individuell start, 13.15).

Lördag 23 januari: 12,5 km, damer (masstart, 13.10), 4 x 7,5 km, herrar (stafett, 15.05).

Söndag 24 januari: 4 x 6 km, damer (stafett, 12.45), 15 km, herrar (masstart, 15.05).

Sport

Simon Amin klar för Trelleborgs FF

Simon Amin i samband med en match mellan Örebro och Helsingborgs IF. Nu är Amin klar för TFF i Superettan.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll Trelleborgs FF har gjort klart med säsongens andra nyförvärv. Det handlar om 23-årige mittfältaren Simon Amin från Örebro SK.

Simon Amin har skrivit på fram till och med 2022 och kontraktet uppges dessutom innehålla ett optionsår.

– I Simon Amin får vi en spelskicklig och talangfull mittfältare med styrkor både defensivt och offensivt. Han har bra spelförståelse och kan styra spelet, säger Salif Camara Jönsson, sportchef i Trelleborgs FF.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Sport

Fotbollsspelare
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Fotboll Torns IF har blivit något av en plattform för målvakter att ta sig vidare uppåt i karriären. Nu hoppas man att MFF-förvärvet Lamin Sarr kan bli ett utropstecken.

Philip Mårtensson tog steget från att vakta buren för Torns IF till Trelleborgs FF och Landskrona Bois 2018. Året därpå gick lagets målvakt Felix Jakobsson till IFK Norrköping.

För bara ett par veckor valde keepern Svante Hildeman att lämna Torn för Landskrona Bois.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Portugis tar över Polen

Polska spelarna firar ett mål mot Bosnien i Nations League. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Sport
Sport

Polska fotbollsförbundet har meddelat att Paulo Sousa tar över jobbet som förbundskapten för herrlandslaget. Portugisen har varit utan jobb sedan han lämnade den franska klubben Bordeaux i augusti.

Polen valde oväntat att sparka Jerzy Brzęczek tidigare i veckan, utan att ge någon förklaring till beslutet.

Paulo Sousa tar över Polens landslag med bara drygt fem månad kvar till EM, där laget bland annat kommer att ställas mot Sverige. De andra motståndarna i gruppspelet kommer vara Spanien och Slovakien.

Ola Palmström/TT

Sport

Vranjes: "Svårt när man hör nationalsången"

Ljubomir Vranjes ställs mot Sverige i VM.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Ljubomir Vranjes var med och sänkte Sverige i EM i fjol. Nu ställs den slovenske förbundskaptenen på nytt mot sitt hemland i VM.
– När man hör nationalsången är det svårt, säger handbollslegendaren.
PREMIUM

Ljubomir Vranjes förde Slovenien till en fjärdeplats i EM i Sverige för ett år sedan och en av de tyngsta skalperna tog laget i Scandinavium, i Vranjes hemstad Göteborg, där Blågult besegrades med 21–19 i det första gruppspelet.

I år korsas vägarna igen för Sverige och "Den flygande köttbullen", två gånger dessutom. I mars ska Sverige och Slovenien fajtas om en OS-plats i kvalet i Berlin, men redan på fredagskvällen väntar mötet i VM:s mellanrunda i Kairo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL