Skånska Dagbladet har kommit ut som tryckt tidning sedan 1888. I mer än 130 år har vi bevakat skolorna i Svedala, kommunfullmäktige i Malmö, jordbrukets utveckling i Mellanskåne, kommunpolitiska motsättningar i Hörby, affärer som öppnat eller stängt i Skurup, sjukvården i Eslöv och mycket annat. Dessutom håller vi ett öga på vad som sker inom Region Skåne och Länsstyrelsen. Av landets lokaltidningar är det inga som regelbundet bevakar lika många kommuner som Skånska Dagbladet och systertidningen Norra Skåne. Nu hotas den här bevakningen.
En vanlig dag har Skånska Dagbladet 71 000 läsare. De allra flesta läsarna – 51 000 – väljer att ta del av nyheterna i den tryckta tidningen; för att man trivs med hur tidningen ser ut, tycker att det är enklare att lösa korsordet på papper än på skärm eller för att uppkopplingen till internet krånglar. Oavsett skälet så väljer de flesta av våra läsare den tryckta tidningen. Och så länge läsarna vill ha en tryckt tidning och det finns ekonomiska möjligheter till det kommer sannolikt de flesta av Skånes tidningshus att fortsätta att ge ut papperstidningar.
Men just nu hotas de här ekonomiska möjligheterna. Tidigt i våras meddelade regeringen att producentansvaret för returpapper skulle lyftas bort från journalistiken. Det skulle innebära att vi kan fortsätta att investera i vår lokala journalistik, bevaka vad som händer där våra läsare bor och leverera morgontidningen hem till de som väljer att läsa på papper. En sådan förändring skulle också vara ett viktigt stöd i en tid när Skånskan i likhet med andra tidningar lider svårt under coronapandemin som lett till minskade annonsintäkter när handeln kämpar för sin överlevnad.
Nu vill vissa organisationer och politiker, som ofta talar om hur viktigt det är med granskande journalistik, att regeringen ändrar sig. De vill att regeringen går på tvärs mot den utredning som nyligen presenterade ett förslag som i korthet går ut på att producentansvaret för returpapper lyfts bort från journalistiken. De vill pressa på journalistiken en ny årlig kostnad på cirka 465 miljoner kronor.
Det är en kostnad som tidningsbranschen har svårt att bära. Under de senaste åren har nyhets- och samhällsjournalistiken förlorat mer än hälften av sina annonsintäkter till bolag som Google och Facebook. Bara nu under det senaste kvartalet förlorade landets lokaltidningar, som Skånska Dagbladet, 28 procent av annonspengarna. Google och Facebook skattar däremot det mesta av sina vinster utomlands på pengarna de tjänar i Sverige.
Om regeringen svänger och lägger en extra kostnad på nästan en halv miljard på tidningarna är risken stor att många tidningar tvingas att dra ned på antalet utgivningsdagar av pappertidningen per vecka, skära ner på antalet reportrar eller minska utgivningsområdet. Några måste kanske stänga redaktionen helt.
Det vore förödande för vår lokala demokrati. Vi vet från forskningen att läsning av lokaltidningar har en positiv effekt på demokratin. På orter där läsningen är hög deltar fler i allmänna val, fler engagerar sig och är insatta i samhällsfrågor, kommunernas kostnader hålls lägre och det finns även studier som pekar på att granskande journalistik kan minska risken för miljöförstöring.
Därför är det viktigt att regeringen står fast vid sitt besked och att man följer utredningens förslag om att producentansvaret tas bort från tidningarna. Politiken måste se den närvarande journalistikens betydelse för den lokala demokratin.
Jag har verkat i dagstidningsbranschen i många år och hört ledande politiker hylla värdet av dagstidningar för demokratin och öppenheten. Nu är det dags att visa att det inte varit tomma ord. Belasta inte tidningarna med producentansvaret för returpapper. Det kan bli som i sagan om strået som knäckte kamelens rygg när den redan hade fått bära tunga bördor.
Lars J Eriksson
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN