Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka skottskadades vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm i augusti 2020. Flickan avled senare på sjukhus.
Återigen har flera träd i Malmö utsatts för skadegörelse. Den här gången rör det sig om kastanje- och körsbärsträd vid Vattentornet i Rosengård, skriver Kvällsposten.
– I anmälan framgår att någon skurit av barken på åtta träd, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till tidningen.
Händelsen polisanmäldes på lördagen.
Sedan november i fjol har någon eller några angripit träd i Malmö. Drygt 150 träd på allmän mark har vandaliserats.
– Alla skadorna är likadana. Man har huggit i barken, men inte ringbarkat utan det är fläckvisa skador på 30–40 centimeter med 15 centimeters bredd, sade Mattias Thelander, landskapsingenjör på Malmös fastighets- och gatukontor, till TT tidigare i veckan.
Uppmaningen gäller även för personer som har befunnit sig i Norge under de senaste 14 dagarna, samt för personer i Norgeresenärernas hushåll.
– Vi har nu i grunden samma situation i Norge som vi har i Danmark och Storbritannien. Man har en sådan spridning av den brittiska varianten, där det finns en bedömning att den faktiskt skulle kunna vara betydligt besvärligare än den som sprider sig i Sverige nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.
"Ska tas på stort allvar"
Folkhälsomyndigheten konstaterar att mycket fortfarande är okänt om den nya virusvarianten, och att forskning pågår för att ta reda på om den är mer smittsam än andra varianter. Tegnell säger att han inte kan uttala sig om huruvida den brittiska virusmutationen är mer dödlig än den som sprids i Sverige.
– Det är väldigt svårt att göra den bedömningen, har man en snabbt ökande spridning får man också höga dödstal. Det är definitivt en variant som vi ska ta på stort allvar och vi gör vårt allra bästa för att förhindra att den sprider sig i Sverige, åtminstone förhindra det så länge som möjligt, säger Tegnell.
"Inte samma spridning"
Hittills har ett 50-tal fall av den brittiska virusmutationen upptäckts i Sverige. De allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Tegnell.
– När man har tagit prover fritt ute i samhället har vi hittills inte sett den brittiska virusmutationen, även om vi inte har tagit jättemånga prover. Det är inte alls omöjligt att det finns fler fall därute, men vi har inte spridning på den nivån som de har i Storbritannien eller i Danmark, säger Tegnell.
Folkhälsomyndigheten har inga planer på att rekommendera att regeringen inför flygstopp från Norge.
– Det är en minimal del av dem som kommer från Norge som kommer med flyg, så det känns ganska meningslöst, säger Tegnell.
Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan tidigare till coronatestning och isolering i hemmet för personer som har rest till Sverige från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.
Drygt 80 personer var utanför den ryska ambassaden i Stockholm vid lunchtid. Eftersom det var fler än åtta deltagare och sågs som en allmän sammankomst ingrep polisen.
– Vi gav dem en möjlighet att själva upplösa den. De valde själva att gå hemåt, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.
Tre skolor i Storvreta norr om Uppsala har utsatts för en omfattande skadegörelse. Omkring 70 rutor har krossats på skolorna.
– I vissa fall är det bara det yttre glaset som har krossats, medan i andra fall har det gått igenom helt och hållet, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.
Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!
Miljonlotteriet
Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.
För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.
Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.
Miljonlotteriet blickar framåt!
Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.
Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.
Halmstad förbjuder smittskyddsutrustning på sina skolor. En lärare blev tillsagd att ta av sig munskyddet.
– Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då. Jag känner mig säkrare med munskydd där det finns mycket folk, säger läraren till P4 Halland.
Vid halv tio på lördagsförmiddagen larmades räddningstjänsten till Hellasgården i Nacka där en person i ett bastubadande sällskap försvunnit under isen. En dryg halvtimme efter att larmen kommit in kunde personen lokaliseras och lyftas upp ur vattnet.
– Dykare fick upp personen och hjärt- och lugnräddning påbörjades på plats. Personen är nu förd till sjukhus med ambulanshelikopter, säger Lennart Meijer, operativ chef på Räddningscentralen Stockholm län till TT.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN