När The Mamas stod som vinnare i Melodifestivalen inför ett fullsatt Globen i början av mars var det få som anade vad som väntade. Några röster hade höjts angående det tveksamma i att fylla en jättearena med folk med tanke på det där mystiska, men inte ännu globalt spridda, viruset. Danmark genomförde exempelvis sin final utan åskådare, medan den svenska tävlingen arrangerades precis som vanligt.
Men när det var dags för den stora Eurovisionfinalen i Rotterdam var den globala pandemin ett faktum. Det vanligtvis extravaganta evenemanget med hundratals miljoner tittare ersattes i svensk tv med ett "låtsas-Eurovision" med bidragen som nu automatiskt hade diskats och hamnat i ingenmansland.
Olly Alexander i "It's a sin", brittisk dramaserie som visas på HBO Nordic. Pressbild.
Foto:
Ben Blackall
Kultur och nöje
Kultur och nöje
Tv-serierna väller över oss, så till den grad att det kan vara svårt att välja. Och vem vill slösa flera timmar av sitt liv på ytterligare en medioker berättelse? Här är de fem bästa tv-serierna just nu.
Trött på polisserier? Övertygad om att svenska serier alltid är mycket sämre än brittiska och amerikanska?
Ge “Tunna blå linjen” en chans och du lär tänka om. Jämförelsen med klassikern “Spanarna på Hill Street” känns redan lite nött, men säger en del om hur Cilla Jackerts briljanta manus minst lika mycket handlar om äkta människor som om brott.
Tio avsnitt är dock alldeles för lite. Redan innan första säsongen är slut vill man ha mer av Malmöpoliserna Sara, Magnus, Leah - och inte minst Jesse, tv-historiens hyggligaste polisbefäl.
“It’s a sin”, HBO Nordic
Det kanske känns motigt att mitt under en pandemi börja se en serie om en (annan) epidemi. Men missa inte den här brittiska pärlan om aids-epidemin i 1980-talets London av Russel T Davies, som tidigare gjort “En engelsk skandal” med Hugh Grant. Om inte annat skapar jämförelsen mellan nu och då en mycket intressant och oväntad effekt.
Framför allt är serien en välspelad, varm och skickligt skriven berättelse om en ung generation som helt oförberedd möttes av ond bråd död i form av det obevekliga viruset. Det blir förtvivlat sorgligt men man lämnas aldrig helt i sticket i den här i grunden livsbejakande historien.
“Lupin”, Netflix
En av de senaste storsatsningarna på Netflix utgår från en klassisk figur i fransk kriminallitteratur: Maurice Leblancs gentlemannatjuv Arsène Lupin. Men här får vi möta honom i en ny tolkning.
Omar Sy, som bland annat gjorde succé i filmen “En oväntad vänskap”, spelar Assane Diop, vars pappa var chaufför åt en rik, vit familj – som begick en stor oförrätt mot honom. Assane hämnas, genom att återskapa Lupins snillrika stölder. Hans manövrar må stundtals vara lika trovärdiga som äventyren i “Mission Impossible”, det här är ändå en underhållande, och faktiskt tänkvärd, kamp för rättvisa.
Förvåningen inför Assanes fysiska uppenbarelse är ett återkommande inslag, och understryker behovet av fler sådana här oväntade hjältar.
“Tareq Taylors matresa”, SVT
Titeln, samt det faktum att Tareq Taylor är en av Sveriges mest kända kockar, gör att man förstås kan anta att "Tareq Taylors matresa" är ännu ett i den aldrig sinande floden av regelrätta matprogram. Men faktum är att den resa Taylor gör i programmet främst är av en annan karaktär. Visst, det lagas en rad snålvattniga rätter i avsnitten, men de hamnar nästan i skuggan av den emotionella historien om Taylors familj.
Taylor och hans bror Zafer reser för första gången på nästan ett helt liv tillbaka till pappa Seifs födelsestad Jerusalem, och mötet med staden blir kanske främst ett möte med dem själva. Öppet, äkta, ömsint och filterlöst närmar sig familjen både varandra och pappans födelseland, och fram träder en helt ny bild av tv-kocken.
“Jakten på en mördare”, SVT Play
Mikael Marcimains lågmält gastkramande tv-serie har visserligen legat ute ett tag, men förtjänar att uppmärksammas innan den försvinner från SVT Play.
Skildringen av utredningen av mordet på tioåriga Helén Nilsson, en process som pågår mellan 1989 och 2004, är medvetet nedtonad och i princip rentvättad från spekulativa detaljer. Ändå är det en nästan chockartad upplevelse att konfronteras med kvinnohatet, våldet och det faktum att så många dömda sexualbrottslingar befann sig i Hörby när mordet begicks. I slutändan fick polisen begränsa sig till att “bara” dna-topsa 29 personer.
Det är en mörk bild av samtiden som Marcimain målar upp. Ljuspunkten är skildringen av den envetne tjänstemannen, polisen som i stark motvind vägrar att ge upp och till slut löser fallet.
Sara Ullberg/TT
Miranda Sigander/TT
Sofia Sundström/TT
Elin Swedenmark/TT
Erika Josefsson/TT
Gizem Erdogan som Leah i SVT-serien "Tunna blå linjen". Pressbild.
Foto:
SVT
"It's a sin" är en varm och skickligt skriven berättelse som utspelas under aidsepidemin på 1980-talet. Pressbild.
Foto:
Ben Blackall
Omar Sy spelar gentlemannatjuven Arsène Lupin i Netflix-serien "Lupin". Pressbild.
Foto:
Emmanuel Guimier
Tareq Taylor reser tillsammans med sin bror Zafer till pappan Seif Daoudis födelsestad Jerusalm i "Tareq Taylors matresa". Pressbild.
Foto:
SVT
Linus James Nilsson och Lotten Roos i "Jakten på en mördare", som regisseras av Mikael Marcimain. Pressbild.
Kenneth Branagh ska spela den brittiske premiärministern Boris Johnson i en ny tv-serie, skriven och regisserad av Michael Winterbottom. Enligt Variety ska den handla om Storbritanniens hantering av coronaviruset och sändas i fem avsnitt på tv-kanalen Sky.
Titeln är "This sceptred isle", ett citat från William Shakespeares pjäs "Richard II". Passande för Kenneth Branagh som varit en ivrig uttolkare av den brittiske dramatikern. Uttrycket betyder ungefär "den bemäktigade ön" och är en beskrivning av England.
Poeten, vissångaren och författaren Evert Taubes liv blir tv-serie om allt går enligt planerna, skriver Expressens tv-blogg Spoiler Alert.
Produktionsbolaget Magic Entertainment Group har köpt rättigheterna till Mikael Timms bok "Evert Taube: livet som konst, konsten som liv" från 1998 och tänker börja spela in redan i år. Just nu siktar man på att Taube-serien ska sändas 2022, även om ingen tv-kanal eller strömningstjänst ännu knutits till produktionen.
Finlands upphovsrättsorganisation Teosto utreder om Bidens installation kan ha brutit mot upphovsrätten. USA:s marinkårs musikorkester tycks ha spelat ett stycke ur "Finlandia" av Jean Sibelius, skriver Helsingin Sanomat.
Upphovsrätten gäller i Finland till 70 år efter kompositörens död, vilket blir 2027 när det kommer till Jean Sibelius.
Larry Kings dödsfall bekräftas av Kings produktionsbolag Ora Media via hans officiella Twitterkonto. King avled på sjukhus i Los Angeles på lördagsmorgonen. Dödsorsaken är inte känd men King vårdades för covid-19.
"Larrys tusentals intervjuer, priser och globala erkännande står som ett bevis på hans talang som tv-personlighet", skriver Ora Media.
Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!
Miljonlotteriet
Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.
För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.
Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.
Miljonlotteriet blickar framåt!
Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.
Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.
Det många fans anade är nu bekräftat: Det blir en säsong två av Netflix populära kostymserie "Familjen Bridgerton". Den andra säsongen följer äldste brodern i familjen, Anthony Bridgerton, och hans jakt på den stora kärleken.
Serien följer därmed den kronologiska utgivningen av Julia Quinns romanceböcker som den baseras på.
Rainer Maria Rilke räknas till de riktigt stora namnen i den moderna lyriken och det har följaktligen gjorts flera översättningar av hans poesi till svenska.
När nu Malte Persson tagit sig för att översätta dikter av den tyskspråkige diktaren så har det uppenbarligen också funnits en avsikt att förändra den i Sverige förhärskande bilden av Rilke som visionär mystiker. Det var när förra seklet var ungt så diktaren togs emot i vårt land, närmast som en siare med förmåga att klä sina tankar i underskön språkdräkt.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN