Utrikes

USA nödgodkänner antikroppscocktail

Regenerons antikroppscocktail, som president Donald Trump behandlades med när han var sjuk i covid-19, har nödgodkänts i USA.
Foto: Regeneron via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s läkemedelsverk Food and Drug Administration (FDA) har nödgodkänt Regenerons antikroppscocktail för behandling av covidsjuka som inte är inlagda på sjukhus.

Medicinen fick stort medialt genomslag när president Donald Trump behandlades med den för covid-19 i oktober.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump till Pennsylvania: Ifrågasätt valet

President Donald Trump skonade en kalkon från att slaktas i går tisdag inför den amerikanska högtiden Thanksgiving.
Foto: Susan Walsh/AP//
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trump upprepar anklagelser om att fusk förekom i presidentvalet vilket Trump hävdar var orsaken till att demokraten Joe Biden fick flest röster.

Han uppmanar också allmänheten att ifrågasätta valresultatet.

Trumps uttalande gjordes i samband med en utfrågning i delstaten Pennsylvanias senat om påstådda oegentligheter i valet. Presidenten närvarade inte fysiskt utan ringde in och framförde sina anklagelser, rapporterar CBS News.

Presidenten upprepade också flera teorier om valet, konspirationsteorier som redan prövats, och avslagits, i amerikanska domstolar.

Tillträdande president Joe Biden valde att framträda samtidigt, i ett kort tal sade han bland annat att USA:s befolkning "inte accepterar" att valresultatet inte följs.

Utrikes

Över 60 miljoner coronafall i världen

Över 60 miljoner människor har smittats globalt i coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet människor som smittats av coronaviruset i världen överstiger 60 miljoner. Det visar onsdagens statistik från både amerikanska Johns Hopkins-universitetet och nyhetsbyrån AFP, som gör en oberoende räkning.

Johns Hopkins noterade 60 155 611 smittade globalt sedan virussmittan började att spridas, troligen i Kina i slutet av förra året. Antalet som avlidit är enligt universitetets beräkningar 1 416 853.

AFP:s sammanräkning landar i liknande siffror: 60 014 291 smittade och 1 415 258 dödsfall relaterade till coronaviruset.

Enligt nyhetsbyrån är USA drabbat av en tredje våg i smittspridningen, med närmare 13 miljoner bekräftade smittfall och över 260 000 döda.

Statistiken från Johns Hopkins visar att över 9 miljoner har bekräftats smittade i Indien, drygt 6 miljoner i Brasilien och över 2 miljoner i både Frankrike och Ryssland.

Men många länder saknar provtagningsmöjligheter eller testar endast svåra fall, vilket innebär mörkertal i statistiken.

Utrikes

Attack mot oljetanker i Saudiarabien

Oljetankern Agrari. Arkivbild.
Foto: Morten Weesgaard via AP/TT
Utrikes
Utrikes

En oljetanker har utsatts för ett misstänkt attentat i Saudiarabien.

En explosion skakade det maltesisk-flaggade fartyget Agrari på onsdagen strax efter det att det lämnat hamnen i al-Shuqaiq vid Röda havet, norr om Jemens gräns.

Enligt oljetankerns grekiska rederi TMS Tankers inträffade explosionen omkring en meter ovanför vattenytan och orsakade ett hål i skrovet. Händelsen beskrivs av rederiet som "en attack".

Explosionen uppges ha orsakats av en mina eller granat.

Ingen skadades i det förmodade dådet.

Den saudiskledda militärallians som strider mot Huthirebeller i Jemen uppger att en terrorattack mot fartyget avstyrts, rapporterar det saudiska mediebolaget al-Arabiya. Det brittiska säkerhetsbolaget Ambrey hävdade i sin tur inledningsvis att fartyget skadades av en mina.

För ett par dagar sedan utsattes en oljedepå, som drivs av det statliga saudiska bolaget Saudi Aramco, för ett robotangrepp. Huthirebeller tog på sig den attacken.

Utrikes

Saudiska aktivister till terrordomstol

Loujain al-Hathloul 2014. Arkivbild.
Foto: Loujain al-Hathloul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den uppmärksammade rättegången mot en rad saudiska aktivister har återupptagits – men ska fortsätta i en särskild terrordomstol.
Kvinnorna fängslades i maj 2018, och deras fall har väckt internationell kritik.

Domaren meddelade att rättsprocessen mot Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sadah, Samar Badawi och Nouf Abdulaziz fortsätta till en särskild terrordomstol, uppger Loujain al-Hathlouls familj.

Onsdagens förhandlingen skedde nästan en månad efter det att al-Hathloul ska ha inlett en hungerstrejk i fängelset.

Hon har liksom de tre andra aktivisterna suttit fängslad i Saudiarabien i över två år. Rättegången inleddes i mars 2019.

Enligt Loujain al-Hathlouls familj – hon är den mest omskrivna av de fängslade – och människorättsgrupper har informationen kring hennes domstolsframträdanden varit godtycklig och journalister och diplomater har inte varit välkomna.

Regimen i Riyad kritiseras regelbundet för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Hon är ingen brottsling. Hon är en människorättsförsvarare som straffas bara för att hon vågade förespråka förändring, säger Lynn Maalouf från Amnesty International om al-Hathloul.

Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul, som bland annat kämpat för kvinnors rätt att köra bil, greps tillsammans med en rad andra aktivister. De anklagades svepande för att utgöra hot mot landets säkerhet.

FAKTA

Fakta: Loujain al-Hathloul

Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul har gripits och fängslats flera gånger för sin kamp för kvinnors rätt att köra bil och mot förmyndarsystemet i Saudiarabien.

Hon satt fängslad i 73 dagar sedan hon 2014 försökte köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten. Hon greps igen den 17 maj 2018 och har utsatts för tortyr, sexuella övergrepp och isolering i fängelset, enligt familjen och människorättsorganisationer.

Källa: Amnesty International

Utrikes

Pakistans intensivvård nuddar kapacitetstak

Elever får sina skor desinfekterade i Lahore i Pakistan på onsdagen.
Foto: K.M. Chaudary/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Intensivvården i Pakistan närmar sig sitt kapacitetstak då den andra vågen av coronasmitta sköljer över landet.

– Omkring 95 procent av sjukhussängarna är upptagna. Bara ett fåtal sjukhus har fortfarande lediga platser, men de flesta är fullbelagda och avstår från att ta emot fler patienter, säger Qaisar Sajjad, generalsekreterare för Pakistans medicinska förbund.

Flera läkare som nyhetsbyrån AFP pratat med säger att patienter med covid-19 inte längre kan tas emot på deras sjukhus.

Pakistan klarade första coronavågen relativt bra. Det procentuellt sett låga antalet hittills rapporterade dödsfall – 7 800 med en befolkning på drygt 212 miljoner – tros bland annat bero på landets låga genomsnittsålder och att många pakistanier sällan reser inom landet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Utrikes

Hackad nyhetsbyrå vägrar betala

Hackare attackerade nyhetsbyrån Ritzau under tisdagen och krävde pengar. Arkivbild.
Foto: Thomas Winje Øijord/NTB/TT
Utrikes
Utrikes De hackare som attackerade den danska nyhetsbyrån Ritzau var ute efter pengar. Men där högg de i sten.
Helt rätt att inte betala, enligt it-säkerhetsexperter.
PREMIUM

Ritzau har sedan tidigt på tisdagsmorgonen inte kunnat leverera nyheter på vanligt sätt sedan hackare tagit sig in i it-systemet.

– Det var ett professionellt angrepp. Vi tror att de lever på detta, säger nyhetsbyråns administrative chef Lars Vesterløkke till Berlingske.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Svår trafikolycka i sydöstra Brasilien

Delstaten Sāo Paulo i Brasilien.
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 40 människor omkom när en buss krockade med en lastbil i sydöstra Brasilien på onsdagen.

Ett 15-tal skadades i olyckan, enligt delstaten Sāo Paulos polis. Man befarar att dödstalet kommer att stiga ytterligare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

EU till Ungern: Gå till domstol!

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki blockerar fortsatt EU:s långtidsbudget. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Båda sidor i EU:s budgetbråk vädjar till den andra att ge vika. Ta frågan till EU:s domstol, tycker EU-kommissionen.
PREMIUM

Ungern och Polen har gemensamt blockerat uppgörelsen om EU:s gigantiska coronastöd och nästa långtidsbudget.

Orsaken är missnöje med de nya regler som ska se till att inte EU-medel missbrukas av medlemsstater som inte lever upp till grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL