Utrikes

Smittade minkar även i Frankrike

Covidsmittade minkar har upptäckts i västra Frankrike. Minkarna på bilden bor dock i Danmark, där samtliga av deras slag väntas bli avlivade. Arkivbild.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Coronavirus har upptäckts hos minkar på en gård i västra Frankrike, meddelar landets lantbruksdepartement. Tusen minkar kommer att avlivas där.

Smittan har även upptäckts bland minkar i Danmark, Grekland, Nederländerna och Sverige. I Danmark har coronaviruset muterat hos djuren, vilket föranledde ett drastiskt och senare mycket starkt ifrågasatt regeringsbeslut att slakta varenda en av landets omkring 17 miljoner minkar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Syrien: Nya israeliska attacker

Israeliska styrkor vid Golanhöjderna i en bild från i somras.
Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Israel har attackerat mål i de södra utkanterna av Damaskus, uppger Syriens armé.

Avhoppare uppger att Iran har en stor militär närvaro i området, och om uppgifterna stämmer är det den andra israeliska attacken i området.

Israel har de senaste åren frekvent utfört attacker mot mål med koppling till Iran i Syrien. Västerländska underrättelsekällor beskriver det som ett skuggkrig för att minska Irans inflytande.

Utrikes

Biden ska börja få underrättelseuppdateringar

GSA-chefen Emily Murphy har hamnat i blickfånget då hon tidigare hindrat att pengar till den tillträdande presidenten Joe Biden betalas ut. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Maktövergången i USA inleds nu formellt, i och med att myndigheten GSA godkänner att pengar delas ut till den tillträdande presidenten Joe Biden. Han ska också börja få ta del av de dagliga underrättelseuppdateringarna.

USA:s president får dagligen en underrättelseuppdatering, för att hållas à jour med världsläget. Det brukliga är att en tillträdande president också får ta del av denna.

Trycket har vuxit på den avgående presidenten Donald Trump att tillåta det, även från högt uppsatta företrädare för hans eget parti.

En källa i Vita huset uppger nu att tillstånd givits för att Biden ska få informationen. Biden själv bekräftar att han erbjudits att ta del av uppdateringarna, men att han ännu inte deltagit i någon sådan.

Undertecknat dokument

Dessutom skriver myndigheten General services administration (GSA) – ledd av Emily Murphy, en Trumptillsatt tjänsteman – till slut under dokument som gör att resurser till Biden och tillträdande vicepresidenten Kamala Harris frigörs.

"Det här slutgiltiga beslutet är ett definitivt administrativt agerande för att formellt inleda övergångsprocessen med federala myndigheter", skriver Biden–Harris-staben.

Staben lägger i uttalandet till att möten de kommande dagarna inleds mellan Bidens representanter och statsanställda för att bland annat diskutera pandemiåtgärder.

Kritiken mot att GSA hittills dröjt med utbetalningarna har vuxit de senaste dagarna, även från republikanska kongressledamöter.

Enligt ett brev från GSA till Biden som CNN fått tillgång till skriver Murphy att hon inte pressats av Vita huset att fördröja utbetalningen, men att hon och myndighetens anställda däremot tagit emot flera hot, för att "få mig att fatta beslutet förhastat".

"Avgöras av valprocessen"

Till följd av utvecklingen, där bland annat valresultatet i vissa delstater fastställts, ger hon nu Biden tillgång till medlen, även om hon inte beskriver honom som tillträdande president.

"Den verkliga vinnaren av presidentvalet kommer att avgöras av valprocessen som beskrivs i konstitutionen", skriver hon.

President Donald Trump tackar på Twitter Murphy för hennes arbete. Han skriver att kampen om valsegern fortfarande inte är över, men att att Murphy trakasserats, och att han nu rekommenderar henne att "göra vad som krävs" enligt regelverket.

Utrikes

Bidens fokus: Klimat- och globalt samarbete

USA:s tillträdande president Joe Biden presenterade utrikes- och säkerhetspolitiska medarbetare.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes En återgång till internationellt samarbete och ett starkt fokus på att tackla klimatförändringarna. Det stod i fokus när tillträdande president Joe Biden presenterade flera av sina utrikes- och säkerhetspolitiska medarbetare.

– Det här är ett team som kommer att hålla vårt land och vårt folk trygga och säkra. Det är ett team som återspeglar att Amerika är tillbaka, redo att leda världen, inte retirera från den, sade demokraten vid ett framträdande tillsammans med sin närmaste politiska krets i Wilmington i Delaware.

Biden meddelade att USA nu ska söka globalt ledarskap i både Stillahavs- och Atlantregionen. Därefter presenterade han de personer som han nominerar till toppjobb inom regeringen och federala myndigheter.

Diplomaten Tony Blinken, som den tillträdande presidenten vill se som utrikesminister, poängterade vikten av internationellt samarbete vid framträdandet på tisdagen.

"Diplomatin har återvänt"

Även nominerade FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield markerade behovet av internationellt samarbete. Multilateralism har återvänt, diplomatin har återvänt, konstaterade hon och tillade:

– De utmaningar vi möter – en global pandemi, en global ekonomi, den globala klimatförändringskrisen, massmigration och extrem fattigdom, social rättvisa – hänger samman och lämnar oss ingen ro, men de är inte olösliga om Amerika stakar ut vägen.

"Världen måste samarbeta"

John Kerry, tidigare utrikesminister, senatorskollega och god vän till Joe Biden, är tänkt att leda den demokratiska regeringens klimatinsatser.

– Du gör rätt i att återvända till Parisavtalet dag ett som president, sade Kerry men underströk sedan att detta inte är nog. Hela världen måste samarbeta för att hindra klimatkrisen, slog han fast.

– Vi står redo inför arbetet med att återvända till och förnya det internationella samarbetet.

I en uppenbar känga till den sittande presidenten Donald Trumps mer isolationistiska utrikes- och säkerhetspolitik sade Biden att USA återigen ska ikläda sig ledartröjan, och vara "redo att konfrontera våra motståndare och inte avvisa våra allierade".

Grim Berglund/TT

Filip Norman/TT

Utrikes

Oenighet i säkerhetsrådet om krigets Etiopien

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttade sig mellan regionerna Amhara och Tigray.
Foto: ENA via AP/TT
Utrikes
Utrikes En hel etiopisk armédivision har "tillintetgjorts" av Tigrays styrkor, hävdar upproriska tigreanska ledare – men det är lögn, svarar Etiopiens regering. FN:s säkerhetsråd har svårt att enas om hanteringen av konflikten.

Krigföringen i den etiopiska delstaten Tigray är intensiv efter det att en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Men den sker mycket i det fördolda, eftersom centralregeringen har strypt all kommunikation där.

I de senaste utspelen säger Tigrays talesman Getachew Reda i tv-sändningar att den federala arméns 21:a division "tillintetgjorts" i strider om platsen Raya-Wahirat. Framgången ska ha möjliggjorts av att en befälhavare hoppat av till de regionala styrkor som lyder under det tigreanska partiet TPLF.

Billene Seyoum, talesperson för Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, kontrar enligt nyhetsbyrån Reuters med att uppgifterna inte alls stämmer.

Uppgifter om massaker

Regeringssidan hävdar i stället att stora mängder tigreanska soldater verkar ha lyssnat till Abiys ultimatum, och nu ger sig. Abiy har gett TPLF till onsdagen att kapitulera — sedan sätter de federala styrkorna in all kraft för att erövra den regionala huvudstaden Mekele, är budskapet.

Samma federala regerings människorättsorgan, EHRC, bekräftar samtidigt i en preliminär rapport uppgifter som Amnesty International kom med nyligen , om en stor massaker i staden Mai-Kadra den 9 november.

EHRC, som alltså i och för sig lyder under en part i kriget, har efter besök i området kommit fram till att minst 600 civila icke-tigreaner dödades.

Många flyktingar

Som skyldiga utpekas en lokal ungdomsrörelse, som dock ska ha haft stöd av lokal polis och milisstyrkor.

Amnesty har, med stöd av källor på plats, beskrivit "en fruktansvärd tragedi" i staden, och att offren "uppenbarligen var daglönare som på intet sätt var inblandade i militäroffensiven".

I takt med att alltfler desperata flyktingar kommer från stridsområdet, i första hand över gränsen till Sudan, stiger oron i omvärlden.

FN:s säkerhetsråd höll på tisdagen sitt första möte om händelserna i Tigray. Europeiska länder tvingade fram mötet medan i huvudsak de afrikanska bromsade.

Oenigt säkerhetsråd

Mötet, som hölls bakom stängda dörrar och i bara 20 minuter, slutade också utan att något uttalande släpptes från rådet.

– Sydafrika bad om mera tid så att sändebuden kan genomföra sina konsultationer och överföra frågan till Afrikanska unionen. Ett uttalande kan komplicera situationen, säger en afrikansk diplomat efter mötet enligt Reuters.

En europeisk diplomat säger att oro för etniskt grundat våld och för civilas säkerhets luftades på mötet och att frågan måste upp på dagordningen.

– Även om afrikanerna inte gillar det.

FN-chefen António Guterres uppmanar parterna att trappa ned läget.

"I ljuset av rapporterna om en potentiell militäroffensiv mot den regionala huvudstaden Mekele uppmanar han ledarna i Etiopien att göra allt för att skydda civila, upprätthålla mänskliga rättigheter och säkerställa humanitär tillgång för tillhandahållande av välbehövlig hjälp", säger Stephane Dujarric, Guterres talesperson, i ett uttalande.

25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray nu samlas.
25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray nu samlas.
Foto: Nariman al-Mofty/AP/TT

Utrikes

Bättre virusläge – Frankrike öppnas delvis

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nedstängningen har givit effekt, läget har förbättrats och en del restriktioner ska lyftas, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron. Men de mat- och dryckesglada fransmännen får fortsätta vänta med att käka på restaurang.

Frankrike inledde en andra runda av nedstängningar den 30 oktober sedan antalet covid-19-fall ökat kraftigt till nya rekordnivåer. Det innebar bland annat att många butiker, restauranger, nöjesetablissemang och hotell i Frankrike återigen stängdes.

I ett tv-sänt anförande säger nu Macron att affärerna får öppna från och med lördag, och att vissa andra delar av nedstängningen ska vara borta till den 15 december.

Det som hägrar är julhelgen och landets invånare ska få fira helgen med sina familjer, enligt presidenten.

"Måste göra allt"

Däremot måste barer, kaféer och restauranger fortsätta hålla stängt ända till den 20 januari, för att stoppa ytterligare en våg av smitta.

– Vi måste göra allt för att förhindra en tredje våg, allt för att förhindra en tredje nedstängning, säger Macron.

Det som förbättrats är bland annat att färre covid-19-sjuka vårdas på sjukhus. Det antalet föll på tisdagen med 859, till totalt 30 622 – den största minskningen sedan den andra nedstängningen inleddes.

Antalet covid-19-patienter i intensivvården minskade med 165 till totalt 4 289.

Snart vaccineringar

Även ekonomiskt tryck ligger bakom beslutet att öppna upp igen.

Dessutom börjar snart vaccinationerna i Frankrike. Efter myndighetsgodkännande kan den insatsen inledas i slutet av december eller början av januari, säger Macron.

– Vi kommer att organisera en snabb och massiv vaccinationskampanj.

Den första nedstängningen, som var mer strikt än den andra, pågick mellan den 17 mars och den 11 maj.

FAKTA

Fakta: Återöppnandets tre faser

Frankrike ska enligt president Emmanuel Macron lyfta sina restriktioner på grund av smittspridningen i tre faser:

Fas ett (från den 28 november):

Människor ska få motionera utomhus i tre timmar per dag i stället för dagens en timme och den tillåtna radien för den aktiviteten utvidgas från dagens en kilometer till 20 kilometer från bostaden.

Även affärer som säjer icke livsnödvändiga varor som exempelvis kläder, skor och leksaker ska få öppna igen.

Religiösa aktiviteter inomhus tillåts återigen, men med maximalt 30 deltagare.

Fas två (från den 15 december):

Biografer och teatrar kommer att få öppna igen.

Utegångsförbud ska dock gälla mellan 21.00 och 07.00.

Fas tre (från den 20 januari):

Barer, kaféer och restauranger ska återigen få öppna.

Gym och andra anläggningar för inomhusträning får öppna.

Universiteten får återigen tillhandahålla undervisning i sina lokaler.

Källa: Reuters

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Utrikes

Minkkadaver tränger upp ur danska gravar

Avlivade minkar begravs i Holstebro, men inte tillräckligt djupt. Arkivbild.
Foto: Morten Stricker/Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Begravda minkar i Danmark sväller av gas och tränger upp genom markytan. Minkarna, som avlivats på grund av coronapandemins muterade smitta, begravdes en meter ner i marken på militärens övningsfält i Holstebro på västra Jylland.

Det var inte tillräckligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rysslands minkar tar plats i vaccinationskö

Denna mink i danska Naestved har inte samma tur som sina ryska artfränder som sägs få ta plats i landets vaccinationskö. Arkivbild.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland kan snart komma att påbörja vaccination mot covid-19, men inte bland människor – utan bland minkar.
Detta för att undvika en utveckling liknande den i Danmark där miljontals potentiellt coronsmittade minkar avlivats.
PREMIUM

Det något oväntade uppgiften kommer från Ivan Nesterov, chef för ett stort ryskt statligt pälsbolag, under en intervju med det ryska försvarsdepartementets tv-kanal Zvezda.

I intervjun nämner Nesterov att testerna av minkvaccinet är i full gång och att vaccination ska påbörjas så snart testfasen är avslutad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minst 14 döda i bombdåd i Afghanistan

Medlemmar i de afghanska säkerhetsstyrkorna i samband med en annan händelse tidigare i år. Arkivbild.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 14 människor dödades och 45 skadades när två sprängladdningar detonerade vid en marknadsplats i staden Bamiyan i centrala Afghanistan på tisdagen.

Det var tolv civila och två trafikpoliser som dödades i dådet, enligt Zabardast Safai, provinsens polischef. Sprängladdningarna låg gömda inne i marknaden och de många skadade fanns i huvudsak på närliggande restauranger och affärer, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL