Utrikes

Påven propagerar för ny ekonomisk ordning

Påve Franciskus. Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Påve Franciskus uppmanar unga katolska entreprenörer att bana väg för en ny, mer rättvis ekonomisk modell.

– Ni är medvetna om det brådskande behovet av ett annorlunda ekonomiskt narrativ, säger påven i ett videomeddelande under ett virtuellt möte för unga företagsledare och akademiker från 115 länder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

WHO: Var aktiva under pandemin

En man och ett barn tränar i Caracas i Venezuela. Arkivbild.
Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Pandemi eller inte, det är fortfarande viktigt att röra på sig.
– Om vi inte fortsätter vara aktiva så riskerar vi att skapa en annan pandemi av ohälsa till följd av stillasittande beteende, säger Rüdiger Krech, hälsoexpert vid WHO.

Träning är avgörande för människors fysiska och mentala hälsa och stillasittande kan få allvarliga följder, konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO), som tipsar om att stegräknare eller andra prylar som mäter fysisk aktivitet kan vara bra verktyg för att röra på sig mer.

Det finns ingen tydlig statistik på hur coronapandemin har påverkat den fysiska aktiviteten, men de restriktioner som har införts har på många håll tvingat människor att stanna hemma. Och eftersom många redan före pandemin inte var tillräckligt aktiva kan det leda till allvarliga följder för den globala hälsan.

"Att vara fysiskt aktiv är avgörande för hälsan och välmåendet – det kan hjälpa till att addera år till livet och liv till åren", säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Stillasittandets konsekvenser väntas kosta motsvarande närmare 459 miljarder kronor i hälsovård och ytterligare runt 119 miljarder kronor i förlorad produktivitet varje år, enligt WHO. Men de negativa effekterna av att sitta stilla för länge kan motverkas med vilken typ av fysisk aktivitet som helst.

Utrikes

Flest nya smittade i Sydkorea sedan i mars

Restriktionerna har skärpts i Sydkorea sedan antalet nya covidsmittade återigen har nått samma nivåer som i våras.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den tredje vågen av covid-19 har dragit in över Sydkorea. Landet rapporterar på torsdagen 583 nya bekräftade fall, vilket är den högsta dygnssiffran sedan i början av mars.

Farten på smittspridningen har accelererat den senaste tiden och regeringen återinförde tidigare i veckan restriktioner i huvudstaden Seoul och dess omkringliggande regioner.

Sydkorea drabbades av den första covidvågen i slutet av februari, då smittan snabbt började spridas hos en religiös sekt. En andra våg dök upp i augusti. Den tredje och senaste vågen tycks vara annorlunda eftersom den har drivits på av flera mindre utbrott i det tätbefolkade huvudstadsområdet, enligt hälsoministern.

– Särskilt är smittspridningen i de yngre generationerna något utöver det vanliga, säger hälsominister Park Neung-Hoo.

– Smittan dyker upp i vardagliga situationer, som familjeträffar och informella sammankomster, vilket gör det svårt för regeringen att vidta förebyggande åtgärder, säger utbildningsminister Yoo Eun-Hae.

Sydkoreas huvudsakliga taktik i kampen mot pandemin har hittills varit omfattande tester och smittspårning för att fort slå ner begynnande utbrott, utan att behöva införa allt för strikta restriktioner.

De nya restriktionerna innebär bland annat att barer och nattklubbar hålls stängda och att restauranger måste stänga sina serveringar senast klockan 21. Besöksantalet vid religiösa möten och sportevenemang har även begränsats.

Hittills har Sydkorea haft drygt 32 000 bekräftade fall av covid-19 och 515 personer har avlidit med sjukdomen.

Susanna Persson Öste/TT

Utrikes

Tigrean i Sverige: "Väldigt orolig"

Flyktinglägret Um Rakuba i Qadarif i östra Sudan, dit många tigreaner har flytt undan striderna i Tigray.
Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kriget i norra Etiopien har drivit tiotusentals människor på flykt.
I Sverige svävar många tigreaner i ovisshet om vänners och familjemedlemmars öde, då kommunikationerna är brutna.
– Vi vet inte om de lever eller inte, säger Haile Yibrah i Uppsala.

Dagligen kommer nya rapporter om flyktingströmmar över gränsen mellan Etiopien och Sudan. FN:s flyktingorgan och sudanesiska myndigheter uppger att minst 35 000 Tigraybor har flytt sina hem, och nu befinner sig i flyktingläger.

Inifrån Tigray är det däremot tyst. Både telefon- och internetförbindelserna ligger nere, och i Sverige växer oron bland svensktigreaner.

– Det är frustrerande. Folk bombas och dödas. Vi är mycket oroliga, vi vet inte vad som händer våra familjer, det är hemskt, säger 65-årige Uppsalabon Haile Yibrah, som till vardags arbetar som miljöinspektör.

Haile kom till Sverige 1983 och har nästan hela sin släkt kvar i Tigray. De flesta bor nära gränsen till Eritrea. Sedan kriget bröt ut har det varit omöjligt att nå dem, berättar han.

– Allt ligger nere. Telefonerna, internet, allt. Det finns ingen som helst kommunikation med Tigray. Vi vet inte om de lever eller inte, säger han uppgivet.

TT: Hur kommer kriget att påverka den humanitära situationen, tror du?

– Den lär bli värre. Allt är ju blockerat. Inga transporter kommer in, inga mediciner, det finns inget vatten och ingen el. Det är en humanitär kris.

Pontus Ahlkvist/TT

Utrikes

Detta handlar konflikten i norra Etiopien om

Tjugofemåriga Terhas Tsfa var höggravid när hon flydde striderna i Tigray, och fick föda sitt barn vid vägkanten. Nu befinner hon sig i ett flyktingläger i Qadarif i östra Sudan.
Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tiotusentals människor flyr regionen Tigray i norra Etiopien, där ett fullskaligt inbördeskrig har brutit ut.
Men vad handlar konflikten om? Etiopienkännaren Michael Ståhl svarar på åtta frågor.

– Den utlösande faktorn var att natten mellan den 3 och 4 november bröt sig tigreanska trupper in i den federala arméns förläggning i regionhuvudstaden Mekele, sköt ihjäl ett antal soldater och officerare och tog med sig alla vapen. Det blev naturligtvis omedelbart känt, då beslöt regeringen att slå tillbaka och skickade upp styrkor. Det är en omfattande militär operation i en av landets egna regioner.

– Striderna kom som en överraskning för de flesta. Att det fanns en spricka mellan regionledningen i Tigray och den federala regeringen i Addis Abeba var välkänt. Läget har förvärrats under hösten, men att det skulle bli en direkt militär konfrontation i stor skala var oväntat.

– Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) styrde i Etiopien i 27 år, men har förlorat sin maktposition under Abiy Ahmeds tid som premiärminister. Flera centrala politiker har anklagats för korruption och det styrande skiktet i TPLF har lämnat Addis och förskansat sig i sin hemregion.

– Man har byggt en egen bastion där, mobiliserat en lokal milis och regionala truppstyrkor, och förklarat regeringen i Addis Abeba illegitim. De tigreanska ledarna härbärgerar en tro om att de är militärt oövervinnerliga eftersom de störtade diktatorn Mengistu och hans enorma krigsmakt. De tror sig fortfarande vara starka nog att utmana hela den etiopiska armén.

– Men Tigray som region är fattigt också med etiopiska mått, det är ofta torka och missväxt, en stor del av befolkningen är beroende av livsmedelshjälp, så det är ingen rik region man kämpar om.

– Paraplykoalitionen EPRDF löstes upp. Premiärminister Abiy har grundat ett nytt parti och bjudit in andra grupper att ansluta sig. Några har gjort det, andra inte. Tigreanerna har sagt nej, de ser Abiys regering som illegitim, eftersom han bara fick ett ettårigt förordnande när han tillträdde 2018. Han utlovade allmänna val, men de har senarelagts på grund av pandemin. Tigreanerna ser det som ett svepskäl, och anser att han vill styra enväldigt.

– Den huvudsakliga motsättningen är mellan centralism och decentralism. Abiy och de som stöder honom går mot en centralistisk linje, han vill att Etiopien ska vara en enhetsstat med viss lokal autonomi i regionerna. Andra politiska grupperingar, inte minst i regionen Oromiya, vill ha en mer extrem regionalisering, där regionerna ska besluta i princip allt, och TPLF är på den sidan nu.

– Många förstod nog inte hur volatilt och sprängfyllt av konflikter Etiopien var redan när Abiy fick priset. Det skrevs inte så mycket om Etiopien i tidningarna då. Men han fick ju priset på grund av fredsavtalet med Eritrea, och det avtalet håller.

– Ingen alls, egentligen. De är passiva. Kriget mellan Etiopien och Eritrea på 90- och 00-talet var ju de facto mellan Tigray och Eritrea, vilket kan synas motsägelsefullt, eftersom eritreaner och tigreaner kämpade gemensamt mot den förre diktatorn Mengistu.

– Sedan började de strida sinsemellan, trots att de är så nära befryndade – samma språk, samma religion. Och gränsen är artificiell, den drogs upp av italienarna när de erövrade Eritrea. Jag tolkar det som någon slags desperation att tigreanerna börjar beskjuta Asmara.

– I värsta fall. Det kommer uppgifter om att etiopiska armén har stora framgångar på västra fronten, där terrängen är ganska flack. Men på den östra fronten är det bergigt och kuperat och gott om raviner, så förutsättningarna för gerillakrig är större där.

– Antingen kommer etiopiska armén att segra inom någon vecka, eller så blir det ett långdraget gerillakrig som förs i otillgängliga områden. En osäkerhetsfaktor är huruvida befolkningen i längden ställer upp för TPLF, som utövar ett auktoritärt styre i regionen. Det finns en lokal opposition, men den kommer inte till tals.

– Den är dålig. Ungefär en fjärdedel av Tigrays befolkning var beroende av livsmedelshjälp från FN:s livsmedelsprogram (WFP) redan innan konflikten bröt ut. Där finns också tiotusentals flyktingar från Eritrea, som kom innan fredsavtalet ingicks. Nu under striderna har många fått lämna sina hem och sökt sig till gränsen mot Sudan.

– Den inhemska livsmedelsproduktionen är inte heller tillräcklig. Just nu är det skördetid, och om skörden störs av krigshandlingarna så är det ju inte bra. Dessutom har gräshoppor härjat i hela östra Afrika, vilket har slagit hårt även mot Tigray. Det finns också uppgifter om att TPLF har sprängt broar, grävt hål i flygfält och förstört infrastruktur när de har dragit sig tillbaka. Det innebär att det humanitära arbetet kommer att försvåras när kriget väl är över, eftersom det blir svårt att få fram livsmedelstransporter.

– Då skulle konflikten definieras som politisk, som en konflikt mellan två parter, där en kompromiss är målet. Abiy anser att det är fråga om att återskapa lag och ordning i regionen och att TPLF:s ledning är kriminell, eftersom de har plundrat regeringens vapenlager och skjutit soldater och officerare.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Ett land med många starka folkgrupper

I Afrikas näst folkrikaste land finns många olika folkgrupper. Enligt 2007 års folkräkning består Etiopien av 80 olika folk, varav tio rymmer över en miljon människor vardera. Bland de dominerande grupperna finns oromoer (som premiärminister Abiy Ahmed tillhör), amharer och tigreaner.

Sedan 1995 har Etiopien nio etniskt definierade regioner, eller delstater, med långtgående autonomi. Några domineras tydligt av en folkgrupp, medan "Södra nationernas, nationaliteternas och folkens delstat" officiellt har ett 50-tal olika etniska grupper.

Den federala författning som trädde i kraft 1995 omvandlade Etiopien från en centralstyrd stat till "en mångkulturell federation byggd på etnisk-nationell representation".

Enligt författningen har delstaterna omfattande rätt till självbestämmande, men centralregeringen har rätt att ingripa i delstaternas affärer i frågor som rör säkerhet.

Källa: Landguiden/UI, Encyclopedia Britannica (2012)

Utrikes

Smittsam fågelinfluensa på kroatisk gård

Personer med skyddskläder på en gård i Ungern, som drabbades av fågelinfluensa tidigare i år. Arkivbild.
Foto: Zsolt Czegledi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett utbrott av den smittsamma fågelinfluensan H5N8 har upptäckts på en bondgård i norra Kroatien, enligt Världsorganisationen för djurhälsa (OIE).

Drygt 4 300 fåglar har dött på grund av utbrottet, enligt uppgifter från Kroatiens jordbruksdepartement.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Utrikes

Kraftigt oväder drar in över Indien

En man försöker att cykla över en översvämmad gata i Chennai i Tamil Nadu i Indien.
Foto: R. Parthibhan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det kraftiga ovädret Nivar har stormat in på Indiens sydkust, med vindar på uppemot 36 meter per sekund och omfattande nederbörd.
PREMIUM

Träd har slitits upp med rötterna och vattendrag har svämmat över sina breddar, sedan ovädret nådde land. Minst en person uppges ha omkommit, efter det att en mur kollapsat till följd av häftigt regn, på onsdagen.

Tusentals räddningsarbetare – bland annat från armén, kustbevakningen och flottan – har sänts ut i regionerna Tamil Nadu, Andhra Pradesh och Puducherry. Myndigheterna har dessutom kapat strömmen i flera städer som en förebyggande åtgärd för att förhindra skador på elnätet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Iranfånge fri: "Bitterljuvt"

Bilden är hämtad från en video från iransk statlig tv och visar Kylie Moore-Gilbert i Teheran.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Frisläppandet av den brittisk-australiska akademikern Kylie Moore-Gilbert, som har suttit fängslad i Iran dömd mot sitt nekande för spioneri, tas emot med glädje i Australien.
Tre iranska fångar i Thailand uppges ha släppts i utbyte mot hennes frigivande.
PREMIUM

– Hon är med australiska tjänstemän som ger henne allt stöd hon behöver, säger Australiens premiärminister Scott Morison till tv-programmet Sunrise , där han berättar att han har pratat med henne efter frisläppandet.

– Vi är väldigt glada, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nya virusåtgärder införs i Tyskland

Angela Merkel (i mitten) på väg till presskonferensen där de nya coronaåtgärderna presenterades.
Foto: Odd Andersen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tyskland skärper sina coronarestriktioner. Men under julhelgen lättas de något igen.
– Det behöver inte bli en ensam jul för människor i sårbara grupper, säger förbundskansler Angela Merkel.
PREMIUM

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har kommit överens med de 16 delstaterna i landet om att utöka och förlänga åtgärderna för att bekämpa pandemin.

– Det här är absolut inte rätt tid att blåsa faran över, säger Merkel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL