Inrikes

Ny prognos: Skånes coronakurva peakar i jul

På SUS (Skånes universitetssjukhus) finns beredskap för att bygga ut vårdplatserna, skriver Sydsvenskan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Skåne riskerar att nå sin kulm under julhelgen gällande antalet covidpatienter på regionens sjukhus, rapporterar Sydsvenskan.

Prognosen kommer från Region Skåne som har arbetat fram tre scenarier över sjukhusbelastningen för några månader framåt. I det värsta scenariot peakar kurvan i slutet av december med 250 inlagda covidpatienter samt ytterligare 30 på iva.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstankar växer – har filmat våldtäkter

Åklagare har begärt mannen omhäktad, misstänkt för ytterligare våldtäkter. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Misstankarna växer mot en 33-årig man i Stockholm som sedan tidigare sitter häktad misstänkt för tre våldtäkter. Åklagare har begärt honom omhäktad för ytterligare ett fall av grov våldtäkt, sju våldtäkter och två fall av sexuella övergrepp som begåtts på Södermalm och i Söderort i Stockholm, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Mannen misstänks för att ha utsatt ett antal kvinnor för våldtäkter och sexuella övergrepp. Vissa av övergreppen har filmats och vi vet inte identiteten på de kvinnor som syns på filmerna. Vid vissa tillfällen tycks kvinnorna ha sovit eller varit medvetslösa. Vi är nu angelägna att komma i kontakt med de kvinnor som har utsatts samt andra som kan ha uppgifter att lämna i ärendet", säger åklagaren Helena Nordstrand.

Brotten ska ha ägt rum mellan åren 2018 och 2020. En av våldtäkterna ska enligt häktningsframställan ha skett i Norrtälje.

Omhäktningsförhandlingen hålls fredag förmiddag vid Södertörns tingsrätt.

Inrikes

Folkhälsomyndigheten håller pressträff om coronaläget

Inrikes
Sverige

På dagens pressträff medverkar representanter från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Inrikes

KU: Brister i regeringens handläggningar

Statsminister Stefan Löfven i samband med KU-utfrågningarna. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Riksdagens konstitutionsutskott (KU) konstaterar brister i tolv ärenden i granskningen av regeringen.
Bland annat anser KU att utrikesministern och försvarsministern borde ha informerats om att den irakiske försvarsministern var svensk medborgare och misstänkt för brott.

– KU ställer sig frågande till att varken försvarsminister Peter Hultqvist eller utrikesminister Ann Linde informerades samtidigt som Sverige hade militär personal i Irak, säger KU:s ordförande Karin Enström (M).

– Det är märkligt att informationen inte nått försvarsministern eller utrikesministern, säger vice ordförande Hans Ekström (S).

Samma kritik har KU mot att de båda ministrarna inte fick information om den så kallade falska officeraren, som Kustbevakningen bedömde vara olämplig.

KU ifrågasätter att frågan inte följdes upp i kontakterna mellan försvarsmakten och försvarsdepartementet. Om frågan hade följts upp så hade regeringskansliet fått information om att personen tidigare hade haft uppdrag vid Natos militära högkvarter tidigare än i samband med medierapporteringen.

Ceasars hustru

Ett annat ärende handlar om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Regeringen tog över ärendet efter det att mark- och miljööverdomstolen gett sitt godkännande. KU konstaterar att det kan vara motiverat att regeringen tar över prövningen av ett sådant ärende, men konstaterar att regeringen bör vara försiktig att göra det i ett sent skede.

KU markerar också mot att klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) under tillståndsprövningen uttalade sig om investeringar i fossila bränslen.

Det "kan ge upphov till tvivel om att prövningen är saklig och opartisk", konstaterar KU. Regeringen avslutade aldrig prövningen, eftersom Preem drog tillbaka sin ansökan.

– Nu skedde aldrig något prövning, men om det hade skett, så hade det uttalandet kunnat ställa till det, oavsett beslut, säger Mia Sydow Mölleby (V).

– Ceasars hustru får inte ens misstänkas, säger Tuve Skånberg (KD).

Inte acceptabelt

Andra ärenden som KU finner brister i regeringens handläggning handlar om gruvbrytningen i Kallak. Det framgår av regeringsärendet att det inte genomfördes några handläggningsåtgärder under närmare tre år. Det innebär en försening som inte är acceptabel, konstaterar KU.

Ytterligare ett ärende som KU funnit anledning att ta upp är styrningen av Arbetsförmedlingen efter riksdagens budgetbeslut 2019, som innebar en neddragning av myndighetens anslag, vilket ledde till att ett stort antal kontor skulle stängas.

KU anser att det "kan diskuteras" om regeringen fattade de beslut som hade behövts under våren 2019 sett till den situation som uppstod.

I några övriga frågor konstaterar KU att några ministrar kommit med uttalanden som varit missvisande eller felaktiga. Det handlar bland annat om inrikesminister Mikael Dambergs (S) uttalande om antalet poliser och åtgärder mot gängbrottslighet, utrikesminister Ann Lindes (S) uttalande om export av krigsmateriel och justitieminister Morgan Johanssons (S) om beviljade uppehållstillstånd på grund av anknytning.

Owe Nilsson/TT

Inrikes

Regeringen begär löpande smittoscenarier

Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.
Foto: Regeringen/TT
Inrikes
Inrikes

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande uppdatera sina scenarier för smittspridning. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) på en digital pressträff.

Scenarierna ska sträcka sig minst tre månader framåt och uppdateras varannan månad.

– Syftet är att löpande ge en bedömning av smittspridningens utveckling, säger socialminister Lena Hallengren (S).

På pressträffen meddelar ministrarna även att snabbtester ska få användas på äldreboenden.

Stefan Löfven passar även på att påminna om "siffran åtta".

– Det bör helt enkelt inte förekomma några sociala situationer nu med fler än åtta, säger han.

Inrikes

Misshandlade flickvän med baseballsträ

En 24-årig man i Malmö åtalas för synnerligen grov misshandel av sin flickvän. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Den 24-årige mannen slog sin flickvän gång på gång med ett baseballträ och skohorn. Kvinnan fick elva frakturer av det grova våldet och nu åtalas mannen vid Malmö tingsrätt för synnerligen grov misshandel, skriver Sydsvenskan.

Misshandeln pågick i flera timmar i mitten av augusti. Mannen hindrade kvinnan från att ringa SOS alarm och lät henne ligga skadad i ett dygn i lägenheten i Malmö.

Straffskalan för synnerligen grov misshandel är fyra till tio års fängelse.

– Jag bestämde det (brottsrubriceringen) efter att ha fått rättsläkarens utlåtande om skadornas allvarlighetsgrad. Eftersom hon fortfarande är rullstolsburen når det upp till kravet på bestående men. Det är lång tid som hon inte kommer kunna gå, säger åklagaren Helena Lundström till tidningen.

Mannen nekar till brott. Han åtalas även för att ha misshandlat flickvännen vid ett tidigare tillfälle samt två fall av misshandel mot hennes syster.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

Oenig hovrätt friar Eskil Erlandsson

Före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på väg in till förhandlingarna i tingsrätten i Stockholm förra året.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) tog visserligen två kvinnliga riksdagsledamöter på låren.
Men beröringarna saknade sexuell prägel, därför frias han också i hovrätten för sexuellt ofredande.
Rätten var dock inte enig.

Målet har tagits upp i hovrätten efter att den friande domen i Stockholms tingsrätt överklagades av två av tre målsägande.

Nu står det klart att Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom, och alltså väljer att fria Eskil Erlandsson för sexuellt ofredande mot två kvinnliga moderata riksdagspolitiker. Erlandsson har hela tiden nekat till brott.

Hovrätten konstaterar att beröringar på kvinnornas lår har ägt rum. Vid en arbetsrelaterad middag 2016 rörde Erlandsson den ena kvinnans lår, varpå hon direkt reagerade och tog bort hans hand. Han upprepade beröringen ytterligare en gång, och hon tog bort handen. Vid en lunch i riksdagen 2018 tog han på den andra kvinnans lår, och pillade vid hennes kjolkant. Även hon tog omedelbart bort hans hand.

"Måste ha känt"

Men även om beröringarna skett har de enligt både tings- och hovrätt inte haft den tydliga sexuella inriktning eller prägel som krävs för straffansvar.

"Det står klart att Eskil Erlandsson varken med ord eller handling i övrigt gett uttryck för ett sexuellt intresse för målsägandena i något av fallen. Hovrätten anser i likhet med tingsrätten att inte heller det som har kommit fram rörande omständigheterna i övrigt – bl.a. att beröringarna företagits under bordsduken på en arbetsrelaterad lunch respektive middag – leder till att gärningarna kan anses ha en så tydlig sexuell inriktning eller prägel att de ska bedömas som sexuellt ofredande", skriver hovrätten i sin dom.

En av domarna anser att det visst fanns en sexuell prägel, och att Erlandsson borde fällas. Detta då han rört vid låren på arbetskollegor, som han inte har en privat relation med, vid arbetsrelaterade tillfällen och utan att det finns en naturlig orsak till beröringen. Hon anser också att han måste varit medveten om sitt handlande, och därmed haft uppsåt.

"Eskil Erlandsson måste ha känt att han inte lade handen på sitt eget lår. Trots detta har han inte själv avbrutit agerandet eller gett någon ursäkt eller förklaring", skriver domaren.

Minns inte

Eskil Erlandsson sade sig i tingsrätten inte minnas någon av händelserna, även om han heller inte förnekade att han kan ha suttit bredvid kvinnorna. Men i sådana fall har han inte medvetet berört dem utan råkat komma åt dem när han mot sina egna lår masserat lederna i händerna.

Erlandsson fick för 20 år sedan diagnosen Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan som den också kallas, vilket leder till att fingrarna kröker sig. Att han på grund av en annan fysisk åkomma dessutom måste sitta bredbent kan också ha bidragit, enligt försvaret.

I tingsrätten prövades även en tredje händelse, vilken rörde en centerpartist som uppgett att hon utsatts för Erlandssons beröring vid Centerstämman 2017. Tingsrätten konstaterade i det fallet att bevisningen inte räckte till.

Åklagaren valde att inte överklaga tingsrättsdomen.

Erika Nekham/TT

Inrikes

Uppgift: Besked om julresor nästa vecka

Folkhälsomyndigheten väntas komma med besked om julresorna nästa vecka. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Alla väntar på besked om hur julen kan firas i år. Går det att resa till släkten eller fjällen?
Folkhälsomyndigheten siktar på att ge besked nästa vecka.

Från den 14 december ska samma regler för att begränsa smittspridningen gälla i hela landet. På Folkhälsomyndigheten pågår ett febrilt arbete för att ersätta de lokala allmänna råd som gäller nu, och för att ta fram rekommendationer för jul- och nyårshelgerna.

Kontakterna är många med smittskyddsläkare, regioner, länsstyrelser och andra berörda. Siktet är inställt på att kunna presentera de nya reglerna på torsdag nästa vecka, enligt uppgift till TT.

Juridiskt är det inte möjligt att förbjuda resor, men flera regioner avråder i dag från onödiga resor. Det FHM nu arbetar utifrån är en mildare form av föreskrift och råd.

Eftersom folk antas vilja resa i jul, är det mer hållbart att se till att resandet kan ske på ett så planerat och säkert sätt som möjligt, går resonemanget.

Planerat och säkert

Till exempel att åka bil för den som har möjlighet till det, att tänka över hur man kan ta sig hem om man blir sjuk, så att sjukvården inte belastas, att inte umgås med nya sociala kontakter och överhuvudtaget få alla att ta ansvar.

Inget är beslutat ännu. Hela tiden måste smittoläget vägas in, berörda aktörer konsulteras och regeringen kan också ha synpunkter.

FHM har särskilt haft diskussioner med skidlänen när det gäller julresorna. I Dalarna säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund att man ser med oro på smittspridningen.

– Men vi jobbar utifrån att det kommer att komma folk, så vi förbereder oss på alla sätt, till exempel med utökad provtagning. Och vi för diskussioner med verksamheter på skidorterna så att de kan isolera sjuk personal, till exempel, säger hon.

Risken finns

I dag har Dalarna en avrådan från onödiga resor inom regionen. Och ur strikt smittskyddssynpunkt vore det en hjälp om reserestriktioner fanns kvar, anser smittskyddsläkaren.

– Är det som nu eller värre är det absolut inte bra att man reser mellan regioner, säger Helena Ernlund.

I ett annat vinterturismlän, Jämtland, hoppas regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand att skidturisterna ska kunna komma.

– Om du reser med din egen bil, med din egen familj till en egen stuga eller lägenhet, så är det ju ändå i en begränsad grupp. Den typen av möjligheter skulle vi önska finns kvar, säger Eva Hellstrand.

TT: Är ni inte oroade för att vården inte har kapacitet att ta hand om besökare från andra regioner?

– Vi förutsätter ju, om det blir möjligt, att den som reser faktiskt tar den hänsynen. Har man träffat någon som man vet är smittad då reser man inte. Då stannar man i sin vanliga miljö. Vi måste försöka ha den tilliten till varandra, säger Eva Hellstrand.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Uppsalaprofessor åter anmäld för covidforskning

Uppsalaprofessor misstänks för covidforskning utan etiskt tillstånd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Uppsalaprofessorn Åke Lundkvist, som sedan tidigare utreds av åklagare för en studie av antikroppsförekomst bland befolkningen som visat sig sakna etiskt tillstånd, har åter anmälts.

Den här gången är det rektorn vid Uppsala universitet som mottagit en anmälan om ännu ett misstänkt fall av covidforskning utan etiskt tillstånd, skriver Upsala Nya Tidning.

Professor Åke Lundkvist ledde en studie som visade att ett särskilt snabbtest av antikroppsförekomst hade hög träffsäkerhet. Resultaten var de första i sitt slag och blev mycket uppmärksammade.

Två forskare, som själva står som medförfattare till studien, har flaggat för att nödvändiga etiska tillstånd för studien saknades. Forskarnas chef, Eva Lindberg professor och prefekt vid Institutionen för medicinska vetenskaper, har därför skickat en anmälan till universitetets rektor som ska besluta om ärendet ska tas upp av Uppsala universitets nämnd för utredning av avvikelse från god forskningssed.

– Det här är ett besvärligt ärende med en hel del oklarheter i, därför vill vi få det prövat, säger Eva Lindberg till UNT.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL