Inrikes

Man omkom i fyrhjulingsolycka

En man omkom efter en fyrhjulingsolycka under lördagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 60-års åldern har omkommit i en olycka på fyrhjuling i närheten av Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun, rapporterar P4 Örebro.

Larmet inkom till polis och ambulans runt 23-tiden på lördagskvällen, men mannens liv gick inte att rädda. Ytterligare en man i 35-års åldern fördes till sjukhus i samband med olyckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Löfven lyfter Ivo-rapport för coronasamtal

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Slutsatserna i Ivo-rapporten om brister i vården av äldre coronasjuka, är mycket allvarliga, enligt statsministern. Rättning måste ske och Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg.
Det är dags för självrannsakan för staten, regionerna och kommunerna efter rapporten, anser Centerledaren Annie Lööf.

"Vi måste alla vara överens om att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg. Inget annat duger", skriver Stefan Löfven i ett inlägg på Facebook inför onsdagens partiledarsamtal om coronaläget.

Löfven räknar med att rapporten om vården av covidsjuka som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har levererat kommer att ta en del av tiden på mötet, förutom virusläget.

Stora brister

Statsministern konstaterar att Ivo framhåller att alla regioner i Sverige har brustit i sitt lagstadgade ansvar för medicinsk vård och behandling på särskilda boenden. Ivo säger också att äldre har inte fått vård utifrån just sina behov och att det har brustit i information till dem och deras anhöriga. Likaså finns brister i patientjournaler och vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk.

"Varje region behöver genomföra nödvändiga förändringar – de ska redan ha börjat med det", skriver statsministern.

Stefan Löfven skriver dock inget om regeringens eget strategi, där det hela tiden har talats om att skydda de äldre.

Centerledaren Annie Lööf vill se en uppryckning på alla håll.

– Vi måste se till att man lever upp till dagens lagkrav. Men det behövs också skärpningar av hälso- och sjukvårdslagen, sade Lööf inför partiledarsamtalen.

Lööf återkommer till tidigare väckta krav om att sjukvård ska kunna ges oavsett plats – hemmet, sjukhus eller det särskilda äldreboendet. Samordningen måste bli bättre mellan regionerna och kommunerna och sjuksköterskor och undersköterskor ges möjligheter att ge rätt vård och behandling i äldrevården, sjuka äldre ska inte behöva skickas till akuten för att få dropp, blodförtunnande och syrgas.

Systemfel bakom?

TT: Finns det systemfel?

– Ivo pekar på systematik, därför förutsätter jag att regeringen tar tag i det här skyndsamt, säger Annie Lööf och syftar också på initiativ för att ändra i hälso-och sjukvårdslagen.

Men hon ser inte att tiden är den rätta för att organisera om vården av äldre och ansvaret för den.

– Vi tror inte på någon större omorganisering, det skulle göra att man tappar tid och det är inte vägen framåt, säger Lööf.

Vänsterpartiet driver på för att regeringen snabbt ska ändra i sjukförsäkringen, ett initiativ som har stöd av en majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott. Det ska genom att lätta på kraven så att människor som har varit sjukskrivna i 180 dagar inte ska tvingas söka jobb på hela arbetsmarknaden utan kunna satsa på att återgå till jobbet han eller hon har.

Dadgostar vill ha svar

Förhandlingar om det pågår, men Vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill ha svar direkt från statsminister Stefan Löfven (S).

– Jag tänker fråga statsministern om han kan lova vård- och omsorgspersonal och alla andra som går till jobbet i dag att de har ett skydd i sin sjukförsäkring, säger Nooshi Dadgostar.

– Det finns en majoritet i riksdagen och nu är det bara för regeringen att lägga fram förslaget, säger Dadgostar som också vill ha en tillfällig ändring av reglerna så att kraven som ställs vid 180 dagars sjukskrivning inte ska gälla fram till dess att en permanent lösning finns.

Enligt uppgift till TT pågår för närvarande förhandlingar mellan regeringen och samarbetspartierna C och Liberalerna om just sjukförsäkringen och vad som ska gälla framöver för den som varit sjukskriven i 180 dagar eller mer. Antalet personer som utförsäkrats vid den gränsen har ökat, enligt Försäkringskassan.

Lars Larsson/TT

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill prata sjukförsäkring med statsministern i coronasamtalen. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill prata sjukförsäkring med statsministern i coronasamtalen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Ivo-rapporten

1. Gamla på äldreboenden har inte fått vård och behandling utifrån individuella behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

2. De gamla och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

3. Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har på äldreboenden inte skett i enlighet med gällande regelverk under covid-19-pandemin.

4. Det går inte att följa behandlingen av dem som bor på äldreboenden som haft misstänkt eller konstaterad covid-19 på grund av brister i patientjournalerna.

Granskningen gjordes under februari/mars respektive maj/juni, då antalet döda i covid-19 på äldreboenden var mycket högt.

Källa: Ivo

Inrikes

Säkra länder-lista ska ge snabbare avvisningar

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill återinföra ett snabbspår för asylsökande från länder med liten chans att få stanna. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa en lista med säkra länder för att kunna snabbavvisa asylsökande som uppenbart saknar asylskäl.
Målet är att de nya reglerna ska vara på plats i maj nästa år.

– Det är en stor grupp som kan komma att omfattas av de nya reglerna, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

På torsdagen beslutar regeringen om en lagrådsremiss med regler om säkra ursprungsländer. Migrationsverket får då rätt att klassa en asylansökan som uppenbart ogrundad om den kommer från ett land på listan.

Få får stanna

Exakt vilka länder det handlar om står inte i lagrådsremissen. Det är Migrationsverket som senare ska sammanställa en lista.

Men statistik från Migrationsverket över avgjorda ärenden kan ge en fingervisning. Från vissa länder får mindre än fem procent bifall. Morgan Johansson nämner Uzbekistan, Ukraina, Albanien, Mongoliet och Georgien som exempel.

Hittills i år har exempelvis 1 038 ärenden från asylsökande från Uzbekistan avgjorts. Endast 21 av dem fick uppehållstillstånd.

Tidigare har Sverige haft ett snabbspår som främst användes för asylsökande från västra Balkan. Men en EU-dom 2018 satte stopp för det.

– Nu återinför vi det systemet. När vi hade den här ordningen tidigare kunde man komma ner på en handläggningstid på 20–30 dagar, säger Morgan Johansson.

I dag tar det flera månader att handlägga ett ärende.

Ser ingen risk

Morgan Johansson uppskattar att uppemot en tredjedel av de asylansökningar som kommit in hittills i år skulle ha kunnat omfattas av de nya reglerna.

De innebär också att den som fått avslag kan avvisas omedelbart, även om man överklagar beslutet.

Även om snabbspåret införs ska alltid en individuell prövning göras. Och den som har särskilda asylskäl har alltid rätt att få dem prövade.

Morgan Johansson ser ingen risk att asylrätten inskränks.

– Vi har haft det här systemet tidigare och det fanns inga starka rättssäkerhetsproblem med det, säger han.

Uppdateras regelbundet

Förteckningen över säkra länder kommer att uppdateras med jämna mellanrum, eftersom förhållanden kan ändras snabbt.

Flera EU-länder har i dag listor över säkra länder, vilka bygger på EU:s asylprocedurdirektiv.

Ett land ska, enligt EU-direktivet, kunna betraktas som säkert om det utifrån ett demokratiskt system och allmänna politiska förhållanden framgår att det inte förekommer förföljelse, tortyr eller förnedrande bestraffning. Det får inte heller finnas hot på grund av urskillningslöst våld i en väpnad konflikt.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Härifrån får många avslag på asylansökan

Exempel på länder med låg bifallsgrad på beviljade asylansökningar. Gäller avgjorda ärenden jan–okt 2020, genomsnittlig handläggningstid inom parentes:

Albanien: 7 av 299 (genomsnittlig handläggningstid 131 dagar)

Armenien: 4 av 93 (307 dagar)

Bangladesh: 14 av 220 (427 dagar)

Belarus: 1 av 72 (117 dagar)

Bosnien: 0 av 42 (179 dagar)

Colombia: 6 av 282 (156 dagar)

Egypten: 30 av 373 (372 dagar)

Georgien: 0 av 397 (84 dagar)

Indien: 2 av 100 (261 dagar)

Kazakstan: 11 av 263 (159 dagar)

Kirgizistan: 11 av 123 (174 dagar)

Kosovo: 2 av 93 (135 dagar)

Marocko: 10 av 217 (157 dagar)

Mongoliet: 12 av 346 (133 dagar)

Nordmakedonien: 2 av 111 (82 dagar)

Serbien: 1 av 135 (101 dagar)

Ukraina: 5 av 475 (146 dagar)

Uzbekistan: 21 av 1 038 (373 dagar)

Som jämförelse blev det bifall i 23 procent av det totala antalet avgjorda ärenden hittills i år. I genomsnitt var handläggningstiden 292 dagar.

Källa: Migrationsverket

Inrikes

Brå inleder studie av personrånen

Brå ska bland annat undersöka om offer och gärningspersoner har svensk eller utländsk bakgrund, i de fall där det finns en identifierad gärningsperson. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Brottsförebyggande rådet (Brå) inleder en studie i syfte att kartlägga och undersöka personrånen, rapporterar SVT. Enligt SVT anmäldes förra året 7 741 personrån, den högsta siffran på tio år.

Brå ska bland annat undersöka om offer och gärningspersoner har svensk eller utländsk bakgrund i de fall där det finns en identifierad gärningsperson.

Samtidigt varnar Brå för att sådana resultat inte nödvändigtvis rättvist återspeglar verkligheten, eftersom anmälningsbenägenheten och risken att bli misstänkt för brott är ojämnt fördelad i samhället och påverkas av flera faktorer.

Rapporten ska utgå från anmälnings- och misstankeregistret och enkätstudier om utsatthet för brott. Brå ska gå igenom 800 förundersökningar och göra statistiska analyser av samtliga ungdomsrån mellan 2015 och 2019.

Enligt Brå är det redan nu tydligt att en stor del av både de som begår och de som utsätts för brott kommer från socioekonomiskt utsatta områden.

Lucas Brischetto/TT

Inrikes

En död efter explosion i Östersund

En person avled av sina skador efter explosionen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 30-årsåldern har avlidit efter en explosion i ett industriområde i Östersund.

– Det har varit en arbetsplatsolycka i form av en explosion, säger Elin Elisson, inre befäl på räddningstjänsten i Jämtland, till SVT Nyheter Jämtland.

Ytterligare en person skadades i samband med olyckan. Skadeläget för den personen är inte känt, skriver SVT.

Det är oklart hur olyckan har gått till, men enligt räddningstjänsten finns det ingen ytterligare explosionsrisk. Händelsen rubriceras som arbetsplatsolycka.

Inrikes

Gängledare i Stockholm gripen av polis

En person 'i ledarskiktet i ett nätverk i södra Stockholm' har gripits. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT
Inrikes
Inrikes

En man som polisen beskriver som "i ledarskiktet i ett nätverk i södra Stockholm" greps på tisdagskvällen, misstänkt för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. Mordförsöket som mannen enligt polisen är inblandad i skedde i april i Stockholmsförorten Sollentuna.

Polisen skriver på sin hemsida att mannen är i trettioårsåldern och att han "över tid haft en ledande roll" i ett kriminellt nätverk i södra Stockholm. Myndigheten säger sig ha mycket god inblick i de kriminella nätverken i Stockholmsområdet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

55 nya dödsfall med covid-19

En sjuksköterska har utfört ett covid-test på en patient. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

55 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 555 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 230 514 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Inrikes

Två i stort narkotikamål släpps ur häkte

Målet ligger hos Södertörns tingsrätt men förhandlingen sker i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Inrikes
Inrikes

Två av de tolv personer som åtalats för grovt narkotikabrott och som misstänks ha styrt narkotikahandeln i stadsdelen Vårberg i Stockholm har släppts ur häkte.

Båda är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott, säger rättens ordförande Sara Rosén i ett pressmeddelande.

"Mot bakgrund av deras ålder och att de varit frihetsberövade lång tid anser tingsrätten dock att det inte längre är proportionerligt att de är häktade".

Bevisningen i målet bygger till stor del på information som utredarna fått genom hemliga tvångsmedel. Bland annat finns bilder från dolda kameror som monterades upp i de utrymmen där drogförsäljningen pågick.

En av de tolv som enligt åklagarna varit en ledargestalt i nätverket är även åtalad för människohandel. Han misstänks ha värvat två 17-åriga pojkar till nätverket och ha utnyttjat dem för att sälja droger. Den mannen är kvar i häkte.

Förhandlingen i tingsrätten ska pågå i flera veckor till.

Inrikes

Tekniskt fel bakom Amorella-olyckan

Händelsen då Viking Line-fartyget Amorella grundstötte i september orsakades av ett tekniskt fel, visar en utredning. Arkivbild.
Foto: Niclas Nordlund/AP/TT
Inrikes
Inrikes Det var ett tekniskt fel som orsakade Viking Line-fartyget Amorellas grundstötning i september, visar Olycksutredningscentralens utredning.

"Som en följd av ett tekniskt fel i Amorellas effektregleringssystem flyttades den högra propellerns bladvinklar av sig själva till fullt backningsläge när fartyget närmade sig den smala passagen vid Hjulgrund”, står det i rapporten.

Vid grundstötningen nära ön Järsö i den åländska skärgården upptäckte besättningen på kommandobryggan att fartyget inte betedde sig som vanligt. Fartyget svängde mot farledsområdets kant, vilket orsakade den första bottenkänningen sydost om Hjulgrund. Efter att fartygets djupgående i fören ökade och det fick slagsida mot höger beslutade befälhavaren ombord att köra upp det på stranden vid Järsö.

Utredningen fortsätter och hela rapporten, inklusive utredningsplanen, ska publiceras sommaren 2021.

På onsdagen meddelades också att Viking Grace, som i helgen gick på grund i Mariehamn på Åland, åter kan tas i trafik. Efter undersökning visade det sig att endast en propeller skadades i samband med olyckan, uppger Viking Line. Varken fartygets skrov eller botten tog någon skada. Fartyget kunde, efter att det dragits loss, ta sig för egen maskin till Åbo, och därefter vidare till Nådendal där propellerskadan repareras. Inga personer skadades i olyckan.

Viking Grace återupptar sin trafik på söndag den 29 november, och avgår då från Åbo strax före klockan 21.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL