Utrikes

Han kan bli ny utrikesminister i USA

Antony Blinken kan bli USA:s näste utrikesminister. Arkivbild.
Foto: Khin Maung Win/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

På tisdagen ska den tillträdande presidenten Joe Biden presentera delar av sin kommande regering i USA. En som ligger bra till för utrikesministerposten är Antony Blinken, rapporterar flera medier med hänvisning till källor med insyn.

Blinken är en av Bidens nära förtrogna som haft näst högsta posten på USA:s utrikesdepartement och även varit biträdande nationell säkerhetsrådgivare under Obamaeran.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Förbättrat franskt virusläge – öppnas delvis

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nedstängningen har givit effekt, läget har förbättrats och en del restriktioner ska lättas, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron. Men de mat- och dryckesglada fransmännen får fortsätta vänta med att käka på restaurang.

Frankrike inledde en andra runda av nedstängningar den 30 oktober sedan antalet covid-19-fall ökat kraftigt till nya rekordnivåer. Det innebar bland annat att många butiker, restauranger, nöjesetablissemang och hotell i Frankrike återigen stängdes.

I ett tv-sänt anförande säger nu Macron att affärerna får öppna från och med lördag, och att vissa andra delar av nedstängningen ska vara borta till den 15 december.

Det som hägrar är julhelgen och landets invånare ska få fira helgen med sina familjer, enligt presidenten.

Däremot måste barer, kaféer och restauranger fortsätta hålla stängt ända till den 20 januari, för att stoppa ytterligare en våg av smitta.

– Vi måste göra allt för att förhindra en tredje våg, allt för att förhindra en tredje nedstängning, säger Macron.

Det som förbättrats, enligt Macron, är bland annat att färre covid-19-sjuka vårdas på sjukhus. Dessutom hägrar början av vaccinationskampanjen i Frankrike.

Också ekonomiskt tryck ligger bakom beslutet att öppna upp igen.

Den första nedstängningen, som var mer strikt än den andra, pågick mellan den 17 mars och den 11 maj.

FAKTA

Fakta: Återöppnandets tre faser

Frankrike ska enligt president Emmanuel Macron lyfta sina restriktioner på grund av smittspridningen i tre faser:

Fas ett (från den 28 november):

Människor ska få motionera utomhus i tre timmar per dag i stället för dagens en timme och den tillåtna radien för den aktiviteten utvidgas från dagens en kilometer till 20 kilometer från bostaden.

Även affärer som säjer icke livsnödvändiga varor som exempelvis kläder, skor och leksaker ska få öppna igen.

Religiösa aktiviteter inomhus tillåts återigen, men med maximalt 30 deltagare.

Fas två (från den 15 december):

Biografer och teatrar kommer att få öppna igen.

Utegångsförbud ska dock gälla mellan 21.00 och 07.00.

Fas tre (från den 20 januari):

Barer, kaféer och restauranger ska återigen få öppna.

Gym och andra anläggningar för inomhusträning får öppna.

Universiteten får återigen tillhandahålla undervisning i sina lokaler.

Källa: Reuters

Utrikes

Minkkadaver tränger upp ur danska gravar

Avlivade minkar begravs i Holstebro, men inte tillräckligt djupt. Arkivbild.
Foto: Morten Stricker/Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes

Begravda minkar i Danmark sväller av gas och tränger upp genom markytan. Minkarna, som avlivats på grund av coronapandemins muterade smitta, begravdes en meter ner i marken på militärens övningsfält i Holstebro på västra Jylland.

Det var inte tillräckligt.

Naturens förruttnelsekrafter fick kadavren att lämna graven.

Den sandiga jorden i Holstebro var inte tillräckligt tung.

– I samband med förruttnelsen kan vissa gaser bildas som gör att det hela utvidgar sig lite, och på så sätt kan den i värsta fall pressa upp ur jorden, säger Thomas Kristensen, presschef på polismyndigheten Rigspolitiet, till danska DR.

De avlivade djuren behandlades med desinfektionsvätska och täcktes med kalk innan de grävdes ned. Smittrisken av coronavirus anses vara mycket liten från de döda djuren som tränger upp.

– Men det är ju aldrig bra att komma nära döda djur, det ska man undvika, säger Kristensen.

Utrikes

Klimat- och samarbete fokus för Bidens lag

Tidigare utrikesminister John Kerry väntas leda klimatarbetet i tillträdande president Joe Bidens regering.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes En återgång till internationellt samarbete och ett starkt fokus på arbetet med att tackla klimatförändringarna. De två frågorna stod i fokus när tillträdande president Joe Biden presenterade delar av sin regering.

– Vi ska se till att vårt land är tryggt och säkert. Amerika är tillbaka, sade demokraten vid ett framträdande tillsammans med sin närmaste politiska krets i Wilmington i Delaware.

Biden meddelade att USA nu ska söka globalt ledarskap i både Stillahavs- och Atlantregionen. Därefter presenterade han de personer som han nominerar till toppjobb inom regeringen och federala myndigheter.

Diplomaten Tony Blinken, som den tillträdande presidenten vill se som utrikesminister, poängterade vikten av internationellt samarbete vid framträdandet på tisdagen.

"Diplomatin har återvänt"

Även nominerade FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield markerade behovet av internationellt samarbete. Multilateralism har återvänt, diplomatin har återvänt, konstaterade hon och tillade:

– De utmaningar vi möter – en global pandemi, en global ekonomi, den globala klimatförändringskrisen, massmigration och extrem fattigdom, social rättvisa – hänger samman och lämnar oss ingen ro, men de är inte olösliga om Amerika stakar ut vägen.

"Världen måste samarbeta"

John Kerry, tidigare utrikesminister, senatorskollega och god vän till Joe Biden, är tänkt att leda den demokratiska regeringens klimatinsatser.

– Du gör rätt i att återvända till Parisavtalet dag ett som president, sade Kerry men underströk sedan att detta inte är nog. Hela världen måste samarbeta för att hindra klimatkrisen, slog han fast.

– Vi står redo inför arbetet med att återvända till och förnya det internationella samarbetet.

Grim Berglund/TT

Filip Norman/TT

Utrikes

Rysslands minkar tar plats i vaccinationskö

Denna mink i danska Naestved har inte samma tur som sina ryska artfränder som sägs få ta plats i landets vaccinationskö. Arkivbild.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland kan snart komma att påbörja vaccination mot covid-19, men inte bland människor – utan bland minkar.
Detta för att undvika en utveckling liknande den i Danmark där miljontals potentiellt coronsmittade minkar avlivats.

Det något oväntade uppgiften kommer från Ivan Nesterov, chef för ett stort ryskt statligt pälsbolag, under en intervju med det ryska försvarsdepartementets tv-kanal Zvezda.

I intervjun nämner Nesterov att testerna av minkvaccinet är i full gång och att vaccination ska påbörjas så snart testfasen är avslutad.

Pälsdjuren sägs få ta plats i vaccinationskön efter påtryckningar från landets pälsindustri som vill se förebyggande åtgärder för att undvika en utveckling som i Danmark.

I Danmark upptäcktes en muterad variant coronaviruset i minkbeståndet varpå danska myndigheter gav order om massavlivning av miljontals djur. Fall av coronasmitta hos minkar har även upptäckts bland annat i minkpälsproducerande Polen, Frankrike och Nederländerna.

Ryska Gamaleja-institutet har tidigare meddelat att det ryskutvecklade covidvaccinet Sputnik V visar goda resultat och att landet ämnar att producera över en miljard vaccindoser under nästa år.

Sputnik V är dock framtaget för människor – det återstår ännu att se vad ett eventuellt minkanpassat vaccin döps till.

Utrikes

Minst 14 döda i bombdåd i Afghanistan

Medlemmar i de afghanska säkerhetsstyrkorna i samband med en annan händelse tidigare i år. Arkivbild.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 14 människor dödades och 45 skadades när två sprängladdningar detonerade vid en marknadsplats i staden Bamiyan i centrala Afghanistan på tisdagen.

Det var tolv civila och två trafikpoliser som dödades i dådet, enligt Zabardast Safai, provinsens polischef. Sprängladdningarna låg gömda inne i marknaden och de många skadade fanns i huvudsak på närliggande restauranger och affärer, säger han.

Den extrema islamiströrelsen talibanerna förnekar inblandning i händelsen.

Under årets nio första månader har nära 6 000 civila afghaner dödats i samband med olika terrordåd och strider mellan rebeller och regeringsstyrkorna, enligt FN.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Bidens seger i Pennsylvania fastställd

Demokraten Joe Biden har utropats som segrare i det amerikanska presidenvalet.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes Demokraten Joe Bidens seger i Pennsylvania i presidentvalet har fastställts, meddelar delstatens guvernör Tom Wolf.
PREMIUM

"Såsom federal lag föreskriver har jag undertecknat intyget om fastställandet", skriver demokraten Wolf på Twitter och tillägger: "Återigen vill jag tacka de valarbetare som har genomfört ett rättvist och fritt val under en otroligt utmanande tid".

Biden har utropats till segrare i valet av de stora mediebolagens prognoser. I några delstater har dock valresultatet varit jämnt, och sittande president Donald Trump har utan att presentera bevis hävdat att valet var "riggat" och att det i själva verket är han som tog hem segern.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fler saudier åtalade för journalistmord

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ytterligare sex saudiska medborgare har förts upp på den långa listan av åtalade vid en rättegång i Turkiet om mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018.
PREMIUM

Därmed är 26 personer åtalade i sin frånvaro i rättegången, som inleddes för fyra månader sedan och hade sin andra förhandling på tisdagen.

En vicekonsul och en attaché anklagas för "avsiktligt mord med monstruös avsikt", medan fyra andra misstänks för att ha förstört, dolt eller manipulerat bevisning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Motstridiga utspel från krigets Etiopien

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttade sig mellan regionerna Amhara och Tigray.
Foto: ENA via AP/TT
Utrikes
Utrikes En hel etiopisk armédivision har "tillintetgjorts" av Tigrays styrkor, hävdar upproriska tigreanska ledare. Det är lögn, svarar Etiopiens regering, och uppger i stället att tigreanska soldater kapitulerar i stora skaror.
PREMIUM

Krigföringen i den etiopiska delstaten Tigray är intensiv efter det att en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Men den sker mycket i det fördolda, eftersom centralregeringen har strypt all kommunikation där.

I de senaste utspelen säger Tigrays talesman Getachew Reda i tv-sändningar att den federala arméns 21:a division "tillintetgjorts" i strider om platsen Raya-Wahirat. Framgången ska ha möjliggjorts av att en befälhavare hoppat av till de regionala styrkor som lyder under det tigreanska partiet TPLF.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL