Inrikes

Passagerna på Grace får stanna över natten

Färjan har gått på grund i hamnen i Mariehamn.
Foto: NICLAS NORDLUND/Lehtikuva/AFP/TT
Inrikes
Inrikes Passagerna på den grundstötta färjan Grace i hamnen i Mariehamn får stanna kvar på fartyget över natten, meddelar Viking Line.
Färjan läcker inte in vatten och ingen ombord befinner sig i fara.
PREMIUM

Grace står på grund bara meter från land vid hamnen i Mariehamn på Åland sedan den gått på grund strax efter klockan 13, svensk tid. Ombord befinner sig 331 resenärer och 98 i besättningen.

– Grace var på väg från Stockholm via Mariehamn till Åbo, när hon i hamnen i Mariehamn fick grundkänning. Enligt de rapporter som vi har fått så är det ingen fara för någon, säger Viking Lines presschef Eleonora Hansi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

En person död i lägenhetsbrand i Jakobsberg

En person omkom i lägenhetsbranden i Jakobsberg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har omkommit i en lägenhetsbrand i Jakobsberg norr om Stockholm.

Räddningstjänsten kallades till platsen vid 16-tiden på fredagen och mötte en fullt utvecklad brand i en lägenhet. Några timmar senare var branden släckt och räddningstjänsten säkerställde att den inte spridit sig till resten av huset.

Polisen utreder händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi vet fortfarande inte varför det började brinna. Räddningstjänsten säger att lägenheten är förstörd. Den är tillsluten och så kommer tekniker att titta på den när det är möjligt, säger Eva Nilsson, presstalesperson hos polisen.

Inrikes

Man död i singelolycka utanför Ånge

En man i 50-årsåldern omkom i en trafikolycka i Medelpad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern har omkommit i en singelolycka på väg 83 utanför Ånge. Ytterligare en man som färdades i bilen fördes till sjukhus, men han var vid medvetande när ambulans kom till olycksplatsen.

Olyckan inträffade omkring klockan 14.30 på fredagen, och räddningstjänst från både Ånge och Sundsvall deltog i arbetet. Det är ännu oklart hur olyckan gick till, men Trafikverket varnar på sin hemsida för packad snö på vägbanan på sträckan där olyckan skedde.

– Det var ingen som såg olyckan, utan inringaren såg en bil som låg på taket i diket. De stannade och vände för att det rykte från bilen, men det är ingen som sett när man kört av vägen, säger Lars Rydstedt, inre befäl på räddningstjänsten.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel klockslag för när olyckan inträffade.

Inrikes

Tre till sjukhus efter olycka

Tre personer fördes till sjukhus efter en trafikolycka. Ingen av dem blev allvarligt skadad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna och två barn fördes till sjukhus efter en trafikolycka på E4 utanför Ljungby i Småland. De undkom alla med lindriga skador.

Det var enligt polisen en bil som krockade med en lastbil, och totalt var sex personer inblandade i olyckan som inträffade strax efter klockan 15 på fredagen.

Inrikes

M vill förlänga tillstånd för yrkesförare

Många förare riskerar att inte få fortsätta köra tunga transporter, eftersom de utbildningar de måste gå för att förnya sina yrkeskompetensbevis har ställts in. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna har samlat en majoritet i riksdagens trafikutskott för att ge yrkesförare ett års dispens från de obligatoriska kompetensutbildningarna. Utan en sådan dispens riskerar tusentals yrkesförare att inte få köra godstransporter.

Sedan smittspridningen började öka under hösten har flera utbildare ställt in sina kompetensutbildningar för yrkeskompetensbevis (YKB). Yrkesförare måste genomgå en sådan utbildning var femte år för att få köra tunga transporter.

Eftersom liknande problem funnits i hela EU antogs i våras ett temporärt avsteg från utbildningskravet i hela unionen – men dispensen löper ut vid årsskiftet.

Omkring 100 000 svenska yrkesförare behöver genomgå utbildningen under det kommande halvåret för att få fortsätta arbeta. Sverige har, tillsammans med andra länder, tryckt på för att EU:s regler ska förlängas, men ännu har inget besked kommit.

"Skyndsam hantering"

Nu vill Moderaterna i stället att Sverige inför en förlängning av undantaget på nationell nivå för hela nästa år, och partiet har samlat en majoritet i trafikutskottet bakom förslaget.

– Ambitionen är att det ska fattas beslut i kammaren den 17 december. Vi har bett om skyndsam hantering eftersom det här brådskar, så att åkerier och chaufförer får besked, säger utskottsledamoten Maria Stockhaus (M).

Enligt Stockhaus är det sannolikt att EU beslutar om en förlängning av undantaget, men hon tycker det är viktigt att ett beslut kommer så snart som möjligt:

– Vi gör ju inte det här för att vi tycker det är kul, utan för att vi har kontakt med åkeribranschen som säger att den här fördröjningen skapar en oro och gör det svårt för dem att planera verksamheten.

Väntar på EU

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är angelägen om att dispensen ska förlängas, men säger att det bästa är om det sköts på EU-nivå. Frågan ska lyftas med EU:s ministerråd i början av nästa vecka, och om inget besked kommer snart vill även regeringen driva igenom nationell lagstiftning.

– Det här har jag redovisat för trafikutskottet. Jag har också lyft fram nackdelarna med att Sverige nationellt gör en lagstiftning, för det finns naturligtvis en stark poäng med att ha EU-samordning så vi inte har olika regler i olika länder, säger Tomas Eneroth.

Han påpekar också att fler personer har utbildats i år än under 2019, eftersom många utbildningar var öppna under sommaren. Det omedelbara problemet gäller alltså de förare som skulle ha utbildats i december och januari, vilket är ett par procent av Sveriges yrkesförare.

– Det är inte så att det här är stor utmaning för hela sektorn eller att livsmedelsleveranser hotas. Däremot är det otroligt bekymmersamt för enskilda förare och företag. Därför sätter vi maximal press på EU, säger Eneroth.

Lucas Brischetto/TT

Inrikes

Man allvarligt skadad i bostadsbrand

En villa med lägenheter i Ringarum har totalförstörts i en brand. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En stor trävilla med flera lägenheter har totalförstörts i en brand i Ringarum, i Valdemarsviks kommun. Larmet kom klockan 04.43 på fredagsmorgonen, och räddningstjänsten fick inrikta sig på att skydda närliggande hus, rapporterar P4 Östergötland.

I huset har det funnits fyra lägenheter och alla de sex boende kunde enligt räddningstjänsten ta sig ut ur huset. En man i 50-årsåldern fördes till sjukhus med allvarliga skador, och vid 13-tiden bedömdes hans tillstånd som stabilt, enligt Region Östergötland.

Ringarums skola, som ligger nära huset som brann ner, höll stängt under dagen och de omkring 100 eleverna ombads att stanna hemma, rapporterar P4 Östergötland. Skolan planerar att öppna igen på måndag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Spädbarn avled efter fördröjt kejsarsnitt

Länssjukhuset i Kalmar betraktar händelsen som en allvarlig vårdskada och har därför gjort en lex Maria-anmälan. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

Ett spädbarn avled i samband med en förlossning på länssjukhuset i Kalmar i november, efter att ett beslut om kejsarsnitt fördröjts. Händelsen lex Maria-anmäls nu av sjukhuset, rapporterar Barometern.

Enligt sjukhuset fördröjdes beslutet om kejsarsnitt efter att personal misstolkat kurvan från CTG-apparaten, som övervakar det ofödda barnet. Fördröjningen var så allvarlig att barnet avled dagen efter födseln.

– Vi betraktar det som en allvarlig vårdskada och det är anledningen till att vi gör en anmälan enligt lex Maria, säger chefläkare Gunhild Nordesjö till Barometern.

Inrikes

Spårfel väntas bli långdraget

Resenärer vid informationstavlorna på Lund C på fredagen. Det är stora problem i tågtrafiken mellan Lund och Ramlösa/Helsingborg på grund av spårfel.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Under fredagsmorgonen drabbades resenärer av ett omfattande spårfel på Västkustbanan mellan Helsingborg och Lund. Inga tåg kunde gå mellan Helsingborg och Lund via Landskrona, enligt Skånetrafiken.

Och problemet har visat sig ta tid att rätta till. Drygt sju kilometer räls måste bytas ut mellan Lund och Ramlösa station, enligt Sydsvenskan.

– Håller sig vädret på plusgrader eller nära nollan så kan vi klara det på relativt kort tid men det tar definitivt över jul- och nyårshelgerna, det skulle jag tro, säger Ola Malmberg på Trafikverket till tidningen.

Redan under torsdagskvällen meddelade Trafikverket att tågtrafiken ska begränsas efter att man hittat skador på flera ställen på rälsen, enligt Sydsvenskan.

“Vi jobbar intensivt för att få till en så bra ersättningstrafik som möjligt så att det fortsatt ska gå att resa mellan Helsingborg och Lund för de som behöver resa med oss”, säger Ulf Welin, tillförordnad trafikdirektör på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Mordutredning nedlagd – skelett var medeltida

Ett skelett har hittats i samband med ett grävarbete. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Kvarlevor av en människa som hittades vid ett grävarbete på en gård utanför Skabersjö i Svedala kommun fick polisen att inleda en förundersökning om mord.

Det handlar om ett skelett som hittades i torsdags – men nu har gåtan fått ett svar. Efter att polisen tillkallat en osteolog kan man konstatera att fyndet härrör från en medeltida grav, skriver polisen på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL