Lagfarter SkD

Nya ägare till hus i Blentarp

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Jenny Svärd, 41, och Jakob Månsson, 39, är nya ägare till huset på Månskensvägen 9 i Blentarp. Huset byggdes 1989 och har en boyta på 108 kvadratmeter. Säljare är Helena Kauranen. Ägarbytet gjordes i november 2020 och priset blev 2 350 000 kronor.

Bara fem månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Månskensvägen 7. Där blev priset för en 99 kvadratmeter stor villa 2 295 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

99-åring lurad av bedragare

Polisen varnar för att bedragare använder pandemin som förevändning för att göra hembesök hos äldre, och stjäla deras värdesaker. Arkivbild.
Foto: Daniella Backlund/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen i region Väst varnar för ligor som försöker bedra äldre på pengar under pandemin. I höst har 60 bedrägeriförsök genomförts, varav hälften har fullbordats. Fall har rapporterats från Göteborg, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Kungälv.

Bedragarna ringer och utger sig vara från banken, säger att något är fel på den äldres kontokort och att det behöver bytas ut. Därefter erbjuder de hembesök med hänvisning till den pågående pandemin.

De hittar sina offer på nätet och riktar in sig på ensamstående personer födda på 1920- och 30-talet. Två tredjedelar av dem som drabbas är kvinnor. Bedragarna har kommit över såväl kontokort som guld och kontanter. Enligt polisen blev en 99-årig kvinna av med sin vigselring.

Ekonomi

Börsen vände ned efter rekordnotering

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen nådde en rekordnotering i onsdagens inledande handel, men luften gick ur investerarna och vid stängning hade OMXS-index backat 0,3 procent.

Index slog efter någon halvtimmes handel nytt historiskt rekord på 763,4. Men redan vid lunchtid var uppgången borta.

Bland sänkena fanns bilsäkerhetskoncernen Autoliv, som i tisdags meddelade att bolaget flyttar sin verksamhet från Vårgårda till Frankrike och Rumänien. Aktien tappade 3,2 procent. Även Astra Zeneca backade, nu för tredje dagen i rad. Läkemedelsjätten föll 2,8 procent.

Bäst på storbolagsindexet OMXS30 gick hygienbolaget Essity och telekombolaget Tele2, som steg 3,8 respektive 2,2 procent. Ståljätten SSAB ökade 2,1 procent.

Castellums aktie steg 2,5 procent sedan fastighetsbolaget bekräftat att det har förts samtal med norska Entra om ett samgående, men att samtalen har avslutats utan en uppgörelse. Konkurrenten SBB, som i tisdags fick nobben på sitt bud på Entra, klättrade 3,0 procent. Ratinginstitutet Fitch har höjt utsikterna för SBB:s kreditbetyg.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. Londonbörsens FTSE-index tappade 0,6 procent medan Parisbörsens CAC-index steg 0,2 procent. Frankfurtbörsens DAX-index stängde oförändrat.

Ekonomi

Grönt ljus från riksdagen för budgetramar

Finansminister Magdalena Andersson (S) får godkänt av riksdagen för budgetramarna för 2021. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Riksdagen har godkänt budgetramarna för nästa år. I ramarna finns bland annat ökade bidrag till kommunerna och skattesänkningar på cirka 30 miljarder kronor. Det blev också ja till 31 miljarder i ändringsbudgetar för 2020.

Utgifterna för 2021 beräknas uppgå till 1 173 miljarder kronor och inkomsterna beräknas till 1 106 miljarder kronor.

Utgiftstaket för staten sätts till 1 743 miljarder kronor för 2020, 1 695 miljarder för 2021, 1 634 miljarder för 2022 och 1 539 miljarder för 2023.

I budgetens så kallade satsningar på 105 miljarder finns 24 miljarder till hushållen i form av sänkt inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer och förlängd höjd a-kassa.

Omkring 20 miljarder går till företagen, till exempel genom sänkta arbetsgivaravgifter och stöd på grund av coronakrisen.

Sammanlagt innehåller budgeten skattesänkningar för både hushåll och företag på omkring 29 miljarder.

Sedan budgetpropositionen för nästa år lades fram i september har regeringen och samarbetspartierna kommit med ytterligare ändringsbudgetar för 2020. Och en extra ändringsbudget för 2021 har redan aviserats.

Riksdagen har nu godkänt 31 miljarder för åtgärder under 2020, från ändringsbudgetarna. Det handlar om fler miljarder till kommuner och regioner för extra kostnader på grund av pandemin, medel för testning samt miljarder för inköp av vaccin i den EU-gemensamma upphandlingen.

Lars Larsson/TT

Sport

Pelé: "En dag spelar vi fotboll igen – i himlen"

Pelé och Maradona. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport

Världen sörjer Diego Armando Maradona. Fotbollslegendaren avled under fredagen efter en hjärtattack.

– En dag spelar vi fotboll igen, i himlen, säger brasilianska legendaren Pelé till Reuters.

Argentinas president Alberto Fernández skriver på Twitter:

"Du tog oss till toppen av världen. Du gjorde oss oerhört lyckliga. Du var den störste av alla. Tack för att du funnits, Diego. Vi kommer att sakna dig hela livet".

Även det argentinska fotbollslandslaget skriver på Twitter:

"Du kommer att vara evig i varje hjärta på fotbollsplaneten".

Den förre engelske landslagsanfallaren Gary Lineker:

"Med råge den bästa spelaren av sin generation, och kanske den bästa någonsin", skriver Lineker på Twitter.

Cesar Fältskär/TT

Kävlinge

Patrull på plats mot tjuvar

Kävlinge
Kävlinge Vid 22-tiden på måndagen skickades patruller till Signalgatan i Stationsstaden i Kävlinge. Det hela resulterade att gods som industridammsugare och cementblandare togs i beslag.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Lagfarter SkD

51-åring ny ägare till hus i Höör

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Charlotta Fredriksson, 51 år, boende på Åhusgatan i Höör är ny ägare till fastigheten på adressen Ekbacken Ringvägen 10 i Höör. Det 79 kvadratmeter stora huset är byggt 1967. Säljare är Mats Svensson. Affären blev klar i november 2020 och köpesumman blev 2 075 000 kronor.

För sex månader sedan såldes ett annat hus precis i närheten, på Ekbacken Ringvägen 14. Priset blev där 1 200 000 kronor, för det 67 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Två häktade för koppleri på massagesalong

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö I måndags slog polisen till mot en massagesalong på Nobelvägen efter en tids spaning. Nu är två personer häktade misstänkta för grovt koppleri, ett brott som åklagaren menar har pågått i över två år.

En 39-årig man har häktats för grovt koppleri och en 46-årig kvinna för medhjälp till grovt koppleri under onsdagen. Åklagare Magnus Petterson menar att de båda har använt en massagesalong för att prostituera kvinnor och att verksamheten har pågått sedan den 1 oktober 2018.

– Det har skett spaning på adressen och i måndags slog vi till. I samband med det greps tre personer på adresser runt om i Malmö. Två av dessa häktades idag, och den tredje - en kvinna - är försatt på fri fot, säger Pettersson.

Åklagaren vill inte gå in på några detaljer i ärendet, men berättar att det fanns folk på plats i salongen när tillslaget skedde, dock ingen av de häktade. Nu ska man analysera beslag och hålla förhör innan åtal kan väckas.

– Bägge två är häktade på sannolika skäl till den nionde december men med all sannolikhet kommer inte den tiden räcka till för att väcka åtal, säger Magnus Pettersson.

Båda misstänkta förnekar brott. Magnus Pettersson vill inte gå in på om fler massagesalongen är involverade i utredningen.

Sport

Ystads IF ställs mot HC Tallin

YIF:s sportsligt ansvarige Marcus Lindgren tycker att HC Tallinn är en överkomlig motståndare i nästa omgång av EHF-cupen.
Foto: arkivbild
Sport
handboll Ystads IF fick en sportsligt sett bra lottning i tredje omgången av EHF-cupen. Ystadlaget ställs mot estländska HC Tallinn.

– Utan att veta alltför mycket om dem så känns det överkomligt, en rimlig uppgift för oss att klara av. De spelar i finska ligan och har inte vunnit någon match ännu, resonerar YIF:s sportsligt ansvarige Marcus Lindgren.

Direkt efter lottningen hade man i YIF-ledningen dålig koll på det väntande motståndet, men räknar med att snart ha mer på fötterna:

– Det ska inte vara särskilt svårt att få tag på material om dem. Vi har dessutom bra kontakter i den finska ligan, så vi räknar med att ha full koll innan det blir dags för match.

YIF som slåss om serieledningen i svenska Herrligan varje vecka med HK Malmö är i fin form för dagen, kommer närmast från en storseger och redo för nästa utmaning i Europa.

För närvarande vet man emellertid inte var matcherna ska spelas.

– UD avråder ju från resor till Estland för närvarande och även om det väntas ett nytt beslut 2 december så är det väl inte särskilt troligt att det ändras. Och det är lika oklart hur det är för dem att komma hit. Det är saker vi får utreda nu. Kanske kan det bli dubbelmöte här i Ystad som i förra omgången av cupen, eller dubbelmöte i Tallinn. Vi får se.

Det man vet är att den första matchen, enligt lottningen, (om det går) ska spelas hemma, den 11-13 december.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL