Inrikes

Noshörning född på Kolmården

Amadi föddes fredagen den 13 november på Kolmårdens djurpark. Pressbild.
Foto: Kolmården
Inrikes
Inrikes En noshörningsunge har fötts på Kolmården. Fredagen den 13 november fick honan Imfolozi en kalv. Ungen – en hane – vägde 60 kilo och har fått namnet Amadi.
PREMIUM

Ungen är Imfolozis sjätte och båda mår nu bra efter en dramatisk förlossning – Amadi fastnade i födselkanalen och fick dras ut av djurparkens veterinärer och djurvårdare. Först var han lite medtagen, men kvicknade snart till och kom i gång med diandet som han skulle, berättar Linda Berggren, djurchef på Kolmården i ett pressmeddelande.

"I dag är han aktiv, rör sig mycket och har redan börjat busa med sin mamma", säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lööf: Förtroendet för Federley är skadat

Skandalen kring Fredrick Federleys privatliv har skadat förtroendet för honom anser Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Centerns partiledare Annie Lööf kommenterar nu nyheten att Fredrick Federley, andre vice ordförande i C och partiets ledande EU-parlamentariker, nyligen avslutade en relation med en man som för mindre än tio år sedan dömdes för grova sexbrott mot barn.

– Det här är oerhört allvarliga uppgifter och det är avskyvärda brott som den här närstående har genomfört, säger Annie Lööf till TV4 Nyheterna.

Enligt partiet har Federley inte varit helt öppen om sin tidigare relation. Han har tagit paus från politiken och sina uppdrag på grund av psykisk ohälsa. Sjukskrivningen kommer att vara "ett antal månader", säger Lööf.

– Det här är i grunden en tragisk och sorglig historia. Han mår oerhört psykiskt dåligt.

– Vi kommer givetvis att ha fortsatta samtal med honom när det är möjligt.

Är det då möjligt för Federley att fortsätta i Centern?

– De uppgifter som har kommit fram har skadat förtroendet för Fredrick, säger partiledaren till TV4 Nyheterna.

Inrikes

Misstänkt mord – skelett hittat vid grävarbete

Ett skelett har hittats i samband med ett grävarbete. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Kvarlevor av en människa har hittats vid ett grävarbete på en gård utanför Skabersjö i Svedala kommun. Det handlar om ett skelett, enligt polisen som tillkallades när fyndet gjordes i torsdags.

Nu utreds fyndet som ett misstänkt mord, skriver polisen på sin hemsida.

Platsen har spärrats av och tekniker är på plats.

Inrikes

FHM:s nya råd: Umgås bara i mindre krets

Folkhälsomyndigheten föreslår nya allmänna råd och föreskrifter som ska gälla för hela landet från den 14 december. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten skärper tonen i de nya regler som ska gälla i hela landet för att stoppa smittspridningen.
Samtidigt öppnar man upp för julfirande med personer utanför det egna hushållet, enligt förslaget som TT läst.

Folkhälsomyndighetens förslag till nya nationella allmänna råd och föreskrifter ska gälla från den 14 december. De ersätter då de lokala regler som gäller i dag.

De ska också ligga till grund för de regler som ska gälla för jul- och nyårsfirandet. Men dessa beslutas och presenteras först nästa vecka.

Åtta som riktvärde

Varken FHM eller regeringen kan förbjuda folk att ha julkalas, glöggmingel eller att träffa nya människor. I förslaget till nya regler sägs inget specifikt om hur många som får samlas runt julbordet, men där står en generell uppmaning:

Du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets.

– Vi har inte sagt något tal, men har sedan tidigare haft det här med åtta personer som en norm. Vi vill inte sätta ett exakt tak för det, familjeförhållanden och omständigheter är väldigt olika, men om man har det som ett riktvärde är det nog ganska bra, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson till TT.

I dag har flera regioner striktare råd och uppmanar sina invånare att enbart ha nära kontakt med dem som de bor tillsammans med. Men FHM frångår nu fokuseringen på hushåll.

I förslaget förtydligar FHM att en mindre krets kan vara de personer du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.

Om man ändå träffar personer utanför sin mindre krets, bör det inte ske i små utrymmen under längre tid – och helst utomhus.

Inget reseförbud

Statsepidemiolog Anders Tegnell har redan sagt att det inte blir något totalt reseförbud i jul.

Men FHM trycker i sitt förslag på att det är var och ens ansvar att resa på ett smittsäkert sätt. Till exempel måste man i förväg ha sett till att det går att isolera sig på resmålet eller att ta sig hem på ett smittskyddssäkert sätt om man utvecklar symtom på covid-19.

Mycket av föreskrifterna och de allmänna råden känns igen från tidigare och i grunden bygger de på att folk ska hålla avstånd. Liksom tidigare avråder FHM från butiker, köpcentrum och kollektivtrafik. Nu uppmanas också alla att handla ensamma – om möjligt – och att inte vistas i butiker och köpcentrum längre tid än nödvändigt.

En del rekommendationer har stramats upp och förtydligats, till exempel att det också är den enskildes ansvar att komma överens med sin arbetsgivare att arbeta hemifrån när det är möjligt och att anpassa arbetstiderna för att undvika trängsel i kollektivtrafiken. För arbetsplatser gäller som tidigare att underlätta för hemarbete och se till att arbetsplatsen blir trygg för de som arbetar där.

Skarpare ton

Juridiskt skärper FHM tonen på flera punkter, särskilt när det gäller allas personliga ansvar. I stället för allmänna råd blir det föreskrifter och tilltalet är att "du ska".

Men det finns inga sanktioner för den som bryter mot reglerna. Så frågan är hur skarpt det blir i praktiken?

– Vi vill vara tydligare än vad man brukar vara i sådana här allmänna råd, säger Johan Carlson.

– Det brukar vara vanligt att man skriver bör, men det riktar sig oftast till verksamheter eller företag. När det riktas till allmänheten kan det bli oklart om man inte är tydlig, för "bör" betyder också "skall" i praktiken.

Maria Davidsson/TT

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Mer personligt ansvar

De nya nationella allmänna råden och föreskrifterna gäller privatpersoner, arbetsplatser, kollektivtrafik och andra färdmedel, handel, idrott, kultur och fritid.

FHM trycker mer på det personliga ansvaret än tidigare, bland annat föreslås:

Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.

Du ska:

1. begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets,

2. stanna hemma vid symtom på covid-19,

3. hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel,

4. tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion,

5. arbeta hemifrån så ofta det är möjligt,

6. resa på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt,

7. bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta, och

8. hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Förslagen har skickats på snabbremiss till smittskyddsläkare och en rad berörda verksamheter. FHM fattar beslut nästa vecka, så att reglerna kan träda i kraft den 14 december.

Källa Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Hovrätten släpper morddömd i väntan på dom

I tingsrätten dömdes mannen till åtta års fängelse för mord. Men hovrätten väljer att efter avslutade förhandlingar släppa mannen i väntan på dom. Arkivbild.
Foto: Micke Larsson/TT
Inrikes
Inrikes

I tingsrätten dömdes mannen, som är i 75-årsåldern, till åtta års fängelse för mord på sin hustru. Men efter det att förhandlingarna i Hovrätten för Västra Sverige avslutades valde domstolen att släppa mannen ur häktet i väntan på dom.

– Det är ett besynnerligt beslut av hovrätten, säger åklagare Rebecca Hällgren till Nya Wermlands tidningen.

Det var under midsommarhelgen som mannens hustru hittades död. Mannen greps på platsen. Han har hela tiden förnekat brott och har under rättegången hävdat att han handlat i självförsvar.

Tingsrätten dömde honom för mord. På grund av hans höga ålder satte rätten straffet till åtta år. Men hovrätten väljer nu alltså att släppa honom ur häktet.

– Det är uppenbart att skäl till häktning saknas enligt hovrätten. Samtidigt säger de att man inte ska se det här beslutet som någon indikation på hur skuldfrågan blir, säger Rebecca Hällgren.

Dom meddelas den 17 december.

Inrikes

60 nya dödsfall med covid-19

Provtagningspinne tillhörande ett snabbtest för covid-19. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

60 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 7 067 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 278 912 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Inrikes

Ytterligare åtal mot Nordfronts utgivare

Medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen delade ut sin tidning Nordfront i Almedalen, juli 2017. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Marcus Hansson, ansvarig utgivare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront, åtalas återigen för hets mot folkgrupp.

Åtalet, som väckts av Justitiekanslern (JK), omfattar 18 fall av hets mot folkgrupp, vilket Juridikfronten först rapporterade om.

Åtalspunkterna avser såväl missaktning av judar, invandrare och homosexuella.

Marcus Hansson dömdes senast i oktober vid Falu tingsrätt för hets mot folkgrupp, efter att en artikel som uttryckt missaktning av homosexuella publicerats på sajten. Domen har överklagats, enligt Juridikfronten.

Inrikes

Miljontals träd dödade av granbarkborren i år

Nära åtta miljoner kubikmeter gran har drabbats av angrepp från granbarkborren under 2020. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Angreppen från granbarkborren har varit förödande för stora delar skog under 2020. Inventeringen av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som gjorts på uppdrag av Skogsstyrelsen visar att nära åtta miljoner kubikmeter gran har blivit angripen av granbarkborren – en rekordsiffra.

Främst är det östra delarna av Götaland och Svealand som är drabbade.

"Totalt sett är det ungefär lika mycket skador i de båda landsdelarna, men skadorna per hektar är störst i Svealand eftersom vi har mindre granskog där jämfört med i Götaland", säger Sören Wulff, miljöanalysspecialist på SLU, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen konstaterar även att många angripna träd, omkring 75 procent, fortfarande står kvar i skogen.

"Vi vet att många skogsägare och skogsbolag kämpar med att få ut så mycket angripet virke som möjligt under sommaren när bekämpningen är som effektivast, men uppenbarligen finns det mer att göra", säger Lennart Svensson vid Skogsstyrelsen och påpekar att det är viktigt att träden avverkas och transporteras bort i ett så tidigt skede som möjligt.

Inrikes

Tveksamhet och glädje efter vaccinbesked

Undersköterskan Farideh Akhlaghi som arbetar på det särskilda boendet Lindeborgs gård i Malmö.
Foto: PRIVAT/TT
Inrikes
Inrikes Personer på äldreboenden är en grupp som kommer att prioriteras när vaccinationen mot covid-19 väl drar i gång.
– Jag vill gärna ha vaccin så fort det är tillgängligt. Jag tror det är det enda sättet att få stopp på viruset, säger Claes Bredvad-Jensen, 71, som har en lägenhet på ett äldreboende i Mölndal.

De som har störst behov ska erbjudas vaccin först är beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det gäller äldre på särskilda boenden, personer med hemtjänst och samboende till dem, samt personal inom omsorgen.

Väntat besked

– Det var väntat. Vi vaccineras ofta och erbjuds ofta att vaccinera oss för till exempel influensa. Dels för att vi ska kunna jobba men också för att vi inte ska ta med oss smitta till dem vi ska jobba med, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande i Kommunal Väst.

Beslutet är strategiskt viktigt. Inte minst med tanke på hur hårt äldre på många särskilda boenden drabbats.

– Jag tror det här är viktig åtgärd för att få bukt med problemen som varit inom äldreomsorgen. Vi tar hand om de mest sköra i samhället och då är det viktigt att vi kan hantera det.

Men alla är inte lika entusiastiska.

Hört om biverkningar

Undersköterskan Farideh Akhlaghi som arbetar på det särskilda boendet Lindeborgs gård i Malmö vet ännu inte hur hon ställer sig till att bli vaccinerad. Det behövs mer information om vaccinet först, säger hon.

– Man hör mycket om biverkningar, så jag är lite tveksam om jag ska ta det eller inte.

Faridehs kollegor resonerar ungefär likadant, berättar hon. Men att vara en prioriterad grupp är samtidigt positivt.

– Ja, jag tycker det är bra att vi är prioriterade eftersom vi har kontakt med de äldre. De har lågt immunförsvar, så det är de som drabbas. Vi måste tänka på dem också.

"En osäkerhet kring det"

Att vara prioriterad känns bra, tycker både Aicha Azarkane och Helena Wranell som arbetar på Covidteamet inom Malmö Stads hemtjänst.

– Det känns jättebra att de har prioriterat oss och tänkt på oss först –  vi som är med patienter hela tiden, säger Aicha Azarkane.

Däremot är ingen av dem säker på att de faktiskt kommer ta vaccinet själv.

– Jag kommer inte ta vaccinet själv, för det är en osäkerhet kring det. Det har kommit fram så snabbt så man är osäker på om det är säkert, tycker Helena Wranell.

– Det här är som sagt något nytt, man kan fundera kring det. Det är inte hundra procent att jag tar det, jag tycker det är svårt att ta ett beslut, fyller Aicha Azarkane i.

Är inte orolig

Claes Bredvad-Jensen är inte orolig för biverkningar och tror att de som arbetat med vaccinet har gjort vad de kan för att det ska bli bra.

– Jag tycker det är rätt att regeringen gör den här prioriteringen. Man måste ha någon sorts strategi. Det är rättvist att man tar om hand de som är sjuk och svaga. Det är viktigt att det finns personal som kan sköta om en om man insjuknar, säger han.

Det finns också andra strategiska effekter av att satsa på den här gruppen.

– Det är också de här grupperna som åker mest kollektivtrafik och som behöver gå till jobbet varje dag. Vi rör oss mycket ute i samhället och om vi vaccinerar de här grupperna kommer det att märkas, säger Anna Skarsjö.

Jens Bornemann/TT

Jonas Dagson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

Att vara prioriterad känns bra, tycker både Aicha Azarkane och Helena Wranell som arbetar på Covidteamet inom Malmö Stads hemtjänst.
Att vara prioriterad känns bra, tycker både Aicha Azarkane och Helena Wranell som arbetar på Covidteamet inom Malmö Stads hemtjänst.
Foto: Privat
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL