Ekonomi

IMF: Framsteg i förhandlingar med Argentina

Martin Guzman är Argentinas finansminister. Arkivbild.
Foto: Juan Mabromata/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Goda framsteg. Det är Internationella valutafondens (IMF) omdöme om samtalen med det skuldtyngda Argentina vad gäller omförhandlandlade lånevillkor.

Argentina är skyldigt IMF motsvarande 387 miljarder kronor. Med tanke på den BNP-minskning på 12 procent landet väntar sig i år, och på att valutan peso fallit med 25 procent mot dollarn hittills i år, vill regeringen ha mer och även omförhandlade villkor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Lööf: Vi ska lojalt genomföra parternas avtal

STOCKHOLM 20201001 Centerpartiets ledare Annie Lööf säger att regeringen och samarbetspartierna kommer att genomföra parternas avtal om arbetsrätten till punkt och pricka.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Centerledaren Annie Lööf är mycket nöjd med parternas överenskommelse om arbetsrätten. Syftet med att trycka på med Las-utredningen är uppnått.
– Efter 40 år tar vi nu äntligen avgörande kliv mot en modern arbetsmarknad, säger hon till TT.

Annie Lööf säger att den hett omdebatterade utredningen om Lagen om anställningsskydd (Las) nu kan läggas åt sidan. Målet med att skriva in utredningen om en modernisering av arbetsrätten i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är nått, enligt henne. Det var verktyget som fick parterna att göra upp på egen hand, istället för att lämna det till politiken.

– Jag är väldigt stolt över att utredningen från i somras har funnits med som ett tryck i bakgrunden.

Hon beskriver det som att Sverige nu har fått ett nytt Saltsjöbadsavtal, till gagn för anställda och företag.

– Nu kommer vi att lojalt genomföra det här avtalet till punkt och pricka, säger Lööf.

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Ekonomi

LO-fack hoppar på las-uppgörelse

Så här såg det ut när Martin Wästfeldt, förhandlingschef för PTK, och Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, meddelade att de kommit överens om las. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Kommunal och IF Metall hoppar på las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare.
De fyra begär nu av regeringen att överenskommelsen genomförs.

– Till vår glädje på den här resan har IF Metall och Kommunal anslutit sig, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp på en presskonferens.

Även Mattias Dahl, vice VD på Svenskt Näringsliv är glad. Enligt honom stärker överenskommelsen den svenska modellen, konkurrenskraften för Sverige och för de anställda.

– Dörren är inte stängd för fler att ansluta sig. Tvärtom. Vi vill att alla ska sluta upp bakom detta, säger Dahl.

De fyra parterna ska nu vända sig till regeringen och begära att deras överenskommelse blir verklighet.

Hoppa på

Tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv slöt en uppgörelse för en dryg månad sedan. Då valde LO att säga nej, men under tiden har det framför allt från IF Metall funnits signaler om att man ändå ville haka på överenskommelsen.

För IF Metall har möjlighet till kompetensutveckling för medlemmar varit avgörande för att man nu anslutit sig.

– Man får inte tillräckligt med kompetensutveckling, vilket innebär att när det kommer så kallade tekniksprång och man ska göra nya saker har man väldigt svårt att hänga med och då hjälper inga turordningsregler i världen, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall.

Bra villkor

Han uppger att det har varit väldigt viktigt att "få bukt med de här sakerna" och att vuxna som arbetat ett antal år ska få en möjlighet att omskola sig för att kunna byta jobb eller få en högre befattning.

– Det här då till väldigt bra villkor, säger Säikkäla.

Han pekar på att man ska kunna vidareutbilda sig i upp till tre terminer med 80 procent av lönen under ett arbetsliv.

Tre frågor har varit viktiga för Kommunal.

– På de tre frågorna tycker vi att vi har tillfredsställts, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Bättre för kvinnor

Den första är allmän visstidsanställning, som gör att många medlemmar i kommunal har svårt att planera sitt liv, till exempel köpa ett hus eller hyra en lägenhet.

– Med de konverteringsregler som presenterats här ser vi att vi fått avsevärt bättre ändringar för kvinnor framförallt, säger Ingelskog.

Den andra frågan är "hyvlingen", det vill säga arbetsgivarens möjlighet att sänka sysselsättningsgraden. Ingelskog menar att det nu blir mer ordning och reda på hur detta får ske.

Den tredje viktiga frågan är omställningsmöjligheter.

– Även här har vi fått igenom förbättringar för Kommunals medlemmar, säger Ingelskog.

Han pekar på att nu omfattas även visstidsanställningar och personliga assistenter av omställningsförsäkring.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

TT-FLASH: LO-splittring om las

Ekonomi
Ekonomi Kommunal och Metall överger LO:s linje i las-frågan och gör upp med Svenskt Näringsliv och PTK.

Ekonomi

Misstänks för insiderbrott — lämnar spelbolag

Stefan Lundborg lämnar styrelsen för Kindred och även styrelsen för G5 Entertainment. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Finansmannen Stefan Lundborg misstänks för insiderbrott.

Han lämnar därför med omedelbar verkan styrelsen för det svenska spelbolaget Kindred och även styrelsen för spelutvecklaren G5 Entertainment, meddelar företagen i ett separata pressmeddelanden.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) bekräftar uppgifterna från de båda börsnoterade bolagen.

– Det pågår en förundersökning om grovt insiderbrott, säger EBM:s pressansvarige Niklas Ahlgren.

Den misstänkte anhölls i sin frånvaro den 30 november och greps den 1 december.

"Stefan Lundborgs avgång var oundviklig med tanke på EBM:s utredning mot honom. Styrelsen vill förtydliga att inga ytterligare representanter från bolaget är misstänkta för olovligt agerande och inte heller bolaget är misstänkt på något sätt”, säger Kindred Groups styrelseordförande Anders Ström.

Bolaget skriver att man i nuläget inte har någon ytterligare information, men att man samarbetar fullt ut med åklagare och Ekobrottsmyndigheten.

Börsnoterade Kindred äger flera spelvarumärken, bland annat Unibet, Maria casino och bingo.com. G5 utvecklar spel för telefoner och surfplattor.

Ekonomi

H&M:s konkurrent backar på Tokyobörsen

Det är mest nedåt på börserna i Asien. Bild från Tokyo tidigare i veckan.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen avslutade handelsveckan med fallande kurser som en konsekvens av oro för hur det ska bli med distributionen av vaccin samt ökad smittospridning i Japan. Läkemedelsjätten Pfizer har meddelat att deras vaccin blir försenat och endast hälften av tidigare planerade doser kommer nu att kunna levereras innan årsskiftet. Japans premiärminister skulle efter börsens stängning hålla en pressträff kring den ökade smittspridningen. Nikkei 225-index backade 0,2 procent medan det bredare Topix-index stängde oförändrat.

H&M:s konkurrent, Fast Retailing, som är ägare till klädkedjan Uniqlo, föll 1,6 procent. Flygbolagsaktier som Japan Airlines och All Nippon Airlines backade också. I motsatt riktning gick fordonssektorn med uppgång för Honda, 1,5 procent, och Toyota, plus 0,2 procent.

I Seoul steg Kospi-index med 1,3 procent medan Hongkongbörsen lyfte med 0,4 procent och kompositindex i Shanghai växte marginella 0,1 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Ekonomi

Stiltje på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen öppnar sömnigt. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen uppvisar små kursrörelser. I den inledande handeln är OMXS-index oförändrat, med ett par bolag som sticker ut.

Ståltillverkaren SSAB lyfter 1,5 procent medan Electrolux lyfter 1,4 procent. Bland övriga vinnare märks Astra Zeneca med en uppgång på 0,9 procent. Under natten har det framkommit en rad vaccinnyheter, bland annat att Pfizer på grund av logistikproblem inte kommer att kunna leverera så många vaccindoser som man tidigare avsett.

Bland förlorarna märks investmentbolaget Latour som rasar drygt tolv procent. Detta efter Dagens industris uppgifter om att Gustaf Douglas familj sålt av elva miljoner aktier i bolaget för drygt två miljarder kronor.

Flygbolaget SAS fortsätter sin berg- och dalbana på börsen. Aktien faller drygt sex procent efter att i samband med torsdagens delårsrapport vänt uppåt.

Ekonomi

Skanska gör miljardköp i Boston

Skanska köper mark i Massachusetts. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Byggbolaget Skanska köper mark i Boston, Massachusetts i USA för 177 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

På marken planerar Skanska att bygga en 27 våningar hög kontorsbyggnad med affärslokaler samt parkeringsplatser under mark. Platsen är belägen i centrala Boston.

Helena Wande/TT

Ekonomi

USA vill göra upp med Huaweis finanschef

Huaweis finanschef Meng Wanzhou och hennes man Liu Xiaozong (til höger i bild)
Foto: Darryl Dyck AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

USA:s finansdepartement överväger att erbjuda Huaweis finanschef Meng Wanzhou en uppgörelse. Om hon erkänner sig skyldig till brott kan hon få återvända hem till Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Meng greps i Vancouver, Kanada, för två år sedan. Hon står anklagad för att ha legat bakom Huawei-bedrägerier med koppling till påstådda brott mot USA:s sanktioner mot Iran. Bland annat påstås det att hon ljugit om Huaweis affärer med Iran för att säkra banklån.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL