Ekonomi

Högt tryck på biltestbranschen i pandemin

Pandemin har ökat trycket på biltestbranschen i norra Sverige. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Till inlandskommuner som Arvidsjaur, Arjeplog och Sorsele i norra Sverige kommer fordonstillverkare från hela världen vintertid. Syftet är att testa nya bil- och lastbilsmodeller, bilkomponenter och däck.

Även många av de företag som levererar mjukvara till branschen brukar finnas på plats – och trots pandemin är trycket i år högre än vanligt, skriver Dagens Industri.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kritiska LO-fack ser splittring

Valle Karlsson, ordförande för Seko, är säker. Las-beskedet ger effekter på LO:s framtid. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Det här får betydande konsekvenser för sammanhållningen i LO-familjen. Det är Sekos och Byggnads bedömning av att två förbund brutit sig ur och hoppat på las-överenskommelsen med arbetsgivarna och tjänstemännen.

"En sak är säker, det kommer få effekter på LO och LO:s roll. Exakt vilka konsekvenserna blir för samarbetet inom LO och LO:s roll framöver måste vi nu analysera", skriver Sekos ordförande Valle Karlsson i en kommentar.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är inne på samma spår även om det är för tidigt att säga exakt hur samarbetet kommer att påverkas:

Gör inte saken bättre

"Det är ingen hemlighet att det var ansträngt tidigare och jag har svårt att se att den här nyheten skulle göra den situationen bättre", skriver Lindholm i ett pressmeddelande.

Lindholm pekar på att Kommunal och IF Metall tillstyrkt en överenskommelse som får konsekvenser även för andra branscher än deras egna.

"Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare och att man inte kunde hitta en kompromiss som hela LO kunde acceptera", fortsätter Johan Lindholm.

Kosmetika

Valle Karlsson frågar sig vad en enhällig överenskommelse inom LO egentligen är värd. Valle Karlsson syftar då på att en enig LO-styrelse med alla förbunden representerade för drygt en månad sedan sade nej till den överenskommelse som IF Metall och Kommunal nu väljer att skriva under.

För de justeringar som har gjorts sedan nejet blev ett ja, kallar han "kosmetiska", och de löser enligt honom inte problemen på svensk arbetsmarknad.

IF Metall och Kommunal tonar inte oväntat ner splittringen. Samarbetet ska fortsätta, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Det är inte en sak som gör att LO spricker, säger han.

Han pekar på att varje enskilt LO-förbund står fria att föra enskilda förhandlingar med motparten, när de samordnade förhandlingarna inte ledde någonvart. Han får medhåll av Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog. PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt fyller i:

– Vi har inget som helst intresse av att splittra LO.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Lööf: Vi ska lojalt genomföra parternas avtal

STOCKHOLM 20201001 Centerpartiets ledare Annie Lööf säger att regeringen och samarbetspartierna kommer att genomföra parternas avtal om arbetsrätten till punkt och pricka.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Centerledaren Annie Lööf är mycket nöjd med parternas överenskommelse om arbetsrätten. Det är också regeringens andra samarbetsparti, Liberalerna.
Syftet med att trycka på med Las-utredningen är uppnått. Den kan läggas åt sidan.

– Efter 40 år tar vi nu äntligen avgörande kliv mot en modern arbetsmarknad, säger Annie Lööf till TT.

Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson, Arman Teimouri, är också nöjd.

– Det är dock beklagligt att inte alla LO-förbund mäktade med ända i mål, säger han.

Tvingade fram

Annie Lööf säger att den hett omdebatterade utredningen om Lagen om anställningsskydd (Las) nu kan läggas åt sidan. Målet med att skriva in att en utredning skulle genomföras om en modernisering av arbetsrätten i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är nått. Enligt Lööf var det verktyget som fick parterna att göra upp på egen hand istället för att lämna det till politiken.

– Jag är väldigt stolt över att utredningen från i somras har funnits med som ett tryck i bakgrunden.

Hon beskriver det som att Sverige nu har fått ett nytt Saltsjöbadsavtal, till gagn för anställda och företag.

– Nu kommer vi att lojalt genomföra det här avtalet till punkt och pricka, säger Lööf.

Kloka slutsatser

Arman Teimouri säger att fack och arbetsgivare nu har tagit sitt ansvar, nu är det dags för politiken att fullfölja och genomföra avtalet de träffat.

– De har kommit till kloka slutsatser och vi ska till att genomföra det enligt det upplägg de har, säger Teimouri.

– När gäller arbetsrätten har de kommit in med väldigt bra förslag.

Han framhåller att regeringen och samarbetspartierna måste titta lite mer på de delar som handlar om kompetensutveckling och a-kassan, inte minst för att det kommer att behövas statliga pengar till det också. Och den nya typ av a-kassa som parterna ska utreda kommer också att kräva en statlig utredning.

– Det är större frågor, de måste utredas. Men vi förstår att alla delar är viktiga för parterna. Nu är det politikens ansvar att hitta en bra helhetslösning, säger Teimouri.

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Ekonomi

LO-fack hoppar på las-uppgörelse

Så här såg det ut när Martin Wästfeldt, förhandlingschef för PTK, och Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, meddelade att de kommit överens om las. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Kommunal och IF Metall hoppar på las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare.
De fyra begär nu av regeringen att överenskommelsen genomförs.

– Till vår glädje på den här resan har IF Metall och Kommunal anslutit sig, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp på en presskonferens.

Även Mattias Dahl, vice VD på Svenskt Näringsliv är glad. Enligt honom stärker överenskommelsen den svenska modellen, konkurrenskraften för Sverige och för de anställda.

– Dörren är inte stängd för fler att ansluta sig. Tvärtom. Vi vill att alla ska sluta upp bakom detta, säger Dahl.

De fyra parterna ska nu vända sig till regeringen och begära att deras överenskommelse blir verklighet.

Hoppa på

Tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv slöt en uppgörelse för en dryg månad sedan. Då valde LO att säga nej, men under tiden har det framför allt från IF Metall funnits signaler om att man ändå ville haka på överenskommelsen.

För IF Metall har möjlighet till kompetensutveckling för medlemmar varit avgörande för att man nu anslutit sig.

– Man får inte tillräckligt med kompetensutveckling, vilket innebär att när det kommer så kallade tekniksprång och man ska göra nya saker har man väldigt svårt att hänga med och då hjälper inga turordningsregler i världen, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall.

Bra villkor

Han uppger att det har varit väldigt viktigt att "få bukt med de här sakerna" och att vuxna som arbetat ett antal år ska få en möjlighet att omskola sig för att kunna byta jobb eller få en högre befattning.

– Det här då till väldigt bra villkor, säger Säikkäla.

Han pekar på att man ska kunna vidareutbilda sig i upp till tre terminer med 80 procent av lönen under ett arbetsliv.

Tre frågor har varit viktiga för Kommunal.

– På de tre frågorna tycker vi att vi har tillfredsställts, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Bättre för kvinnor

Den första är allmän visstidsanställning, som gör att många medlemmar i kommunal har svårt att planera sitt liv, till exempel köpa ett hus eller hyra en lägenhet.

– Med de konverteringsregler som presenterats här ser vi att vi fått avsevärt bättre ändringar för kvinnor framförallt, säger Ingelskog.

Den andra frågan är "hyvlingen", det vill säga arbetsgivarens möjlighet att sänka sysselsättningsgraden. Ingelskog menar att det nu blir mer ordning och reda på hur detta får ske.

Den tredje viktiga frågan är omställningsmöjligheter.

– Även här har vi fått igenom förbättringar för Kommunals medlemmar, säger Ingelskog.

Han pekar på att nu omfattas även visstidsanställningar och personliga assistenter av omställningsförsäkring.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

TT-FLASH: LO-splittring om las

Ekonomi
Ekonomi Kommunal och Metall överger LO:s linje i las-frågan och gör upp med Svenskt Näringsliv och PTK.

Ekonomi

Misstänks för insiderbrott — lämnar spelbolag

Stefan Lundborg lämnar styrelsen för Kindred och även styrelsen för G5 Entertainment. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Finansmannen Stefan Lundborg misstänks för insiderbrott.

Han lämnar därför med omedelbar verkan styrelsen för det svenska spelbolaget Kindred och även styrelsen för spelutvecklaren G5 Entertainment, meddelar företagen i ett separata pressmeddelanden.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) bekräftar uppgifterna från de båda börsnoterade bolagen.

– Det pågår en förundersökning om grovt insiderbrott, säger EBM:s pressansvarige Niklas Ahlgren.

Den misstänkte anhölls i sin frånvaro den 30 november och greps den 1 december.

"Stefan Lundborgs avgång var oundviklig med tanke på EBM:s utredning mot honom. Styrelsen vill förtydliga att inga ytterligare representanter från bolaget är misstänkta för olovligt agerande och inte heller bolaget är misstänkt på något sätt”, säger Kindred Groups styrelseordförande Anders Ström.

Bolaget skriver att man i nuläget inte har någon ytterligare information, men att man samarbetar fullt ut med åklagare och Ekobrottsmyndigheten.

Börsnoterade Kindred äger flera spelvarumärken, bland annat Unibet, Maria casino och bingo.com. G5 utvecklar spel för telefoner och surfplattor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Ekonomi

H&M:s konkurrent backar på Tokyobörsen

Det är mest nedåt på börserna i Asien. Bild från Tokyo tidigare i veckan.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tokyobörsen avslutade handelsveckan med fallande kurser som en konsekvens av oro för hur det ska bli med distributionen av vaccin samt ökad smittospridning i Japan. Läkemedelsjätten Pfizer har meddelat att deras vaccin blir försenat och endast hälften av tidigare planerade doser kommer nu att kunna levereras innan årsskiftet. Japans premiärminister skulle efter börsens stängning hålla en pressträff kring den ökade smittspridningen. Nikkei 225-index backade 0,2 procent medan det bredare Topix-index stängde oförändrat.

H&M:s konkurrent, Fast Retailing, som är ägare till klädkedjan Uniqlo, föll 1,6 procent. Flygbolagsaktier som Japan Airlines och All Nippon Airlines backade också. I motsatt riktning gick fordonssektorn med uppgång för Honda, 1,5 procent, och Toyota, plus 0,2 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stiltje på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen öppnar sömnigt. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen uppvisar små kursrörelser. I den inledande handeln är OMXS-index oförändrat, med ett par bolag som sticker ut.
PREMIUM

Ståltillverkaren SSAB lyfter 1,5 procent medan Electrolux lyfter 1,4 procent. Bland övriga vinnare märks Astra Zeneca med en uppgång på 0,9 procent. Under natten har det framkommit en rad vaccinnyheter, bland annat att Pfizer på grund av logistikproblem inte kommer att kunna leverera så många vaccindoser som man tidigare avsett.

Bland förlorarna märks investmentbolaget Latour som rasar drygt tolv procent. Detta efter Dagens industris uppgifter om att Gustaf Douglas familj sålt av elva miljoner aktier i bolaget för drygt två miljarder kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Skanska gör miljardköp i Boston

Skanska köper mark i Massachusetts. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Byggbolaget Skanska köper mark i Boston, Massachusetts i USA för 177 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

På marken planerar Skanska att bygga en 27 våningar hög kontorsbyggnad med affärslokaler samt parkeringsplatser under mark. Platsen är belägen i centrala Boston.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL