Ekonomi

Företagen: Brexitavtal kan leda till krångel

Anna Stellinger. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Svenskt Näringsliv oroar sig för att det nya handelsavtalet mellan EU och Storbritannien blir en byråkratisk börda för svenska företag som vill handla med britterna.
– Pappersarbete och krångel, säger Anna Stellinger, chef för EU-frågor.
PREMIUM

Handelsavtalet mellan Storbritannien och EU på 1 246 sidor är omfattande, tekniskt och detaljerat. Som väntat, när den fria rörligheten ruckas i Europa, enligt Anna Stellinger, chef för EU-frågor på Svenskt Näringsliv, som gjort en snabbanalys av förslaget.

– I stort är det ett ambitiöst frihandelsavtal. På vissa punkter det mest generösa som EU har slutit, säger hon och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Piratkopior för miljarder lurar kunder och stater

'Varannan person som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper en äkta vara', säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV). Arkivbild.
Foto: Ben Margot/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Tandkräm, solskydd och kläder. Den omfattande handeln med piratkopior kostar svenska företag 17,4 miljarder per år och står för 5,8 procent av EU:s importerade varor, enligt en färsk rapport från OECD.

Piratkopior förknippas ofta med musik, film och designkopior. Men dagens sofistikerade pirat-handel finns i allt från tandkräm till flygplansdelar – till och med inom livsmedelsbranschen.

– Det kanske låter konstigt med piratkopierade frön eller en piratkopierad banan. Men det handlar om att man blandar ut fröer med skräp eller sätter en etikett på en banan som utlovar att den är ekologiskt odlad till exempel, säger Peter Hedin, Patent- och registreringsverkets (PRV) expert på piratkopiering.

Peter Hedin deltar under midsommarveckan i ett möte mellan EU-kommissionen och brottsbekämpande myndigheter för att diskutera hur problematiken med piratkopior ska lösas.

Enligt en ny rapport från OECD står förfalskade varor, så kallade piratkopior, för cirka 2,5 procent av världshandeln och 5,8 procent av EU:s importvaror. Om man räknar med det som både produceras och säljs inom EU är siffran sannolikt betydligt högre, tror Peter Hedin på PRV.

Kostar företag 17,4 miljarder

Handeln med piratkopior är en del av den organiserade brottsligheten, enligt Hedin, och har länkar till handel med andra olagliga varor.

– De som handlar med piratkopierade varor är inte så benägna att betala skatt eller att ha (rimliga) anställningsvillkor, det är ju en kriminell verksamhet. De här pengarna hanteras svart utan insyn av stat och skattemyndigheter.

Den största delen av piratkopiorna som kommer till Sverige kommer via postförsändelser. Den näst största kategorin är varor som kommer med fraktfartyg.

För svenska företag uppskattas den olagliga handeln kosta 17,4 miljarder kronor i uteblivna intäkter, då deras varumärken kopieras och säljs utomlands.

För svenska konsumenter är problematiken snarare kopplad till kvalitén på varan, och att produkterna inte är testade för farliga kemikalier och brandrisker.

Stå emot förfalskningar

– Varannan person som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper en äkta vara, säger Peter Hedin.

Det finns sätt att undvika förfalskningar. Som konsument kan man handla i etablerade affärer och via svenska hemsidor där det är mindre troligt att de köpt in piratkopior.

– Vi försöker informera allmänheten om att vara försiktig när man handlar, att gå till etablerade hemsidor. Om själva hemsidan ligger i ett helt annat land kanske man bör dra öronen åt sig. Och om det är för bra för att vara sant, då är det nog det.

Under det EU-möte för immaterialrättsfrågor som hölls under veckan diskuterades flera vägar för att minska andelen förfalskningar.

Bland annat vilket ansvar som bör ligga på handelsplattformarna och transportföretagen. Men också hur samarbetet mellan företag och kontrollmyndigheter, till exempel Tullverket, kan förbättras.

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Miljonbonusar till Norwegian-toppar

Norwegians nuvarande och förre vd och koncernchefer Geir Karlsen och Jacob Schram. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum
Ekonomi
Ekonomi

Norwegians vd och koncernchef Jacob Schram fick i söndags sparken. Han lämnar dock inte det norska flygbolaget tomhänt.

Enligt norska E24 fick han och förre finanschefen Geir Karlsen – nu Schrams efterträdare – 11 miljoner var i hemliga bonusar.

Övriga i styrelsen fick nio månadslöner i bonus, totalt betalades bonusar på över 30 miljoner norska kronor ut för de nio personernas arbete med bolagets rekonstruktion under våren.

– Det är klart att det framstår som tondövt med tanke på vilken situation flygtrafiken befinner sig i, sade näringsminister Iselin Nybø (V) till E24 på onsdagen.

Den norska staten gick i fjol in med en lånegaranti på tre miljarder kronor till Norwegian. I avtalet ingick då att inga bonusar skulle betalas ut till anställda på ledande positioner.

Schram, som tillträdde 2019, får utöver bonusen sin nuvarande lön under nio månaders uppsägningstid och ett avgångsvederlag på 14 miljoner kronor. Han ska samtidigt stötta styrelsens arbete på heltid till den 31 mars 2022.

Ekonomi

Små rörelser på Asiens börser

Om man ville se snabba rörelser gick det inte att vända sig mot Asiens ledande börser på torsdagsmorgonen. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyos Nikkei 225-index öppnade försiktigt på torsdagsmorgonen.

I en avvaktande handel sjönk indexet med knappt 0,3 procent, vilket är några hundradels procent mer än det bredare Topixindexet gick ner med.

Hongkongs Hang Seng gick samtidigt upp 0,2 procent, medan kompositindexen i Shanghai och Shenzhen gick upp runt 0,1 procent i den arla morgonen.

Ekonomi

Trafikverkets chef fortsatt bäst betald

Trafikverkets generaldirektör, Lena Erixon, är bäst betald av alla statens chefen. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Sveriges bäst betalda statliga myndighetschef heter Lena Erixon. Med en månadslön på 178 600 kronor, efter årets revision, toppar Trafikverkets generaldirektör listan för sjätte året i rad, rapporterar Publikt.

Erixon, vars lön har ökats med 1,5 procent, är en av tre kvinnor på tio i topp-listan. Men hon följs av tre män.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Byggbolagen betar av bostadsbristen

Bostadsbyggandet ökar, men behovet av nya bostäder kommer att vara fortsatt stort flera år framöver. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen faller på ett förslag som syftade till att öka bostadsbyggandet – men i år och nästa år byggs fler bostäder än som behövs, enligt en ny rapport från Boverket.
PREMIUM

I år påbörjas knappt 62 000 bostäder, och nästa år 64 000. Enligt verkets beräkningar behövs cirka 59 000 bostäder per år fram till 2029.

"Bostadsmarknaden har utvecklats starkt trots pandemin. Med nuvarande byggtakt minskar det underskott som byggts upp under lång tid", skriver ger Anders Sjelvgren, generaldirektör vid Boverket, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Ekonomi

Ericsson förlorare på deppig börs

Stockholmsbörsen backar i onsdagens handel. Arkivbild
Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen sjönk i onsdagens handel. Detta trots att amerikanska centralbankschefen Jerome Powell dagen innan kom med lugnande signaler, bland annat om att banken inte kommer att hasta fram räntehöjningar.
PREMIUM

Vid stängning hade OMXS-index i Stockholm tappat 1,0 procent.

Tillbakagången pågick hela börsdagen, och någon reaktionen på nya utspel i det komplicerade politiska läge Sverige befinner sig i märktes inte i handeln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Carnegie döms till miljonböter

Carnegie får böter för att ha sålt aktier för en Starbreezechefs räkning hösten 2018, kort före att aktiekursen rasade. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Stockholms tingsrätt dömer investmentbanken Carnegie till böter på 35 miljoner kronor för försäljningar av aktier i spelutvecklaren Starbreeze under hösten 2018, rapporterar DI.

I mitten av november det året sålde Carnegie aktier i Starbreeze för 16 miljoner kronor för en av bolagets chefers räkning. Enligt Finansinspektionen (FI) innebar försäljningarna en förlustbegränsning på 4,9 miljoner kronor då aktiekursen rasade kort därefter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Warren Buffett lämnar Gates stiftelse

Warren Buffett. Arkivbild.
Foto: Nati Harnik/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den 90-årige amerikanska affärsmannen Warren Buffett avgår som förvaltare för Bill and Melinda Gates foundation som är en av världens största välgörenhetsstiftelser. Han konstaterar att han haft en förhållandevis inaktiv roll men att han är i en process där han avsäger sig alla styrelseuppdrag utom det för sitt eget investmentbolag Berkshire Hathaway.

Buffett meddelar samtidigt att han skänker 4,1 miljarder dollar, motsvarande cirka 35 miljarder kronor, till filantropisk verksamhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL