Bokrecensioner

Deckare från Haparanda till Landskrona

Viveca Sten är aktuell med en helt ny serie som utspelas i Åre.
Foto: Niclas Vestefjell
Kultur och nöje
Deckarspalten Gunilla Weddings Deckarspalt rör sig från Haparanda i norr till Landskrona i söder och inte mindre än tre seriestarter och en avslutning recenseras.

Offermakaren (Forum) är första delen i en ny serie av Viveca Sten. Här lämnar hon Sandhamn och skärgårdsmiljön för ett iskallt och snörikt Åre. Hit har polisinspektören och nyblivna pappan David Lindskog sökt sig efter slitiga år i Göteborg. Hit kommer också Stockholmspolisen Hanna Ahlander när hennes chef på Citypolisen vill bli av med henne efter en konflikt och pojkvännen Christian dessutom lämnat henne för en annan kvinna.

När gymnasietjejen Amanda sedan försvinner spårlöst efter en fest och ett stelfruset lik hittas i en av Åres liftar blir först Daniel och så småningom även Hanna inblandade i utredningen där det finns gott om misstänkta och många olika trådar att följa.

Snön faller ymnigt och Viveca Sten beskriver miljön – allt från Åre, Duved och Järpen till den isolerade Ullådalen - med stor kärlek som även omfattar det omfångsrika och välgenomtänkta persongalleriet och intrigen som tar oväntade och intressanta vägar. Även om Viveca Stens senaste, och tionde, Sandhamnsbok I hemlighet begravd var bra deckarläsning så är det helt klart så att det här miljöombyte inspirerat henne rejält och jag hoppas hon stannar kvar i Åre ett antal böcker till.

Hans Rosenfeldt.
Foto: Anders Thessing

Egen röst till Haparanda

Även Hans Rosenfeldt har placerat en ny deckarserie i norra Sverige – så långt upp som i gränsstaden Haparanda. Vargasommar (Norstedts) är första delen i den första serie Rosenfeldt skriver på egen hand. Det är juni och ovanligt varmt för årstiden när vi möter den medelålders polisen Hannah Wester i en riktigt ruskig historia där ett parti knark och knarkpengar försvinner under en uppgörelse mellan finska och ryska kriminella och den ryska lönnmördaren Katja skickas till Haparanda för att ”reda upp” röran.

Medan Hannah är jordnära, men rejält ärrad av en privat sorg, så är Katja som tagen ur tv-serien Killing Eve och mötet mellan dem är minst sagt intressant. Hans Rosenfeldt ger också staden Haparanda en egen röst som reflekterar över tidens gång i staden, över dess invånare och samhällets förändringar. Det blir ett udda men fängslande inslag i spänningen och även om Vargasommar bjuder på väldigt mycket av döda kroppar, våld och privat tragedier så känns det som en lovande upptakt - att det här bara är början är nämligen uppenbart.

Kristina Ohlsson
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Strindberg i deckare

Från norra Sverige hamnar vi sedan på västkusten och i det lilla samhället Kungshamn och det ännu mindre Hovenäset i Kristina Ohlsson nya deckare Stormvakt (Forum). Även hon inleder en ny serie och huvudpersonen har det associationsrika namnet August Strindberg. Denna Strindberg är dock långt ifrån sin berömde författarnamne. Han är en vanlig, men ganska rik man, som drömmer om ett annat liv än det han lever i Stockholms finanskretsar. En begravningsbyrå i Kungshamn som han ska förvandla till second hand-butik och ett hyrt hus i Hovenäset ska förändra allt.

Det lugna livet vid den vackra kusten blir dock något helt annat - samma stormiga kväll som August anländer med sina resväskor försvinner en kvinna vid namn Agnes Eriksson spårlöst och hennes öde hänger som ett mörkt moln över Augusts inflyttning. Det tycks dessutom vara något olycksbådande med det där huset han hyrt. Parallellt med Augusts vedermödor följer Stormvakt kriminalinspektör Maria Martinsson och hennes kollegor i sökandet efter Agnes och även Agnes son, man och sonens bästa vän och hans familj - och så pensionären Jochen som spelar en viktig roll.

Stormvakt är en läslockande blandning av trivsam miljö med till största delen sympatiska personer och så riktigt otäcka brott och att Kristina Ohlsson känner starkt för västkusten är uppenbart - det doftar hav och tång och är ömsom regnigt och soligt i en tilltalande blandning.

Kristina Ohlsson har en imponerande förmåga att lyckas med vad hon än tar sig för - först succén med Fredrik Bergman-serien och sedan den underhållande Martin Benner-serien, skräckromanen Sjuka själar och alla populära barn- och ungdomsböcker och nu alltså den ovanligt vanlige August Strindberg.

Anna Bågstam.
Foto: Kajsa Göransson

Närmar sig jul

Med Mörkermannen (Norstedts) avslutar Anna Bågstam sin underhållande serie om civilutredaren Harriet Vesterdal som jobbar hos Landskronapolisen och bor med sin pappa i det fiktiva fiskeläget Lervik.

I Mörkermannen närmar sig julen, snön faller, Harriets pappa är svårt sjuk och en serievåldtäktsman går lös och utredningen leder dessutom in i själva polishuset. Anna Bågstam är skicklig på spänning, Harriet Vesterdahl en tilltalande operfekt huvudperson och miljön härligt skånsk. Samtidigt går en del privata spår på tomgång här och för min del är det fortfarande trilogins första del, Ögonvittnet, som är favoriten.

Kultur och nöje

Sem-Sandberg får Eyvind Johnson-priset

Steve Sem-Sandberg. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Steve Sem-Sandberg är årets mottagare av Eyvind Johnson-priset. Han får priset för romanen "W", som enligt juryn är "ett mästerstycke i författarens katedralbygge över Europas historia".

"Med ett imponerande detaljarbete och inlevelseförmåga har Steve Sem-Sandberg skrivit en skimrande mörk dokumentärroman som bygger vidare på Büchners ständigt spelade pjäs om Johann Christian Woyzecks livsöde. (...) Precis som hos Eyvind Johnson bevarar individen sin gåta", lyder en del av juryns motivering enligt ett pressmeddelande.

Priset till författaren Eyvind Johnsons minne har delats ut av Bodens kommun sedan 1989. Prissumman på 70 000 kronor tilldelas ett svenskt prosaverk från de två senaste åren. Bland tidigare pristagare finns författare som Klas Östergren, Kerstin Ekman och Lotta Lotass.

Kultur och nöje

Skånska duon går ”all in” i På spåret

Den skånska duon Farah Abadi och Johan Glans tävlar i premiäravsnittet av På spåret.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT
Kultur och nöje
TV När den välbekanta På spåret-signaturen hörs i SVT på fredag är det säsong 31 som inleds. I premiäravsnittet sitter skånska duon Farah Abadi och Johan Glans i första klass och nykomlingarna Plura Jonsson och Sanna Lundell i Dressinen. - Det är som att spela sällskapsspel, fast live, säger Farah Abadi entusiastiskt.

Komikern Johan Glans och programledaren Farah Abadi gjorde debut i På spåret förra säsongen och vann en match och förlorade en. Sedan dess har Farah Abadi bland annat hunnit med att bli mamma för andra gången.

- Inför förra året läste jag på jättemycket men i år har jag varit fullt upptagen med att vara gravid och föda barn så jag tänkte inte så mycket på det och det var nästan bättre för jag var inte lika spänd, berättar Farah Abadi i telefon med dottern i knäet.

- När vi spelade in premiäravsnittet var min dotter pytteliten och jag var lite nervös för att jag skulle ha en sådan där gravidhjärna som alla pratar om. Men det hade jag inte, fortsätter hon belåtet.

Kristian Luuk, Plura Jonsson, Sanna Lundell, Fredrik Lindström, Farah Abadi och Johan Glans samlade i På spåret-studion.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT

Kul att gå all in

Hur kändes det att vara tillbaka?

- Man ångrar sig alltid direkt. Så fort man sitter där tänker man - varför gör jag detta igen? Det var jättejobbigt sist. Men sedan är det kul och jätteroligt att gå all in.

Med sig i första klass har Farah Abadi även denna gång Johan Glans.

- Han är en stjärna att jobba med och kan allt som inte jag kan.

Som vad då?

- Allt sånt här som gamla gubbar som höll på med underhållning på 70-talet, allt om James Bond, äldre musik, litteratur och mycket annat.

Vad kan du som inte han kan?

- Lite nyare saker, mycket ny populärkultur, mycket ny musik och sedan är jag en sådan som kan lite om väldigt mycket. Förra året bestämde vi också att vi skulle svara på allt, även om vi inte visste om det var rätt. En gång av tio blir det rätt ändå.

Plura Jonsson och Sanna Lundell är debutanter i På spåret.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT

Premiäravsnitt

I kvällens premiäravsnitt är det På spåret-debutanterna Plura Jonsson och Sanna Lundell som Farah Abadi och Johan Glans behöver besegra och Farah Abadi menar att det alltid är svårt att veta vad man kan förvänta sig av motståndarna.

- Plura är jätteduktig på musik och har haft matlagningsprogram och Sanna Lundell har skrivit massa böcker och läser mycket om hästar så det är skitsvårt att veta vad de är bra på och var man hamnar. Ibland är det också en väldig tur vilka frågor man får. Men det är skönt att de är debutanter, det är mycket värre att möta någon som har vunnit tidigare.

Programledare för På spåret är som vanligt Kristian Luuk och vid han sida sitter Fredrik Lindström som domare. På scen de tre första avsnitten står electronicabandet Littel Dragon, i kväll med Loreen som gästartist.

- Little Dragon är så himla, himla bra så det är synd att man inte får njuta av upplevelsen av att stå två meter från dem när de spelar live, säger Farah Abadi. Det enda man tänker på är vad det är för låt det spelar.

Musikfrågorna värst

Vilken typ av frågor är roligast att få - resmålen, kunskapsfrågorna eller musikfrågorna?

- Kunskapsfrågorna är vi betydligt bättre på än att dra i nödbromsen, säger Farah Abadi. Musikfrågorna är nog det värsta, de är så svåra och det är så mycket poäng.

Finns det något speciellt resmål eller något ämne där du skulle kunna briljera ordentligt som du önskar skulle dyka upp?

- Nej, vad gäller resmål är det egentligen bara ställen man bott men samtidigt går det inte att säga att det vore skönt att åka dit för man vet ändå inte vad man får för frågor. Sedan är det det där med att våga dra - förra året såg jag att vi var på väg mot Alexandria men det var ändå svårt att våga dra på tio, man vill inte förlora tio eller åtta poäng. Därför är det bra att vara två för då kan den andra säja att man ska våga dra.

Dags för musikhjälpen

Förutom att vi kan följa Farah Abadi i På spåret är hon också snart aktuell som programledare för Sveriges Radios Musikhjälpen - i år för fjärde året.

- Det är verkligen ett annorlunda år i år. På grund av coronapandemin kommer vi inte att sända från något torg, vi kommer inte att ha publik utanför och inte lika mycket gäster på plats, säger Farah Abadi. Samtidigt är det jättemånga som behöver underhållning och liveframträdanden och många som sitter hemma och behöver det här i bakgrunden. På så sätt är det kul.

- Sedan får vi se hur man klarar nätterna utan publik utanför som hejar på.

Årets säsong är den andra i På spåret för Farah Abadi och Johan Glans.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT

13 avsnitt

På spåret sänds i 13 avsnitt och om Farah Abadi och Johan Glans skulle klara sig till finalen så är den 19 februari med First Aid Kit och Zara Larsson som gästartister. Och Farah Abadi medger gärna att hon har en vinnarskalle

- Även om jag brukar säga att det inte gör något om vi inte går vidare så är det så klart så när man sitter i en avgörande match att man vill gå vidare. Och visst vill jag vinna, jättemycket. Fast om man vinner kommer nervositeten inför nästa match direkt och så sitter man där och tänker på vilka resmål det skulle kunna bli och googlar allt från hur man binder en bok till hur ett mangoträd ser ut.

FAKTA

Fakta

Farah Abadi om ...

... vad hon gör till våren: ”I slutet av januari ska jag vara med i ett program i SVT som kommer att gå hela säsongen. Det är redan inspelat men jag får nog inte avslöja vad det heter.”

... hon och Johan Glans gjort något ihop före På spåret: ”Vi hade aldrig träffats innan, förutom att jag såg hans stand up för ungefär tio år sedan. Vi blev hopparade i På spåret för att de tyckte att vi var härlig och roliga ihop och skulle bli ett bra team. Och det blev vi.”

På spåret:

31:a säsongen av På spåret har premiär i SVT1 20.00 på fredag 27 november. Programmet sänds sedan i 13 avsnitt med final 19 februari 2021.

Årets tävlande par är: Farah Abadi och Johan Glans, Plura Jonsson och Sanna Lundell, Louise Epstein och Thomas Nordegren, Dilan Apak och Moa Lundqvist, Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg, Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson, Tomas Alfredson och Ernst Billgren, Irena Pozar och Patrik Arve, Emma Molin och Hanna Dorsin

Musikhjälpen:

Årets Musikhjälpen sänds 14-20 december och programledare är Farah Abadi, Felix Sandman och Brita Zackari. Temat för i år är ””Ingen människa ska lämnas utan vård”.

Kultur och nöje

"Det var något vi aldrig hade varit med om"

Domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk är tillbaka i 'På spåret'. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje På fredag är det säsongspremiär för "På spåret". En redan annorlunda säsong av programmet, märkt av pandemin, blev extra tumultartad när SVT:s ledning beslutade att stryka två avsnitt.
– Det föll i knät på oss, säger programledaren Kristian Luuk.

När den 31:a säsongen av "På spåret" drar i gång sker det med en sista minuten-omstuvning i deltagarlistan. P1-programledarna Louise Epstein och Thomas Nordegren tävlar i stället för duon Frida Boisen och Hamid Zafar.

Detta sedan en granskning utförd av Dagens Nyheter visat att den sistnämnde skrivit nedsättande inlägg mot judar och homosexuella i olika nätforum. Hans fortsatta medverkan – flera avsnitt var redan inspelade – bedömdes snart därefter vara omöjlig.

"Extraordinär säsong"

Situationen saknar motstycke i Kristian Luuks tolv år långa sejour som programledare. Lägg därtill de redan speciella omständigheterna som coronapandemin innebar för inspelningen, som begränsade möjligheter till att spela in resmål och att ha publik i studion.

– Redan där kände vi att det här är en extraordinär säsong. Sedan hände detta när vi hade spelat in sex avsnitt, varav två var med Hamid, säger Luuk.

– Det var något vi aldrig hade varit med om. Jag tycker att SVT löste det väldigt bra, ledningen fattade beslutet redan samma dag att kasta avsnitten. Det ska också sägas att Frida Boisen var en av de första som ringde den morgonen då allting rullades ut och sade "ni måste slänga avsnitten".

Tack vare att Nordegren och Epstein tackade ja, och att det gick att återanvända resmålen och frågorna från de skrotade avsnitten, kommer det mesta ändå att vara sig likt när vinjetten rullar i gång igen.

Thåström gästar

Något, eller snarare någon, som däremot sticker ut ordentligt i år är en av de musikaliska gästerna.

Joakim Thåström, som verkligen inte är känd för sin kärlek till underhållningsprogram i tv, uppträder i ett avsnitt – ett avslöjande Kristian Luuk inte var sen med att dela på Instagram efter avslutad inspelning, vilket han gjorde samma dag som SVT meddelade att Nordegren och Epstein ersätter Boisen och Zafar.

TT: Var alltihop bara en skickligt iscensatt avledningsmanöver?

– Jag kan ärligt säga att det inte var någon som tänkte i de banorna alls. Däremot, i efterhand var det en chef som sa till mig "det där var ju bra, att du la upp Thåström", säger Luuk.

– Jag tänkte inte en sekund på det, för att för mig var det en av de största grejerna som hänt under mina tolv år i "På spåret", det är som om Bob Dylan skulle komma, så jag var bara fokuserad på att jag skulle lägga ut den här bilden. Tyvärr var det ingen plan, men så här i efterhand kan det ju framstå som en genialisk avledningsmanöver.

Patrick Stanelius/TT

Kristian Luuk är redo att ta sig an en ny säsong av 'På spåret'. Pressbild.
Kristian Luuk är redo att ta sig an en ny säsong av "På spåret". Pressbild.
Foto: Janne Danielsson/SVT

FAKTA

Fakta: De tävlar i "På spåret"

Grupp 1:

Sanna Lundell, journalist och programledare, och Plura Jonsson, artist och kokboksförfattare.

Farah Abadi, programledare, och Johan Glans, komiker.

Louise Epstein, programledare, och Thomas Nordegren, programledare.

Grupp 2:

Dilan Apak, komiker, och Moa Lundqvist, komiker.

Magdalena Forsberg, skidskytt och expertkommentator, och Claes Elfsberg, nyhetsankare.

Marianne Ahrne, regissör och författare, och Anders Johansson, komiker.

Grupp 3:

Tomas Alfredson, regissör, och Ernst Billgren, konstnär.

Irena Pozar, journalist, och Patrik Arve, rockartist och dockteatermakare.

Emma Molin, skådespelare och komiker, och Hanna Dorsin, skådespelare och komiker.

Kultur och nöje

"Idol"-Nadja: Hoppas en tjej vinner

Nadja Holm kommer bland annat att sjunga Zara Larssons 'Never forget you' i veckans 'Idol'. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det närmar sig semifinal i den coronapräglade säsongen av "Idol". Nadja Holm börjar känna av nerverna.
– Om någon kan sätta käppar i hjulet på mig är det jag själv, säger hon.

Musikdrömmarna har inte alltid funnits där. Som liten villa Nadja Holm antingen arbeta för Läkare utan gränser, bli polis eller tandläkare. Hon valde att läsa naturlinjen på gymnasiet, men inte utan tvivel.

– Jag visste redan första dagen att jag inte ville gå det spåret. Jag fick kriga mig genom de åren och de lärde mig att aldrig mer göra någonting jag inte vill. Då valde jag att satsa på artistkarriären, berättar hon.

Jobbat på sig själv

Som 16-åring sökte Nadja Holm till programmet första gången, men den gången gick hon bara vidare till en förjury.

– Första gången fick jag inte ens träffa tv-juryn, och efter det tänkte jag att det här är ingenting för mig. Men sedan tipsade min bästa vän Rebecka om mig till det här programmet och jag kände "varför inte?". Jag har jobbat mycket på mig själv som artist och människa och jag är otroligt glad att jag får vara med just det här året. Nivån har aldrig varit så hög som nu.

Jag hoppas verkligen det, det skulle vara väldigt roligt att stå där.

I hemstaden Piteå arbetar hon på bank, men oavsett hur det går i tävlingen planerar hon att lämna Norrbotten efter nyår.

– Jag hade planerat innan "Idol" att flytta till Stockholm med ett gäng vänner, men vi fick pausa det på grund av det här. Planen är att bosätta sig där efter årsskiftet, säger hon.

TT: Tar du dig till final?

– Jag hoppas verkligen det, det skulle vara väldigt roligt att stå där.

Men hur finalen ser ut – och hur många som tar sig vidare efter veckans semifinal, är produktionen hemlighetsfulla om. Inte ens idolerna vet.

– Ingen har berättat någonting för oss! Om jag skulle ge dig ett svar skulle jag hitta på det, säger Nadja Holm.

"Fokusera på andningen"

I veckans avsnitt har juryn fått välja en låt de vill se artisterna uppträda med, sedan har de tävlande fått välja en egen låt. Nadja Holm kommer att visa upp en poppigare sida. Först med juryvalen "Never forget you" av Zara Larsson, sedan "Greedy" av Ariana Grande.

– Min största fiende och min bästa vän är jag själv. Om någon kan sätta käppar i hjulet på mig är det jag själv. Det är bara att fokusera på andningen och att njuta av den sista tiden.

Om inte Nadja Holm själv vinner hoppas hon antingen på Nova Luther eller Paulina Pancenkov. Senast en tjej vann var 2014, när Lisa Ajax tog hem segern.

– Jag hoppas att det är en tjej som vinner oavsett, det har jag velat från första början, säger Nadja Holm.

Sofia Sundström/TT

Det är dags för semifinal i 'Idol'. 'Det känns verkligen i kroppen att vi har varit i gång ett tag och lagt i en högre växel. Jag är väldigt tacksam och glad över att jag får vara med', säger Nadja Holm. Arkivbild.
Det är dags för semifinal i "Idol". "Det känns verkligen i kroppen att vi har varit i gång ett tag och lagt i en högre växel. Jag är väldigt tacksam och glad över att jag får vara med", säger Nadja Holm. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Fakta: Veckans avsnitt

Juryns val:

Caspar Camitz: "River deep mountain high" – Ike & Tina Turner

Nadja Holm: "Never forget you" – Zara Larsson, MNEK

Paulina Pancenkov: "And I am telling you I’m not going" – Jennifer Hudson

Nova Luther - "Blow your mind (mwah)" – Dua Lipa

Idolernas val:

Nova Luther: "Roads" – Vargas & Lagola

Paulina Pancenkov: "Addicted to you" – Avicii

Nadja Holm: "Greedy" – Ariana Grande

Caspar Camitz: "Bang bang (my baby shot me down)" – Monophonics

Kultur och nöje

De uppträder för Nobelpristagarna

Edda Magnason finns bland de artister som hyllar årets Nobelpristagare. Arkivbild.
Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Precis som med så mycket annat blir det en annorlunda Nobelvecka i år. På grund av coronapandemin firas pristagarna i sina respektive hemländer och tal och ceremonier utformas så att så många som möjligt ska kunna ta del via nätet.

Det gäller även de musikaliska inslagen. Konserten med pianisten Igor Levit livesänds för första gången över hela världen. Ceremonin i Gyllene salen i Stockholms stadshus den 10 december ramas in av solisterna Magnus Lindgren, Edda Magnason, Elisabeth Meyer, Anna Greta Sigurdardottir, Amalie Stalheim och Sofie Sunnerstam.

"Vi har i våra sju medverkande artister och musiker en fantastisk bredd och kraft. Vi kommer framföra musik som spänner mellan Mozart, Debussy, Kurt Weill och David Bowie, till för ändamålet specialkomponerad musik av Magnus Lindgren", säger Linus Fellbom, regissör och ansvarig för programmet, i ett pressmeddelande.

Sändningen från Gyllene salen sänds på SVT samt globalt via Nobelprisets officiella kanaler.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Kultur och nöje

Sofia Helin läser in det nya året i SVT

Parisa Amiri och Anders Lundin programleder 'Tolvslaget på Skansen' i SVT, där Sofia Helin (mitten) ska läsa dikten 'Nyårsklockan'. Pressbild.
Foto: Janne Danielsson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det blir skådespelaren Sofia Helin som får hedersuppdraget att läsa dikten "Nyårsklockan" i SVT:s direktsändning på nyårsafton.
– Just i år är det så meningsfullt att få en sådan här förfrågan, säger hon.
PREMIUM

Även om 2020 blev året som vände upp och ned på normalitetsbegreppet så finns det en tradition som inte kommer att vika hädan för coronapandemin: Lord Tennysons dikt "Nyårsklockan" ska läsas upp på tolvslaget, i SVT, på nyårsafton.

I fjol var det skådespelaren Lena Endre som uppmanade klockan att ringa, i år har hon lämnat över uppdraget till kollegan Sofia Helin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kronlöf: "Kände mig 'storstads-dum i huvudet'"

Bianca Kronlöf spelar en tystlåten skoterförare i 'Den längsta dagen'. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Trots att det aldrig slutar vara ljust är mörkret ständigt närvarande.
I "Den längsta dagen" undersöker regissören Jonas Selberg Augustsén depressionen när allt borde vara som bäst.
PREMIUM

Bianca Kronlöfs rollfigur åker runt i norra Norrbotten med skotern på släpet och vinner mästerskap efter mästerskap, såväl på land som på vatten. Trots det är hon fåordig och blicken tom.

Samtidigt gör en plågad lastbilschaufför sin sista resa före pensionen. "Den längsta dagen" följer flera olika personer ur en finsktalande minoritetsgrupp på midsommarafton. Oavsett sinnesstämning och tid på dygnet står solen högt på himlen, som den alltid gör i Norrbotten i början av sommaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Coronaboom för ljudboken

Extra många har i år börjat lyssna på ljudböcker. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Intresset för ljudboken har växt flera år på raken – och under coronapandemin har rekordmånga börjat lyssna på böcker. Men för de små förlagen är inspelningarna ofta en stor och riskabel investering.
PREMIUM

I tider då folk har hållit sig borta från de fysiska bokhandlarna har allt fler upptäckt ljudboken. De digitala abonnemangstjänsterna har ökat med hela 32 procent under årets första åtta månader.

– Även tidigare har nästan hälften av det som har sålts i volym, alltså antal böcker, varit just digitala böcker och främst strömmade ljudböcker. Men med corona ser vi att hela den här utvecklingen har snabbats på, det har blivit en turboeffekt av pandemin, säger Svenska Förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL