Lagfarter SkD

127 kvadratmeter stort hus i Abbekås sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Lars Knutsson, 71 år, från Malmö är ny ägare till fastigheten på Ola Snickares Väg 4 i Abbekås. Husets byggår är 1972 och det har en boyta på 127 kvadratmeter. Säljare är Gert Alfredsson. Affären blev klar i november 2020 och köpesumman blev 3 145 000 kronor.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Metta Jörgens Väg 2C. Där såldes ett 94 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 900 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Argentina sörjer: "Utan Diego, utan Gud"

En man tar en bild vid en mur i Buenos Aires med ett gigantiskt Maradona-porträtt.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Sport
Sport Det är landssorg i Argentina efter Diego Maradonas död. Den fotbollstokiga nationen minns en mästare – men också en orolig själ med ett trassligt privatliv.

På den argentinska tv-kanalen Crónica har en banderoll med texten "Utan Diego, utan Gud." löpt över skärmen sedan nyheten kom om att Maradona gått bort. Bredvid tv-kanalens logga syns ett svart sorgeband, sedan regeringen utlyst tre dagars landssorg. Lika starka är hyllningarna i landets dagstidningar.

I La Nación skriver krönikören Claudio Mauri: "I hans kropp fanns mer fotboll än någon kunnat drömma om, och fler personligheter än nästan någon kunnat klara av. När det kommer till intensiva liv, finns få som Diego Maradonas."

Han skriver också att personlighetskulten är en religion på nedgång i postmodernismen, men att Maradona var ett undantag, ett föremål för "glöd och passion med mytiska övertoner".

Även i dagstidningen Clarín beskrivs hans liv som "en historia utan motstycke". I en runa över fotbollsspelaren hyllas hans förmåga att vara "autentisk i alla sina motsägelser".

"Att inte sluta vara Maradona när inte ens han själv stod ut längre. Att öppna sitt liv helt och hållet och klä av stora delar av den argentinska excentriciteten. Maradona är de båda speglarna: den där det är trevligt att se oss själva, och den som genererar oss."

Liksom i andra runor lyfts de mörka sidorna av Maradonas liv. Clarín skriver om fotbollsstjärnan:

"Den sista tiden ville han inte längre vara Maradona, men kunde inte längre vara en vanlig person".

Lucas Brischetto/TT

Kävlinge

Kävlinge petar ner Lund i pågastoppstriden

En skylt invirad i svart plast vid en pågatågstation som ännu inte är öppnad.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Eslöv
Malmö
Hässleholm
Svalöv
Landskrona
Ystad
Furulund Den 13 december får Kävlinge kommun tre pågatågstationer. Därmed tas ett rejält kliv upp i listan över flest stationer i Skåne. Bara fyra kommuner har fler stationer.

I dag har Skåne 64 pågatågstationer. Om lite drygt två veckor tillkommer två till, nämligen stationerna i Lomma och Furulund.

Därmed justeras topplistan över flest stationer i en skånsk kommun. Antalet skånska kommuner med en eller flera pågatågstationer kommer att öka från 25 till 26 stycken. Kävlinge avancerar från en delad åttonde till en delad femte plats.

– Det visste jag inte, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M). Det var ju roligt. Det kan ju aldrig vara fel att ha många stationer. Malmö hade ju tre stationer ganska länge.

Pia Almströms (M) står mitt i Stationsstaden, som expanderar i stationsnära läge.
Foto: Lena Breitner/Arkiv

Nu har Malmö åtta pågatågstationer, vilket även Helsingborg har. På silverplatsen hittar vi Hässleholm med sex stationer. Bronsplatsen innehas av Eslövs kommun, som har fyra stationer.

Fyra med tre stationer

Kävlinge har nu en åttondeplats, som de delar med tio andra kommuner. Den 13 december puttas kommuner som Lund, Höör, Kristianstad och Skurup ner till en delad niondeplats. Kävlinge intar en delad femteplacering genom sina tre stationer, vilket även Svalöv, Landskrona och Ystad har alla redan.

I toppstriden finns självklara knutpunkter för järnvägen som Malmö, Helsingborg och Hässleholm. Landskrona är en stor kommun som enligt SCB i våras hade drygt 46 000 invånare. Därmed finns en logisk placering i toppen.

Jämförbar med Eslöv och Ystad

Befolkningsmässigt är Kävlinge mera jämförbar med Eslöv och Ystad, som också befinner sig i toppstriden. Eslöv med fyra stationer hade enligt SCB drygt 33 900 invånare medan Ystad kommun hade 30 600 invånare. Detta att jämföra med Kävlinges 31 800 invånare.

Ett pågatåg är inne på en station.
Eslöv sticker ut genom att vara en liten kommun med många pågatågstationer.
Foto: Henrik Lindahl

Vad betyder det då med förbättrade kommunikationer? Generellt brukar priserna öka på bostadsmarknaden ett år innan en pågatågstation öppnar. Men vid kontroll med mäklare pekar man ofta på att utbudet i Kävlinge är väldigt litet ännu så länge.

– De säljs väldigt snabbt. I Furulund är det väldigt få objekt till salu, säger Pia Almström.

Drag i Stationsstaden

Däremot märks draget i Kävlinge, där utbudet ökar genom att Stationsstaden byggs. Dessutom uppförs nu ett Bonum-boende för +55 mittemot vårdcentralen.

– Vi känner att det har blivit en annan attraktivitet i Kävlinge där man lockar en annan kundgrupp. En stor del kommer från Lund och Malmö men en hel del är också från Helsingborg. Det är fler utifrån än kommuninvånare som har köpt. Innan hade de en relation till Kävlinge, men det behöver de inte ha nu.

Nya lägenheter i Furulund

Många planerar sitt boende så att vardagspusslet ska gå ihop. Andra tänker på en tid då bilen kanske behöver ställas. Furulund ligger lite efter i utvecklingen då behovet av fler och varierande slags bostäder finns, men ännu inte är uppfyllt.

Fler stationsnära lägenheter planeras, bland annat av KKB, med ligger en bit framåt i tiden.

Kävlinge kommun puttar förresten visserligen ner Lund ett snäpp, men redan om tre år planeras ytterligare en pågatågstation att öppna på Klostergården. Toppstriden om flest pågatågstationer lär alltså fortsätta.

FAKTA

Här är listan på pågatågstationerna

Den 13 december kommer Skåne att ha 66 pågatågstationer. Flest stationer har Malmö och Helsingborg genom stationerna Malmö C, Triangeln, Hyllie, Svågertorp, Oxie, Persborg, Östervärn samt Helsingborg C, Kattarp, Rydebäck, Ödåkra, Mörarp Gantofta, Vallåkra och Påarp.

Eslöv har bronsplatsen genom stationerna i Eslöv, Stehag, Örtofta och Marieholm.

På delad femteplats ligger Svalöv, Landskrona, Ystad och Kävlinge med stationerna Teckomatorp, Billeberga och Tågarp, Landskrona, Glumslöv och Häljarp, Ystad, Köpingebro och Svarte samt Kävlinge, Dösjebro och Furulund.

Kristianstad, Simrishamn, Lund, Båstad, Åstorp, Tomelilla, Höör, Skurup, Vellinge, Burlöv har två stationer.

Staffanstorp, Svedala, Perstorp, Klippan, Bjuv, Trelleborg och Lomma har en station vardera.

Sport

Pojken från slummen blev störst av alla

Diego Maradona med VM-bucklan efter finalsegern mot Västtyskland 1986. Arkivbild.
Foto: Carlo Fumagalli/AP/TT
Sport
Sport Den låga tyngdpunkten, den oöverträffade tekniken, den makalösa speluppfattningen.
För de allra flesta var "El Pibe de Oro" det största fotbollsgeniet som världen skådat.
Diego Armando Maradona är död.
Han blev 60 år gammal.

Argentinas regering har utlyst tre dagars landssorg, och konstigt vore väl annat.

Landets store son, "El Pibe de Oro" (den gyllene pojken), är död. Diego Armando Maradona drabbades av hjärtstillestånd på onsdagsmorgonen, i sitt hem i Tigre i utkanterna av huvudstadsområdet Buenos Aires, och lämnar ett gigantiskt hål efter sig.

Maradona var pojken från slummen som i sitt outtröttliga nötande på Buenos Aires gator utvecklade en teknik som få spelare kunnat matcha. Med sin låga tyngdpunkt och bländande bollkontroll sprang han ofta slalom runt motståndarspelarnas ben, och aldrig på ett mer ikoniskt vis än den 22 juni 1986.

Då, i VM-kvartsfinalen mot England i Mexico City, dribblade han med bollen klistrad vid fötterna av fem engelsmän och avslutade sin 60-metersrush genom att iskallt lägga in 2–0-bollen som lade grunden till Argentinas avancemang.

"Guds hand"

Lika (ö)känt är naturligtvis hans 1–0-mål i matchen, då han boxade in bollen med handen – "Guds hand", som han själv kallade det – men det blev på något sätt en bisats i det mästerskap som skulle bli Maradonas stora stund i den argentinska landslagströjan.

Maradona ledde laget hela vägen till VM-guld efter en 3–2-seger i finalen mot Västtyskland, och där någonstans blev han odödlig i hemlandet.

Minst lika stor är han i Neapel. Han blev världens dyraste spelare redan när han lämnade Boca Juniors för spanska Barcelona 1982, men den stora transferbomben var när han gick till Napoli för 6,9 miljoner dollar två år senare.

80 000 fans

Fler än 80 000 fans hade tagit sig till Stadio San Paolo i Neapel för att välkomna stadens nye hjälte när han anlände i helikopter. De blev inte besvikna. Maradonas bästa tid i karriären kom i Italien och han fick gudalik status när han ledde Napoli till klubbens två första ligatitlar, 1987 och 1990, och seger i Uefacupen 1989.

Men fansens uppskattning höll på att ta knäcken på Maradona, som fortfarande såg sig som en ordinär pojke från en simpel uppväxt. I Neapel inleddes också hans kokainberoende, och missbruket skulle följa honom resten av livet.

– Det här är en fantastisk stad men jag kan nästan inte andas. Jag vill kunna röra mig fritt. Jag är en grabb som vem som helst, sade Maradona om den dagliga uppståndelsen i Neapel, skriver BBC.

VM i Italien 1990 slutade i tårar när Maradonas Argentina förlorade finalen mot Västtyskland med 0–1. Året därpå fastnade han i ett dopningstest och stängdes av i 15 månader.

Hans sista landslagsäventyr var i VM i USA 1994, men det blev en sorti i moll. Maradona, åter lagkapten med nummer 10 på ryggen, inledde med ett klassmål i premiären mot Grekland, men i samband med matchen mot Nigeria fastnade han åter i ett dopningstest.

Drabbades av hjärtstillestånd

Tiden efter spelarkarriären har varit en lång kamp mot alkohol- och drogmissbruket. Bara några dagar efter sin 60-årsdag i höstas lades han in på sjukhus för blodbrist och vätskebrist. Senare upptäcktes en blodansamling i hjärnan och han tvingades till operation.

I samband med att han skrevs ut från sjukhuset berättade hans advokat att Maradonas missbruksproblem blivit värre på sistone.

– Diego har genomgått sin kanske tuffaste tid i livet, sade advokaten Matias Morla då.

Lasse Mannheimer/TT

Diego Maradona slår in bollen med handen förbi Englands målvakt Peter Shilton i VM-kvartsfinalen 1986. Arkivbild.
Diego Maradona slår in bollen med handen förbi Englands målvakt Peter Shilton i VM-kvartsfinalen 1986. Arkivbild.
Foto: AP/TT.
Diego Maradona nådde toppen av sin spelarkarriär i italienska Napoli, men höll på att gå under privat på grund av den konstanta uppmärksamheten på stadens gator. Här syns han på Stadio San Paolo i ett klipp från HBO-dokumentären 'Diego Maradona'.
Diego Maradona nådde toppen av sin spelarkarriär i italienska Napoli, men höll på att gå under privat på grund av den konstanta uppmärksamheten på stadens gator. Här syns han på Stadio San Paolo i ett klipp från HBO-dokumentären "Diego Maradona".
Foto: Foto: HBO/AP/TT

FAKTA

Fakta: Diego Armando Maradona

Född: 30 oktober 1960 i Lanús, Buenos Aires, Argentina.

Klubbar, som spelare: Argentinos Juniors 1976–1981, Boca Juniors 1981–1982, Barcelona 1982–1984, Napoli 1984–1991, Sevilla 1992–1993, Newell's Old Boys 1993–1994, Boca Juniors 1995–1997.

Som tränare: Textil Mandiyú, Racing Club, Argentinas landslag, Al-Wasl, Deportivo Riestra, Fujairah, Dorados de Sinaloa, Gimnasia de La Plata.

Landslag: 91 matcher, 34 mål.

Meriter som spelare: Spelade i fyra VM och tog VM-guld 1986 efter finalseger över Västtyskland. Var den då dyraste övergången när han 1984 gick till Barcelona för 5 miljoner dollar, samt då han två år senare flyttade till Napoli för 6,9 miljoner dollar. Förde Napoli till första ligatiteln 1987 och klubben tog ytterligare en ligatitel 1990 under Maradonaeran.

Meriter som tränare: Förde Argentina till VM 2010, där laget blev utslaget i kvartsfinal.

Övrigt: I VM-kvartsfinalen mot England (2–1) 1986 gjorde Maradona båda målen. Det första gjorde han med handen, vilket domaren inte såg, och det döptes till "Guds hand". Det andra gjorde han genom att springa själv i 60 meter och dribbla sig förbi fem engelsmän, ett mål som valdes till århundradets mål av fifa.com-läsare.

Inför sin 60-årsdag tidigare i höst skrev Maradona i ett öppet brev att på önskelistan fanns: "Jag vill göra ännu ett mål mot England, denna gång med min högra hand" och "jag skulle vilja att Napoli vinner en Scudetto (italienska ligatiteln) snart".

Om målet med handen i VM skrev han då: "Om jag hade kunnat gå tillbaka och ändra historien hade jag gjort det. Men målet är fortfarande ett mål, Argentina blev världsmästare och jag var världens bästa fotbollsspelare".

Utrikes

Saudiska aktivister till terrordomstol

Loujain al-Hathloul 2014. Arkivbild.
Foto: Loujain al-Hathloul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den uppmärksammade rättegången mot en rad saudiska aktivister har återupptagits – men ska fortsätta i en särskild terrordomstol.
Kvinnorna fängslades i maj 2018, och deras fall har väckt internationell kritik.

Domaren meddelade att rättsprocessen mot Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sadah, Samar Badawi och Nouf Abdulaziz fortsätta till en särskild terrordomstol, uppger Loujain al-Hathlouls familj.

Onsdagens förhandlingen skedde nästan en månad efter det att al-Hathloul ska ha inlett en hungerstrejk i fängelset.

Hon har liksom de tre andra aktivisterna suttit fängslad i Saudiarabien i över två år. Rättegången inleddes i mars 2019.

Enligt Loujain al-Hathlouls familj – hon är den mest omskrivna av de fängslade – och människorättsgrupper har informationen kring hennes domstolsframträdanden varit godtycklig och journalister och diplomater har inte varit välkomna.

Regimen i Riyad kritiseras regelbundet för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Hon är ingen brottsling. Hon är en människorättsförsvarare som straffas bara för att hon vågade förespråka förändring, säger Lynn Maalouf från Amnesty International om al-Hathloul.

Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul, som bland annat kämpat för kvinnors rätt att köra bil, greps tillsammans med en rad andra aktivister. De anklagades svepande för att utgöra hot mot landets säkerhet.

FAKTA

Fakta: Loujain al-Hathloul

Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul har gripits och fängslats flera gånger för sin kamp för kvinnors rätt att köra bil och mot förmyndarsystemet i Saudiarabien.

Hon satt fängslad i 73 dagar sedan hon 2014 försökte köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten. Hon greps igen den 17 maj 2018 och har utsatts för tortyr, sexuella övergrepp och isolering i fängelset, enligt familjen och människorättsorganisationer.

Källa: Amnesty International

Sport

Hysén om Maradona: "Finns ingen i närheten"

Glenn Hysén om Maradona: 'Det finns ingen i närheten'. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Glenn Hysén spelade i Italien samtidigt som Diego Maradona, och mötte honom sex gånger.
– En jävla jobbig jävel. Men det fanns ingen bättre, säger Hysén till TT.

Under onsdagskvällen kom beskedet om att den argentinske legendaren gått bort.

– Tragiskt. Fy fan, säger Hysén.

Glenn Hysén var en del av Fiorentina 1987–1989. Under den tiden hann han stöta på Maradona flera gånger.

– Fyra gånger i ligan och två gånger i cupen. Han var liten och kvick med en otrolig balans.

– Det enda jag störde mig på var att den balansen försvann när han kom till straffområdet. Då ramlade han bara, säger Hysén och skrattar.

För svensken är det ingen tvekan om att Maradona är bäst genom tiderna.

– Världens bästa. Det finns ingen i närheten. Ronaldo och Messi, visst. Men det Maradona gjorde med landslaget har inte Messi varit i närheten av.

Mötena med Napoli gjorde alltid Hysén lite extra nervös.

– Klart man blev lite skraj. Det hade ju Maradona och Careca i laget, då blev man svettig när man såg laget.

Göteborgaren spelade till och med i samma lag som Maradona, om än för en dag.

– Det var någon uppvisningsmatch. Jävligt trevlig, en go gubbe.

TT: Fick du någon passning av honom?

– Det kan jag garantera dig att jag inte fick, säger Hysén och skrattar.

En annan som stötte på Maradona under sin karriär var Glenn Strömberg, under sin tid i Atalanta på 1990-talet.

– Han hade en teknik som inte var av denna världen. Han hanterade en boll som delfiner eller sälar gör i vattnet, det var helt otroligt, säger han till SVT Sport.

– De största jag känner till är Maradona och Pelé – och Pelé var före min tid och Maradona var under min tid. Det är de största legenderna vi någonsin har haft i den här branschen.

Cesar Fältskär/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Sport

Pojken från slummen blev störst av alla

Diego Maradona med VM-bucklan efter finalsegern mot Västtyskland 1986. Arkivbild.
Foto: Carlo Fumagalli/AP/TT
Sport
Sport Den låga tyngdpunkten, den oöverträffade tekniken, den makalösa speluppfattningen.
För de allra flesta var "El Pibe de Oro" det största fotbollsgeniet som världen skådat.
Diego Armando Maradona är död.
Han blev 60 år gammal.

Argentinas regering har utlyst tre dagars landssorg, och konstigt vore väl annat.

Landets store son, "El Pibe de Oro" (den gyllene pojken), är död. Diego Armando Maradona drabbades av hjärtstillestånd på onsdagsmorgonen, i sitt hem i Tigre i utkanterna av huvudstadsområdet Buenos Aires, och lämnar ett gigantiskt hål efter sig.

Maradona var pojken från slummen som i sitt outtröttliga nötande på Buenos Aires gator utvecklade en teknik som få spelare kunnat matcha. Med sin låga tyngdpunkt och bländande bollkontroll sprang han ofta slalom runt motståndarspelarnas ben, och aldrig på ett mer ikoniskt vis än den 22 juni 1986.

Då, i VM-kvartsfinalen mot England i Mexico City, dribblade han med bollen klistrad vid fötterna av fem engelsmän och avslutade sin 60-metersrush genom att iskallt lägga in 2–0-bollen som lade grunden till Argentinas avancemang.

"Guds hand"

Lika (ö)känt är naturligtvis hans 1–0-mål i matchen, då han boxade in bollen med handen – "Guds hand", som han själv kallade det – men det blev på något sätt en bisats i det mästerskap som skulle bli Maradonas stora stund i den argentinska landslagströjan.

Maradona ledde laget hela vägen till VM-guld efter en 3–2-seger i finalen mot Västtyskland, och där någonstans blev han odödlig i hemlandet.

Minst lika stor är han i Neapel. Han blev världens dyraste spelare redan när han lämnade Boca Juniors för spanska Barcelona 1982, men den stora transferbomben var när han gick till Napoli för 6,9 miljoner dollar två år senare.

80 000 fans

Fler än 80 000 fans hade tagit sig till Stadio San Paolo i Neapel för att välkomna stadens nye hjälte när han anlände i helikopter. De blev inte besvikna. Maradonas bästa tid i karriären kom i Italien och han fick gudalik status när han ledde Napoli till klubbens två första ligatitlar, 1987 och 1990, och seger i Uefacupen 1989.

Men fansens uppskattning höll på att ta knäcken på Maradona, som fortfarande såg sig som en ordinär pojke från en simpel uppväxt. I Neapel inleddes också hans kokainberoende, och missbruket skulle följa honom resten av livet.

– Det här är en fantastisk stad men jag kan nästan inte andas. Jag vill kunna röra mig fritt. Jag är en grabb som vem som helst, sade Maradona om den dagliga uppståndelsen i Neapel, skriver BBC.

VM i Italien 1990 slutade i tårar när Maradonas Argentina förlorade finalen mot Västtyskland med 0–1. Året därpå fastnade han i ett dopningstest och stängdes av i 15 månader.

Hans sista landslagsäventyr var i VM i USA 1994, men det blev en sorti i moll. Maradona, åter lagkapten med nummer 10 på ryggen, inledde med ett klassmål i premiären mot Grekland, men i samband med matchen mot Nigeria fastnade han åter i ett dopningstest.

Drabbades av hjärtstillestånd

Tiden efter spelarkarriären har varit en lång kamp mot alkohol- och drogmissbruket. Bara några dagar efter sin 60-årsdag i höstas lades han in på sjukhus för blodbrist och vätskebrist. Senare upptäcktes en blodansamling i hjärnan och han tvingades till operation.

I samband med att han skrevs ut från sjukhuset berättade hans advokat att Maradonas missbruksproblem blivit värre på sistone.

– Diego har genomgått sin kanske tuffaste tid i livet, sade advokaten Matias Morla då.

Lasse Mannheimer/TT

Diego Maradona slår in bollen med handen förbi Englands målvakt Peter Shilton i VM-kvartsfinalen 1986. Arkivbild.
Diego Maradona slår in bollen med handen förbi Englands målvakt Peter Shilton i VM-kvartsfinalen 1986. Arkivbild.
Foto: AP/TT.
Diego Maradona nådde toppen av sin spelarkarriär i italienska Napoli, men höll på att gå under privat på grund av den konstanta uppmärksamheten på stadens gator. Här syns han på Stadio San Paolo i ett klipp från HBO-dokumentären 'Diego Maradona'.
Diego Maradona nådde toppen av sin spelarkarriär i italienska Napoli, men höll på att gå under privat på grund av den konstanta uppmärksamheten på stadens gator. Här syns han på Stadio San Paolo i ett klipp från HBO-dokumentären "Diego Maradona".
Foto: Foto: HBO/AP/TT

FAKTA

Fakta: Diego Armando Maradona

Född: 30 oktober 1960 i Lanús, Buenos Aires, Argentina.

Klubbar, som spelare: Argentinos Juniors 1976–1981, Boca Juniors 1981–1982, Barcelona 1982–1984, Napoli 1984–1991, Sevilla 1992–1993, Newell's Old Boys 1993–1994, Boca Juniors 1995–1997.

Som tränare: Textil Mandiyú, Racing Club, Argentinas landslag, Al-Wasl, Deportivo Riestra, Fujairah, Dorados de Sinaloa, Gimnasia de La Plata.

Landslag: 91 matcher, 34 mål.

Meriter som spelare: Spelade i fyra VM och tog VM-guld 1986 efter finalseger över Västtyskland. Var den då dyraste övergången när han 1984 gick till Barcelona för 5 miljoner dollar, samt då han två år senare flyttade till Napoli för 6,9 miljoner dollar. Förde Napoli till första ligatiteln 1987 och klubben tog ytterligare en ligatitel 1990 under Maradonaeran.

Meriter som tränare: Förde Argentina till VM 2010, där laget blev utslaget i kvartsfinal.

Övrigt: I VM-kvartsfinalen mot England (2–1) 1986 gjorde Maradona båda målen. Det första gjorde han med handen, vilket domaren inte såg, och det döptes till "Guds hand". Det andra gjorde han genom att springa själv i 60 meter och dribbla sig förbi fem engelsmän, ett mål som valdes till århundradets mål av fifa.com-läsare.

Inför sin 60-årsdag tidigare i höst skrev Maradona i ett öppet brev att på önskelistan fanns: "Jag vill göra ännu ett mål mot England, denna gång med min högra hand" och "jag skulle vilja att Napoli vinner en Scudetto (italienska ligatiteln) snart".

Om målet med handen i VM skrev han då: "Om jag hade kunnat gå tillbaka och ändra historien hade jag gjort det. Men målet är fortfarande ett mål, Argentina blev världsmästare och jag var världens bästa fotbollsspelare".

Utrikes

Pakistans intensivvård nuddar kapacitetstak

Elever får sina skor desinfekterade i Lahore i Pakistan på onsdagen.
Foto: K.M. Chaudary/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Intensivvården i Pakistan närmar sig sitt kapacitetstak då den andra vågen av coronasmitta sköljer över landet.

– Omkring 95 procent av sjukhussängarna är upptagna. Bara ett fåtal sjukhus har fortfarande lediga platser, men de flesta är fullbelagda och avstår från att ta emot fler patienter, säger Qaisar Sajjad, generalsekreterare för Pakistans medicinska förbund.

Flera läkare som nyhetsbyrån AFP pratat med säger att patienter med covid-19 inte längre kan tas emot på deras sjukhus.

Pakistan klarade första coronavågen relativt bra. Det procentuellt sett låga antalet hittills rapporterade dödsfall – 7 800 med en befolkning på drygt 212 miljoner – tros bland annat bero på landets låga genomsnittsålder och att många pakistanier sällan reser inom landet.

Inrikes

EU om dödsdömd svensk: "Mycket upprörd"

EU:s utrikeschef, spanjoren Josep Borrell. Arkivbild.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Inrikes
Inrikes EU agerar i fallet med den dödsdömde svensk-iraniern Ahmadreza Djalalis.
Teheran meddelar att en brittisk-australisk forskare, dömd för spioneri, släpps i utbyte mot tre i utlandet fängslade iranier.

Samtidigt som utrikesminister Ann Linde (S) verkar för att dödsdomen mot svensk-iraniern Djalali inte ska verkställas, kommer understöd från Bryssel. Peter Stano, talesman för EU:s utrikeschef Josep Borrell, säger sig vara mycket upprörd över vad som hänt.

Tyska ambassaden i Iran

"I det här steget är vi i kontakt med den svenska regeringen och Tysklands ambassad i Teheran som representerar EU lokalt. Vi söker mer information, inklusive från iranska myndigheter", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Stano betonar att EU är en stark motståndare till dödsstraffet, oavsett vilken situation som gäller: "EU anser att dödsstraff är inhumant och inte avskräcker från brott. Det innebär en oacceptabel kränkning av mänskliga rättigheter och människans integritet, samtidigt som eventuella misstag inte går att korrigera."

Det intensiva diplomatiska arbetet för Djalalis öde pågår samtidigt som oväntat besked kom att dömda akademikern Kylie Moore-Gilbert blivit frigiven och utväxlad mot tre icke namngivna iranier, meddelar det av Iran styrda mediebolaget Irib, rapporterar AFP.

Greps på konferensresa

Moore-Gilbert, som är brittisk och australisk medborgare, greps på en konferensresa i Iran i september 2018, och hon dömdes till tio års fängelse för spionage. Rättegången genomfördes i hemlighet och Iran bekräftade hennes dom först senare.

Hon är verksam på Melbournes universitet med islamiska studier som inriktning.

Enligt obekräftade uppgifter ska de tre iranier som släppts ha varit frihetsberövade sedan de brutit mot ekonomiska sanktioner riktade mot Iran.

I ett brev som Moore-Gilbert lyckades smuggla ut under sin fångenskap skrev hon att hon hade vägrat gå med på att arbeta som spion för Iran; och att tiden i det fruktade Evinfängelset hade "allvarligt skadat" hennes mentala hälsa. Enligt BBC hade hon senare flyttats till det beryktade fängelset Qarchak.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL