Inrikes

Max åtta får samlas - begravningar undantas

Regeringen undantar begravningar.
Foto: Lise Åserud
Inrikes
Inrikes Regeringen har beslutat om att införa en maxgräns för åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Men regeringen gör undantag för begravningar, som får ha 20 personer.
PREMIUM

– Läget är allvarligt och riskerar att bli nattsvart om vi inte agerar nu. Fler kommer att bli allvarligt sjuka, fler kommer att dö. Alla måste begränsa sitt sociala umgänge, fullständigt minimera socialt umgänge och det nu, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Flera remissinstanser med Svenska kyrkan i spetsen har begärt ett undantag från maxregeln, så att fler ska kunna delta på en begravning utan att bryta mot förbudet. Detta har regeringen lyssnat till.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Jackelén om 20-gränsen: Betyder mycket för många

Ärkebiskop Antje Jackelén. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Ärkebiskop Antje Jackelén uttrycker lättnad efter regeringens beslut att göra undantag för begravningar och höja taket från åtta till 20 personer.
– Att ta avsked under värdiga former är ett grundläggande behov, säger Jackelén till TT.
PREMIUM

Svenska kyrkans ärkebiskop är nöjd med regeringens undantag för begravningar, som gäller under den tid som deltagargränsen för allmänna sammankomster sänks till åtta personer.

– Att ta avsked under värdiga former är ett grundläggande behov, inte minst i kristid. Samtidigt behövs det förstås ett fortsatt gemensamt ansvarstagande för att begravningar ska vara så smittsäkra som möjligt, säger Jackelén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

KU: Brister i regeringens handläggningar

Statsminister Stefan Löfven i samband med KU-utfrågningarna. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Riksdagens konstitutionsutskott (KU) konstaterar brister i 12 ärenden i granskningen av regeringen.
Bland annat anser KU att utrikesministern och försvarsministern borde ha informerats om att den irakiske försvarsministern var svensk medborgare och misstänkt för brott.

– KU ställer sig frågande till att varken försvarsminister Peter Hultqvist eller utrikesminister Anne Linde informerades samtidigt som Sverige hade militär personal i Irak, säger KU:s ordförande Karin Enström (M).

– Det är märkligt att informationen inte nått försvarsministern eller utrikesministern, säger vice ordförande Hans Ekström (S).

Samma kritik har KU mot att de båda ministrarna inte fick information om den så kallade falska officeraren, som Kustbevakningen bedömde vara olämplig.

KU ifrågasätter att frågan inte följdes upp i kontakterna mellan försvarsmakten och försvarsdepartementet. Om frågan hade följts upp så hade regeringskansliet fått information om att personen tidigare hade haft uppdrag vid Natos militära högkvarter tidigare än i samband med medierapporteringen.

Owe Nilsson/TT

Inrikes

Misshandlade flickvän med baseballsträ

En 24-årig man i Malmö åtalas för synnerligen grov misshandel av sin flickvän. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Den 24-årige mannen slog sin flickvän gång på gång med ett baseballträ och skohorn. Kvinnan fick elva frakturer av det grova våldet och nu åtalas mannen vid Malmö tingsrätt för synnerligen grov misshandel, skriver Sydsvenskan.

Misshandeln pågick i flera timmar i mitten av augusti. Mannen hindrade kvinnan från att ringa SOS alarm och lät henne ligga skadad i ett dygn i lägenheten i Malmö.

Straffskalan för synnerligen grov misshandel är fyra till tio års fängelse.

– Jag bestämde det (brottsrubriceringen) efter att ha fått rättsläkarens utlåtande om skadornas allvarlighetsgrad. Eftersom hon fortfarande är rullstolsburen når det upp till kravet på bestående men. Det är lång tid som hon inte kommer kunna gå, säger åklagaren Helena Lundström till tidningen.

Mannen nekar till brott. Han åtalas även för att ha misshandlat flickvännen vid ett tidigare tillfälle samt två fall av misshandel mot hennes syster.

Inrikes

Oenig hovrätt friar Eskil Erlandsson

Före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på väg in till förhandlingarna i tingsrätten i Stockholm förra året.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) tog visserligen två kvinnliga riksdagsledamöter på låren.
Men beröringarna saknade sexuell prägel, därför frias han också i hovrätten för sexuellt ofredande.
Rätten var dock inte enig.

Målet har tagits upp i hovrätten efter att den friande domen i Stockholms tingsrätt överklagades av två av tre målsägande.

Nu står det klart att Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom, och alltså väljer att fria Eskil Erlandsson för sexuellt ofredande mot två kvinnliga moderata riksdagspolitiker. Erlandsson har hela tiden nekat till brott.

Hovrätten konstaterar att beröringar på kvinnornas lår har ägt rum. Vid en arbetsrelaterad middag 2016 rörde Erlandsson den ena kvinnans lår, varpå hon direkt reagerade och tog bort hans hand. Han upprepade beröringen ytterligare en gång, och hon tog bort handen. Vid en lunch i riksdagen 2018 tog han på den andra kvinnans lår, och pillade vid hennes kjolkant. Även hon tog omedelbart bort hans hand.

"Måste ha känt"

Men även om beröringarna skett har de enligt både tings- och hovrätt inte haft den tydliga sexuella inriktning eller prägel som krävs för straffansvar.

"Det står klart att Eskil Erlandsson varken med ord eller handling i övrigt gett uttryck för ett sexuellt intresse för målsägandena i något av fallen. Hovrätten anser i likhet med tingsrätten att inte heller det som har kommit fram rörande omständigheterna i övrigt – bl.a. att beröringarna företagits under bordsduken på en arbetsrelaterad lunch respektive middag – leder till att gärningarna kan anses ha en så tydlig sexuell inriktning eller prägel att de ska bedömas som sexuellt ofredande", skriver hovrätten i sin dom.

En av domarna anser att det visst fanns en sexuell prägel, och att Erlandsson borde fällas. Detta då han rört vid låren på arbetskollegor, som han inte har en privat relation med, vid arbetsrelaterade tillfällen och utan att det finns en naturlig orsak till beröringen. Hon anser också att han måste varit medveten om sitt handlande, och därmed haft uppsåt.

"Eskil Erlandsson måste ha känt att han inte lade handen på sitt eget lår. Trots detta har han inte själv avbrutit agerandet eller gett någon ursäkt eller förklaring", skriver domaren.

Minns inte

Eskil Erlandsson sade sig i tingsrätten inte minnas någon av händelserna, även om han heller inte förnekade att han kan ha suttit bredvid kvinnorna. Men i sådana fall har han inte medvetet berört dem utan råkat komma åt dem när han mot sina egna lår masserat lederna i händerna.

Erlandsson fick för 20 år sedan diagnosen Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan som den också kallas, vilket leder till att fingrarna kröker sig. Att han på grund av en annan fysisk åkomma dessutom måste sitta bredbent kan också ha bidragit, enligt försvaret.

I tingsrätten prövades även en tredje händelse, vilken rörde en centerpartist som uppgett att hon utsatts för Erlandssons beröring vid Centerstämman 2017. Tingsrätten konstaterade i det fallet att bevisningen inte räckte till.

Åklagaren valde att inte överklaga tingsrättsdomen.

Erika Nekham/TT

Inrikes

Uppgift: Besked om julresor nästa vecka

Folkhälsomyndigheten väntas komma med besked om julresorna nästa vecka. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Alla väntar på besked om hur julen kan firas i år. Går det att resa till släkten eller fjällen?
Folkhälsomyndigheten siktar på att ge besked nästa vecka.

Från den 14 december ska samma regler för att begränsa smittspridningen gälla i hela landet. På Folkhälsomyndigheten pågår ett febrilt arbete för att ersätta de lokala allmänna råd som gäller nu, och för att ta fram rekommendationer för jul- och nyårshelgerna.

Kontakterna är många med smittskyddsläkare, regioner, länsstyrelser och andra berörda. Siktet är inställt på att kunna presentera de nya reglerna på torsdag nästa vecka, enligt uppgift till TT.

Juridiskt är det inte möjligt att förbjuda resor, men flera regioner avråder i dag från onödiga resor. Det FHM nu arbetar utifrån är en mildare form av föreskrift och råd.

Eftersom folk antas vilja resa i jul, är det mer hållbart att se till att resandet kan ske på ett så planerat och säkert sätt som möjligt, går resonemanget.

Planerat och säkert

Till exempel att åka bil för den som har möjlighet till det, att tänka över hur man kan ta sig hem om man blir sjuk, så att sjukvården inte belastas, att inte umgås med nya sociala kontakter och överhuvudtaget få alla att ta ansvar.

Inget är beslutat ännu. Hela tiden måste smittoläget vägas in, berörda aktörer konsulteras och regeringen kan också ha synpunkter.

FHM har särskilt haft diskussioner med skidlänen när det gäller julresorna. I Dalarna säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund att man ser med oro på smittspridningen.

– Men vi jobbar utifrån att det kommer att komma folk, så vi förbereder oss på alla sätt, till exempel med utökad provtagning. Och vi för diskussioner med verksamheter på skidorterna så att de kan isolera sjuk personal, till exempel, säger hon.

Risken finns

I dag har Dalarna en avrådan från onödiga resor inom regionen. Och ur strikt smittskyddssynpunkt vore det en hjälp om reserestriktioner fanns kvar, anser smittskyddsläkaren.

– Är det som nu eller värre är det absolut inte bra att man reser mellan regioner, säger Helena Ernlund.

I ett annat vinterturismlän, Jämtland, hoppas regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand att skidturisterna ska kunna komma.

– Om du reser med din egen bil, med din egen familj till en egen stuga eller lägenhet, så är det ju ändå i en begränsad grupp. Den typen av möjligheter skulle vi önska finns kvar, säger Eva Hellstrand.

TT: Är ni inte oroade för att vården inte har kapacitet att ta hand om besökare från andra regioner?

– Vi förutsätter ju, om det blir möjligt, att den som reser faktiskt tar den hänsynen. Har man träffat någon som man vet är smittad då reser man inte. Då stannar man i sin vanliga miljö. Vi måste försöka ha den tilliten till varandra, säger Eva Hellstrand.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Inrikes

Uppsalaprofessor åter anmäld för covidforskning

Uppsalaprofessor misstänks för covidforskning utan etiskt tillstånd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Uppsalaprofessorn Åke Lundkvist, som sedan tidigare utreds av åklagare för en studie av antikroppsförekomst bland befolkningen som visat sig sakna etiskt tillstånd, har åter anmälts.

Den här gången är det rektorn vid Uppsala universitet som mottagit en anmälan om ännu ett misstänkt fall av covidforskning utan etiskt tillstånd, skriver Upsala Nya Tidning.

Professor Åke Lundkvist ledde en studie som visade att ett särskilt snabbtest av antikroppsförekomst hade hög träffsäkerhet. Resultaten var de första i sitt slag och blev mycket uppmärksammade.

Två forskare, som själva står som medförfattare till studien, har flaggat för att nödvändiga etiska tillstånd för studien saknades. Forskarnas chef, Eva Lindberg professor och prefekt vid Institutionen för medicinska vetenskaper, har därför skickat en anmälan till universitetets rektor som ska besluta om ärendet ska tas upp av Uppsala universitets nämnd för utredning av avvikelse från god forskningssed.

– Det här är ett besvärligt ärende med en hel del oklarheter i, därför vill vi få det prövat, säger Eva Lindberg till UNT.

Inrikes

Hovrätten friar Eskil Erlandsson

Före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på väg in till förhandlingarna i tingsrätten i Stockholm förra året.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Tidigare jordbruksminister Eskil Erlandsson frias av Svea hovrätt för två fall av sexuellt ofredande.

Målet har tagits upp i hovrätten efter att den friande domen i Stockholms tingsrätt överklagades av två av tre målsägande.

Nu står det klart att Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom, och alltså väljer att fria Eskil Erlandsson för sexuellt ofredande mot två kvinnor.

Vid en lunch

Fallen rör två moderata riksdagspolitiker som vittnat om att de utsatts för beröringar på låren på en middag 2016 respektive en lunch 2018.

I tingsrätten prövades även en tredje händelse, vilken rörde en centerpartist som uppgett att hon utsatts för Erlandssons beröring vid Centerstämman 2017. Tingsrätten konstaterade i det fallet att bevisningen inte räckte till.

I de två andra fallen ansåg tingsrätten det bevisat att två kvinnliga moderata riksdagspolitiker visserligen blivit utsatta för beröringar, men att ingen av dessa hade den tydliga sexuella prägel som krävs för straffansvar.

Åklagaren valde att inte överklaga domen till hovrätten.

Kan ha kommit åt

Eskil Erlandsson sade sig i tingsrätten inte minnas någon av händelserna, även om han heller inte förnekade att han kan ha suttit bredvid kvinnorna. Men i sådana fall har han inte medvetet berört dem utan råkat komma åt dem när han mot sina egna lår masserat lederna i händerna.

Erlandsson fick för 20 år sedan diagnosen Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan som den också kallas, vilket leder till att fingrarna kröker sig. Att han på grund av en annan fysisk åkomma dessutom måste sitta bredbent kan också ha bidragit, enligt försvaret.

Erika Nekham/TT

Inrikes

Pojke knivskuren av okänd man

En man har skadat en tonårig pojke med kniv i centrala Uppsala. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har skadat en tonårig pojke med kniv i centrala Uppsala. Gärningsmannen ska ha varit okänd för pojken, enligt polisen.

– Det är oklart vad det här handlar om och varför han har blivit attackerad, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen.

Pojken som är mellan 15 och 18 år gammal har förts till sjukhus.

– Han får hjälp av ambulans relativt omedelbart och han är vaken och talbar i ambulansen, säger Wikdahl.

Polisen misstänker mordförsök söker nu efter vittnen.

– Vi har inte hittat någon misstänkt person.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL