Inrikes

"Måste fortsätta examinera sjuksköterskor"

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger att det är klart att åttapersonersregeln kommer att innebära förändringar i universitets och högskolors arbetssätt. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Examinationer av exempelvis sjuksköterskor måste kunna fortsätta – trots regeln om max åtta personer. Det säger ansvarig minister Matilda Ernkrans (S) och framhåller samtidigt att lärosäten behöver ändra sina rutiner med de nya reglerna.
PREMIUM

Redan innan åttapersonersregeln börjar gälla bedrivs en majoritet av undervisningen vid universitet och högskolor på distans. Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger att det lärosätenas ansvar att tentor och praktiska examinationer sker på ett säkert sätt.

– När åttapersonersregeln på måndag blir normerande för samhället så tänker jag mig att ansvarsfulla universitet och högskolor också tar ansvar för hur det kan påverka deras verksamhet, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man allvarligt skadad i singelolycka

En man i 40-årsåldern är allvarligt skadad efter olyckan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har förts till sjukhus efter en singelolycka på väg 83 utanför Ånge i Västernorrlands län. En av dem, en man i 40-årsåldern, är allvarligt skadad.

Olyckan inträffade omkring 14.30 på fredagen, och räddningstjänst från både Ånge och Sundsvall deltog i arbetet. Under räddningsarbetet var vägen helt avstängd, men vid 18-tiden var trafiken i gång enligt Trafikverket.

Det är ännu oklart hur olyckan inträffade, men Trafikverket varnar på sin hemsida för packad snö på vägbanan på sträckan där olyckan skedde.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel tid när olyckan inträffade.

Inrikes

En skadad i lägenhetsbrand i Järfälla

Räddningstjänst och polis kallades till ett flerfamiljshus i Järfälla, där en lägenhet stod i brand. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har förts till sjukhus efter att ha skadats i samband med en lägenhetsbrand i Jakobsberg i Järfälla, norr om Stockholm.

Räddningstjänsten kallades till platsen vid 16-tiden på fredagseftermiddagen och mötte en fullt utvecklad brand i en lägenhet. I samband med släckningsarbetet hördes en smäll, något som inledningsvis kallades en explosion.

– Det var en lite mindre smäll. Man säger nu att ingen explosion har skett utan det är en vanlig brand, säger Ludvig Sääv på räddningstjänsten.

Branden har släckts och räddningstjänsten undersöker nu att den inte spridit sig utanför den drabbade lägenheten, som är totalförstörd. Skadeläget för den som har förts till sjukhus är fortfarande oklart.

Inrikes

Mordutredning nedlagd – skelett var medeltida

Ett skelett har hittats i samband med ett grävarbete. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Kvarlevor av en människa som hittades vid ett grävarbete på en gård utanför Skabersjö i Svedala kommun fick polisen att inleda en förundersökning om mord.

Det handlar om ett skelett som hittades i torsdags – men nu har gåtan fått ett svar. Efter att polisen tillkallat en osteolog kan man konstatera att fyndet härrör från en medeltida grav, skriver polisen på sin hemsida.

Vid fyndplatsen har nämligen en tidigare gravplats legat. Därmed är polisens förundersökning om att ett eventuellt mord ska ha begåtts nedlagd.

Inrikes

Kvinna skyldig till ha beställt mord på advokat

Bild från inledningen av rättegången. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 50-årsåldern anses vara skyldig till försök till anstiftan till mord, stämpling till mord och förberedelse till mord på en känd advokat, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

"Efter enskild överläggning har tingsrätten funnit att övertygande bevisning har lagts fram om att den huvudmisstänkta kvinnan har begått de åtalade gärningarna", heter det i pressmeddelandet.

Kvinnan ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Efter det kommer straffet för brotten att bestämmas. Under tiden kommer hon att fortsätta vara häktad.

Det var i september 2019 som advokaten träffades av två skott från en pistol, ett i buken och ett på hans väska, på Kungsholmen i Stockholm. Han fick livshotande skador men klarade sig. I somras dömdes en 54-årig man till 14 års fängelse för mordförsöket.

Inrikes

Tveksamhet och glädje efter vaccinbesked

Undersköterskan Farideh Akhlaghi som arbetar på det särskilda boendet Lindeborgs gård i Malmö.
Foto: PRIVAT/TT
Inrikes
Inrikes Personer på äldreboenden är en grupp som kommer att prioriteras när vaccinationen mot covid-19 väl drar i gång.
– Jag vill gärna ha vaccin så fort det är tillgängligt. Jag tror det är det enda sättet att få stopp på viruset, säger 71-årige Claes Bredvad-Jensen.

De som har störst behov ska erbjudas vaccin först, är beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det gäller äldre på särskilda boenden, personer med hemtjänst och samboende till dem samt personal inom äldreomsorgen.

– Det var väntat. Vi vaccineras ofta och erbjuds ofta att vaccinera oss för till exempel influensa. Dels för att vi ska kunna jobba, dels för att vi inte ska ta med oss smitta till dem vi ska jobba med, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande i Kommunal Väst.

Beslutet är strategiskt viktigt, inte minst med tanke på hur hårt äldre på många särskilda boenden drabbats.

– Jag tror det här är viktig åtgärd för att få bukt med problemen som varit inom äldreomsorgen. Vi tar hand om de mest sköra i samhället och då är det viktigt att vi kan hantera det.

Hört om biverkningar

Men alla är inte lika entusiastiska.

Undersköterskan Farideh Akhlaghi, som arbetar på det särskilda boendet Lindeborgs gård i Malmö, vet ännu inte hur hon ställer sig till att bli vaccinerad. Det behövs mer information om vaccinet först, säger hon.

– Man hör mycket om biverkningar, så jag är lite tveksam om jag ska ta det eller inte.

Faridehs kollegor resonerar ungefär likadant, berättar hon. Men att vara en prioriterad grupp är samtidigt positivt.

– Ja, jag tycker det är bra att vi är prioriterade eftersom vi har kontakt med de äldre. De har lågt immunförsvar, så det är de som drabbas. Vi måste tänka på dem också.

Att vara prioriterad känns bra, tycker både Aicha Azarkane och Helena Wranell som arbetar på covidteamet inom hemtjänsten i Malmö.

– Det känns jättebra att de har prioriterat oss och tänkt på oss först –  vi som är med patienter hela tiden, säger Aicha Azarkane.

"Kommit så snabbt"

Däremot är ingen av dem säker på att de faktiskt kommer ta vaccinet själv.

– Jag kommer inte ta vaccinet själv, för det är en osäkerhet kring det. Det har kommit fram så snabbt så man är osäker på om det är säkert, tycker Helena Wranell.

– Det här är som sagt något nytt, man kan fundera kring det. Det är inte hundra procent att jag tar det, jag tycker det är svårt att ta ett beslut, fyller Aicha Azarkane i.

Claes Bredvad-Jensen, som har en lägenhet på ett äldreboende i Mölndal, är inte orolig för biverkningar och tror att de som arbetat med vaccinet har gjort vad de kan för att det ska bli bra.

– Jag tycker det är rätt att regeringen gör den här prioriteringen. Man måste ha någon sorts strategi. Det är rättvist att man tar om hand de som är sjuka och svaga. Det är viktigt att det finns personal som kan sköta om en om man insjuknar, säger han.

Det finns också andra strategiska effekter av att satsa på den här gruppen.

– Det är också de här grupperna som åker mest kollektivtrafik och som behöver gå till jobbet varje dag. Vi rör oss mycket ute i samhället och om vi vaccinerar de här grupperna kommer det att märkas, säger Anna Skarsjö.

Jens Bornemann/TT

Jonas Dagson/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

– Jag tror det här är viktig åtgärd för att få bukt med problemen som varit inom äldreomsorgen, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande för Kommunal i Väst.
– Jag tror det här är viktig åtgärd för att få bukt med problemen som varit inom äldreomsorgen, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande för Kommunal i Väst.
Foto: KOMMUNAL/TT
Att vara prioriterad känns bra, tycker både Aicha Azarkane och Helena Wranell som arbetar på covidteamet inom hemtjänsten i Malmö.
Att vara prioriterad känns bra, tycker både Aicha Azarkane och Helena Wranell som arbetar på covidteamet inom hemtjänsten i Malmö.
Foto: Privat
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Större chans för hbtq-flyktingar att återförenas

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill öka möjligheter till anknytningsinvandring för hbtq-flyktingar.
Det framgår av ett nytt förslag som nu går ut på remiss.

I det förslag på Sveriges framtida migrationspolitik som skickades ut redan tidigare i höstas är tillfälliga uppehållstillstånd huvudregel för dem som bedöms vara flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Rätten till anhöriginvandring för dem är begränsad till kärnfamiljen. Det innebär att ett par ska ha bott tillsammans i hemlandet.

Enligt det nya, kompletterande förslaget ska undantag för det kravet kunna göras i fall ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av att deras förhållande inte accepteras i den kultur paret levde i.

"Etablerat förhållande"

– Om du är till exempel homosexuell och kommer från ett land där det är förbjudet helt enkelt, då kan du inte bo tillsammans eller gifta dig. Vi öppnar en möjlighet för att i de fallen kunna återförenas i Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Men man måste kunna visa att det varit ett etablerat förhållande redan i hemlandet.

Morgan Johansson nämner att även andra grupper skulle kunna omfattas, till exempel om ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av släktfejd.

Två andra kompletteringar som nu är klara har regeringen berättat om tidigare. Det ena handlar om att kvotflyktingar ska undantas från försörjningskrav för anhöriginvandring om de inom tre månader efter att ha anlänt till Sverige lämnar in en ansökan.

"Marginella effekter"

Den andra kompletteringen handlar dels om att barn utan asylskäl får beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande, dels om att en vuxen som vistats här med uppehållstillstånd och under den tiden fått en särskild anknytning till Sverige ska kunna beviljas fortsatt uppehållstillstånd även om skyddsbehovet har upphört, till exempel för att det blivit fred i hemlandet.

Enligt Johansson blir effekten av kompletteringarna liten när det gäller antalet anhöriginvandrare.

– De har väldigt marginella effekter, säger han.

Regeringen vill ha in synpunkter på kompletteringarna från remissinstanserna senast den 10 januari.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Barn till sjukhus efter trafikolycka

Fyra personer har förts till sjukhus. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två barn och två vuxna har förts till sjukhus efter en trafikolycka på E4 utanför Ljungby i Småland.

En bil har enligt polisen krockat med en lastbil, och totalt sex personer ska ha varit inblandade i olyckan som inträffade strax efter klockan 15 på fredagen.

Vägen är avstängd och skadeläget är ännu okänt.

Inrikes

Lööf: Förtroendet för Federley är skadat

Skandalen kring Fredrick Federleys privatliv har skadat förtroendet för honom anser Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Centerns partiledare Annie Lööf kommenterar nu nyheten att Fredrick Federley, andre vice ordförande i C och partiets ledande EU-parlamentariker, nyligen avslutade en relation med en man som för mindre än tio år sedan dömdes för grova sexbrott mot barn.

– Det här är oerhört allvarliga uppgifter och det är avskyvärda brott som den här närstående har genomfört, säger Annie Lööf till TV4 Nyheterna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL