Utrikes

Flera personer skjutna i galleria i Wisconsin

Gallerian i Wisconsin.
Foto: WISN-TV/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Flera personer har skadats i en skottlossning i gallerian Mayfair i Wauwatosa, Wisconsin. En större polisinsats med bland annat FBI pågår och skytten, som sägs vara en vit man i 20- eller 30-årsåldern, är fortfarande på fri fot.

Lokala medier uppger att åtta personer har skadats, varav sju vuxna och en tonåring, men ingen av dem ska har fått livshotande skador.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Norsk terrormisstänk utlämnad till Frankrike

Vid attacken mot den judiska restaurangen Chez Jo Goldenberg i Paris 1982 dödades sex personer. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

En norsk-palestinsk man som misstänks för ett terrorattentat i Paris lämnades på fredagen ut till Frankrike, rapporterar norska medier.

61-åringen ska enligt franska myndigheter ha tillhört den palestinska organisationen Abu Nidal som misstänks ha legat bakom ett attentat mot den judiska restaurangen Chez Jo Goldenberg i Paris 1982. Sex personer dödades och 22 skadades i dådet, då en handgranat detonerades och över 70 skott avlossades.

De fyra attentatsmännen lyckades fly och utredningen pågår än i dag.

61-åringen nekar till brott och säger att han inte befann sig i Paris vid tillfället.

Den misstänkte greps i september sedan en europeisk arresteringsorder utfärdats av Frankrike.

Utrikes

Efterlyst i Sarkozy-fallet gripen i Libanon

Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy står inför rättsprocesser som riskerar att smutsa ned hans eftermäle. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En libanesisk-fransk affärsman som stått nära Frankrikes korruptionsmisstänkte expresident Nicolas Sarkozy har gripits i Libanon efterlyst av Interpol, uppger en domstolskälla för AFP.

Affärsmannen ingår i en fransk utredning om misstänkt olaglig kampanjfinansiering. Det gäller misstankar om att Sarkozy och hans medarbetare i sin valkampanj 2007 använt miljontals euro från den dåvarande libyska regimen under Muammar Gaddafi.

För några år sedan berättade affärsmannen i en intervju att han levererat miljontals euro kontant från Gaddafi till valkampanjen. Förra månaden tog han tillbaka uppgiften.

Då var han sedan i somras på flykt i Libanon efter att ha blivit dömd i Frankrike till fem års fängelse för mutor i vapenaffärer med Pakistan och Saudiarabien på 90-talet.

Domstolskällan berättar att säkerhetsstyrkor förhört affärsmannen under en domares tillsyn. På måndag tar åklagarmyndigheten över. Om utredningen leder till åtal väntar rättegång i Libanon eller utlämning till Frankrike.

I ett annat fall mot Sarkozy inleds rättegång inom kort. Där står han åtalad för att ha mutat en domare.

Utrikes

Soldater i Moçambique dödades i bakhåll

En bild som publicerats av extremistgruppen Islamiska statens centralafrikanska provins visar terrorgruppen i närheten av Mocimboa da Praia. Arkivbild.
Foto: SITE Intelligence Group via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Islamistiska extremister har dödat 25 soldater i ett bakhåll i norra Moçambique.

– 25 av våra mannar dödades och tiotals skadade, säger en militärkälla som uppger att soldaterna lurats in i tät skog i distriktet Muidumbe i söndags och att angriparna därefter öppnade eld.

Jihadister har sedan 2017 orsakat död och förödelse i provinsen Kap Delgado (Cabo Delgado) i en strävan att upprätta ett "kalifat".

Från att ha utfört enskilda attacker mot byar och städer i norr har rörelsen det senaste året tagit kontroll över allt större områden, som regeringsstyrkor inte haft förmåga att skydda eller återta.

Extremisterna, som i augusti tog kontroll över hamnstaden Mocimboa da Praia, uppges bland annat ha kapat telefonförbindelser till Kap Delgado.

Våldet i norr har krävt över 2 300 liv, minst hälften av dem civila, enligt organisationen Armed conflict location and event data (ACLED).

Över 500 000 människor har enligt myndigheterna flytt oroligheterna.

Utrikes

Iran pressar Biden om uranet

En protest mot FN:s atomenergiorgan i Iran. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Iran sätter press på USA:s tillträdande president Joe Biden med planer på att installera mer avancerade centrifuger för anrikning av uran.

Centrifugerna ska placeras i den underjordiska kärnenergianläggningen i Natanz, enligt en hemlig rapport från FN:s internationella atomenergiorgan IAEA som Reuters har läst.

Enligt kärnenergiavtalet (JCPOA) 2015 mellan Iran och USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland, tillåts bara första generationens IR-1- centrifuger. De nya planerna gäller IR-2m-centrifuger som är mer effektiva.

President Donald Trump tog USA ur avtalet 2018 och återinförde sanktioner, som stegvis blivit allt tyngre och som även europeiska länder tvingats följa.

Nu har Irans väktarråd godkänt en lag som ger grönt ljus åt att trappa upp anrikningen av uran till en renhetsgrad på 20 procent, samma nivå som före JCPOA.

Utrikes

Gruvarbetare instängda efter olycka i Kina

Chongqing i Kina.
Utrikes
Utrikes

Över 20 kinesiska gruvarbetare har stängts in efter en kolmonoxidläcka i gruvan, rapporterar statliga medier.

Olyckan inträffade i närheten av staden Chongqing, 180 mil väster om Shanghai.

Räddningsarbetare har skickats till gruvan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Erdogan: Macron är en börda för Frankrike

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hoppas att Frankrike gör sig av med president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Foto: Turkiets presidentkansli via AP/TT
Utrikes
Utrikes Ordkriget mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Frankrikes president Emmanuel Macron fortsätter.
– Macron är en börda för Frankrike, säger Erdogan.
PREMIUM

Erdogan hoppas att Frankrike "gör sig av med" Macron så snart som möjligt.

– Macron är en börda för Frankrike. Macron och Frankrike går igenom en väldigt farlig period, sade Erdogan i Istanbul på fredagen med hänvisning till protester i franska städer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Svensk inför rätta i dansk mastodonträttegång

De åtalade greps vid en samordnad polisaktion i Sverige och Danmark i juni förra året. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Polisens Operation Goldfinger ledde till det största narkotikaåtalet i Danmarks historia – ett svensk-danskt nätverk misstänks ha smugglat nio ton kokain. Rättegångsstarten under fredagen blev inte problemfri.
PREMIUM

Femton personer är åtalade, bland dem en svensk medborgare. På grund av den stora mängden människor – försvarsadvokater, åhörare, poliser och häktespersonal – har rättegången förlagts till en flera hundra kvadratmeter stor lokal i utkanten av Christianshavn i Köpenhamn.

Först verkade det som att alla ändå inte skulle kunna få plats och några anhöriga ombads lämna, vilket ledde till protester. Det slutade med att rätten kom fram till att alla kunde stanna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sverige vill se EU hålla emot Polen och Ungern

Ungern och Polen – här i form av premiärministrarna Viktor Orbán och Mateusz Morawiecki – säger fortsatt nej till EU:s nästa långtidsbudget. Arkivfoto.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Budskapet till Polen och Ungern är tydligt i EU:s budgetstrid: vi går vidare utan er, om det skulle krävas.
Kampen om tuffare demokratiska krav kan förändra hela unionen.
PREMIUM

Om bara några veckor ska EU:s nästa långtidsbudget egentligen börja gälla, för åren 2021-27.

Polen och Ungern har dock satt sig på tvären och förklarat att man inte kan godkänna planerna, så länge som övriga EU-länder håller fast vid att införa ett nytt system för att garantera att alla länder följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL