Sport

Fair Play kryssade i SM-finalreprisen

Sport
Tennis Fair Plays damer kryssade mot Upsala TK i en repris på fjolårets SM-final. 3-3 slutade en spännande och mycket välspelad elitseriematch på Fair Play Stadion.

– Det bjöds på bra tennis i dag. Vi stod kanske inte för vår bästa prestation, men Upsala är ett bra lag så jag är nöjd med 3-3. Vi jobbar vidare och siktar på att höja oss till nästa match, säger Fair Play-coachen Mervana Jugic-Salkic.

Ställningen var 1-1 efter dubblarna. Cornelia Lister/Kajsa Rinaldo Persson tog hem första set mot Julia Terziyska/Anna Zaja på förstadubbeln, men UTK-paret kom tillbaka och vände till seger. Hemmaparet hade 4-2 i avgörande matchtiebreak men föll med 5-10.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Brittiskt storlag för Göteborg i CL

Sport
Sport

Rosengård och Göteborg ställs inför stora utmaningar i Champions League-slutspelet. Rosengård för att man möter Lantjchuti från Georgien, dit UD avråder från resor. Och Göteborg får tuffast möjliga motstånd i första omgången – Manchester City.

16-delsfinalerna spelas 9–10 december med returer den 15–16 december. Rosengård börjar borta och Göteborg hemma.

Sannolikt får Rosengård spela sin bortamatch på neutral plan i Cypern, Grekland eller i Polen.

Sport

Talangen hyllas: "Hon är ett extremfall"

Elvira Öberg tränar med skidskyttelandslaget på Idre fjäll inför säsongspremiären.
Foto: Nisse Schmidt/TT
Sport
Sport Elvira Öberg är en av världens mest lovande skidskyttar. Så såg det inte ut för några år sedan.
– Jag höll inte ens på att komma in på skidskyttegymnasiet, säger 21-åringen inför helgens världscuppremiär.

Det har gått fort de senaste åren för Elvira Öberg. Från att knappt ha kommit in på skidskyttegymnasiet är hon nu given i landslaget.

I vintras krönte hon en fin debutsäsong i världscupen med utmärkelsen "Årets nykomling" – som storasyster och OS-guldmedaljören Hanna tidigare fått.

– De senaste fem åren har det hänt extremt mycket. Man har nästan gått och väntat på att "nu kommer det inte hända lika mycket", men det har fortsatt i ganska bra riktning ändå, säger Elvira Öberg.

VM-debut första VC-säsongen

Minst sagt. Inför förra säsongen var det oklart om VM eller om junior-VM skulle vara hennes huvudmål. Hon behövde dock inte fundera speciellt länge och platsen i truppen till seniormästerskapet var till slut självklar – liksom att hon stod på startlinjen i samtliga individuella lopp (13:e plats som bäst) samt i damernas stafett.

– Kollar man tillbaka fem år när jag började gymnasiet, jag var som sagt på väg att inte ens komma in – till att vara där jag är i dag, det är smått osannolikt egentligen.

TT: Man måste inte vara en stor talangen som barn.

– Nej precis, jag hade ganska många tuffa år som ungdom och förstaårsjunior, men det behöver inte säga jättemycket egentligen. Jag hade varit mycket sjuk och när jag väl kom i gång och fick ordning på det hände det väldigt mycket väldigt snabbt.

Hyllas av tränaren

Huvudtränaren Johannes Lukas är imponerad av 21-åringens utveckling.

– Hon är ett extremfall. Hon utvecklas nästan varje vecka och det är som att kroppen anpassar sig till att hantera den här träningsvolymen, säger Lukas.

På Sverigepremiären i Idre för att par veckor sedan var Elvira Öberg bland annat snabbast i spåret av de svenska landslagsåkarna och slutade tvåa i damernas kortdistans – trots ett fall och bruten stav.

Träningsintelligent

– Men hon är fortfarande junior och man måste vara försiktig. Kroppen behöver tid speciellt i den här åldern, man behöver lära sig hur mycket återhämtning man behöver efter ett intervallpass exempelvis.

Lukas beskriver 21-åringen som träningsintelligent, trots att hon är så ung. En tränare kan skriva ett träningsprogram – men åkarna måste själva kunna bromsa när man behöver.

Något som 21-åringen själv håller med om.

– Det är klart att jag vill vara så bra som möjligt nu, men det är ju inte nu jag vill vara bäst i min karriär, säger hon och utvecklar:

– Det kanske inte är viktigast att försöka vara snabbast eller bäst på ett visst träningspass, det gäller att ha en långsiktighet även i träningen och inte göra dumma saker bara för att man blir lite hetsad.

I helgen startar världscupen i finländska Kontiolax.

TT: Hur har du lyckats komma till det tänket redan nu?

– Jag haft insynen i hur man gör som professionell idrottare och då har jag nog alltid kunnat ligga väldigt långt fram för hur gammal jag är. Jag har fått ganska mycket gratis tack vare Hanna.

På tal om just Hanna, försöker Elvira närma sig storasystern på varje träningspass.

– Det är det som är så häftigt, att ha någon som är kanske bäst av alla på vissa saker, att ha den möjligheten att sparra mot varje dag försöker jag verkligen ta tillvara på.

Marie Carlsson/TT

Elvira och Hanna Öberg under VM i Antholz. Arkivbild.
Elvira och Hanna Öberg under VM i Antholz. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Elvira Öberg

Född: 26 februari 1999 (21 år).

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Främsta meriter: Tre JVM-guld 2018 i sprint, distans och stafett. Gjorde världscupdebut 2019 och belönades efter säsongen med "Årets nykomling". En åttondeplats som bäst individuellt i världscupen. Slutade på 13:e plats i VM-sprinten.

FAKTA

Fakta: Världscuppremiären i Kontiolax

Programmet:

Lördag 28/11: Distans, herrar (11.00), distans, damer (14.20)

Söndag 29/11: Sprint, herrar (10.30), sprint, damer (13.40)

Torsdag 3/12: Sprint, herrar (13.30, sprint, damer (16.30)

Lördag 5/12: Jaktstart, herrar (13.20), stafett, damer 815.15)

Söndag 6/12: Stafett, herrar (12.45), jaktstart, damer (15.15)

Sveriges trupp, damer: Hanna Öberg, Piteå, Mona Brorsson, Finnskoga, Linn Persson, Bore, Johanna Skottheim, Lima, Elvira Öberg, Piteå, Anna Magnusson, Piteå, Elisabeth Högberg, Östersund.

Elisabeth Högberg har en friplats under premiärhelgen tack vare sin seger i IBU-cupen.

Herrar: Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Peppe Femling, Piteå, Malte Stefansson, Oxberg.

Sport

Togs till nåder - ersätter svensken i EM

Kim Rasmussen under EM 2018 då han var förbundskapten för Ungern.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sport
Sport

Den danske handbollstränaren Kim Rasmussen stängdes av för ett raseriutbrott under VM i fjol.

Nu är avstängningen hävd och Rasmussen gör comeback i EM i hemmaplan – som ersättare för sparkade Per Johansson i Montenegro.

– Jag är mycket glad för den här chansen. Jag har fruktat att jag aldrig skulle komma tillbaka till ett landslag, har Rasmussen sagt till flera medier.

Internationella handbollsförbundet stängde av Kim Rasmussen omedelbart efter hans raseriutbrott på domare och funktionärer under VM i Japan för ett år sedan, då han var förbundskapten för Ungerns damlandslag. För en tid sedan hävdes avstängningen.

Svenske Per Johansson skulle ha lett Montenegro i EM som sitt sista uppdrag, men fick sparken i söndags.

Sport

Klart: Diamond League i Stockholm 4 juli

Armand Duplantis under Diamond League-tävlingen i Stockholm i augusti.
Foto: Christine Olsson
Sport
Sport Friidrottens Diamond League-program är klart och Stockholms tävling går den 4 juli.
– Vi är väldigt nöjda, det blir ett viktigt genrep inför OS, säger Jan Kowalski, ordförande i Stadionklubbarna.

Efter en coronaanpassad säsong med få tävlingar och ovanliga tävlingsupplägg siktar friidrotten på fullt tävlingsprogram för Diamond League med 14 tävlingar nästa år.

Starten för Armand Duplantis & Co går i Rabat i Marocko den 23 maj och avslutas med en final i Zürich den 8–9 september.

Den svenska tävlingen på Stockholms stadion går den 4 juli, med ytterligare två tävlingar, i Monaco och i London, före OS i Tokyo.

Det är ännu inte klart med vilka grenar som ska ingå i Diamond League-programmet.

– Vi har flaggat för att få med grenar med svenska stjärnor, och det brukar tas hänsyn till nationella intressen, säger Kowalski.

– Och oavsett kan jag lova att man får se de bästa svenskarna, för vi har rätt att komplettera med egna grenar.

Tävlingsprogrammet är provisoriskt och kan komma att ändras beroende på hälsosituationen, skriver Diamond League på sin webbplats. Tävlingssäsongen är också förskjuten och startar senare än normalt beroende på coronapandemin.

– Det kan vara bra att vi får tävlingen lite senare än vi brukar, med tanke på att vaccin är på gång och förhoppningsvis har hunnit få effekt på smittspridningen, säger Kowalski.

– Det kan bli lite lättare med de aktivas resor och att kunna få publik till läktarna ju senare i programmet man ligger.

Stavhopparstjärnan Duplantis har inte bestämt vilka tävlingar han ställer upp i.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Lundqvists debut i Washington: "Inspirerande"

Henrik Lundqvist har nu börjat träna med sitt nya lag, Washington Capitals. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Sport
Sport Nu har Henrik Lundqvist tränat med Washington Capitals för första gången.
– Det känns väldigt kul och inspirerande att ha honom i vårt lag, säger Nicklas Bäckström.
PREMIUM

Hockeymålvakten deltog i den informella träningen på måndagen, tillsammans med bland andra Bäckström och Carl Hagelin.

Han hade på sig sin nya mask med bilder på Capitolium, Washingtonmonumentet, Lincolnmonumentet och USA:s nationalfågel, den vithövdade havsörnen. Capitals lade ut en bild på Lundqvist på Twitter med texten "allas ögon är på den nya killen".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

Zlatan upprörd: "Tjänar pengar på mitt namn"

Zlatan Ibrahimovic är upprörd över att han används i tv-spelet Fifa utan att ersättas för det.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic är upprörd över att hans namn och profil används i tv-spelet Fifa utan att han ersätts för det.
"Vem gav Fifa EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte?", skriver han på Twitter.
PREMIUM

Ibrahimovic har funnits med i tv-spelet Fifa under hela sin långa och framgångsrika fotbollskarriär.

Nu ifrågasätter han att tv-spelsbolaget EA Sports använder hans namn och profil utan ersättning och tänker utreda saken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Här är favoriterna till galapriserna

Får Fridolina Rolfö jubla för ett pris i kväll?
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson eller Fridolina Rolfö?
Zlatan Ibrahimovic, Victor Nilsson Lindelöf eller Emil Forsberg?
Här är de som lär göra upp om Diamant- respektive Guldbollen när det covid-19-påverkade fotbollsåret summeras i en gala med ny form.
PREMIUM

Fotbollsgalan 2020 har blivit Fotbollsåret 2020. Efter en säsong som präglats av coronapandemin ändrar fotbollsfesten form.

Utmärkelserna finns dock kvar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Wood ordnade säsongens första seger

Chris Wood, i mitten, ordnade med sitt 1–0-mål Burnleys första seger för säsongen.
Foto: Michael Regan/AP/TT
Sport
Sport Det krävdes åtta Premier League-omgångar, men till slut fick Burnley sin efterlängtade första seger den här fotbollssäsongen. Chris Wood låg bakom trepoängaren, 1–0 mot Crystal Palace, med matchens enda mål.
PREMIUM

Segern mot Crystal Palace på måndagskvällen kom efter sju raka matcher utan seger, den tangerat sämsta säsongsöppningen i klubbens historia.

De tre poängen innebär också att Burnley klättrar från nedflyttningsträsket upp till 17:e plats i tabellen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL