Lagfarter SkD

Ägarbyte för 60-talshus i Harlösa

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Nya Vägen 30 i Harlösa har fått nya ägare. Caj Lindblom, 70, och Eva Ann-Christin Rask, 73, har fått fastigheten som gåva av Vivi Fredrika Lindblom. Överföringen blev klar i november 2020. Husets byggår är 1965 och det har en boyta på 96 kvadratmeter.

Ett par hundra meter bort såldes i september ett annat hus, på Nya Vägen 16. Priset blev där 2 250 000 kronor, för det 130 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man misstänkt för rattfylla efter svår olycka

Lastbilen hamnade i diket efter olyckan och fick lyftas med kran under räddningsinsatsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En större trafikolycka har inträffat mellan Bjärnum och Vankiva, norr om Hässleholm. En lastbil med släp, som hade kört vingligt, frontalkrockade med flera personbilar.

Två personer har förts till sjukhus med ambulans. Ytterligare en är skadad och räddningstjänsten arbetar för att ta den personen till sjukhus.

– Vi utreder vad som hänt på platsen utifrån vittnesmål, fynd och så vidare. Det vi vet nu är att en lastbil med släp kolliderat med flera mindre fordon, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Lastbilschauffören är misstänkt för rattfylleri och har frihetsberövats.

– Det är möjligt att misstankarna mot honom utökas beroende på vad vi får fram, säger Rickard Lundqvist.

Inrikes

Systembolaget återkallar rosévin

Systembolaget återkallar ett rosévin som visat sig innehålla små mängder av ett bekämpningsmedel. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Systembolaget slutar sälja och återkallar rosévinet "Band of Roses Rosé" av årgång 2019, med artikelnummer 90365.

Vinet har visat sig innehålla små mängder av en pesticid, alltså ett bekämpningsmedel, som inte är tillåtet i EU, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Inrikes

Mindre trängsel i kollektivtrafiken

Statistik över resandet i landets storstadsregioner tyder på att de nya tuffare pandemiråden har fått folk att åka mindre kollektivt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes De hårdare allmänna råden tycks ha fått svenskarna att resa mindre kollektivt. Storstadsregionerna rapporterar alla om färre resenärer, och i Stockholm har trängseln minskat påtagligt.

Den ökade smittspridningen har fått Folkhälsomyndigheten att skärpa de allmänna råden över hela landet. Från politiskt håll har det varit ett strängt tonläge gentemot befolkningens pandemiagerande, och att döma av statistik över resandet med kollektivtrafiken i landets största städer har råden och uppsträckningarna haft effekt.

I Skåne, där det bland de lokala råden står "undvik att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel", reste 20 procent färre med Skånetrafikens bussar under vecka 47 jämfört med vecka 43 innan de nya restriktionerna trädde i kraft.

Även resandet med tåg har minskat under perioden. 24 procent färre på Pågatågen och 26 procent färre med Öresundstågen, enligt statistik som TT tagit del av.

Generellt är resandet med buss och tåg i regionen ungefär hälften av vad det var motsvarande vecka 2019.

"Hörsammat råden"

Även Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, ser ett minskat resande. Från att ha legat på 30–35 procent minskat resande jämfört med samma period 2019 skrivs siffran för förra veckan till cirka 45 procent minskat resande i regionen.

"Det är svårt att säkert uttala sig om vad det beror på, men en rimlig gissning är att människor har hörsammat de hårdare råd och restriktioner som trädde i kraft under vecka 44", skriver Mette Ramquist, presschef för Västtrafik, i ett mejl till TT.

Under vecka 46 var resandet 43 procent lägre än motsvarande vecka förra året.

Mindre trängsel

I huvudstaden syns en tydlig trend för resandet. Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen vid Region Stockholm, säger att man ser "en tydlig resandeminskning" både vad gäller tunnelbana och pendeltåg sedan de lokala råden trädde i kraft den 29 oktober.

– I de normala fall mest belastade timmarna i rusning ser vi en större nedgång än under andra timmar, säger han och hänvisar till statistik för pendeltågen där det under måndag denna vecka passerade cirka 40 procent färre resenärer förbi spärrarna under morgonrusningen.

Även på bussarna i Stockholm tycks det resa färre den senaste tiden. Enligt Keisu har rapporterna om trängsel på linje 4, den linje som rapporterar flest trängseltillfällen, minskat från 350 per vecka för en månad sedan till 215 vecka 46.

Keisu höjer dock ett varningens finger inför Black Friday som förra året fick resandet att skjuta i höjden.

– Det ska bli intressant att se om vi ser samma tendens det här året.

Marcus Alexandersson/TT

Malmö

Bostadsrättsföreningen hyrde ut till svartboende

En svart soffa med ett litet bord i glas och metall.
Foto: Räddningstjänsten syd
Malmö
Mamlö Svartboende har upptäckts nere i en källare på området Kirseberg i Malmö. Nu riskerar bostadsrättsföreningen betala vite för uthyrningen av svartboende.

Det var den 16 september i år som Räddningstjänsten syd tillsammans med miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret i Malmö Stad genomförde en tillsyn av en lokal efter ett tips som hade kommit in. Väl på plats kunde räddningstjänsten konstatera att boende skedde på flera ställen i den del av fastigheten som bestod av industrilokaler. Lokalerna hyrdes i dåvarande stund av två olika företag.

– Vi reagerade på boendesituationen som fanns på platsen. Vi såg att det fanns möjlighet till övernattning i lokalerna. Det visades genom att det fanns sängar, matlagningsmöjligheter och många andra personliga tillhörigheter, säger Emelie Eklöf, brandingenjör på Räddningstjänsten syd.

Saknade brandskydd

Räddningstjänsten kunde även konstatera att lokalerna saknade grundläggande brandskydd i form av utrymningsväg och brandcellsindelning.

Två av fyra misstänkta boenden kunde genomsökas.
Foto: Räddningstjänsten syd

Två av de fyra misstänka boenden kunde genomsökas av räddningstjänsten. Samtidigt konstaterade räddningstjänsten att de andra två även användes som boende, med anledning att en parabolantenn fanns utanför entrén.

Nu riskerar bostadsrättsföreningen att betala vite för uthyrningen till svartboende. Förbud mot övernattning, boende eller vilorum i föreningens hyreslokaler har även inrättats.

Foto: Räddningstjänsten Syd

Uppföljning väntas

Bostadsföreningen själva anser att förbudet är ogrundat och baserat på omständigheter som inte kan anses motivera beslutet. Enligt föreningen kan det anses vara naturligt att vissa personliga tillhörigheter fanns på arbetsplatserna. Anledningen till detta menas vara att de undersökta rummen har använts till pauser så som gemensamhetsutrymme, omklädningsrum och matsal.

I nuläget väntas svar från överklagan som hyresgästföreningen har gjort.

Tillgång till kök och matlagning har funnits vid tillsynen.
Foto: Räddningstjänsten syd

– Vi kommer göra en uppföljning av ärendet. Det vi vet är att hyresgästföreningen i nuläget har gjort en egen uppföljning och skickat bilder som visar att sängarna i lokalerna inte längre är kvar, säger Emelie Eklöf.

Eslöv

88-årige Kurt huttrar i sin Ebo-lägenhet

– Man ska väl inte behöva klä på sig en massa för att kunna sitta inne i sin lägenhet? Jag sitter och fryser i lägenheten. Ebo nonchalerar oss fullständigt, säger 88-årige Kurt Åberg.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV För 88-årige Kurt Åberg har livet hemma i lägenheten blivit en pina. Han måste bylsa på sig tjocka lager med kläder för att inte frysa inomhus. Trots sina klagomål tycker han inte att han får gehör hos bostadsbolaget Ebo.
– Jag har gett upp fullständigt.

I 20 års tid har 88-årige Kurt Åberg bott i sin lägenhet på Bäckavägen i Eslöv. En lägenhet som han hyr av det kommunala bostadsbolaget Ebo.

Nu undrar han om han ska orka att bo kvar. Sedan ett par månader går han och huttrar i sitt eget hem.

När han öppnar dörren till lägenheten har han raggsockor och tre lager tröjor på sig. En t-shirt, en tröja ovanpå det och som yttersta lager har han dragit på sig en tjock fleecetröja, som ser ut som en jacka.

– Man ska väl inte behöva klä på sig en massa för att kunna sitta inne i sin lägenhet? Jag sitter och fryser i lägenheten. Ebo nonchalerar oss fullständigt. Vi är mycket ledsna på det här.

Kurt Åberg menar att hans grannar upplever situationen likadant.

I samma trappuppgång bor Pernilla Mogensen, som är i 30-årsåldern. Även hon upplever att komforten i lägenheten har försämrats sedan i slutet av sommaren.

– Min dotter har varit förkyld i två veckor nu.

Den femåriga dotterns utdragna förkylning sätter Pernilla Mogensen i samband med inomhusklimatet.

– När man går in i hennes sovrum så är det som att gå in i ett kylrum. Hon sover med kläderna på och med dubbla täcken. Vi har ringt Ebo men de gör inget.

Hon och sambon funderar på att ta till en egen lösning för att få lite mer värme.

– Vi har sagt att vi måste köpa ett elelement och sätta in på min dotters rum.

– Det är fesljummet, säger Kurt Åberg när han känner på elementet.
Foto: Toomas Laahus

Inne i sin hall håller 88-årige Kurt Åberg handen på elementet som hänger på väggen.

– Det är fesljummet!

Han har kontaktat Ebo flera gånger och Ebo:s personal har också varit hemma hos honom för att mäta hur varmt han egentligen har det. Då fick han beskedet att lägenheten håller utlovad temperatur.

Men Kurt Åberg har svårt att tro det och menar att de svala elementen säger allt. Han misstror mätningarna av inomhusluften.

– De springer här och mäter och säger att det är 21 grader. I helvete att det är 21 grader här inne!

Nu vet han inte vad han ska göra för att få Ebo att lyssna.

– Jag har gett upp fullständigt. Jag ser ingen framtid här. Jag har bott hos Ebo i så många år - och sedan blir man behandlad så här. Det är hopplöst.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Eslöv

EBO: ”Han har fått vad vi har lovat”

– Vi har gjort det vi ska, säger Robert Johansen som är Ebo:s fastighetschef om att 88-årige Kurt Åberg fryser i sin lägenhet.
Eslöv
ESLÖV Enligt Ebo har mätningar som gjorts i Kurt Åbergs lägenhet visat att han har den inomhustemperatur som bostadsbolaget utlovar.
– Vi har gjort det vi ska, säger Robert Johansen som är Ebo:s fastighetschef.

Efter att 88-årige Kurt Åberg klagat på temperaturen har Ebo varit på plats för att mäta inomhustemperaturen.

Fastighetschefen Robert Johansen berättar att bolagets personal satt in mätare som sedan under fem dagars tid registrerat temperaturen inne i Kurt Åbergs lägenhet. Mätningar som han även skickar över till Skånska Dagbladet.

– Det här visade att vi håller vårt temperaturlöfte med god marginal.

Rober Johansen förklarar att Ebo utlovar en inomhustemperatur på 21 grader i lägenheterna, plus/minus en grad under kortare tid.

– Men vi håller ändå ganska så prick de här 21 graderna, hävdar Robert Johansen som uppger att den lägsta temperaturen hos Kurt Åberg var 20,7 grader.

Han antyder att det kan finnas andra skäl till att Kurt Åberg fryser i sin lägenhet.

– Det här är en äldre herre, har jag förstått. Äldre brukar ju vara känsligare för sådant här, än oss yngre som har en högre kroppstemperatur.

Trots Ebo:s insatser upplever 88-årige Kurt Åberg inte att situationen förbättrats.

– Nej, det ska inte bli bättre heller. Vi ligger på det vi lovar, säger Robert Johansen, som berättar att man gjort liknande mätningar i andra lägenheter i samma hus, utan att det visat sig att man avviker från den utlovade temperaturen.

Att Kurt Åbergs granne upplever att dotterns sovrum är som ett kylrum har Robert Johansen inte hört talas om.

– Det har jag ingen upplysning om.

Men trots mätningar är ju Kurt Åberg inte nöjd. Han är väldigt ledsen och känner sig nonchalerad. Han fryser och känner att det är hopplöst?

– Situationen är inte hopplös. Vi har gjort vad vi ska. Och det kan vi bevisa. Sedan är det tillåtet för honom att öka värmen i lägenheten. Det får han lov att göra. Han kan sätta in ett elelement om han vill, säger Robert Johansen.

Ska man behöva sätta in kostsamma elelement för att man fryser i sin lägenhet?

– Ja. Om vi har gjort vad vi lovat. Han har hyrt den här lägenheten på 21-graderslöftet. Det håller vi som medelvärde. Hade det varit så att vi legat på 19 grader så hade vi ryckt ut och hjälp honom. Men det finns ingen anledning i det här fallet, säger Robert Johansen.

Ni kommer inte att hjälpa Kurt Åberg mer?

– Nej, han har fått vad vi har lovat, säger Robert Johansen.

Kultur och nöje

Depp nekas överklagan i förtalsmål

Johnny Depp. Arkivbild.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Hollywoodstjärnan Johnny Depp kommer inte att få överklaga det brittiska domstolsbeslut som fattats till hans nackdel i ett uppmärksammat förtalsmål mot tabloiden The Sun.

Det var i början av november som domstolen slag fast att The Suns skribent inte gjort sig skyldig till förtal för att ha publicerat en artikel där skådespelaren kallas för hustrumisshandlare.

Deadline rapporterar att Depp och hans företrädare tänkt överklaga domen, men att de har fått avslag. Skådespelaren måste därför betala drygt sju miljoner kronor i rättegångskostnader till The Suns ägare News Group Newspapers.

Men ärendet är inte nödvändigtvis avklarat, då Depp har möjlighet att försöka ta upp saken i appellationsdomstol.

Inrikes

Moderaterna vill se finsk smittspårningsapp

Ulf Kristersson är inte nöjd med regeringens svar om hur vaccinationerna ska gå till. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill se en smittspårningsapp enligt finsk modell, Sverigedemokraterna ett statligt löfte om ersättning till den som drabbas av vaccinbiverkningar, och Vänsterpartiet fortsätter pressa regeringen om sjukförsäkringen.

Det var några av ämnena som diskuterades vid onsdagskvällens partiledarsamtal om coronaläget. Stora delar av samtalet, som hölls digitalt och där även Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen deltog, handlade om den rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som kom tidigare i veckan. Där riktades hård kritik mot hur äldreomsorgen agerat under pandemin.

– Det är kritik som man varit medveten om en längre tid. Det är uppenbart att vi haft stora brister och att det lett till många människors död, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson efter mötet.

Förutom kritiken tog Åkesson också upp vaccinfrågan, och en oro kring undersökningar som visar att många inte vill ta ett vaccin.

– Generellt tror jag inte att svenskar har så stor vaccinskräck, men erfarenheterna från svininfluensan har gjort många skeptiska och det är fullt förståeligt. Det gör det viktigare än någonsin att man är transparent och informativ kring vaccinet.

Sverigedemokraterna vill att staten på förhand utlovar ersättning till den som skadas av ett vaccin, till exempel av en biverkning.

"Inga betryggande svar"

Moderaternas Ulf Kristersson frågade regeringen och myndigheterna om det finns en plan för hur vaccinationerna logistiskt ska gå till.

– Jag tänker på testhaveriet i våras och frågade om vi har kapacitet att vaccinera tio miljoner svenskar nu? Och där fick jag inte några betryggande svar, säger han.

Kristersson vill se en svensk smittspårningsapp, likt dem som finns i många andra länder.

– Det har varit framgångsrikt i många asiatiska länder, och inte minst i Finland. I Sverige har allt fastnat i integritetsfrågor i stället, vilket är obegripligt, säger han.

Ny lagstiftning

Centerpartiets Annie Lööf kallar Ivo-rapportens slutsatser en "nationell tragedi". Hon vill se ny lagstiftning som gör att sjukvård ska kunna ges oavsett plats – hemmet, sjukhus eller det särskilda äldreboendet.

– Jag lyfte behovet av självrannsakan hos kommuner och regioner, men också hos regeringen. Regeringen vill vänta in coronakommissionen, jag tycker det är viktigt att redan nu förbereda lagstiftning som säkerställer en bättre vård, säger hon.

TT: Agerar regeringen senfärdigt?

– Jag har inget behov av att rikta kritik, vi är i en allvarlig pandemi. I det här läget behöver man inte peka finger. Jag utgår från att regeringen prioriterar den här frågan.

Krav om sjukförsäkringen

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar säger efter mötet att Ivo-rapporten pekat ut strukturella problem med äldreomsorgen, kopplade till underfinansiering.

– Där får man titta på hur man organiserar äldreomsorgen och vården, och hur mycket pengar vi satsar på verksamheten, säger hon.

Vänstern har den senaste veckan drivit på för att ändra 180-dagarsgränsen i sjukförsäkringen. Nooshi Dadgostar lyfte frågan även under mötet och fick positiv respons från statsministern.

– Han var väldigt tydlig med att det inte ska vara så här, och då utgår jag ifrån att regeringen agerar och lägger fram ett förslag, säger Dadgostar.

"Världens bästa äldreomsorg"

Stefan Löfven har inte velat bli intervjuad av TT efter mötet. Men innan mötet skrev han ett Facebookinlägg där han tog upp Ivos kritik: "Vi måste alla vara överens om att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg. Inget annat duger."

Han konstaterar att Ivo framhåller att alla regioner i Sverige har brustit i sitt lagstadgade ansvar för medicinsk vård och behandling på särskilda boenden. Ivo säger också att äldre har inte fått vård utifrån just sina behov och att det har brustit i information till dem och deras anhöriga.

"Varje region behöver genomföra nödvändiga förändringar – de ska redan ha börjat med det", skriver statsministern.

Stefan Löfven skriver dock inget om regeringens eget strategi, där det hela tiden har talats om att skydda de äldre.

Lars Larsson/TT

Henning Eklund/TT

Lucas Brischetto/TT

FAKTA

Fakta: Ivo-rapporten

1. Gamla på äldreboenden har inte fått vård och behandling utifrån individuella behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

2. De gamla och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

3. Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har på äldreboenden inte skett i enlighet med gällande regelverk under covid-19-pandemin.

4. Det går inte att följa behandlingen av dem som bor på äldreboenden som haft misstänkt eller konstaterad covid-19 på grund av brister i patientjournalerna.

Granskningen gjordes under februari/mars respektive maj/juni, då antalet döda i covid-19 på äldreboenden var mycket högt.

Källa: Ivo

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL