Lagfarter SkD

141 kvadratmeter stort hus i Teckomatorp sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Jessica Hansson, 34, och Andreas Vilén, 36, har köpt huset på adressen Västergatan 21 i Teckomatorp av säljaren Lennart och Marie Andersson. Köpesumman blev 2 575 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i november 2020. Huset är 141 kvadratmeter stort och byggdes 1940.

Nyligen såldes en fastighet ett par hundra meter bort, på Plåtslagaregatan 3. Där landade priset på 3 700 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inga besöksförbud på äldreboenden utfärdade

Få kommuner har begärt att Folkhälsomyndigheten utfärdar besöksförbud på deras äldreboenden. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Inte ett enda äldreboende har i dagsläget något lagligt besöksförbud. Folkhälsomyndigheten som utfärdar förbuden ser det som en "sista åtgärd".
– Vi har tagit ett steg tillbaka i den frågan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I helgen fick Folkhälsomyndigheten befogenhet att fatta beslut om lokala besöksförbud på äldreboenden i syfte att bekämpa spridningen av coronaviruset. Men hittills har efterfrågan enligt Tegnell varit liten.

– Från början trodde vi att det skulle vara ganska stora delar av landet som såg ett behov av detta. I slutändan var det runt fem kommuner som kom in med frågan om de skulle kunna få besöksförbud, säger han.

Tegnell: Rimligt

Samtidigt har många kommuner vidtagit åtgärder i olika grader för att begränsa besök. En del kallar det "besöksstopp" och avråder starkt från besök, medan andra går så hårt som att på egen förbjuda besök, även om det saknar lagstöd.

TT: Är det då inte konstigt att så få vill att Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala besöksförbud?

– Från vår sida är det rimligt eftersom vi ser besöksförbudet som definitivt sista åtgärd, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att besökare utgör en stor smittorisk och vill därför att äldreomsorgen prioriterar andra åtgärder för att förhindra smittspridning.

– Man får inte glömma saker som är ännu viktigare. En välutbildad personal, en personal som har möjligt att vara hemma vid sjukdom, att det finns vettig skyddsutrustning på plats och att man kan isolera sjuka patienter.

Förbuden dröjer

De "runt fem" kommunerna som ändå har efterfrågat besöksförbud får avvakta, säger statsepidemiologen. Folkhälsomyndigheten arbetar nämligen just nu med att bestämma på vilka grunder ett beslut om besöksförbud ska fattas. Processen beräknas ta några dagar till en vecka.

– Så att man inför besöksförbud med bra argument. Det är en väldigt stor och inskränkande åtgärd som måste tas på stort allvar, säger Tegnell.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som varade mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

Källor: Regeringen och Inspektionen för vård och omsorg

Utrikes

Polen kritiseras av EU-parlament om abort

Omfattande demonstrationer har genomförts i Polen och internationellt mot en dom i abortfrågan i Polen. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Utrikes
Utrikes EU-parlamentet anklagar Polens regering för att påverka en domstol i abortfrågan. Den antagna resolutionen ses som ett stöd för dem som förespråkar fri aborträtt.

Resolutionen antogs med 455 röster för, 145 emot och 71 frånvarande eller nedlagda röster.

Omröstningen genomfördes direkt efter det att Polen och Ungern inlagt sina veton mot EU-budgeten och katastrofstöd för drabbade i coronapandemin, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Resolutionen anklagar det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) för att ha försökt påverka en domstol att införa ett nästan totalt förbud mot aborter.

"EU-parlamentets resolution. . .fördömer kraftigt inskränkningen av tillgång till säkra och lagliga aborter i Polen", skriver Miljöpartiet i ett uttalande. Partiet påpekar att resolutionen kritiserar "det sätt som rättsstatsprincipen urholkas" i Polen.

Sverigedemokraterna var det enda svenska parti som inte röstade för resolutionen.

Omfattande demonstrationer har genomförts i Polen efter domen i konstitutionsdomstolen den 22 oktober, då abortlagstiftningen skärptes.

Polens regering har ännu inte offentliggjort domen, vilket innebär att den inte vunnit laga kraft. PIS har bett om ytterligare information angående domen från domstolen.

Grim Berglund/TT

Inrikes

Man till sjukhus efter skottlossning i Malmö

En man har skadats i samband en skottlossning i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har skadats i samband med skottlossning i Malmö. Larmet kom strax efter klockan 21.30 på torsdagen, och polis och ambulans skickades till platsen.

Där hittades en skadad man som fördes med ambulans till sjukhus. Polisen har spärrat av platsen, förhör vittnen och söker efter gärningspersoner. En vapenhund är tillkallad för att hjälpa till i sökandet, uppger polisen på sin hemsida.

Sport

Linköping sjabblade – men tog två nya poäng

Markus Ljungh satte Linköpings sista straff.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport Linköping fick med sig två poäng från bortamötet med HV71.
Det borde ha varit tre.
LHC tappade ledningen i slutminuten efter att ha bränt ett kanonläge att avgöra i tom kasse.

Linköping har haft en tung höst i SHL. För en månad sedan tvingades man pausa verksamheten på grund av utbredd coronasmitta i truppen och laget parkerade länge på jumboplatsen i tabellen.

Nu är läget lite muntrare för östgötarna, som hade två raka bortasegrar inför mötet med HV71 i Jönköping. Där borde Linköping ha snott åt sig ännu en trepoängare – men så blev det inte.

Linköping hade ett rejält grepp när Jarno Kärki satte 2–0 en bit i mittperioden. Men Lias Andersson reducerade för HV, som till slut tog ut målvakten i kvitteringsjakten. Då sjabblade Patrik Lundh bort ett alldeles ypperligt läge att punktera matchen i tom kasse och lite senare missade Andrew Gordon det övergivna målet. I stället kvitterade hemmalaget – med bara 57 sekunder kvar – genom 18-årige Oskar Olausson.

Ljungh punkterade

Kvällen slutade i alla fall i dur för Linköping, som vann med 3–2 efter att Kärki och Markus Ljungh båda gjort mål i straffläggningen.

– Allt hände i det där bytet, säger Ljungh till C More om avslutningen som snuvade LHC på trepoängaren.

– Men till slut så vinner vi matchen, vilket är skönt.

Linköping fick ett långt uppehåll med uppskjutna matcher på grund av coronautbrottet som sedan följdes av en paus för Tre Kronors spel i Karjalaturneringen.

– Vi fick ett brejk som vi försökte göra någonting bra av, säger Ljungh till C More.

– Det var väldigt tufft, men vi kom ihop som grupp. Vi har fått med oss lite vinster som ger självförtroende till laget och att vinna borta mot HV är såklart skönt.

Målskytt i familjefajt

Malmö har övertagit sistaplatsen från Linköping och laget åkte på säsongens elfte förlust borta mot Växjö. Den som inledde målskyttet i smålänningarnas 3–0-seger var Marcus Sylvegård, fostrad i just Malmö där pappa Patrik är vd/sportchef och storebror Emil fortfarande spelar.

Snacka om att släkten var värst för skåningarna.

Ilari Melart och Tim Erixon gjorde övriga mål för Växjö, där Viktor Fasth motade hela 31 puckar för att hålla nollan.

Coronasmitta hade skjutit upp flera matcher och därför var det bara i Småland som det spelades SHL-hockey den här torsdagskvällen.

Carl Göransson/TT

Malmö

Man skjuten och förd till sjukhus

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Klockan 21.24 inkom ett larm om en skottlossning i Malmö. Polisen har hittat en skadad man på Hyacintgatan som förts med ambulans till sjukhus.

Flera uppringare har larmat polisen om en skottlossning på Hyacintgatan. Enligt vittnen så har det varit flera gärningsmän som skjutit mot en man.

– Vi är på plats och föhör vittnen och det är mycket folk där ute nu. Det som framkommit hittills är att det ska röra sig om flera gärningspersoner, men vi har inte mer att gå ut med än så i nuläget, säger Evelina Olsson på polisens pressavdelning.

En vapenhund är beordrad till platsen för att hjälpa till i sökandet. Mannen, som ännu inte är identifierad men ska vara vuxen, är förd till sjukhus.

– Vi är där med ambitionen att höra honom men vi får se om det går. Han vårdas just nu och det finns inga uppgifter om att det skulle vara stökigt på sjukhuset, säger Evelina Olsson.

Enligt en uppringare till Skånska Dagbladet har polisen tillsatt en stor insats i området. 13 polisbilar och två ambulanser är på plats. Skottlossningen ska ha skett på en innergård och flera personer ska ha sett händelsen. Polisen vill i nuläget inte gå in på hur pass allvarligt skadad mannen är.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Skakad statsminister på minkfarm

I tårar – den danska statsministern Mette Frederiksen blev starkt berörd vid ett besök på en minkfarm nära Kolding.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Till slut fick Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tid att besöka en minkfarm. Det blev en skakande upplevelse och hon lämnade i tårar.

Minkuppfödaren Peter Hindbo tog emot på sin anläggning i Jordrup nära Kolding på Jylland. På kort tid har han tvingats avliva runt 25 000 minkar.

Ett generationsskifte var planerat. Men så spred sig ett muterat coronavirus bland minkar i landet. Nu är det oklart om sonen kan fortsätta verksamheten.

På torsdagen fick Mette Frederiksen en guidad tur av Peter Hindbo. I ett tomt minkstall rad efter rad av burar med hö fortfarande på golvet. Hon i blå heltäckande skyddsdräkt. Han i vanliga kläder och utan ansiktsmask; ingen smitta fanns på hans minkfarm.

– Vi har två generationer av riktigt duktiga minkfarmare, far och son, som på mycket kort tid fått sitt livsverk krossat. Det har varit väldigt känslosamt för dem, och. . . det har det varit för mig också, sade Mette Frederiksen med sprucken röst och tårfyllda ögon.

Minkviruset skulle kunna utgöra en fara för väntande vaccinering mot virussjukdomen covid-19. Därför meddelade statsminister den 4 november på en presskonferens att Danmarks alla minkar – runt 15–17 miljoner – skulle avlivas. Såväl smittade som friska.

Saknade grund

Det visade sig dock grundlagen inte medger ett sådant regeringsbeslut. Men flera oberoende jurister menar att budskapet från Mette Frederiksen måste uppfattas som en "order".

Den tolkningen gjorde även Peter Hindbo, vilket han berättade för henne under deras timslånga samtal på minkfarmen. Tidigare har hon bara beklagat hur det blev. Nu kom en ursäkt.

– Peter sade att jag skulle be om ursäkt. Det kan jag lätt göra. Det finns skäl att ursäkta förloppet. Det har begåtts fel, och det ska man både kunna beklaga och ursäkta sig för, sade hon efter studiebesöket.

Livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick förra veckan sedan det framkommit att han under flera dagar känt till att regeringens avlivningsbeslut saknade laglig grund – vilket minkuppfödarna fick information om först tre dagar senare.

S-regeringen har upprepande beklagat sin hantering av minkfrågan, som av oppositionen kallas "den största demokratiska skandalen i modern dansk historia".

– Hade vi vetat om att det inte fanns en rättslig grund hade vi agerat på ett annat sätt, sade Mette Frederiksen i en debatt i folketinget i onsdags.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att ha besökt en minkfarmare som tvingats avliva runt 25 000 minkar.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att ha besökt en minkfarmare som tvingats avliva runt 25 000 minkar.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT
Minkuppfödaren Peter Hindbo hade ingen virussmitta bland sina djur, men statsminister Mette Frederiksen tar det säkra före det osäkra.
Minkuppfödaren Peter Hindbo hade ingen virussmitta bland sina djur, men statsminister Mette Frederiksen tar det säkra före det osäkra.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT

FAKTA

Fakta: Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Den 25 november ber statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.

Sport

Trubbigt Redhawks åkte dit mot Växjö

Ishockeyspelare
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Ishockey Enkla baklängesmål och en trubbig offensiv. Det är ingen lyckad kombination. Så såg det ut när Malmö Redhawks föll med 0-3 på bortais mot Växjö Lakers, som tog sin sjätte raka hemmaseger.

Efter att ha tagit två raka segrar spirade annars optimismen hos Redhawks, som dessförinnan hade tagit futtiga två poäng av 27 möjliga på sju matcher.

Nu var Joakim Fagervalls lag tillbaka i gamla synder igen. Trots en stark kampvilja från Malmöspelarna, så var avsluten på tok för tama för att gå in.

– Det är svårt att vinna när man gör noll mål. Vi är för uddlösa framåt, klart att det inte är bra, säger Fredrik Händemark

Trots besvikelsen över uteblivna mål, så tycker han att prestationen från Redhawks inte var alltför illa.

– Spelet är ganska okej, och det finns trots allt en del bra grejor att ta med sig för oss, säger Händemark i C Mores intervju.

3-0-målet för Växjö i den sista perioden var symptomatiskt. Hemmabacken Tim Erixon sköt ett inte alltför hårt skott, men det letade sig ändå, på något sätt, in i målet.

Malmö Redhawks vann skottstatistiken med 12-6 i båda de inledande perioderna. Men de slutade ändå med 1-0 i mål för Växjö, och det var två till synes väl enkla puckar som trillade in i kassen.

– Mitt mål var turligt, och vi får tacka Viktor Fasth (målvakten) för att vi leder med 2-0 efter två perioder. Malmö är bra och tunga att möta, menar Växjös finländare Ilari Melart, vars lösa skott från blå linjen gled in i mål med knapp styrfart.

Redhawks målvakt Lars Volden, som fick ersätta Osacr Alsefelt redan efter en spelad period, var dock skymd vid 0-2-målet.

Växjöforwarden Marcus Sylvegård kom till spel i torsdagens match i Vida arena utan att ha gjort ett enda mål under höstens seriespel. Nu fick han sätta dit en puck mot sin moderklubb redan efter bara fem minuters spel.

Det måste ha varit ett av karriärens lättaste mål för hans del. Ett avslut från i det närmaste en omöjlig vinkel gled precis över mållinjen. Detta sedan pucken hade gått mellan benen på Oscar Alsefelt och det betydde 1-0 för Växjö.

– Jag försöker bara att skicka in pucken mot mål, och hinner tänka många tankar innan den till slut går in, säger Marcus Sylvegård i C Mores direktsändning.

För Redhawks del väntar en ny bortamatch redan på lördag, när man möter Leksand.

Sport

Fair Play föll i SM-finalreprisen

Sport
Tennis Fair Plays herrar hade ledningen med 2-1 i SM-finalreprisen borta mot GLTK, men åkte på årets första förlust i Elitserien, 2-4.

– Stolpe ut i många matcher i dag. Det är tungt just nu, men serien är lång och vi kommer tillbaka, konstaterade lagledaren David Ekerot i ett pressmeddelande från klubben.

Det blev som väntat en jämn tillställning i Göteborg. Ställningen var 1-1 efter dubblarna.

Patrik Niklas-Salminen/Viktor Durasovic gav Fair Play ledningen när Markus Eriksson/Christian Samuelsson besegrades i raka set. På andradubbeln förlorade Filip Bergevi/Christian Sigsgaard mot Oliver Johansson/Jesper Klöv Nilsson.

I singelspelet ordnade Christian Sigsgaard 2-1 till Malmöklubben då han slog Nicklas Timfjord på fjärdesingeln. Dansken hade bra klipp i serven och vann med setsifforna 6-1, 6-2.

Hemmalaget vann de tre avslutande singelmatcherna som alla avgjordes i matchtiebreak.

Filip Bergevi förlorade mot Christian Samuelsson och Niklas Patrik-Salminen föll mot John Hallquist Lithen.

I kvällens sista drabbning fick Viktor Durasovic se sig besegrad av Markus Eriksson, 6-4, 6-7, 9-11.

– Killarna kämpade på bra, men det var inte vår kväll, sa Ekerot.

FAKTA

GLTK-Fair Play TK 4-2

S1: Markus Eriksson-Viktor Durasovic , 6-7, 6-4, 11-9.

S2: John Hallquist Lithen-Patrik Niklas-Salminen, 2-6, 6-3, 13-11.

S3: Christian Samuelsson-Filip Bergevi, 6-2, 1-6, 10-7.

S4: Nicklas Timfjord-Christian Sigsgaard, 1-6, 2-6.

D1: Markus Eriksson/Christian Samuelsson-Patrik Niklas-Salminen/Viktor Durasovic, 2-6, 6-7.

D2: Oliver Johansson/Jesper Klöv Nilsson-Filip Bergevi/Christian Sigsgaard, 6-4, 6-4.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL