Sport

Svensk elitpingis pausas till februari

Bordtennisspelare
Sport
Bordtennis Förbundet stoppar allt seriespel i landet till och med den siste januari.
– Ett helt rätt beslut att ta, tycker Eslövs AI:s ledare Mattias Andersson.

Sedan tidigare har tävlingar och spel i de lägre serierna skjutits upp tills vidare. På torsdagen valde Svenska bordtennisförbundet att pausa även de högre serierna. Ingen match kommer att spelas förrän tidigast i februari igen.

– Vi har haft det här på känn ett tag. När man ser hur smittspridningen ser ut, så var det mest en tidsfråga innan man stänger ned allting, säger Mattias Andersson.

Han är tränare i klubben och lagledare för damernas elitlag, som egentligen skulle ha mött Halmstad hemma i Eslöv på lördag eftermiddag. Nu är den inställd. Liksom herrarnas kommande seriematcher i Pingisligan.

– Pingis känns underordnat när man ser hur det ser ut i samhället just nu. Samtidigt känns det förstås tråkigt att behöva bryta mitt i säsongen. När vi kan dra igång igen, det vet vi inte. Det är många frågor som snurrar för tillfället, påpekar Mattias Andersson.

Elitverksamheten i Eslöv fortsätter dock med sina träningar. Med inga matcher på schemat lär det bli fler och tuffare pass plus mer fysträning.

– Men det kan komma nya restriktioner, som förhindrar gemensamma träningar också. Hos oss i Eslöv har i alla fall inga spelare varit smittade så vitt vi vet, säger Mattias Andersson.

Förra säsongen stängdes allt spel ned abrupt i våras, och något SM-slutspel blev aldrig av. Nu hoppas Eslövs AI att man, trots det rådande läget, ändå kan fullfölja den här säsongen.

– Men det kommer i så fall krävas att vi spelar ända in i maj-juni, kanske till och med juli för att hinna med det, konstaterar Mattias Andersson.

Ett arbete har redan påbörjats för att ta fram en alternativ kalender nästa år. Det berättar förbundet i ett pressmeddelande.

”Detta var ett mycket svårt och bitvis emotionellt beslut. Aldrig någonsin har svensk bordtennis stängt ner en säsong på det viset och vid denna tidpunkt”, skriver SBTF på sin webbplats.

Sport

”Kalle” Ringhov blir P19-tränare

Kalle Ringhov blir kvar i Torns IF men kommer i fortsättningen att arbeta med klubbens ungdomsverksamhet.
Foto: Lola Nilsson
Sport
fotboll Richard ”Kalle” Ringhov stannar kvar i Torns IF, men byter rollen som A-tränare mot att ingå i tränarstaben för P19-truppen.

Nyligen blev det klart att Richard Ringhov slutar som tränare för A-laget efter en elva år lång succésaga i Torns IF. Men Ringhov blir alltså kvar i föreningen, nu i P19-verksamheten som utvecklats starkt. Flera spelare från P19 har rotationstränat med A-laget och ett par har lyfts upp permanent.

– Torns IF har ju de senaste åren fått ordentlig fart på ungdomslagen och det visar man genom fortsatt satsning att man tänker förbättra ytterligare. Ser väldigt mycket fram emot detta uppdrag, säger Kalle Ringhov till Torns hemsida.

– Mitt uppdrag i P19 blir att bidra med erfarenhet till de unga ambitiösa tränarna som är där, men också ha inriktning på att förbereda unga spelare på vad som krävs för att spela seniorfotboll, säger Kalle Ringhov.

Torns ungdomsansvarige Hampus Danielsson är mycket nöjd med att ha lösningen på plats:

– Torns IF ska vara det naturliga steget för ungdomsspelare i regionen som har en ambition att spela seniorfotboll på hög nivå. Med Kalle på plats fortsätter vi och utökar vår satsning på att ge spelarna bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Samtidigt kommer vi jobba vidare med det som redan fungerat bra, kommenterar ungdomsansvarig Hampus Danielsson.

Sport

Landslagsstjärnan tränare i NHL-lag

Kendall Coyne Schofield under NHL:s skicklighetstävling under Allstar-helgen 2019.
Foto: Ben Margot/AP/TT
Sport
Sport

Kendall Coyne Schofield bröt ny mark när hon som första kvinna fick vara med i NHL:s skicklighetstävling under All star-helgen 2019.

Nu tar den amerikanska landslagsstjärnan ytterligare ett steg in i männens värld och blir tränare i ett NHL-lag, som utvecklingstränare för Chicago Blackhawks.

– Jag kanske blir spelarnas första kvinnliga tränare, men jag ser det inte som någon stor grej. Jag vill tro att de ska se mig som någon som ska hjälpa dem att nå nästa nivå, att nå deras NHL-dröm, och jag ska göra allt för att göra dem redo att göra det, säger hon till NHL:s webbplats.

28-åringen fortsätter även sin egen hockeykarriär.

– Jag ska fortsätta att spela i landslaget med OS i Peking 2022 som mål, säger hon.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Säsongsavslut för Jägersro galopp

Galopptränare
Foto: Stefan Olsson
Sport
Galopp Bolivar Roads kan vara något alldeles extra. Tvååringen debuterar i onsdagens säsongsavslutning på Jägersro Galopp och visst ser det på förhand ut att vara en vinnare.

– Han har visat väldigt mycket talang, säger också tränaren Francisco Castro.

Bolivar Roads är en halvbror till stjärnan Hurricane Red och köptes på auktion för 80 000 euro. Nu möter han överkomligt motstånd och vi tror att han bara vinner.

Det som möjligen talar emot honom är att han möter ett par konkurrenter som hunnit göra några starter.

En av dessa är Cibelle som gör karriärens fjärde start.

– Jag tycker att min häst var riktigt bra mot tufft motstånd senast (No Short Cuts vann) och var trea till 100 meter från mål. Hon har rutin och det kan vara viktigt, tror tränaren Jan–Erik Pettersson.

Filia Kalejs kan vara ett annat förslag till singelstreck på V4–spelet. Hon var bra i debuten för Dina Danekilde och minst lika bra som femma senast över hetsiga 1000 meter. Vi tror att 1200 meter passar bättre.

På V5–spelet var vi länge inne på att låsa den tredje avdelningen på två hästar – Black Power och Khatun, men det är lite fegt och vi tar ställning för Black Power som vi tror leder varje meter av loppet.

– Klart att jag tror på bra chans, bekräftar också tränaren Bodil Hallencreutz.

Fyra streck i guldhandicapen där Stormy Ocean får tipset, men där vi har respekt för Sea Lieutenant som inte riktigt varit med från start i de senaste loppen. Inte heller Couples eller Plantstepsdream är chanslös.

Fem hästar i avslutningen och där tycker vi att Lazom al Khalediah har en bra uppgift. Debuterade för Maria Hagman–Eriksson med en tredjeplats, ska vara förbättrad med den genomköraren och då är det väldigt passande med bara fyra motståndare och kanske lite tuffa förhållanden.

Start, onsdag klockan 12.20. Här är tipsen:

Lopp 1: 4 Xcalibur, 2 Silver Dash, 7 Miss Chocolate, outs: 5 Hotcake.

Lopp 2: 7 Bolivar Roads, 8 Cibelle, 1 Bobcat, outs: 4 Marshi.

Lopp 3: 8 Tindalltrendeagle, 10 Heman Cross, 5 Cece Adorable, outs: 11 Suo Gan.

Lopp 4: 6 Filia Kalejs, 3 Grey Ascension, 2 Lucy in the Sky, outs: 5 Martin.

Lopp 5: 1 Black Power, 5 Khatun, 2 Supremacy Quick, outs: 6 Lady Jane.

Lopp 6: 4 Stormy Ocean, 2 Sea Lieutenant, 1 Couples, outs: 5 Plantstepsdream.

Lopp 7: 2 Lazom al Khalediah, 4 Mahany de Piboul, 5 Toutatix, outs: 1 Eastway.

V4–systemet:

Avd 1: 2 Silver Dash, 4 Xcalibur, 7 Miss Chocolate (5 Hotcake, 6 Widex).

Avd 2: 7 Bolivar Roads (8 Cibelle, 1 Bobcat).

Avd 3: 1 Ko Zinzun, 2 Kissnfly, 4 Amazing Halo, 5 Cece Adorable, 6 Bearfoot, 7 Half Ming, 8 Tindalltrendeagle, 9 Jesse the Body, 10 Heman Cross, 11 Suo Gan (3 Clair de Lune, 8).

Avd 4: 1 Four Dragons, 2 Lucy in the Sky, 3 Grey Ascension, 4 Giant Sally, 5 Martin, 6 Filia Kalejs, 7 Claes, 8 Isla Bonita (6,3).

Storlek: 240 rader

V5–systemet:

Avd 1: 1 Ko Zinzun, 2 Kissnfly, 4 Amazing Halo, 5 Cece Adorable, 6 Bearfoot, 7 Half Ming, 8 Tindalltrendeagle, 9 Jesse the Body, 10 Heman Cross, 11 Suo Gan (3 Clair de Lune, 8).

Avd 2: 1 Four Dragons, 2 Lucy in the Sky, 3 Grey Ascension, 4 Giant Sally, 5 Martin, 6 Filia Kalejs, 7 Claes, 8 Isla Bonita (6,3).

Avd 3: 1 Black Power (5 Khatun, 2 Supremacy Quick).

Avd 4: 1 Couples, 2 Sea Lieutenant, 4 Stormy Ocean, 5 Plantstepsdream (3 Camaluna, 4).

Avd 5: 2 Lazom al Khalediah (4 Mahany de Piboul, 5 Toutatix).

Storlek: 320 rader

LD–systemet

LD–1: 5,8,10,11.

LD–2: 6.

Storlek: 4 kombinationer.

Sport

Seger rasar mot Uefa: "Det är helt befängt"

Caroline Seger vill se ekonomiskt stöd från Uefa – precis som herrlagen får. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Rosengård behöver chartra ett plan för bortamatchen mot georgiska Lantjchuti i Champions League.
Till skillnad från herrlagen kan Malmöklubben inte räkna med ekonomiskt stöd från Uefa.
– Helt befängt, säger Caroline Seger till Sydsvenskan.

Rosengård lottades mot Lantjchuti i första omgången i Champions League-slutspelet och börjar på bortaplan den 9 eller 10 december.

UD:s avrådan från resor till Georgien gäller fram till 31 januari. Därför är neutral plan ett alternativ och platserna som erbjuds är enligt sportchefen Therese Sjögran i Grekland, Cypern och Polen.

Men oavsett var matchen spelas kommer Rosengård att behöva flyga dit.

På herrsidan är chartrade plan till spelplatsen ett krav i Champions League under coronapandemin, där Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) också erbjuder ekonomiskt stöd för att boka sådana flyg.

Enligt Sydsvenskan finns det kravet inte på damsidan, utan där handlar det i stället om en "rekommendation" att chartra ett plan.

– Det är helt befängt att att Uefa inte ger samma stöd till dam- och herrklubbarna så att vi kan ta oss dit på ett smidigt sätt. Otroligt typiskt, säger lagkaptenen Caroline Seger till Sydsvenskan.

– Champions League är ju en speciellt turnering, och vi vill gärna ha de bästa förutsättningarna för att lyckas. Förutsättningar vi inte får nu. Det är inte kul varken för oss eller alla andra, säger Seger.

Enligt tidningen kommer klubben att söka stöd från Uefa ändå.

"Stökigt"

Rosengårds sportchef Therese Sjögran hade lika många frågor som svar strax efter lottningen.

– Det känns stökigt, utan att veta något ännu. Förbundet (Svenska fotbollförbundet) är i kontakt med länderna som vi kunde få i lottningen och det finns neutrala platser att spela på, säger Sjögran till TT.

Var matchen spelas är ännu oklart.

"Enda alternativet"

I Sverige är elitidrottare undantagna från inreseförbudet, som finns för att stoppa spridningen av covid-19, sedan mitten av november.

TT: Vad tycker du vore bäst, med tanke på avrådan?

– Just nu vet jag inte. I normala fall skulle jag tycka det vore jättehäftigt att spela i Georgien. Men som det är nu med restriktionerna är kanske neutral plan det enda alternativet, säger Therese Sjögran.

Returen i Malmö spelas 15 eller 16 december.

Patrik Dokk/TT

Sport

Zlatan upprörd: "Tjänar pengar på mitt namn"

Zlatan Ibrahimovic är upprörd över att han används i tv-spelet Fifa utan att ersättas för det.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic är upprörd över att hans namn och profil används i tv-spelet Fifa utan att han ersätts för det.
"Vem gav Fifa EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte?", skriver han på Twitter.

Ibrahimovic har funnits med i tv-spelet Fifa under hela sin långa och framgångsrika fotbollskarriär.

Nu ifrågasätter han att tv-spelsbolaget EA Sports använder hans namn och profil utan ersättning och tänker utreda saken.

"Vem gav FIFA EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte? Fifpro? Jag visste inte om att jag var medlem där och om jag nu var det har någon satt mig där, utan min vetskap, genom någon konstig manöver. Och givetvis har jag aldrig tillåtit Fifa eller Fifpro att tjäna pengar på mig. Någon tjänar pengar på mitt namn och ansikte utan någon överenskommelse under alla år. Dags att utreda", skriver Ibrahimovic på Twitter.

Fifpro är fotbollsproffsens organisation. I ett uttalande, som TT tagit del av, skriver EA Sports att man jobbar med ett antal ligor, lag och individuella talanger och att en partner är Fifpro. EA Sports skriver att Fifpro är med och förhandlar fram fördelaktiga avtal för spelarna och deras organisationer.

Enligt Aftonbladet skrev även tv-spelsbolaget avtal med Milan i somras inför lanseringen av den senaste upplagan av fotbollsspelet, Fifa 21.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

FC Rosengård lottades mot lag från Georgien

Sportchefen Therese Sjögran och tränaren Jonas Eidevall har en hel del att stå i inför Champions League-kvalet mot georgiska Lantjchuti.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
fotboll FC Rosengård fick sportsligt sett en drömlottning i kvalet till Champions League: Lantjchuti från Georgien. Men sett till covid-19 ställer lotten till en del bekymmer.

– Sportsligt sett är det en bra lottning. Logistiskt känns det ganska stökigt. Än så länge vet vi inte vad som gäller, berättar FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Den 9 eller 10 december ska FC Rosengård möta Lantjchuti på bortaplan. Eller möjligen på en neutral plan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Smittan kvar i Rögle – skjuter upp ny match

Rögle tvingas skjuta upp ytterligare en match på grund av smittspridningen i truppen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Smittspridningen i Rögle stoppar klubben från ytterligare en match i SHL-hockeyn. Under dagen togs beslutet att skjuta torsdagens match mot Djurgården på framtiden.

I förra veckan tvingades Rögle skjuta upp samtliga tre matcher på grund av smitta i truppen.

I går kunde en del av truppen återsamlas, men än så länge är klubben inte redo för matcher.

Mötet med Djurgården väntar på nytt speldatum. Klart är att de uppskjutna matcherna mot Färjestad och Skånederbyt mot Malmö spelas spelas den 15 och den 17 december.

Sport

Smittan kvar i Rögle – skjuter upp ny match

Rögle tvingas skjuta upp ytterligare en match på grund av smittspridningen i truppen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Smittspridningen i Rögle stoppar klubben från ytterligare en match i SHL-hockeyn. Under dagen togs beslutet att skjuta torsdagens match mot Djurgården på framtiden.

I förra veckan tvingades Rögle skjuta upp samtliga tre matcher på grund av smitta i truppen.

I går kunde en del av truppen återsamlas, men än så länge är klubben inte redo för matcher.

Mötet med Djurgården väntar på nytt speldatum. Klart är att de uppskjutna matcherna mot Färjestad och Skånederbyt mot Malmö spelas spelas den 15 och den 17 december.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL