Lagfarter SkD

Stor villa i Marieholm har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på Östra Karaby 1107 i Marieholm är nu klar. Nya ägare är Dennis Andersson, 29, och Josefine Hansson, 28, från Eslöv och säljare är Richard Dukeman. Huset har en boyta på 210 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i november 2020 och priset blev 4 000 000 kronor.

Tidigare under året såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Östra Karaby 314. Där landade priset på 250 000 kronor för det 81 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stora Valla underkänd – får spela i Örebro

Degerforsspelarna deppade efter förlusten mot Eskilstuna. Nu har de chansen att säkra allsvenskt spel i hemmamatchen, som måste spelas i Örebro, på lördag.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

På lördag kan Degerfors säkra avancemanget till allsvenskan, i hemmamatchen mot Gif Sundsvall.

Men det blir inget firande, efter 23 års väntan på allsvenskt spel, på Stora Valla. Svenska fotbollförbundets planinspektör har gjort bedömningen att gräsmattan på Stora Valla inte är spelbar, skriver superettanklubben på sin webbplats.

Matchen ska spelas på konstgräset på Behrn arena i Örebro.

Degerfors kunde ha säkrat den allsvenska platsen den senaste helgen men föll då mot Eskilstuna med 0–2.

Inrikes

Nu ser Heikensten ljusare på Nobelveckan

Lars Heikensten utsågs till vd för Nobelstiftelsen den 8 december 2010 och slutar efter årsskiftet. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Lars Heikensten hade sett fram emot en storslagen avslutning på sina tio år som vd för Nobelstiftelsen. Men så kom pandemin.

– Det är klart att jag blev ledsen i våras. Det blev ju alla, det var mycket att vara orolig för. Men när jag insåg att mitt sista år riskerade att bli så rumphugget, då blev jag ledsen. För vi hade så många idéer, säger Lars Heikensten.

Nu låter han dock betydligt gladare. Programmet för Nobelveckan har just presenterats, med smittsäkra digitala lösningar för både prisutdelningar och ceremonier.

– Det var inte självklart i våras att vi ens skulle kunna utse pristagare. Men när vi presenterade dem i oktober fick det mer uppmärksamhet än någonsin tidigare i både Sverige och internationellt i sociala medier och liknande. Så det är jag mycket glad för, säger Lars Heikensten.

Tråkigt utan bankett

TT: Vilka blir de mest dramatiska förändringarna under årets Nobelvecka?

– Det är tråkigt att vi inte kan få hit Nobelpristagarna och fira dem. För det är vad Nobelveckan handlar om, att fira pristagarna och vad de har åstadkommit. Dessutom är det naturligtvis mycket tråkigt att vi inte kan anordna en bankett, säger Lars Heikensten.

Priserna delas i stället ut i förväg i pristagarnas hemländer. Allting knyts sedan ihop med en ceremoni i Gyllene salen i Stockholms stadshus, där priserna presenteras av representanter för de Nobelprisutdelande institutionerna. Pristagarna finns då med i videoformat, liksom kungen – som annars brukar skaka hand med varje pristagare.

– Det hade förstås varit trevligt om prisutdelningarna kunde ske direkt under ceremonin, men det skulle ju bli mitt i natten i till exempel San Francisco. Så det är inte praktiskt möjligt, säger Lars Heikensten.

"Örat mot rälsen"

TT: Har det varit svårt att komma överens om hur veckan ska genomföras?

– Nej, det tycker jag inte. Det har funnits en stor entusiasm i grunden och en vilja att göra något fint under de här svåra omständigheterna. Men läget har hela tiden förändrats, så vi har löpande haft örat mot rälsen och varit tvungna att hålla olika möjligheter öppna, säger Lars Heikensten.

Han tillägger att i bästa fall innebär den här pandemilösningen att Nobelveckan blir tillgänglig för fler personer.

– Ceremonin har i huvudsak uppmärksammats i Sverige tidigare. Nu görs den tillgänglig i hela världen digitalt på samma gång. På samma sätt är det med Nobelkonserten.

Inspirera och ge hopp

TT: Hur har Nobelstiftelsens ekonomi påverkats av pandemin?

– Jag var självklart orolig när pandemin bröt ut, för att det skulle påverka vår ekonomi allvarligt. Men det har inte blivit så. Vi har klarat oss väldigt bra även under detta år och stiftelsen har i dag ett större kapital än man har haft på många decennier, säger Lars Heikensten.

TT: Det är sagt att årets pristagare ska få komma till Stockholm nästa år för att firas ordentligt. Men tror du att Nobelveckan någonsin kommer att kunna genomföras som tidigare?

– Jag är ju inte expert, men optimist. Och jag tror att vi kommer att vilja återgå till en traditionell bankett, och jag tror att förutsättningarna kommer att bli goda för det. Men jag tror också att vi lär oss saker av det här. Nobelfirandet kommer nog att vara mer digitalt i framtiden.

– Det allra viktigaste är att lyfta fram det som Alfred Nobel ville lyfta fram, nämligen vetenskap och litterära och humanitära insatser, som inspirerar och ger hopp. Nobelprisets historia är mycket en historia om att hitta lösningar på de utmaningar vi står inför. Att påminna om det i dessa dagar är väldigt viktigt och fint, säger Lars Heikensten.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Här sker prisutdelningar 2020

I år får pristagarna ta emot medaljer och diplom i sina hemländer. Här sker utdelningarna:

FYSIOLOGI ELLER MEDICIN

Harvey J Alter (The National Institutes of Health i Washington, 8 dec)

Charles M Rice (generalkonsul Annika Rembes residens i New York, 8 dec)

Michael Houghton (bostaden i San Francisco)

– --

FYSIK

Roger Penrose (svenska residenset i London, 8 december)

Andrea Ghez (honorär generalkonsul Barbro Oshers residens i San Francisco, 8 december)

Reinhard Genzel (Bayerische Staatskanzlei i München, 8 dec)

– --

KEMI

Emmanuelle Charpentier (Sveriges ambassad i Berlin, 7 dec)

Jennifer A Doudna (honorär generalkonsul Barbro Oshers residens i San Francisco, 8 dec)

– --

LITTERATUR

Louise Glück (bostaden i Cambridge)

– --

FRED

World Food Programme (vd David Beasley tar emot priset i Rom)

– --

EKONOMI (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne)

Paul R. Milgrom & Robert B.Wilson (honorär generalkonsul Barbro Oshers residens i San Francisco, 8 dec)

Källa: Nobelstiftelsen

Sport

Corona i franska stjärnlaget – premiären i fara

Det franska stafettlaget efter VM-guldet förra säsongen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Världscuppremiären i skidskytte kan bli utan åkare från toppnationen Frankrike och Ryssland. Coronasmitta finns i bägge landslagen, och nu är det upp till finländska myndigheter att besluta om några åkare från de drabbade lagen kan komma till start i Kontiolax i helgen.

Det internationella skidskytteförbundet (IBU) skriver i ett pressmeddelande att lagmedlemmar i Frankrike har testat positivt för covid-19 och har isolerats.

Man skriver också att de finländska myndigheterna beslutat att det inte krävs någon karantän för det franska laget, men att man fortfarande väntar på ytterligare besked. Frankrikes herrlandslag kammade hem åtta medaljer i VM förra säsongen.

Även det ryska landslaget har drabbats av coronasmitta. Enligt ryska nyhetsbyrån Tass har fyra fall av covid-19 konstaterats inom laget – åkaren Anton Babikov tillsammans med två läkare och en massör. Senare under torsdagen skriver dock Tass att det ryska laget trots allt kommer till start – enbart Babikov och hans rumskamrat Jevgenij Garanitjev missar premiären.

"Karantänen har tagits bort från det ryska landslaget, bara Babikov och Garanitjev kommer att missa inledningen av världscupen", skriver det ryska skidskytteförbundet i ett uttalande enligt Tass.

IBU har dock inte bekräftat uppgifterna.

Även Moldavien, Lettland och Rumänien har positiva fall av covid-19, och har isolerats, skriver IBU.

"De ansvariga finländska hälsovårdsmyndigheterna har informerats och kommer att besluta om ytterligare förfaranden. Mer information kommer att ges senare", skriver IBU.

Världscuppremiären i Kontiolax inleds på lördag med distanslopp.

Det svenska alpinlandslaget hamnade den gångna helgen i en liknande sits när en ledare i laget testade positivt på plats i Finland varpå hela laget sattes i karantän. De svenska damerna missade därmed slalompremiären i Levi.

Marie Carlsson/TT

Inrikes

Federley lämnar tillfälligt politiken

Fredrick Federley (C) lämnar tillfälligt politiken. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes Centerpartiets EU-parlamentariker och andre vice ordförande, Fredrick Federley, tar en paus från sina uppdrag och lämnar tillfälligt politiken, uppger han på sociala medier. Skälen är att han mår dåligt eftersom en tidigare närstående dömts för allvarliga brott.

"De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar”, skriver Federley.

Ingen i Centerpartiets ledning vill låta sig intervjuas. Partisekreteraren Michael Arthursson skickar en skriftlig kommentar till TT.

"Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på detta. Det är verkligen helt avskyvärda brott som den här personen är dömd för", skriver Arthursson och fortsätter:

"Fredrick Federley har under en längre tid mått dåligt, vilket har eskalerat den senaste tiden. Det gör att han i nuläget har svårt att fokusera på sitt politiska uppdrag. Han har fått stöd av vården, har träffat en psykolog och kommer nu att ansöka om sjukfrånvaro från EU-parlamentet.

Federley beskriver det på Facebook som att han "fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka".

Toppolitikern var ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund mellan åren 2002 och 2007. Han valdes in i riksdagen i valet 2006. Sedan 2014 har han representerat partiet i EU-parlamentet.

"Mitt fokus nu kommer ligga på att återhämta mig, koppla bort politiken och för att kunna komma tillbaka hel och med nya krafter längre fram".

TT har sökt Federley för en kommentar.

– Det är inte möjligt i dag eller i de närmaste dagarna. Fredrick mår väldigt dåligt och kommer inte att uttala sig till någon, säger hans pressekreterare Morgan Berglund-Williams.

Sport

Rolfö tillbaka efter svåra skadetiden

Fridolina Rolfö och Sofia Jakobsson under torsdagens landslagsträning.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Det kallades för en "lättare hjärnskakning".
Ändå tog det två månader för Fridolina Rolfö att komma tillbaka till fotbollsplanen.
– Det har varit otroligt tufft, säger Wolfburgstjärnan inför landslagscomebacken.

Det var i den andra halvleken av Champions League-finalen mot Lyon den 30 augusti som Fridolina Rolfö fick en knuff och med full kraft kolliderade huvud mot huvud med Lyons målvakt.

– Från början trodde jag inte att det var så illa. Men när jag ser bilderna i efterhand ser det ganska illa ut, säger hon.

– Men där och då trodde jag bara att jag fick en smäll.

Den svenska landslagsanfallaren spelade också färdigt finalen, som Wolfsburg förlorade med 1–3.

Men sedan började problemen. Utöver en rejäl blåtira hade hon även fått en hjärnskakning, som höll henne borta från match i drygt två månader.

– Det har varit en lång period med hjärnskakningen. Jag trodde från början att det skulle ta betydligt kortare tid än vad det gjorde, men det blev vecka efter vecka utan att det blev bättre. Det var en frustration och en tuff period, säger Fridolina Rolfö.

"Men när?"

Det har varit mycket diskussion kring hjärnskakningarna i olika sporter de senaste åren. På fotbollssidan finns exempelvis Lotta Schelin, som till slut tvingades avsluta sin karriär på grund av allt för många smällar mot huvud och nacke.

– Jag vet ju vad som hände med Lotta. Även om det inte fanns i mina tankar så vill man ju inte att en hjärnskakning ska skada en för livet, säger Fridolina Rolfö.

– Men jag visste att jag skulle bli bra. Det var den inställningen jag hade. Men när? Det var frågan.

Ny lagkompis

Till slut, den sista oktober, var hon dock tillbaka med ett kort inhopp i Wolfsburg. Sedan dess har det blivit ytterligare några matcher.

Hjärnskakningen har gjort att Fridolina Rolfö, som på fotbollsgalan i tisdags utsågs till årets forward, missat höstens EM-kvalmatcher.

Men när landslaget på torsdagen inledde uppladdningen inför bortamatchen mot Slovakien nästa vecka var hon äntligen tillbaka även där. Dessutom med en nybliven lagkamrat – Rebecka Blomqvist – på planen.

– Vi har pratat lite om hur det är, vad man ska förvänta sig. Det ska bli jättekul. Det är en spelartyp jag tycker väldigt mycket om och hon kommer att passa bra i vårt lag, säger Fridolina Rolfö.

Rebecka Blomqvist, som nyligen vann SM-guld med Göteborg, ansluter till Wolfsburg den 1 december.

– Den första kontakten togs för ett år sedan. Sedan blev det inte så och nu fick jag ta ett SM-guld med Göteborg, det var ett väldigt bra avslut, säger hon.

Jens Bornemann/TT

Rebecka Blomqvist och Fridolina Rolfö.
Rebecka Blomqvist och Fridolina Rolfö.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Vulko Eslöv AB

Kunskap och service på Vulko i Eslöv

Två män byter däck på bil
Vulko Eslöv AB En servicenivå utöver det vanliga och ett gediget kunnande till gagn för både säkerhet och plånbok. Det är de kvaliteter som gör att kunderna återvänder till Vulko i Eslöv – år efter år.

Vad innebär ”vinterväglag”? Vad är det för datum som gäller? Vilken typ av däck behöver jag egentligen? Så här på höstkanten när det drar ihop sig till däckbyte hopar sig frågorna – regelverket är inte helt enkelt att tolka och både säkerhet och pengar står på spel.

– Så här års är det många som undrar och vi tycker det är roligt att kunna hjälpa till och reda ut frågetecknen. Att hålla högsta servicenivå har alltid varit viktigt för oss. Vi säljer inte bara däck – långa och bra kundrelationer är lika viktigt, säger Rille Andersson, förste man på Vulkos däckverkstad i Eslöv.

10 små budord anställda på Vulko Eslöv AB
Hög service är viktigt för alla anställda på Vulko.

Ett besök på verkstan visar tydligt vad detta betyder i praktiken. Det råder en familjär och vänlig stämning, både i verkstaden och i det väl tilltagna kundrummet. Folk kommer och går i en strid ström och personalen svarar villigt på frågor om allt mellan himmel och jord.

– Alla våra kundmöten inleds med en intervjufas där vi tar reda på vad kunden har för behov och önskemål. Sedan resonerar vi oss fram till en lösning som alla är nöjda med. Ingen kund ska åka härifrån med en känsla av att ha fått fel däck eller för dyra däck. Vi vill så klart att de ska vara nöjda och återkomma nästa år! säger Rille Andersson.

Vinterdäckslagen gäller mellan den 1 december och 31 mars och mellan dessa datum ska vinterdäck användas ”vid vinterväglag”.

– Men många känner inte till att vinterdäck fungerar bättre än sommardäck redan från 5 plusgrader och kallare. På grund av gummiblandningen blir de inte lika hårda och bromssträckan blir därmed betydligt kortare. Så av säkerhetsskäl är vår starka rekommendation att byta till vinterdäck runt den 1 november, säger Rille Andersson.

Allrounddäck eller allvädersdäck är en företeelse som dykt upp under senare år. Att köra med samma däck året runt och slippa däckbytet kanske ter sig lockande, men är ett dåligt beslut om du frågar experterna.

Vulkos lokaler i Eslöv
Har man däcken på däckhotellet hos Vulko, går bytet snabbt.

– Bromssträckan ökar och säkerheten minskar, både vid kallt väder vintertid, men även sommartid om vägbanan är våt. Dessutom är slitaget på däcken högre och bränsleförbrukningen ökar, vilket är dåligt både för din plånbok och för miljön, säger Rille Andersson.

Just nu har Vulko i Eslöv runt 1 300 kunders däck förvarade i sitt däckhotell och många av dem vill ha sina däckbyten gjorda i november. Inte undra på att det är lite körigt på verkstan i dessa dagar. Å andra sidan är personalen på Vulko i Eslöv van vid det här laget – det är ett erfaret gäng. Rickard Andersson har ägt och drivit verkstaden sedan 2008 och Rille Andersson har under alla dessa år fungerat som hans högra hand.

De har väl inarbetade rutiner. Ett bra exempel är att de scannar alla däck som plockas av för förvaring. Ett mejl skickas därefter ut till kunden med uppgifter om däckens status, mönsterdjup, slitage och eventuella behov av nyköp, förklarar Rille Andersson.

– Det är en väldigt uppskattad service bland kunderna. Man får alltid svart på vitt vilken status ens däck har och kan i god tid förbereda sig om man behöver köpa nya däck eller till exempel göra en framvagnsinställning. Och vi kan i god tid förbereda det som kunde behöver.

Boka däckbyte redan idag!

Det gör du enklast genom Vulkos smidiga onlinebokning eller ring till 0413-555001 så får du hjälp.

FAKTA

VULKO ESLÖV

Boka däckbyte direkt genom vår smidiga onlinebokning.

Eller ring oss på 0413-555001 så hjälper vid dig.

Öppettider:

Måndag - Fredag 07-17

Lördag 09-13 (november)

Välkommen till oss på Ystadsvägen 16 i Eslöv!

Sport

Tusentals sörjer Maradona

En gråtande man köar utanför presidentpalatset i Buenos Aires för att få ta farväl av sin idol, fotbollslegendaren Diego Maradona. Arkivbild.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Sport
Sport Tusentals argentinare köade i centrala Buenos Aires för att ta farväl av sin fotbollsgud, Diego Maradona. Det kunde inget coronavirus i världen hindra.
– På något sätt är det här också Maradona, att bryta mot reglerna, sade en av de sörjande.

Köerna längs gatorna i närheten av centrala Plaza de Mayo ringlade långa redan tidigt på torsdagsmorgonen efter en natt av sorg och minnen av fotbollslegendaren Diego Maradona som dog i går, 60 år gammal, av en hjärtattack.

Detta efter ett liv där han som fotbollsstjärna av många bedöms vara den störste genom tiderna, men där han efter karriären kämpade mot drog- och alkoholberoende.

Starka reaktioner

Diego Maradonas kista, insvept i den argentinska flaggan och hans tröja nummer 10, anlände i går till presidentpalatset Casa Rosada där stjärnan ligger på lit de parade.

Tusentals och åter tusentals människor – en del bedömare räknar med att det blir totalt en miljon människor – köade för att få ta farväl.

Ett faktum som väckte en del starka reaktioner på sociala medier då samtidigt en tuff kamp förs mot coronaviruset. Argentina har haft närmare 1,4 miljoner positiva covid-19-fall och 37 714 döda.

– Du bara måste vara här, det finns inte en chans att det inte skulle ske. På något sätt är det här också Maradona, att bryta mot reglerna. Argentina är Maradona och Maradona är Argentina, med allt det goda och allt det onda, sade Marcelo Gades, en av de sörjande som köade för att ta ett sista farväl.

"Gud har dött"

Många slängde fotbollströjor och blommor över barriären som skiljde de köande från kistan.

Tre dagars landssorg utlystes i går och landets president Alberto Fernandez sade om Maradona:

– Han var en som nuddade himlen med sina händer men aldrig tog sina fötter från marken.

Stora idrottare, politiker och argentinskfödda påven Franciskus fanns bland de som hyllade Maradona. Fans över hela världen sörjde och den spanska tidningen Diario AS rubrik på förstasidan löd: "D10S har dött". Ett smeknamn som i en lek med siffror och bokstäver utläses "dios", Gud på spanska.

Hässleholm

Två avlidna efter lastbilskrocken

Hässleholm
Hässleholm Två personer avled till följd av den allvarliga olyckan på väg 117 i onsdags eftermiddag. Lastbilschauffören misstänks för grovt rattfylleri och grovt vållande till annans död.

Det var runt 17-tiden på onsdagen som en lastbil frontalkrockade med flera personbilar på väg 117 i utkanten av Vankiva.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Boende störs av busliv och vill ha en bom vid parkering

Scaniabadets parkering i Västra Hamnen i Malmö.
Foto: Marianne Pernbro
Malmö
MALMÖ Ett Malmöinitiativ om en betalbom in till Scaniabadets parkering ska nu behandlas av politikerna. Detta sedan förslaget fått fler än de 100 röster som krävs för att det ska tas upp.

Det är närboende som skickat in Malmöinitiativet. Många störs av nattligt busliv på parkeringen.

Vill ha vägbom

– Vi är flera boende i närområdet som önskar en betalbom in till Scaniabadets parkering på kvällar och nätter. Förslagsvis efter klockan 20 under vår och sommar och från 18 höst och vinter, skriver de.

Boende vid bland annat Västra Varvsgatan har störts av bilar och fyrverkerier. Det på kvällarna som bilar kör in på parkeringen och står på tomgång, ofta så länge som 30 minuter, enligt de boende.

Hög musik

– De skräpar ner, spelar hög musik och kör ut från parkeringen på Västra Varvsgatan eller Riggaregatan i högre hastighet än som är tillåten, skriver de boende.

Scaniabadets parkering i Västra Hamnen i Malmö.
Det är bland annat boende på Västra Varvsgatan som skickat in ett Malmöinitiativ om en betalbom kvällar och nätter till parkeringen.
Foto: Marianne Pernbro

– Det har också hållits bröllopsfirande med fyrverkerier, musik och tutande på parkeringen vid ett flertal tillfällen under det senaste året.

Droghandel

Även misstänkt kriminell verksamhet har bevittnats.

– Under sommaren går det tyvärr många kvällar och nätter inte att ha fönster öppna på grund av ljudnivån från parkeringen, skriver de boende.

De understryker att de vill att Scaniabadet och Västra Hamnen ska få besökas av alla.

– Men samtidigt är det ett bostadsområde och vi som bor här ska inte behöva acceptera dessa störningar när det finns en enkel åtgärd att ta till.

Åtgärden de föreslår är alltså en betalbom in till parkeringsplatsen som då stängs kvällar och nätter.

Scaniabadets parkering i Västra Hamnen i Malmö.
Scaniabadets parkering i V Hamnen Malmö kan få en betalbom kvällar och nätter om boende i närområdet får igenom sitt förslag.
Foto: Marianne Pernbro

– Det finns gott om parkeringshus i området för de som faktiskt önskar att parkera och kollektivtrafiken till Västra Hamnen är god.

Vill se helhetsgrepp

Tidigare i år har en skrivelse också skickats till stadens kommunalråd och tekniska nämnden, en skrivelse som undertecknats av 400 boende i Västra Hamnen. Där framförde de önskemål om att det tas ett helhetsgrepp om området. De redogjorde för hur sommaren varit, vilka störningar som upplevts - allt från droghandel till nedskräpning, trafik och parkering, badande, grillande med mera.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL