Lagfarter SkD

Huset på Vassgränd 8 i Höör sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Cicilia Ulrika och Tobias Nagel, båda 41 år, är nya ägare till fastigheten på Vassgränd 8 i Höör. Köpet gjordes klart i oktober 2020 och priset på huset blev 3 300 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som så sent som i april i år för 2 700 000 kronor. Huset har en boyta på 169 kvadratmeter.

För ett par månader sedan såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Videgränd 9. Där landade priset på 2 300 000 kronor för det 157 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mindre trängsel i kollektivtrafiken

Statistik över resandet i landets storstadsregioner tyder på att de nya tuffare pandemiråden har fått folk att åka mindre kollektivt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes De hårdare allmänna råden tycks ha fått svenskarna att resa mindre kollektivt. Storstadsregionerna rapporterar alla om färre resenärer, och i Stockholm har trängseln minskat påtagligt.

Den ökade smittspridningen har fått Folkhälsomyndigheten att skärpa de allmänna råden över hela landet. Från politiskt håll har det varit ett strängt tonläge gentemot befolkningens pandemiagerande, och att döma av statistik över resandet med kollektivtrafiken i landets största städer har råden och uppsträckningarna haft effekt.

I Skåne, där det bland de lokala råden står "undvik att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel", reste 20 procent färre med Skånetrafikens bussar under vecka 47 jämfört med vecka 43 innan de nya restriktionerna trädde i kraft.

Även resandet med tåg har minskat under perioden. 24 procent färre på Pågatågen och 26 procent färre med Öresundstågen, enligt statistik som TT tagit del av.

Generellt är resandet med buss och tåg i regionen ungefär hälften av vad det var motsvarande vecka 2019.

"Hörsammat råden"

Även Västtrafik, som ansvarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, ser ett minskat resande. Från att ha legat på 30–35 procent minskat resande jämfört med samma period 2019 skrivs siffran för förra veckan till cirka 45 procent minskat resande i regionen.

"Det är svårt att säkert uttala sig om vad det beror på, men en rimlig gissning är att människor har hörsammat de hårdare råd och restriktioner som trädde i kraft under vecka 44", skriver Mette Ramquist, presschef för Västtrafik, i ett mejl till TT.

Under vecka 46 var resandet 43 procent lägre än motsvarande vecka förra året.

Mindre trängsel

I huvudstaden syns en tydlig trend för resandet. Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen vid Region Stockholm, säger att man ser "en tydlig resandeminskning" både vad gäller tunnelbana och pendeltåg sedan de lokala råden trädde i kraft den 29 oktober.

– I de normala fall mest belastade timmarna i rusning ser vi en större nedgång än under andra timmar, säger han och hänvisar till statistik för pendeltågen där det under måndag denna vecka passerade cirka 40 procent färre resenärer förbi spärrarna under morgonrusningen.

Även på bussarna i Stockholm tycks det resa färre den senaste tiden. Enligt Keisu har rapporterna om trängsel på linje 4, den linje som rapporterar flest trängseltillfällen, minskat från 350 per vecka för en månad sedan till 215 vecka 46.

Keisu höjer dock ett varningens finger inför Black Friday som förra året fick resandet att skjuta i höjden.

– Det ska bli intressant att se om vi ser samma tendens det här året.

Marcus Alexandersson/TT

Eslöv

88-årige Kurt huttrar i sin Ebo-lägenhet

– Man ska väl inte behöva klä på sig en massa för att kunna sitta inne i sin lägenhet? Jag sitter och fryser i lägenheten. Ebo nonchalerar oss fullständigt, säger 88-årige Kurt Åberg.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV För 88-årige Kurt Åberg har livet hemma i lägenheten blivit en pina. Han måste bylsa på sig tjocka lager med kläder för att inte frysa inomhus. Trots sina klagomål tycker han inte att han får gehör hos bostadsbolaget Ebo.
– Jag har gett upp fullständigt.

I 20 års tid har 88-årige Kurt Åberg bott i sin lägenhet på Bäckavägen i Eslöv. En lägenhet som han hyr av det kommunala bostadsbolaget Ebo.

Nu undrar han om han ska orka att bo kvar. Sedan ett par månader går han och huttrar i sitt eget hem.

När han öppnar dörren till lägenheten har han raggsockor och tre lager tröjor på sig. En t-shirt, en tröja ovanpå det och som yttersta lager har han dragit på sig en tjock fleecetröja, som ser ut som en jacka.

– Man ska väl inte behöva klä på sig en massa för att kunna sitta inne i sin lägenhet? Jag sitter och fryser i lägenheten. Ebo nonchalerar oss fullständigt. Vi är mycket ledsna på det här.

Kurt Åberg menar att hans grannar upplever situationen likadant.

I samma trappuppgång bor Pernilla Mogensen, som är i 30-årsåldern. Även hon upplever att komforten i lägenheten har försämrats sedan i slutet av sommaren.

– Min dotter har varit förkyld i två veckor nu.

Den femåriga dotterns utdragna förkylning sätter Pernilla Mogensen i samband med inomhusklimatet.

– När man går in i hennes sovrum så är det som att gå in i ett kylrum. Hon sover med kläderna på och med dubbla täcken. Vi har ringt Ebo men de gör inget.

Hon och sambon funderar på att ta till en egen lösning för att få lite mer värme.

– Vi har sagt att vi måste köpa ett elelement och sätta in på min dotters rum.

– Det är fesljummet, säger Kurt Åberg när han känner på elementet.
Foto: Toomas Laahus

Inne i sin hall håller 88-årige Kurt Åberg handen på elementet som hänger på väggen.

– Det är fesljummet!

Han har kontaktat Ebo flera gånger och Ebo:s personal har också varit hemma hos honom för att mäta hur varmt han egentligen har det. Då fick han beskedet att lägenheten håller utlovad temperatur.

Men Kurt Åberg har svårt att tro det och menar att de svala elementen säger allt. Han misstror mätningarna av inomhusluften.

– De springer här och mäter och säger att det är 21 grader. I helvete att det är 21 grader här inne!

Nu vet han inte vad han ska göra för att få Ebo att lyssna.

– Jag har gett upp fullständigt. Jag ser ingen framtid här. Jag har bott hos Ebo i så många år - och sedan blir man behandlad så här. Det är hopplöst.

Malmö

Bostadsrättsföreningen hyrde ut till svartboende

En svart soffa med ett litet bord i glas och metall.
Foto: Räddningstjänsten syd
Malmö
Mamlö Svartboende har upptäckts nere i en källare på området Kirseberg i Malmö. Nu riskerar bostadsrättsföreningen betala vite för uthyrningen av svartboende.

Det var den 16 september i år som Räddningstjänsten syd tillsammans med miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret i Malmö Stad genomförde en tillsyn av en lokal efter ett tips som hade kommit in. Väl på plats kunde räddningstjänsten konstatera att boende skedde på flera ställen i den del av fastigheten som bestod av industrilokaler. Lokalerna hyrdes i dåvarande stund av två olika företag.

– Vi reagerade på boendesituationen som fanns på platsen. Vi såg att det fanns möjlighet till övernattning i lokalerna. Det visades genom att det fanns sängar, matlagningsmöjligheter och många andra personliga tillhörigheter, säger Emelie Eklöf, brandingenjör på Räddningstjänsten syd.

Saknade brandskydd

Räddningstjänsten kunde även konstatera att lokalerna saknade grundläggande brandskydd i form av utrymningsväg och brandcellsindelning.

Två av fyra misstänkta boenden kunde genomsökas.
Foto: Räddningstjänsten syd

Två av de fyra misstänka boenden kunde genomsökas av räddningstjänsten. Samtidigt konstaterade räddningstjänsten att de andra två även användes som boende, med anledning att en parabolantenn fanns utanför entrén.

Nu riskerar bostadsrättsföreningen att betala vite för uthyrningen till svartboende. Förbud mot övernattning, boende eller vilorum i föreningens hyreslokaler har även inrättats.

Foto: Räddningstjänsten Syd

Uppföljning väntas

Bostadsföreningen själva anser att förbudet är ogrundat och baserat på omständigheter som inte kan anses motivera beslutet. Enligt föreningen kan det anses vara naturligt att vissa personliga tillhörigheter fanns på arbetsplatserna. Anledningen till detta menas vara att de undersökta rummen har använts till pauser så som gemensamhetsutrymme, omklädningsrum och matsal.

I nuläget väntas svar från överklagan som hyresgästföreningen har gjort.

Tillgång till kök och matlagning har funnits vid tillsynen.
Foto: Räddningstjänsten syd

– Vi kommer göra en uppföljning av ärendet. Det vi vet är att hyresgästföreningen i nuläget har gjort en egen uppföljning och skickat bilder som visar att sängarna i lokalerna inte längre är kvar, säger Emelie Eklöf.

Eslöv

EBO: ”Han har fått vad vi har lovat”

– Vi har gjort det vi ska, säger Robert Johansen som är Ebo:s fastighetschef om att 88-årige Kurt Åberg fryser i sin lägenhet.
Eslöv
ESLÖV Enligt Ebo har mätningar som gjorts i Kurt Åbergs lägenhet visat att han har den inomhustemperatur som bostadsbolaget utlovar.
– Vi har gjort det vi ska, säger Robert Johansen som är Ebo:s fastighetschef.

Efter att 88-årige Kurt Åberg klagat på temperaturen har Ebo varit på plats för att mäta inomhustemperaturen.

Fastighetschefen Robert Johansen berättar att bolagets personal satt in mätare som sedan under fem dagars tid registrerat temperaturen inne i Kurt Åbergs lägenhet. Mätningar som han även skickar över till Skånska Dagbladet.

– Det här visade att vi håller vårt temperaturlöfte med god marginal.

Rober Johansen förklarar att Ebo utlovar en inomhustemperatur på 21 grader i lägenheterna, plus/minus en grad under kortare tid.

– Men vi håller ändå ganska så prick de här 21 graderna, hävdar Robert Johansen som uppger att den lägsta temperaturen hos Kurt Åberg var 20,7 grader.

Han antyder att det kan finnas andra skäl till att Kurt Åberg fryser i sin lägenhet.

– Det här är en äldre herre, har jag förstått. Äldre brukar ju vara känsligare för sådant här, än oss yngre som har en högre kroppstemperatur.

Trots Ebo:s insatser upplever 88-årige Kurt Åberg inte att situationen förbättrats.

– Nej, det ska inte bli bättre heller. Vi ligger på det vi lovar, säger Robert Johansen, som berättar att man gjort liknande mätningar i andra lägenheter i samma hus, utan att det visat sig att man avviker från den utlovade temperaturen.

Att Kurt Åbergs granne upplever att dotterns sovrum är som ett kylrum har Robert Johansen inte hört talas om.

– Det har jag ingen upplysning om.

Men trots mätningar är ju Kurt Åberg inte nöjd. Han är väldigt ledsen och känner sig nonchalerad. Han fryser och känner att det är hopplöst?

– Situationen är inte hopplös. Vi har gjort vad vi ska. Och det kan vi bevisa. Sedan är det tillåtet för honom att öka värmen i lägenheten. Det får han lov att göra. Han kan sätta in ett elelement om han vill, säger Robert Johansen.

Ska man behöva sätta in kostsamma elelement för att man fryser i sin lägenhet?

– Ja. Om vi har gjort vad vi lovat. Han har hyrt den här lägenheten på 21-graderslöftet. Det håller vi som medelvärde. Hade det varit så att vi legat på 19 grader så hade vi ryckt ut och hjälp honom. Men det finns ingen anledning i det här fallet, säger Robert Johansen.

Ni kommer inte att hjälpa Kurt Åberg mer?

– Nej, han har fått vad vi har lovat, säger Robert Johansen.

Kultur och nöje

Depp nekas överklagan i förtalsmål

Johnny Depp. Arkivbild.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Hollywoodstjärnan Johnny Depp kommer inte att få överklaga det brittiska domstolsbeslut som fattats till hans nackdel i ett uppmärksammat förtalsmål mot tabloiden The Sun.

Det var i början av november som domstolen slag fast att The Suns skribent inte gjort sig skyldig till förtal för att ha publicerat en artikel där skådespelaren kallas för hustrumisshandlare.

Deadline rapporterar att Depp och hans företrädare tänkt överklaga domen, men att de har fått avslag. Skådespelaren måste därför betala drygt sju miljoner kronor i rättegångskostnader till The Suns ägare News Group Newspapers.

Men ärendet är inte nödvändigtvis avklarat, då Depp har möjlighet att försöka ta upp saken i appellationsdomstol.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Inrikes

Moderaterna vill se finsk smittspårningsapp

Ulf Kristersson är inte nöjd med regeringens svar om hur vaccinationerna ska gå till. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill se en smittspårningsapp enligt finsk modell, Sverigedemokraterna ett statligt löfte om ersättning till den som drabbas av vaccinbiverkningar, och Vänsterpartiet fortsätter pressa regeringen om sjukförsäkringen.

Det var några av ämnena som diskuterades vid onsdagskvällens partiledarsamtal om coronaläget. Stora delar av samtalet, som hölls digitalt och där även Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen deltog, handlade om den rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som kom tidigare i veckan. Där riktades hård kritik mot hur äldreomsorgen agerat under pandemin.

– Det är kritik som man varit medveten om en längre tid. Det är uppenbart att vi haft stora brister och att det lett till många människors död, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson efter mötet.

Förutom kritiken tog Åkesson också upp vaccinfrågan, och en oro kring undersökningar som visar att många inte vill ta ett vaccin.

– Generellt tror jag inte att svenskar har så stor vaccinskräck, men erfarenheterna från svininfluensan har gjort många skeptiska och det är fullt förståeligt. Det gör det viktigare än någonsin att man är transparent och informativ kring vaccinet.

Sverigedemokraterna vill att staten på förhand utlovar ersättning till den som skadas av ett vaccin, till exempel av en biverkning.

"Inga betryggande svar"

Moderaternas Ulf Kristersson frågade regeringen och myndigheterna om det finns en plan för hur vaccinationerna logistiskt ska gå till.

– Jag tänker på testhaveriet i våras och frågade om vi har kapacitet att vaccinera tio miljoner svenskar nu? Och där fick jag inte några betryggande svar, säger han.

Kristersson vill se en svensk smittspårningsapp, likt dem som finns i många andra länder.

– Det har varit framgångsrikt i många asiatiska länder, och inte minst i Finland. I Sverige har allt fastnat i integritetsfrågor i stället, vilket är obegripligt, säger han.

Ny lagstiftning

Centerpartiets Annie Lööf kallar Ivo-rapportens slutsatser en "nationell tragedi". Hon vill se ny lagstiftning som gör att sjukvård ska kunna ges oavsett plats – hemmet, sjukhus eller det särskilda äldreboendet.

– Jag lyfte behovet av självrannsakan hos kommuner och regioner, men också hos regeringen. Regeringen vill vänta in coronakommissionen, jag tycker det är viktigt att redan nu förbereda lagstiftning som säkerställer en bättre vård, säger hon.

TT: Agerar regeringen senfärdigt?

– Jag har inget behov av att rikta kritik, vi är i en allvarlig pandemi. I det här läget behöver man inte peka finger. Jag utgår från att regeringen prioriterar den här frågan.

Krav om sjukförsäkringen

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar säger efter mötet att Ivo-rapporten pekat ut strukturella problem med äldreomsorgen, kopplade till underfinansiering.

– Där får man titta på hur man organiserar äldreomsorgen och vården, och hur mycket pengar vi satsar på verksamheten, säger hon.

Vänstern har den senaste veckan drivit på för att ändra 180-dagarsgränsen i sjukförsäkringen. Nooshi Dadgostar lyfte frågan även under mötet och fick positiv respons från statsministern.

– Han var väldigt tydlig med att det inte ska vara så här, och då utgår jag ifrån att regeringen agerar och lägger fram ett förslag, säger Dadgostar.

"Världens bästa äldreomsorg"

Stefan Löfven har inte velat bli intervjuad av TT efter mötet. Men innan mötet skrev han ett Facebookinlägg där han tog upp Ivos kritik: "Vi måste alla vara överens om att Sverige ska ha världens bästa äldreomsorg. Inget annat duger."

Han konstaterar att Ivo framhåller att alla regioner i Sverige har brustit i sitt lagstadgade ansvar för medicinsk vård och behandling på särskilda boenden. Ivo säger också att äldre har inte fått vård utifrån just sina behov och att det har brustit i information till dem och deras anhöriga.

"Varje region behöver genomföra nödvändiga förändringar – de ska redan ha börjat med det", skriver statsministern.

Stefan Löfven skriver dock inget om regeringens eget strategi, där det hela tiden har talats om att skydda de äldre.

Lars Larsson/TT

Henning Eklund/TT

Lucas Brischetto/TT

FAKTA

Fakta: Ivo-rapporten

1. Gamla på äldreboenden har inte fått vård och behandling utifrån individuella behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

2. De gamla och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

3. Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har på äldreboenden inte skett i enlighet med gällande regelverk under covid-19-pandemin.

4. Det går inte att följa behandlingen av dem som bor på äldreboenden som haft misstänkt eller konstaterad covid-19 på grund av brister i patientjournalerna.

Granskningen gjordes under februari/mars respektive maj/juni, då antalet döda i covid-19 på äldreboenden var mycket högt.

Källa: Ivo

Sport

Argentina sörjer: "Utan Diego, utan Gud"

En man tar en bild vid en mur i Buenos Aires med ett gigantiskt Maradona-porträtt.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Sport
Sport Det är landssorg i Argentina efter Diego Maradonas död. Den fotbollstokiga nationen minns en mästare – men också en orolig själ med ett trassligt privatliv.

På den argentinska tv-kanalen Crónica har en banderoll med texten "Utan Diego, utan Gud." löpt över skärmen sedan nyheten kom om att Maradona gått bort. Bredvid tv-kanalens logga syns ett svart sorgeband, sedan regeringen utlyst tre dagars landssorg. Lika starka är hyllningarna i landets dagstidningar.

I La Nación skriver krönikören Claudio Mauri: "I hans kropp fanns mer fotboll än någon kunnat drömma om, och fler personligheter än nästan någon kunnat klara av. När det kommer till intensiva liv, finns få som Diego Maradonas."

Han skriver också att personlighetskulten är en religion på nedgång i postmodernismen, men att Maradona var ett undantag, ett föremål för "glöd och passion med mytiska övertoner".

Även i dagstidningen Clarín beskrivs hans liv som "en historia utan motstycke". I en runa över fotbollsspelaren hyllas hans förmåga att vara "autentisk i alla sina motsägelser".

"Att inte sluta vara Maradona när inte ens han själv stod ut längre. Att öppna sitt liv helt och hållet och klä av stora delar av den argentinska excentriciteten. Maradona är de båda speglarna: den där det är trevligt att se oss själva, och den som genererar oss."

Liksom i andra runor lyfts de mörka sidorna av Maradonas liv. Clarín skriver om fotbollsstjärnan:

"Den sista tiden ville han inte längre vara Maradona, men kunde inte längre vara en vanlig person".

Lucas Brischetto/TT

Kävlinge

Kävlinge petar ner Lund i pågastoppstriden

En skylt invirad i svart plast vid en pågatågstation som ännu inte är öppnad.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Eslöv
Malmö
Hässleholm
Svalöv
Landskrona
Ystad
Furulund Den 13 december får Kävlinge kommun tre pågatågstationer. Därmed tas ett rejält kliv upp i listan över flest stationer i Skåne. Bara fyra kommuner har fler stationer.

I dag har Skåne 64 pågatågstationer. Om lite drygt två veckor tillkommer två till, nämligen stationerna i Lomma och Furulund.

Därmed justeras topplistan över flest stationer i en skånsk kommun. Antalet skånska kommuner med en eller flera pågatågstationer kommer att öka från 25 till 26 stycken. Kävlinge avancerar från en delad åttonde till en delad femte plats.

– Det visste jag inte, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M). Det var ju roligt. Det kan ju aldrig vara fel att ha många stationer. Malmö hade ju tre stationer ganska länge.

Pia Almströms (M) står mitt i Stationsstaden, som expanderar i stationsnära läge.
Foto: Lena Breitner/Arkiv

Nu har Malmö åtta pågatågstationer, vilket även Helsingborg har. På silverplatsen hittar vi Hässleholm med sex stationer. Bronsplatsen innehas av Eslövs kommun, som har fyra stationer.

Fyra med tre stationer

Kävlinge har nu en åttondeplats, som de delar med tio andra kommuner. Den 13 december puttas kommuner som Lund, Höör, Kristianstad och Skurup ner till en delad niondeplats. Kävlinge intar en delad femteplacering genom sina tre stationer, vilket även Svalöv, Landskrona och Ystad har alla redan.

I toppstriden finns självklara knutpunkter för järnvägen som Malmö, Helsingborg och Hässleholm. Landskrona är en stor kommun som enligt SCB i våras hade drygt 46 000 invånare. Därmed finns en logisk placering i toppen.

Jämförbar med Eslöv och Ystad

Befolkningsmässigt är Kävlinge mera jämförbar med Eslöv och Ystad, som också befinner sig i toppstriden. Eslöv med fyra stationer hade enligt SCB drygt 33 900 invånare medan Ystad kommun hade 30 600 invånare. Detta att jämföra med Kävlinges 31 800 invånare.

Ett pågatåg är inne på en station.
Eslöv sticker ut genom att vara en liten kommun med många pågatågstationer.
Foto: Henrik Lindahl

Vad betyder det då med förbättrade kommunikationer? Generellt brukar priserna öka på bostadsmarknaden ett år innan en pågatågstation öppnar. Men vid kontroll med mäklare pekar man ofta på att utbudet i Kävlinge är väldigt litet ännu så länge.

– De säljs väldigt snabbt. I Furulund är det väldigt få objekt till salu, säger Pia Almström.

Drag i Stationsstaden

Däremot märks draget i Kävlinge, där utbudet ökar genom att Stationsstaden byggs. Dessutom uppförs nu ett Bonum-boende för +55 mittemot vårdcentralen.

– Vi känner att det har blivit en annan attraktivitet i Kävlinge där man lockar en annan kundgrupp. En stor del kommer från Lund och Malmö men en hel del är också från Helsingborg. Det är fler utifrån än kommuninvånare som har köpt. Innan hade de en relation till Kävlinge, men det behöver de inte ha nu.

Nya lägenheter i Furulund

Många planerar sitt boende så att vardagspusslet ska gå ihop. Andra tänker på en tid då bilen kanske behöver ställas. Furulund ligger lite efter i utvecklingen då behovet av fler och varierande slags bostäder finns, men ännu inte är uppfyllt.

Fler stationsnära lägenheter planeras, bland annat av KKB, med ligger en bit framåt i tiden.

Kävlinge kommun puttar förresten visserligen ner Lund ett snäpp, men redan om tre år planeras ytterligare en pågatågstation att öppna på Klostergården. Toppstriden om flest pågatågstationer lär alltså fortsätta.

FAKTA

Här är listan på pågatågstationerna

Den 13 december kommer Skåne att ha 66 pågatågstationer. Flest stationer har Malmö och Helsingborg genom stationerna Malmö C, Triangeln, Hyllie, Svågertorp, Oxie, Persborg, Östervärn samt Helsingborg C, Kattarp, Rydebäck, Ödåkra, Mörarp Gantofta, Vallåkra och Påarp.

Eslöv har bronsplatsen genom stationerna i Eslöv, Stehag, Örtofta och Marieholm.

På delad femteplats ligger Svalöv, Landskrona, Ystad och Kävlinge med stationerna Teckomatorp, Billeberga och Tågarp, Landskrona, Glumslöv och Häljarp, Ystad, Köpingebro och Svarte samt Kävlinge, Dösjebro och Furulund.

Kristianstad, Simrishamn, Lund, Båstad, Åstorp, Tomelilla, Höör, Skurup, Vellinge, Burlöv har två stationer.

Staffanstorp, Svedala, Perstorp, Klippan, Bjuv, Trelleborg och Lomma har en station vardera.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL