Ekonomi

Bokat med Norwegian? – så drabbas du vid konkurs

De som bokat med Norwegian får anstränga sig för att få tillbaka pengarna vid en konkurs. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Läget blir alltmer ekonomiskt ansträngt för Norwegian. En konkurs kan svida för resenärer som bokat en flygbiljett.
PREMIUM

Onsdagens besked om en ansökan gällande konkursskydd har fått aktiekursen att rasa. Norwegian meddelar samtidigt på sin hemsida att verksamheten kommer att fortgå i den utsträckning som är möjligt under coronatider och att resenärer kan ha fortsatt förtroende för bolaget.

En eventuell bolagskonkurs, oavsett om det skulle handla om Norwegian eller något annat resebolag, kan dock innebära att biljetter och ersättning går förlorade, säger Johan Westergren, juridisk rådgivare vid ECC Sverige som är en del av Konsumentverket:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Byggkonflikten avvärjd: "Historiskt avtal"

Byggnadsarbetarna har fått ett nytt avtal. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Strejken inom byggbranschen har avvärjts. Parterna har enats om ett nytt avtal inom ramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader.

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, kallar avtalet för "historiskt".

– Utifrån omständigheterna är det ett historiskt avtal och jag är en väldigt stolt förbundsordförande. Där lagstiftaren gick bet så klev landets byggnadsarbetare in och visade att det går att göra skillnad, säger han till TT.

Lindholm syftar bland annat på att regionala skyddsombud ska få tillträde till arbetsplatser.

– Det kommer inte vara hela lösningen men en bra bit på vägen.

Varslade om strejk

För drygt en vecka sedan varslade fackförbundet om strejk som fattade 87 arbetsplatser över hela landet. Byggnads har bland annat vänt sig mot vad man anser Byggföretagens ovilja att tag i arbetsplatsolyckor och kriminalitet kopplad till branschen.

I avtalet har man nu kommit överens om ett utökat huvudentreprenörsansvar.

– Det kommer ge ordning och reda och rensa upp inom branschen. Där har vi nu ett uppspeedat huvudentreprenörsansvar som gör att inom loppet av fyra dagar ska man se en lösning. Det är slut med långbänkar nu.

Nytt pensionsavtal

De nya lönevillkoren innebär samtidigt löneökning enligt det så kallade märket fram till och med 30 april 2023 liksom en definition av lön och traktamenten för att kunna förhindra en lönedumpning från utländska företag. Dessutom ska pensionsavsättning ges från 22 års ålder och den extra pensionsavsättningen ökas för samtliga.

– Vi som förbund har drivit det här väldigt hårt. Vi går nu från 25 till 22 år och det är också en fjäder i hatten. Det kommer att ge många sköna tusenlappar till byggnadsarbetare när de når ålderns höst.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, är tacksam för att konflikten nu är löst.

– Jag är glad att de kom till sans, men det kändes som att förtroendet var förbrukat när de varslade. Men tack vare att vi kunnat fullfölja har vi ett bra avtal nu, säger hon.

Från Byggföretagens sida lyfter man det faktum att parterna under flera års tid jobbat under ett gemensamt projekt kring en sund byggbransch.

– Vi har varit överens om vad som ska göras. Det är klart att man blir väldigt besviken när det blir kastat tillbaka i ansiktet att vi inte tar dödsolyckor på allvar eller bryr oss om de som fuskar. Det skulle vara enkelt att bara säga att nu skiter vi i er men någon måste vara vuxen och lite ansvarstagande, säger hon.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Ygeman vill granska Sydvästlänken

Den södra delen av Sydvästlänken mellan Hallsberg och Hörby är en 25 mil lång likströmsförbindelse. Den skulle tas i drift 2015, men enligt det senaste beskedet sker det inte förrän i slutet av mars nästa år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Invigningen av Sydvästlänken skjuts upp ytterligare. Nu vill energiminister Anders Ygeman (S) granska Svenska kraftnäts mångmiljardsatsning. Enligt ursprungsplanen skulle den ha tagits i drift 2015.

– Vi måste granska vad som gått snett, säger han till Sydsvenskan.

Sydvästlänken kan beskrivas som en ny, stor motorväg för el, som börjar i Närke och slutar i Skåne. När den fungerar i sin helhet minskar risken för extrema pristoppar i elpriset i Sydsverige.

Men gång på gång har invigningen skjutits upp. Enligt Svenska kraftnät siktar man nu på den 31 mars 2021.

"Med enbart ett mindre antal åtgärder som återstår att hantera i kontrollutrustningens mjukvara är känslan att vi nu är nära att kunna ta förbindelsen i drift", säger Svenska kraftnäts projektledare Sverker Ekehage i ett pressmeddelande.

Anders Ygeman anser att förseningarna måste utredas för att lärdomar ska kunna dras inför den fortsatta nätutbyggnaden.

– Vi vet att det varit ett antal fel under vägen, med skarvarna och nu med mjukvaran. Men vi måste veta var felet ligger, om det ligger hos beställaren, hos leverantören eller någon annanstans, säger han till tidningen.

Ekonomi

Karantänfritt flyg mellan EU och USA i december

Alitalia och Delta Air Lines planerar karantänfria flygningar mellan Rom och Atlanta i december. Arkivbild.
Foto: Ricardo Mazalan AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines och italienska Alitalia är på väg att till december återinföra karantänfria flygningar mellan EU och USA, rapporterar Financial Times med hänvisning till flygbolagen.

Det är flygningar mellan Rom, Italien, och Atlanta i delstaten Georgia, USA, som planeras och som därmed ser ut att bli de första direktflygen mellan kontinenterna utan krav på karantän sedan coronarestriktioner satte stopp för detta tidigare i år.

Resenärerna kommer att testas tre gånger in samband med resan för att slippa karantän. Första testet är ett så kallat PCR-test, som visar om resenären bär på coronaviruset, som ska tas tre dygn före avresa. Därefter kommer snabbtester att tas i samband med att flygningen inleds och avslutas.

Flera flygbolag erbjuder sedan en tid flygningar mellan EU och USA, fast med krav på karantän för resenären vid ankomst.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Norsk gasexport hotas av strejk

Aasta Hansteen-plattformen kan tvingas att strypa produktionen till följd av strejk bland säkerhetsvakter. Arkivbild.
Foto: Marit Hommedal/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

En eskalerad strejk bland säkerhetsvakter kan leda till nedstängningar av produktionen på gasanläggningen i norska Nyhamna. Det skulle i sin tur slå hårt mot den norska gasexporten, varnar den den norska gasindustrins branschorganisation NOG.

NOG befarar att Nyhamna-anläggningen kan tvingas att stänga ned produktionen redan på lördag, vilket i sin tur slår mot gasfälten Ormen Lange och Aasta Hansteen.

Det är säkerhetspersonal organiserade av fackförbundet NAF som inlett en strejk för högre löner och det har nu varslats om att ta ut ytterligare personal i strejk från och med lördag om inte arbetsgivarna ger med sig.

Ekonomi

Mer stimulanser från Riksbanken

Årets sista planerade räntebesked från Riksbanken, med chefen Stefan Ingves. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad men fortsätter att stimulera ekonomin genom mer stödköp av värdepapper.
– Det är uppenbart att Riksbanken har blivit mer bekymrad och då är beredd att göra mer, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Räntesänkningar har inte varit Riksbankens melodi för att stimulera ekonomin under coronapandemin. Det senaste beskedet är att styrräntan ligger kvar på noll procent hela 2023.

I stället har Riksbanken sjösatt ett omfattande stödköpsprogram av värdepapper för att hålla ekonomin på fötter. Nu förlängs och utökas stödköpsprogrammet.

– Vi ser framför oss som en konsekvens av den ökade smittspridningen en nedgång inom svensk ekonomi och gör bedömningen att det här kräver ytterligare åtgärder, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Stödköpen av allt från statsobligationer till företags- och bostadsobligationer, samt nu även statsskuldväxlar, är ett sätt att hålla räntorna nere och görs för att dämpa oron på finansmarknaden och öka stabiliteten i det finansiella systemet.

– Genom att göra på det här sättet skapar vi en trygghet och vi ser till att det finns ett omfattande stöd. Det kommer också att finnas så länge som det behövs.

Ökade risker

Beskedet var delvis väntat, dock inte omfattningen. Stödköpen förlängs ett halvår, till 31 december 2021, och utökas med 200 miljarder kronor till 700 miljarder kronor.

– Det här var mer än vad marknaden hade förväntat sig, säger Robert Bergqvist.

Kronan tappar några ören mot både dollarn och euron efter beskedet, medan svenska marknadsräntor pressas nedåt några punkter.

– Riskerna på nedsidan har ökat i det korta perspektivet med bland annat fler nedstängningar. Det ser sämre ut och då behöver man göra mer, säger Robert Bergqvist.

Stöd i osäker tid

Beskedet kommer sedan Sveriges återhämtning kommit av sig under höstens andra våg av coronasmitta, med risk för negativ tillväxt och en inflation långt under Riksbankens mål.

– Det blir en tydlig inbromsning i svensk ekonomi och som kommer märkas på den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt är det en inbromsning som är ojämn. Får vi tyvärr rätt i vår prognos kommer arbetsmarknadsläget att förvärras framöver, säger Ingves.

Enligt Robert Bergqvist är det i det rådande läget inte främst penningpolitiken som ska få hjulen att rulla utan finanspolitiken. Men genom att säkerställa låga räntor och genom att köpa mer statspapper är banken indirekt med och finansierar statens budgetunderskott.

– Det här är det bästa man kan göra. Det är ett mycket bra beslut av Riksbanken, säger Bergqvist.

Joakim Goksör/TT

Helena Wande/TT

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Riksbankens prognoser

Riksbanken sänker sin inflationsprognos för åren 2020, 2021 och 2022 och bedömer att det dröjer till 2023 innan KPIF-inflationen mer varaktigt ligger nära inflationsmålet på 2 procent igen.

BNP-prognosen sänks också. Årets nedgång beräknas nu till minus 4 procent, följt av en återhämtning på 0,9 procent 2021. För 2022 räknar Riksbanken med ett BNP-lyft på 5 procent följt av en mer normal tillväxtnivå kring 2,2 procent 2023.

Arbetslösheten beräknas toppa nästa år, med ett årssnitt på 9,4 procent, mot årets 8,4 procent. Till 2023 ska arbetslösheten enligt prognosen har backat ned till 7,7 procent.

Reporäntan kommer att ligga kvar på noll procent under hela prognosperioden.

Källa: Riksbanken

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Kraftiga kursfall för kryptovalutor

Bitcoin och andra kryptovalutor faller efter en tids kraftiga kurslyft. Arkivbild
Foto: Gorm Kallestad NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det var nära kurskollaps för kryptovalutan bitcoin i torsdagshandeln, ned med 9 procent till lite drygt 17 000 dollar per bitcoin.

Även den näst största kryptovalutan, ethereum, föll kraftigt, liksom den tredje största, XRP.

Kryptvalutornas fall följer på en period av kraftigt stigande kurser i takt med ökat risktagande bland investerare som samtidigt försöker hitta sätt att få avkastning trots den nedtryckta globala inflationsnivån.

Bitcoin har trots kursraset lyft med nästan 140 procent sedan årsskiftet och befann sig tidigare under veckans handel nära det historiska rekordet på 19 666 dollar per bitcoin.

Ekonomi

Coronastöd blir mer generösa från augusti

Centerpartiets ledare Annie Lööf (C).
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Stöden för tapp i omsättningen för coronadrabbade företag föreslås bli mer generösa än vad som tidigare aviserats från augusti och året ut. Regeringen och samarbetspartierna C och L är överens om detaljerna.
Handelsbolag ska också kunna få stöd.
PREMIUM

– Det är ett nattsvart mörker för många företag, kunderna försvinner och kassorna minskar, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf när hon motiverar stärkningen av stöden.

Sedan tidigare har regeringen, C och L meddelat att det förstärkta stödsystemet för att korttidspermittera anställda ska vara i kraft till nästa sommar. De har också gjort klart att stödet för tapp i omsättningen ska gälla året ut. Men reglerna för hur stort tappet i omsättningen ska vara har inte varit helt utredda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Polarbröd åter igång i Älvsbyn

Statsminister Stefan Löfven besökte tidigare i år den nedbrunna brödfabriken i Älvsbyn. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Branden som i somras totalförstörde Polarbröds fabrik i Älvsbyn orsakade det "längsta verksamhetsuppehållet sedan 1879" enligt koncern-vd Karin Bodin, men nu är företaget åter igång.

– Det är fantastiskt roligt, just att vi är igång i Älvsbyn också. Det är vårt hjärta, säger Karin Bodin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL