Lagfarter SkD

130 kvadratmeter stort kedjehus i Stehag sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Josefine och Jimmy Hildingsson Roos, 28 och 31 år, har köpt kedjehuset på adressen Klövabäcksvägen 11 i Stehag av säljaren Linda och Christian Franzén. Köpesumman blev 2 700 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i oktober 2020. Huset är 130 kvadratmeter stort och byggdes 1989.

Bara fyra månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Klövabäcksvägen 1. Där blev priset för en 128 kvadratmeter stor villa 2 800 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Priser höjs — för att rean ska verka större

Det kommer finnas stora problem med bluffreor udner årets Balck Friday, enligt Nicklas Storåkers, vd på prisjämförelsesajten Pricerunner. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/TT
Ekonomi
Ekonomi Black Friday är på ingång och många gör sig redo för att fynda. Men på mängder av varor har priserna höjts närmare 30 procent under hösten — för att prisskillnaden ska verka större på den stora readagen.

Jämförelsesajten Pricerunner har under hösten följt prisutvecklingen på omkring 38 000 produkter från de 50 största nätbutikerna på den svenska marknaden. Undersökningen visar att på 13 procent av produkterna har priset ökat med 29 procent mellan den 11 september och 19 november.

— Det är en ordentlig höjning. Att höja priserna är inte förbjudet. Men att smyghöja priserna för att sänka dem för ett särskilt tillfälle är olagligt, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner.

Tre kriterier måste enligt marknadsföringslagen uppfyllas för att en prissänkning ska få kallas rea. Produkten måste finnas i det ordinarie sortimentet, prissänkningen ska vara märkbar och erbjudandet får endast gälla under en begränsad period.

Varnar för bluffreor

Men det finns många fall där rean överdrivs enligt Storåkers.

— Om en butik under hösten har höjt priset på en vara från 1 000 kronor till 1 300 kronor, för att sedan sänka det till 900 kronor under Black Friday, kan de säga att prisskillnaden är större än vad den egentligen är, om man jämför med priset på varan för några månader sedan, säger han och fortsätter:

— Nu har Black Friday inte varit än i år, men jag kan säga med all säkerhet att det kommer att finnas stora problem med bluffreor. Det ser ut att vara en bättre deal än vad det faktiskt är.

Under förra årets Black Friday var 27 procent av alla erbjudanden på de 50 största nätbutikerna bluffreor enligt Pricerunner.

Stora prishöjningar har i höst noterats på bland annat tv-apparater, diskmaskiner, spishällar, fitnessprodukter, dam- och träningskläder samt skönhetsprodukter.

Ypperligt tillfälle

Med det sagt är Black Friday ändå årets billigaste dag enligt Storåkers.

— Det är väldigt bra priser rent generellt den dagen. Och det är jättebra att tillfälle att slå till, särskilt om du ska handla julklappar exempelvis. Men det är precis samma visa i år igen: vi ser att priserna höjs under hösten och det är ingen slump. Det är ett utbrett problem, säger han.

Storåkers tipsar om att göra en lista på vad som ska köpas innan man ger sig ut på nätbutiker eller i fysiska affärer — och hålla sig till listan för att inte lockas av de röda prislapparna.

— Det är ett utmärkt tillfälle för att köpa det som är planerat att köpa, men det är så klart lätt att lockas till att köpa mer, bara för att det är billigare just vid det tillfället. Det kan vara smart att jämföra priser i olika butiker och titta på hur priset har utvecklats den senaste tiden, säger Nicklas Storåkers.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Största prisökningarna under hösten

1. Pussel

2. Fitnessprodukter

3. Studsmattor

4. Skivmaterial

5. Båttillbehör

6. Gardiner och tillbehör

7. Juicepressar

8. Nagelprodukter

9. Skidkläder och skidutrustning

10.Inredningsdetaljer

11.Torktumlare

12. Skor

13. Soundbars och hemmabiopaket

14. Damkläder

15. Spishällar

16. Leksaker

17. Tv-apparater

18. Diskmaskiner

19. Träningskläder

20. Barnskor

Källa: Pricerunner

Inrikes

Äta vitaminer eller inte – så ska du tänka

Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper tar extra vitaminer, exempelvis äldre över 75 år. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Försäljningen av vitaminer och kosttillskott fortsätter att öka – och apoteken misstänker en viss coronaeffekt.
Men hur mycket hjälper egentligen den där lilla tabletten multivitamin? Och kan det bli för mycket?

Försäljningen av vitaminer och mineraler har ökat stadigt hos Kronans Apotek sedan coronapandemins början. Framför allt är det vitaminer som B, C och D som har blivit allt mer eftertraktade under året.

Även Apoteket och Apotek Hjärtat ser en liknande trend. De senaste veckorna har försäljningen av D-vitamin hos Apoteket ökat med över 40 procent jämfört med samma period i fjol.

Kompensera inte

Vad det beror på är svårt att slå fast, men Apoteket tror dels att det handlar om den stundande vintersäsongen, dels att coronapandemin kan spela in.

Men vem behöver egentligen extra vitaminer? Och hjälper det?

– Om man har brist är det viktigt att ta tillskott, eller om man hör till en grupp som har stor risk att få det, men inte annars. Att generellt ta tillskott kan vara att lura sig själv. Det går inte att kompensera för dåliga matvanor genom att ta ett piller, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket rekommenderar extra vitaminer till vissa grupper, exempelvis D-vitamin till alla som är äldre än 75 år och D-droppar till barn upp till två år. Tillhör man ingen riskgrupp så finns det generellt inget behov att stoppa i sig extra vitaminer, anser myndigheten.

Olika åsikter

– Vi får oftast i oss det vi behöver. Vitaminbrist eller mineralbrist är inte vanliga problem. Vissa får det av olika anledningar, men då kan det bero på att man har en sjukdom som gör att man inte tar upp vitaminer tillräckligt bra, säger Åsa Brugård Konde.

Hon får medhåll av Susanne Rautiainen Lagerström, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet, som menar att det finns för lite evidens kring om extra vitamintillskott har någon bevisad effekt på personer som inte har någon brist. Just D-vitamin är ett omdebatterat ämne i forskarvärlden, där åsikterna går isär.

– Vi vet en del, men det är mycket vi inte vet om D-vitamin, säger hon.

Enligt Livsmedelsverket går det att under vinterhalvåret råda bot på bristen på sol genom att äta livsmedel rika på D-vitamin. För några år sedan ökade man även berikningen i vissa livsmedel efter att en undersökning visat att intaget av D-vitamin var lågt bland delar av befolkningen.

– Man är i dag väldigt försiktig med att rekommendera tillskott. En välbalanserad kost räcker gott och väl, så länge du inte har en dokumenterad brist, säger Susanne Rautiainen Lagerström.

Tänka ett varv

Höga doser av vitaminer kan även utgöra en fara för kroppen, enligt Livsmedelsverket.

– Börjar man äta mycket av enskilda vitaminer eller mineraler kan det rubba balansen i kroppen så att man får mindre av något annat i stället, säger Åsa Brugård Konde.

Man ska alltid vara noga med att undersöka mängden man stoppar i sig. Äter man exempelvis multivitamin kommer man inte upp i skadliga halter – om man håller sig till en sort och inte överdoserar.

Rådet till den som funderar på att äta till exempel extra D-vitamin är att tänka ett varv kring varför man skulle behöva det.

– Hur ser mitt kostintag ut? Finns det luckor där? Har man funderingar kring det ska man kanske konsultera med någon som är kunnig, i stället för att ställa en diagnos på sig själv, säger Susanne Rautiainen Lagerström.

Malin Johanson/TT

FAKTA

Fakta: D-vitamin

Under sommarhalvåret är solens strålar på huden den viktigaste D-vitaminkällan. D-vitamin kan sedan lagras i kroppen och även täcka en del av vårt behov under vinterhalvåret.

En nationell undersökning gjord av Livsmedelsverket över vuxnas matvanor 2010-2011 visade att 20 procent av deltagarna i en grupp i studien hade en D-vitaminnivå som var under den optimala nivån.

Livsmedelsverket har sedan dess höjt kraven för D-vitaminberikning och de nya reglerna trädde i kraft i maj 2018.

I dag rekommenderas kosttillskott med D-vitamin till följande grupper:

Alla barn upp till två år.

Vuxna över 75 år.

Barn och vuxna som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat.

Barn och vuxna som inte exponeras för solljus på sommaren.

Källa: Livsmedelsverket

Sport

Stjärnan återvänder till Mora – ett tag

Anna Wijk har tidigare spelat i tio år i Kais Mora. Nu blir det åtminstone fyra matcher till. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Innebandyveteranen Anna Wijk återvänder till Kais Mora, som hon lämnade i våras efter tio år i klubben. Men hon hann bara spela fem matcher med Uppsalalaget Storvreta innan serien, allsvenskan östra, pausades på grund av coronapandemin.

Wijk lånas därför ut till Kais Mora i superligan, innebandyns högstadivision, i de fyra kommande matcherna.

29-åringen är den främsta poänggöraren i svensk landslagshistoria och i februari utsågs hon till världens bästa spelare för fjärde gången.

"Självklart ställer jag upp och hjälper till nu när vår serie för närvarande är pausad. Ett stort tack till Storvreta som har varit professionella och löst detta på ett smidigt sätt tillsammans med Kais Mora", säger Wijk i ett pressmeddelande.

Sport

Lugi vann trots rött kort för Käll

Karl Wallinius bombade in hela nio mål borta mot Hallby.
Foto: Claes Hall
Sport
handboll Lugi tog andra raka segern, 29-25, mot Hallby - trots att spelmotorn Casper Käll åkte på direkt rött kort i inledningen av den andra halvleken.

Matchen i Jönköping påminde väldigt mycket om drabbningen i Lund förra veckan, åtminstone i den första halvleken. Jämnt i 15-20 minuter och sedan ryckte Lugi till sig en ledning med fyra bollar i paus: 9-13.

Men i den andra halvleken blev det lite tvärtom. I Lund fick Hallby sin spelfördelare Olle Ek utvisad med direkt rött kort. Nu var det Lugis Casper Käll som råkade ut för samma öde efter att ha kastat fram armarna och träffat en motståndare i ansiktet bakifrån.

Det gav hemmalaget lite råg i ryggen och med ungefär kvarten kvar hade Hallby två kvitteringschanser till 20-20.

När det inte lyckades kunde Lugi åter rycka ifrån och vinna ganska säkert efter rena rama utvisningskaoset i slutminuterna.

– Det var lite svajigt emellanåt men jag tycker ändå att det var en stabil insats av oss på bortaplan. Gött att det stämde fint för mig i skyttet också, log Karl Wallinius i C More efter att ha gjort nio mål på tio skott.

Näst flest mål i Lugi gjorde Viktor Halléns vikarie på vänstersex Axel Andersson som satte dit sju bollar.

Riktigt bra insats svarade också målvakten Simon Sejr Jensen för med 36 i räddningsprocent och många viktiga frilägesräddningar.

– Vi saknade rutinerade spelare [Viktor Hallén och Markus Sjöbrink] och hade nog en medelålder på 20 år. Men de yngre steppade upp fint, sa Karl Wallinius.

I Hallby var en gammal Lugispelare skyttebäst: Adam Tumba gjorde sex mål.

Sport

Wendt målskytt när "Gladbach" ryckte

Oscar Wendt blev målskytt när hans Mönchengladbach vann med 4–0 mot Sjachtar Donetsk.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport Svenska målskyttar i Champions League är en raritet nu för tiden. På onsdagen blev dock Oscar Wendt målskytt när hans Borussia Mönchengladbach hemmaslog Sjachtar Donetsk.

Tyska Mönchengladbach har sannerligen varit en av Champions League-höstens stora överraskningar. Efter en klar vinst hemma mot Sjachtar Donetsk på Borussia Park leder man nu grupp B före lag som Inter och Real Madrid.

Svenska Oscar Wendt fick chansen från start i hemmalaget. Lagets anfallsveteran, Lars Stindl, inledde målskyttet från straffpunkten efter kvarten spelad. Mittbacken Nico Elvedi satte efter 34:e minuter 2–0 genom en hård nick.

Wendt med inläggsmål

Mönchengladbach ägde matchen halvleken ut, och precis innan domaren blåste för halvtid cykelsparkade Breel Embolo in 3–0.

Där var matchen definitivt över, men hemmalaget var inte klart med målskyttet. I den 77:e minuten revs Christoffer Kramer ner i utkanten av Sjachtars straffområde. Vänsterfotade Oscar Wendt klev fram, och slog ett hårt och flackt inlägg. Bollen gick hela vägen genom straffområdet och in i bortre gaveln.

Målet betydde 4–0, vilket också blev slutresultatet.

Manchester City säkrade avancemang

I Pireus tog Olympiakos emot grupp C:s gigant, Manchester City. Bortalaget ägde matchen klart, även om det inte syntes på resultattavlan.

Efter 36 minuter spelade Gabriel Jesus fram Raheem Sterling som blev fri. Sterling valde bort avslut, och klackade istället bak bollen till Phil Foden. Talangen satte säkert dit 1–0.

Andra halvleken präglades av bollinnehav för gästerna, men inte mycket ledde till klara målchanser.

Vinsten betyder att City är klart för Champions Leagues åttondelsfinaler. Laget har tagit full pott i årets gruppspel.

Cesar Fältskär/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Kultur och nöje

"Göra spel under en pandemi är jävligt svårt"

Finjusteringarna är många i 'Football manager 2021', men grundstommen är densamma. Pressbild.
Foto: Sports Interactive
Kultur och nöje
Kultur och nöje Pandemin påverkar även fiktiva världar. Spelutvecklaren Sports Interactive (SI) har behövt genomlysa hela det finansiella systemet i "Football manager 2021" på grund av coronakrisen.
– Men det är viktigt att spelet inte blir verkliga världen, det ska fortfarande vara en tillflykt, säger SI-chefen Miles Jacobson.

Statistik, data och analyserna som kommer av dem har tagit en allt större plats i fotbollsvärlden de senaste åren. Numera räcker det inte att veta hur länge det egna laget befunnit sig i speluppbyggnadsfasen för att stilla elittränarnas kunskapstörst. Helst ska man kunna analysera vilka spelare som har befunnit sig på vilken position under en viss del av fasen, vilken typ av bolltouch de har haft och hur deras passningar och rörelse har förändrat matchbilden.

Allt detta och mer därtill har Miles Jacobson och SI sysslat med under flera decennier, och kontakterna med den riktiga fotbollsvärlden har blivit fler och fler. Men den pågående pandemin har omkullkastat mycket, så även delar av nya "Football manager" (FM).

– Vi var tvungna att ändra inriktning och storlek på det vi tänkt göra, säger han och fortsätter:

– Ett exempel är att vi har varit tvungna att ändra hur mycket pengar som finns i spelet, hur spelarövergångar funkar helt enkelt. Dels på grund av att vi är i en pandemi, dels också för att vi är i en finanskris – så spelarnas värde har påverkats.

Jacobson säger att det den verkliga fotbollsvärlden gör måste också utvecklarna göra, för att skapa en så trovärdig produkt som möjligt.

– Unga spelare och världsstjärnor är fortfarande värda mycket, men mellanskiktet går för mycket mindre. Truppstorlekarna är också mycket mindre.

Lever i symbios

Just samspelet med den riktiga fotbollsvärlden har kommit att bli något av ett liv i symbios.

– Vi börjar med att kopiera det som finns, sedan vidareutvecklar vi det och ger det tillbaka till fotbollen. Och sedan börjar vi om med nästa grej vi ser och så snurrar utvecklingen vidare på det sättet. Vi försöker alla hela tiden att testa gränserna för vad som är möjligt, säger Miles Jacobson.

Ett exempel är det inom fotbollsvärlden populära uttrycket xG, eller förväntade mål (expected goals) där Jacobson inte var nöjd med de modeller som fanns.

– Förenklat kan man säga att systemet inte tog hänsyn till var försvararna stod. Så om du hade bollen vid straffpunkten sade systemet att du hade samma chans att göra mål oavsett om du hade försvarare framför dig eller inte. Vi tog det existerande systemet och utvecklade det till något bättre.

Att hålla igång en organisation på omkring 200 anställda är inte lätt och Jacobson säger att det varit "jävligt svårt" att utveckla "FM" under coronapandemin. Men att han också känner ett visst ansvar.

"Har en skyldighet"

– Vi har lite av en skyldighet mot dem där ute som inte är så lyckligt lottade som vi är. Att erbjuda en möjlighet till lite flykt från den verkliga världen. Men ja, det har varit väldigt tufft.

"FM" är en svårgenomtränglig produkt även för den initierade, något som Jacobson poängterar inte alltid ger den förväntade responsen.

– Vi har ändrat på hur spelarnas form presenteras. Och folk tycker att "hallå, nu ger ni ju oss mindre information". Men vi har pratat med idrottsforskare som säger att det är omöjligt att veta om en spelare är 81 eller 82 procent i form. Däremot kan man säga att någon är i hyfsad form, i bra form eller i toppform, så vi ger faktiskt spelarna mer tillförlitlig information.

Inget av de tre stora fotbollsspelen ("FIFA", "PES" och "FM") har licensierade damligor, något som Miles Jacobson mer än gärna skulle ändra på.

– Vi vill verkligen göra det, och när vi gör det så kommer vi att göra det på riktigt. Då är det integrerat i spelet, inte som en egen fristående produkt. Det är väldigt viktigt. Det är ju för fasen samma sport, det är fotboll.

Marcus Alexandersson/TT

'Gräs som faktiskt ser ut som gräs är otroligt viktigt för upplevelsen', säger Miles Jacobson om den uppdaterade matchupplevelsen som han säger är 'den bästa och mest avancerade någonsin'. Pressbild.
"Gräs som faktiskt ser ut som gräs är otroligt viktigt för upplevelsen", säger Miles Jacobson om den uppdaterade matchupplevelsen som han säger är "den bästa och mest avancerade någonsin". Pressbild.
Foto: Sports Interactive
Under arbetet med 'Football manager 2021' har utvecklarna, tillsammans med andra aktörer, tagit fram egna förändrade modeller för statistik som lär användas av riktiga fotbollsklubbar. Pressbild.
Under arbetet med "Football manager 2021" har utvecklarna, tillsammans med andra aktörer, tagit fram egna förändrade modeller för statistik som lär användas av riktiga fotbollsklubbar. Pressbild.
Foto: Sports Interactive

FAKTA

Fakta: "Football manager"

Spelserien "Football manager" har existerat sedan 1992, då under namnet "Championship manager". Efter ett ägarbyte på utgivarsidan bytte serien till sitt nuvarande namn 2004.

Grundkonceptet har inte förändrats, spelaren axlar rollen av fotbollsmanager och sköter en klubbs alla avdelningar, från träning till rekrytering av nya spelare och personal. Scoutingsystemet i spelet har kommit att användas av flertalet riktiga fotbollsklubbar i jakt på dolda talanger.

Utvecklarna Sports Interactive har cirka 200 anställda och huvudkontoret ligger i London.

"Football manager 2021" släpptes 24 november till PC, Mac och Xbox, senare i vinter kommer en "touch"-version.

Inrikes

Försvunnen militär misstänks ha kidnappats

Polisen har sökt efter 31-åringen med helikopter, men misstänker nu att han utsatts för människorov. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen misstänker att den yrkesmilitär som varit försvunnen i nästan två veckor blivit utsatt för människorov. Hundratals frivilliga har utan framgång sökt mannen i skogarna söder om Stockholm.

Den 31-årige mannen har varit försvunnen sedan den 12 november, då han ska ha lämnat sitt hem för att ta en löprunda söder om Stockholm. Sedan dess har han inte setts till, trots sökinsatserna där bland annat kollegor deltagit.

Så sent som i helgen misstänkte polisen inget brott. Men sedan allt material och alla tips om den försvunne mannen satts i händerna på en grupp erfarna utredare av grova brott vid citypolisen i Stockholm har den bedömningen ändrats, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– De har nu i dag suttit ner och gjort en ny bedömning av allt inkommet material. Då har man funnit anledning att tro att brott har begåtts, och man har rubricerat det här brottet som människorov, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

I en brottsutredning har polisen tillgång till betydligt större befogenheter och tvångsmedel än i en utredning om en försvunnen person. Än vill polisen inte förklara varför bedömningen ändrats.

– Utredningsledaren har valt att hålla det mellan sig och sina utredare. Det omfattas av förundersökningssekretess och är själva essensen i utredningen just nu, så det vill de hålla för sig själva, och med all rätt, säger Ola Österling.

Polisen har sökt efter 31-åringen med helikopter. Vid sidan om det har frivilligorganisationen Missing people lett en sökinsats, som under lördagen organiserade omkring 400 personer och sträckte sig över stora delar av Södertörn.

TT: Gör de här sökinsatserna någon nytta om det rör sig om ett människorov?

– Det är en bra fråga. Det kan det finnas, det är en komplicerad utredning och vi utesluter ingenting i nuläget, säger Ola Österling.

Lucas Brischetto/TT

Inrikes

Man misstänkt för rattfylla efter svår olycka

Lastbilen hamnade i diket efter olyckan och fick lyftas med kran under räddningsinsatsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En större trafikolycka har inträffat mellan Bjärnum och Vankiva, norr om Hässleholm. En lastbil med släp, som hade kört vingligt, frontalkrockade med flera personbilar.

Två personer har förts till sjukhus med ambulans. Ytterligare en är skadad och räddningstjänsten arbetar för att ta den personen till sjukhus.

– Vi utreder vad som hänt på platsen utifrån vittnesmål, fynd och så vidare. Det vi vet nu är att en lastbil med släp kolliderat med flera mindre fordon, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Lastbilschauffören är misstänkt för rattfylleri och har frihetsberövats.

– Det är möjligt att misstankarna mot honom utökas beroende på vad vi får fram, säger Rickard Lundqvist.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL